Infertilitet - en grundläggande förståelse

Omkring 1 i 7 par kan ha vissa problem att utforma en baby. Dock kommer över 8 i 10 par som har regelbunden sex (varje två till tre dagar) gravid inom ett år om kvinnan fyllt 40 år. Dessutom, av de par som inte blir gravida under det första året, kommer ungefär hälften göra det under det andra året.

Det finns olika orsaker till infertilitet, både hos män och hos kvinnor. Dock kommer det inte finnas någon anledning konstaterats för den infertilitet i omkring 3 i 10 fall. I cirka 4 av 10 fall störningar finns i både mannen och kvinnan.

Några anledningar är lättare att behandla än andra. Denna broschyr ger några allmänna råd för par som försöker bli gravida och beskriver varför vissa par har problem.

Infertilitet innebär svårigheter att bli gravid (graviditet) trots att de har regelbunden sex när du inte använder preventivmedel. Det finns ingen bestämd brytpunkt att säga när ett par är infertila. Många par tar flera månader att bli gravid. Om 84 par av 100 gravida inom ett år för att försöka. Om 92 par av 100 gravida inom två år. Titta på ett annat sätt, ungefär 1 på 7 par inte tänka inte inom ett år för att försöka. Dock kommer mer än hälften av dessa par gravida under följande år, utan någon behandling.

Läkare brukar säga att ett par är infertila om de inte har tänkt på två år, trots regelbundna samlag.

Det är oftast värt att se en läkare om du inte har tänkt efter ett års försök. En GP kan kontrollera om några vanliga orsaker, prata igenom saker och ting, och diskutera eventuella alternativ. Du kanske vill se din GP tidigare, om kvinnan i paret är äldre än 36 eller om någon av parterna har en historia av fertilitetsproblem.

Att tänka, har ett ägg (ägg) från kvinnan att kombinera med en spermie från mannen. Ett ägg frigörs från en äggstock när en kvinna ägglossning. Detta sker vanligtvis en gång i månaden mellan 12 och 16 dagar från början av hennes sista perioden om hon har regelbunden mens i 28-30 dagar. Ägget färdas ner en äggledare till mitten av livmodern (livmodern) under 12 till 24 timmar.

Spermier ligga bredvid livmoderhalsen (cervix) när en man kommer (utlösning) under sex. Sperman resa upp förbi livmoderhalsen för att komma in i den huvudsakliga delen av livmodern, och in i äggledarna. Om det finns spermier i äggledarna så man kan kombinera med (befrukta) ägget för att göra ett embryo. Den lilla embryot färdas ner i livmodern och fäster vid livmoderslemhinnan. Embryot växer då och mognar till en bebis.

Ägglossning problem hos kvinnor

Inte producerar ägg (ägglossning) är orsaken till problem i ca 3 i 10 par. Hos vissa kvinnor är detta ett permanent problem. I vissa det händer bara då och då: några månader ägglossningen inträffar, och några månader är det inte. Det finns olika orsaker till ägglossningsproblem inklusive:

 • Tidig (tidig) menopaus.
 • Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Detta kan också orsaka överdriven hårväxt, akne, och period (menstruation) problem, och är associerad med övervikt (fetma). Se separat broschyr som kallas polycystiskt ovariesyndrom för mer information.
 • Hormon problem - till exempel för mycket prolaktin hormon. Detta hormon producerat av hypofysen som ligger precis under hjärnan och hjälper till med mjölkproduktion. För lite eller för mycket tyroxin hormon (produceras av sköldkörteln i halsen) påverkar också fertiliteten.
 • Är mycket underviktig eller överviktig. Detta kan påverka din hormonbalans som kan påverka ägglossningen. I synnerhet kvinnor med anorexia nervosa ofta ägglossning inte.
 • Överdriven motion (till exempel regelbunden långdistanslöpning) kan påverka din hormonbalans som kan påverka ägglossningen.
 • Långfristiga (kroniska) sjukdomar. Vissa kvinnor med svåra kroniska sjukdomar, såsom okontrollerad diabetes, cancer och njursvikt, kanske inte ägglossning.
 • En bieffekt av vissa läkemedel är en ovanlig orsak. Läkemedel som ibland orsakar detta inkluderar kemoterapi läkemedel. Vissa gata droger som cannabis och kokain kan också påverka din förmåga att ägglossning.
 • Olika andra problem med äggstocken såsom vissa genetiska problem. Genetisk betyder att du föds med det och det förs vidare genom familjer genom speciella koder inuti celler som kallas gener.

Äggledare, livmoderhalsen (cervix) eller livmodern (uterus) problem

Infertilitet - en grundläggande förståelse. Infertilitet nätverk Storbritannien.
Infertilitet - en grundläggande förståelse. Infertilitet nätverk Storbritannien.

Dessa är orsaken i ca 2 i 10 par med infertilitet. Problem inkluderar:

 • Endometrios, som orsakar cirka 1 i 20 fall av infertilitet. Se separat broschyr som heter Endometrios för mer information. Vävnad som normalt linjer livmodern (uterus) - kallas endometrium - finns utanför livmodern. Det är fångade i bäckenområdet och kan påverka de äggstockar, livmoder, och närliggande strukturer. Det orsakar ofta lägre magen (buksmärta) och / eller smärtsamma perioder.
 • Föregående infektion i livmodern och äggledarna (inflammatoriska sjukdomar (PID)) är en annan vanlig orsak. Klamydiainfektion kan vara en orsak till PID. PID kan orsaka ärrbildning och skador som kan påverka fertiliteten. Till exempel, kan ärrvävnad blockerar ägg (ägget) från att resa i äggledaren. Se separat broschyr som heter Bäckeninflammation för mer information.
 • Tidigare operation till äggledarna, livmoderhalsen eller livmodern.
 • Stora myom, vilket också kan orsaka problem, även om detta debatteras av vissa experter. En fibroid är en godartad (icke-cancer) tillväxt av livmodern. Se separat broschyr kallas Myom för mer detaljer.

Manliga problem

Dessa förekommer i ca 2 i 10 fall. Vissa män föds med testiklarna (testiklar) som inte gör några spermier eller de gör mycket få spermier. Vissa föds utan testiklar eller utan en sädesledare.

Den vanligaste orsaken till manlig infertilitet är ett problem med sperma, på grund av en okänd orsak. Spermierna kan minskas i antal, mindre rörliga (mindre kunna simma framåt), och / eller vara onormalt i deras form.

Det finns en mängd faktorer som kan påverka spermieproduktionen och manlig infertilitet. Dessa inkluderar:

 • Nuvarande eller tidigare infektion av testiklarna (t.ex., påssjuka ).
 • Tumörer i testiklarna.
 • Testiklar som inte har sjunkit (härstammar) ordentligt.
 • Biverkningar av vissa läkemedel och gatadroger. Dessa inkluderar: sulfasalazin, nitrofurantoin, tetracykliner, cimetidin, kolchicin, allopurinol, vissa droger kemoterapi, cannabis, kokain och anabola steroider.
 • Även om det finns ett samband mellan en ökad testikelcancer temperatur och minskad spermiekvalitet, är det fortfarande osäkert om bära löst sittande underkläder faktiskt förbättrar fertiliteten.
 • En varicocele kan möjligen påverka manlig fertilitet. En varicocele är vanligt och är som ett åderbråck i pungen (huden som täcker testiklar). Varicoceles finns i drygt 1 av 10 män med normala spermier och 1 i 4 män med onormala spermier. Se separat broschyr som heter Varicocele för mer information.
 • Vissa hormon problem (t.ex. problem med hypofysen i hjärnan som leder till Cushings sjukdom eller hyperprolaktinemi.

Okänd

Ingen orsak kan hittas i omkring 3 i 10 par med infertilitet.

Ålder kan vara en faktor

Äldre kvinnor tenderar att vara mindre fertila än yngre kvinnor. Nedgången av av fertilitet verkar vara störst när du är förbi din mellersta 30s. För kvinnor i åldern 35-39, är chansen att bli gravid ungefär hälften av kvinnor i åldern 19-26. Det är också tänkt att män över 35 års ålder är hälften så stor risk att få en graviditet jämfört med män yngre än 25.

Stress kan vara en faktor

Om den manliga eller den kvinnliga partnern är stressad, kan detta påverka libido och hur ofta paret har sex.

De flesta GPs är glada att prata igenom eventuella svårigheter som du kan ha om fertilitet. Det är bäst för båda parter att se GP tillsammans. Det är ganska vanligt för allmänläkare att göra följande:

 • Fråga hur länge du har försökt att bli gravid och om du har varit gravid innan (detta inkluderar att fråga den manliga partnern om någon tidigare partner i hans har varit gravid innan).
 • Gå över din allmänna hälsa och diskutera eventuella tidigare sjukdomar och infektioner.
 • Fråga om någon medicin eller droger som du tar.
 • Fråga om du röker och hur mycket alkohol du dricker. Din läkare kan också diskutera din vikt.
 • Fråga om ditt yrke.
 • Fråga om någon av parterna känner sig stressad i dagsläget.
 • Prata om sex och vara säker på att det inte finns några sexuella problem. Ibland frågar sin läkare om problem med fertiliteten när det verkliga problemet är svårigheten med sex.
 • Undersök båda parter. Detta kan inkludera väger båda parter, en gynekologisk undersökning för en kvinna och en undersökning av penis och pung för en man.
En snabb genomgång av hur graviditet inträffar. Mänskliga fertilisering och embryologi myndigheten.
En snabb genomgång av hur graviditet inträffar. Mänskliga fertilisering och embryologi myndigheten.

Din läkare kan föreslå några tester. Till exempel:

 • En spermie prov spermier test (semenanalys) av den manliga partnern.
 • Ett blodprov för att kontrollera att ägglossningen sker i den kvinnliga partnern. Detta mäter hormonet progesteron, som är högt strax efter ägglossningen. Blodprovet tas på den 21: a dagen i en vanlig 28-dagars cykel (räknar dag som den första dagen av blödning).
 • De kan också föreslå några andra test, beroende på eventuella andra symtom som du kan ha. Exempelvis huruvida den kvinnliga partnern har regelbundna perioder eller inte, etc.

Tester i allmänhet inte föreslås förrän du har försökt bli gravid i 12 månader. Remiss till en läkare som är specialist är vanligtvis inte föreslås förrän du har försökt bli gravid i 18 månader:

 • Om den kvinnliga partnern är under 36 års ålder.
 • Om båda parter är i övrigt friska.
 • Om din husläkare inte har funnit några problem i undersökningen eller provningar som han eller hon har utfört.

Om något av dessa villkor inte gäller, kan du remitteras tidigare till en läkare som är specialist.

Chansen att bli gravid går successivt ner över tiden. Men för par där ingen orsak hittats för problemet, finns det fortfarande en god chans att bli gravid utan behandling. I sådana par, utan behandling:

 • Ungefär hälften som inte lyckas inom ett år gravida inom följande året.
 • De som inte gravida inom tre år har fortfarande ungefär en 1 på 4 chans att bli gravid under det följande året.

Följaktligen använder den vanliga före befruktning råd fortfarande. Till exempel är kvinnor rekommenderas att:

 • Ta folsyra varje dag för att minska risken för ett ryggmärgen problem i en bebis.
 • Ta ett blodprov för att kontrollera att de är immuna mot rubella (röda hund). De kommer att erbjudas vaccination mot röda hund om de inte är immuna.
 • Ät en hälsosam kost.

Se separat broschyr som heter planerar att bli gravid för mer information om pre-befruktning rådgivning.

Dessutom kan följande vara relevant för vissa människor:

 • Rökning kan påverka fertiliteten hos män och kvinnor. Man har uppskattat att i varje menstruationscykel, rökare har ungefär två tredjedelar den chans att bli gravid jämfört med icke-rökare. Rökning är också skadligt för ett växande foster om mamman röker. Därför är det en bra tid för båda parter att sluta om de är rökare.
 • Alkohol i överskott kan påverka fertiliteten. Institutionen för hälsa rekommenderar att kvinnor som försöker bli gravida inte dricka någon alkohol. Emellertid är den exakta mängden av alkohol som är säkra under graviditeten inte känd. Därför är de råd är att inte dricka alls. Om du väljer att dricka när man försöker bli gravid sedan begränsa den till en eller två enheter, en eller två gånger i veckan. (Detta motsvarar ett eller två glas vin, en eller två gånger i veckan.) Du ska aldrig binge dricka eller bli full. Detta beror på att alkohol kan skada ett växande foster.
 • Viktkontroll. Du har en minskad chans att bli gravid om du är mycket överviktig eller underviktig. För bästa chans att bli gravid, bör du sträva efter att få ditt body mass index (BMI) på mellan 20 och 30. Om det är lämpligt, se din sjuksköterska att mäta din BMI och för rådgivning om kost och viktkontroll. Delta i en grupp som involverar träning och kostrådgivning har visat sig leda till fler graviditeter än viktminskning råd ensam.
 • Vissa gatadroger kan påverka fertiliteten och bör undvikas.
Vad kan orsaka fertilitetsproblem? BICA - British infertilitet Counseling Association.
Vad kan orsaka fertilitetsproblem? BICA - British infertilitet Counseling Association.

Det är bäst att inte försöka tid när du har sex för att sammanfalla med förväntad ägglossning. Detta kan orsaka ångest, vilket ibland kan leda till sexuella eller relationsproblem.

Efter ett par har haft sex, sperma överleva i upp till sju dagar. Därför, även om ett ägg (ägg) överlever endast 12-24 timmar, ha sex två eller tre gånger i veckan är tillräckligt om du försöker bli gravid. Studier har visat att ha sex varannan eller var tredje dag är sannolikt att maximera din chans att bli gravid. Du kanske vill ha sex oftare, vilket är bra, men det förmodligen inte kommer att öka din chans att bli gravid. Det är tänkt att den mer avslappnade och spontana ditt sexliv är, desto mer troligt att du kommer att bli gravid.

Tanken bakom att använda Temperaturdiagrammen och byggsatser ägglossning för att hjälpa till att förutsäga när du är mest fertil är att detta kan hjälpa dig tid när du ska ha sex. Emellertid har med metoder som detta inte visats i studier att förbättra din chans att bli gravid. Det kan också orsaka en hel del stress i en relation. De är därför inte längre rekommenderas.

Läkare är vana att prata om sexuella problem. Några bekymmer eller problem inom detta område är bäst pratade över med din husläkare.

Ibland kan en orsak kan hittas för en parets infertilitet. Några orsaker är behandlingsbara och normal fertilitet kan återställas. Till exempel kan vissa fall av äggstockssvikt behandlas med läkemedel. Hormon problem kan också ofta behandlas.

Om ingen orsak hittas, eller orsaken inte är behandlingsbar, därefter assisterad befruktning (in vitro fertilisering - också kallad IVF) är ofta möjligt. Antalet tekniker och framgången av behandlingar har ökat de senaste åren.

Se separat broschyr som heter Infertilitet: en sammanställning av behandlingar, som ger en kort översikt av dessa behandlingar.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Infertilitet nätverk UK

Human befruktning & embryology myndighet

BICA - British infertilitet Counseling Association

Infertilitet vägledningstjänst

Fertilitet UK

Aktuella artiklar