Polycystiskt ovariesyndrom

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är vanligt. Det kan orsaka tidstypiska problem, minskad fertilitet, överflödigt hår tillväxt, och akne. Många kvinnor med PCOS är också överviktiga. Behandlingen inkluderar viktminskning (om du är överviktig), och livsstilsförändringar utöver behandla enskilda symtom.

Äggstockarna är ett par av körtlar som ligger på vardera sidan av livmodern (livmodern). Varje äggstock är ungefär storleken på en stor marmor. Äggstockarna gör ägg (ägg) och olika hormoner. Hormoner är kemiska ämnen som är gjorda i en del av kroppen, passera in i blodet, och har en effekt på andra delar av kroppen.

 • Ägglossningen sker normalt en gång i månaden när du släpper ett ägg (ägg) i en äggledare, som leder in i uterus (livmodern). Innan ett ägg frigörs vid ägglossning, utvecklas det inom en liten svullnad av äggstockarna kallas en follikel (som en liten cysta). Varje månad flera folliklar börjar utvecklas, men normalt bara en fullt utvecklas och går vidare till ägglossning.

 • De viktigaste hormoner som görs i äggstockarna är östrogen och progesteron - de viktigaste kvinnliga hormoner. Dessa hormoner hjälpa till med utvecklingen av brösten, och är de viktigaste regulatorer av menstruationscykeln. Äggstockarna även normalt göra små mängder av manliga hormoner (androgener) såsom testosteron.

Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), tidigare känd som Stein-Leventhals syndrom är ett tillstånd där minst två av följande inträffar, och ofta alla tre:

 • Minst 12 folliklar (små cystor) utvecklas i dina äggstockar. (Polycystiskt betyder många cystor.)
 • Återstoden av hormoner som du gör i äggstockarna ändras. I synnerhet dina äggstockar göra mer testosteron (manligt hormon) än normalt.
 • Du får ägglossning inte varje månad. Vissa kvinnor får ägglossning alls. I PCOS, även om äggstockarna har oftast många folliklar, de utvecklar inte fullt ut och så ägglossning ofta inte sker. Om du inte har ägglossning då du inte har en period.

Därför är det möjligt att ha polycystiska äggstockar utan de typiska symptom som är i syndromet. Det är också möjligt att ha PCOS utan multipla cystor i äggstocken.

PCOS är vanligt. Forskning studier av kvinnor som hade en ultraljudsundersökning av äggstockarna funnit att upp till 1 av 4 unga kvinnor har polycystiska äggstockar (äggstockar med många små cystor). Dock var många av dessa kvinnor friska, ägglossning normalt, och hade inte höga nivåer av manliga hormoner.

Man tror att upp till 1 av 10 kvinnor har polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) - det är, minst två av: polycystiska äggstockar, en upphöjd nivå av manligt hormon, reducerad ägglossning. Dock kan dessa siffror vara högre.

Den exakta orsaken är inte helt klart. Flera faktorer spelar förmodligen en del. Dessa innefattar följande:

Insulin

Polycystiskt ovariesyndrom. Symtom som uppstår om du inte ägglossning.
Polycystiskt ovariesyndrom. Symtom som uppstår om du inte ägglossning.

Insulin är ett hormon som du gör i din bukspottkörteln (en körtel bakom magsäcken). Huvuduppgiften för insulin är att kontrollera din blodsockernivå. Insulin verkar huvudsakligen på muskel-och fettceller som orsakar dem att ta i socker (glukos) när blodsockernivån stiger. En annan effekt av insulin är att agera på äggstockarna för att få dem att producera testosteron (manligt hormon).

Kvinnor med PCOS har vad som kallas insulinresistens. Detta innebär att celler i kroppen är resistenta mot effekten av en normal nivå av insulin. Mer insulin produceras för att hålla den normala blodsocker. Detta höjde nivån av insulin i blodet tros vara den främsta bakomliggande orsaken PCOS utvecklas. Det orsakar äggstockarna att göra för mycket testosteron. En hög nivå av insulin och testosteron störa den normala utvecklingen av folliklar i äggstockarna. Som ett resultat, många folliklar tenderar att utveckla men ofta inte utvecklas fullt ut. Detta skapar problem med ägglossningen: därmed tidstypiska problem och nedsatt fertilitet.

Det är denna ökade nivå av testosteron i blodet som orsakar överskott av hårväxt på kroppen och förtunning av håret på huvudet.

Ökad insulin bidrar också till viktökning.

Luteiniserande hormon (LH)

Detta hormon är gjord i hypofysen. Det stimulerar äggstockarna att ägglossning och arbetar tillsammans med insulin för att främja produktionen av testosteron. En hög nivå av LH finns i omkring 4 i 10 kvinnor med PCOS. En hög LH-nivå i kombination med en hög insulin nivå innebär att äggstockarna är sannolikt att producera för mycket testosteron.

Ärftliga faktorer

Din arvsmassa är nog viktigt. En eller flera gener kan göra dig mer benägna att utveckla PCOS. PCOS är inte strikt ärvs från föräldrar till barn, men det kan köras i vissa familjer.

Vikt

Övervikt och fetma är inte den underliggande orsaken till PCOS. Men om du är överviktiga eller feta, kan överflödigt fett gör insulinresistens värre. Detta kan då leda till att nivån av insulin att stiga ytterligare. Höga nivåer av insulin kan bidra till ytterligare viktökning producera en "ond cirkel". Gå ner i vikt, om än svårt, kan hjälpa till att bryta denna onda cirkel.

Symtom som uppstår om du inte ägglossning

 • Period problem uppstår i ungefär 7 av 10 kvinnor med PCOS. Du kan ha oregelbundna eller lätta perioder, eller inga perioder alls.
 • Fertilitetsproblem - du behöver ägglossning att bli gravid. Du kanske inte har ägglossning varje månad, och en del kvinnor med PCOS inte har ägglossning alls. PCOS är en av de vanligaste orsakerna till infertilitet.

Symtom som kan uppstå om du gör för mycket testosteron (manligt hormon)

 • Överskott hårväxt (hirsutes) förekommer hos mer än hälften av kvinnor med PCOS. Det är främst i ansiktet, nedre delen av magen, och bröstet. Detta är det enda symptomet i vissa fall.
 • Akne kan kvarstå längre än de normala tonåren.
 • Förtunning av hårbotten hår (liknande manligt håravfall) förekommer i vissa fall.

Andra symptom

 • Viktökning - ungefär 4 av 10 kvinnor med PCOS blir överviktiga eller feta.
 • Depression eller dålig självkänsla kan utvecklas som en följd av de andra symptom.

Symtomen börjar vanligtvis i sena tonåren eller tidiga 20-talet. Inte alla symptom uppstår hos alla kvinnor med PCOS. Till exempel, en del kvinnor med PCOS har en del överflödig hårväxt, men har normala perioder och fertilitet.

Symptomen kan variera från mild till svår. Till exempel, är mild oönskat hår normalt, och det kan vara svårt att säga när det blir onormal hos kvinnor med milda PCOS. Vid den andra ytterligheten, kan kvinnor med svåra PCOS har markerat hårväxt, infertilitet och fetma. Symptomen kan också förändras över åren. Till exempel kan acne bli mindre av ett problem i medelåldern, men hårväxt kan bli mer märkbar.

Förstå äggstockar och ägglossning. Symtom som kan uppstå om du gör för mycket testosteron (manligt hormon).
Förstå äggstockar och ägglossning. Symtom som kan uppstå om du gör för mycket testosteron (manligt hormon).

Om du har PCOS, under tiden du har en ökad risk att utveckla typ 2-diabetes, graviditetsdiabetes, högt kolesterol, och eventuellt högt blodtryck. Till exempel, om en i 10 kvinnor med PCOS utvecklar diabetes någon gång. Dessa problem kan i sin tur också öka risken för stroke och hjärtsjukdomar senare i livet. Dessa ökade hälsorisker beror på den långsiktiga insulinresistens (och även övervikt som är vanligt hos kvinnor med PCOS).

Om du har några perioder, eller mycket glesa menstruationer, kan du ha en högre risk än genomsnittet att utveckla cancer i livmodern (livmodern). Dock är bevisen för detta inte avgörande och, om det finns en risk, det är förmodligen liten. Ett sömnproblem som kallas sömnapné är också vanligare än genomsnittet hos kvinnor med PCOS.

Tester kan rekommenderas för att klargöra diagnos, och att utesluta andra hormon villkor.

 • Blodprover kan tas för att mäta vissa hormoner. Till exempel, ett test för att mäta testosteron och LH, som tenderar att vara hög i kvinnor med PCOS.
 • En ultraljudsundersökning av äggstockarna kan rekommenderas. En ultraljudsundersökning är en smärtfri test som använder ljudvågor för att skapa bilder av strukturer i kroppen. Skanningen kan upptäcka det typiska utseendet av PCOS med många folliklar (små cystor) i något förstorade äggstockar.

Dessutom kan du få råd att ha en årlig screening för diabetes eller prediabetes (nedsatt glukostolerans). En regelbunden kontroll för andra kardiovaskulära riskfaktorer som blodtryck, och kolesterol i blodet, kan rekommenderas att upptäcka eventuella avvikelser så tidigt som möjligt. Exakt när och hur ofta kontrollerna görs beror på din ålder, din vikt, och andra faktorer. Efter 40 års ålder, är dessa tester brukar rekommenderas vart tredje år.

Det finns inget botemedel mot PCOS. Däremot kan symtomen behandlas, och dina hälsorisker kan minskas.

Du bör sträva efter att gå ner i vikt om du är överviktig

Gå ner i vikt hjälper till att minska den höga insulinnivån som förekommer i PCOS. Detta har en dominoeffekt minska testosteron. Detta förbättrar då chansen att din ägglossning, vilket förbättrar varje period problem, fertilitet och kan också bidra till att minska hårväxt och akne. Den ökade risken för långvariga besvär som diabetes, högt blodtryck, etc, är också minskas.

Gå ner i vikt kan vara svårt. En kombination av att äta mindre och träna mer är bäst. Råd från en dietist, och hjälp och stöd från en sjuksköterska, kan öka risken för att förlora vikt. Även en måttlig mängd viktminskning kan hjälpa till.

Behandla hårväxt

Vad är polycystiskt ovariesyndrom? Överskott hårväxt (hirsutes).
Vad är polycystiskt ovariesyndrom? Överskott hårväxt (hirsutes).

Hårväxt är på grund av den ökade nivån av hormonet testosteron.

 • Oönskat hår kan tas bort genom rakning, vaxning, hår-avlägsnande krämer, elektrolys och laser behandlingar. Dessa behöver upprepa då och då, även om elektrolys och laser behandlingar kan vara mer långvariga (men är dyra, och finns inte tillgängliga på NHS).
 • En kräm som heter eflornitin kan förskrivas för att gnugga på drabbade hudområden. Det fungerar genom att motverka ett enzym (kemisk) inblandade i att göra håret i huden. Vissa forskning prövningar tyder på att det kan minska oönskade hårväxt, även om denna effekt snabbt avtar efter avslutad behandling.
 • Läkemedel som intas genom munnen kan också behandla hårväxt. De fungerar genom att minska mängden testosteron som du gör, eller genom att blockera dess verkan. Läkemedel innefattar:
  • Cyproteronacetat är en antitestosterone drog. Detta brukar kombineras med östrogen som ett speciellt p-piller kallas Dianette ®. Dianette ® är vanligen föreskrivs att reglera perioder, för att minska hårväxt, för att minska akne, och är en bra preventivmedel.
  • Det kombinerade p-pillret Yasmin ® (en kombination av etinylestradiol och drospirenon) har visat sig hjälpa till om Dianette ® är inte lämpligt.
  • Andra antitestosterone droger ibland rekommenderas av en specialist om ovanstående behandlingar inte hjälper.

Läkemedel som intas genom munnen för behandling av hårväxt tar 3-9 månader för att fungera fullt ut. Du måste sedan fortsätta ta dem annars hårväxt återkommer. Ta bort hår av metoderna ovan (rakning, etc.) kan rekommenderas i väntan på en drog för att arbeta.

Behandla akne

De behandlingar som används för akne hos kvinnor med PCOS är inte annorlunda än de vanliga behandlingar för akne. De kombinerade p-piller, särskilt Dianette ® ofta hjälpa till att förbättra akne. Se separata broschyrer som kallas "Acne", "Aktuell (Rub-On) behandlingar mot akne" och "Antibiotika tabletter för Acne" för mer information.

Behandla period problem

Vissa kvinnor som inte har några perioder, eller glesa menstruationer, vill inte någon behandling för detta. Däremot kan risken att utveckla cancer i livmodern (livmodern) ökas om du har några perioder under en lång tid. Regelbundna perioder kommer att förhindra detta möjligt ökad risk till livmodern.

Därför är vissa kvinnor med PCOS rekommenderas att ta p-piller eftersom det orsakar regelbundna bortfallsblödningar liknande perioder. Om detta inte är lämpligt, är ett annat alternativ att ta gestagen hormon i flera dagar varje månad som kommer att orsaka en månatlig blödning som en period. Ibland kan ett intrauterint system (IUS), som frigör små mängder av progesteron i livmodern förhindrar en uppbyggnad av infodringen, användas. Om ingen av dessa metoder är lämplig, kan din läkare ordinera en vanlig ultraljudsundersökning av livmodern för att upptäcka eventuella problem tidigt.

Fertilitet frågor

Även fertiliteten ofta reduceras, du behöver fortfarande preventivmedel om du vill vara säker på att inte bli gravid. Chansen att bli gravid beror på hur ofta du har ägglossning. Vissa kvinnor med PCOS har ägglossning nu och då, andra inte alls.

Om du inte har ägglossning, men vill bli gravid, då fertilitetsbehandling kan rekommenderas av en specialist och har en god chans att lyckas. Men kom ihåg, du är mycket mindre sannolikt att bli gravid om du är överviktig. Om du är feta eller överviktiga sedan förlora vikt rekommenderas som tillägg till andra fertilitetsbehandlingar.

Metformin och andra insulin-allergiframkallande läkemedel

Metformin är ett läkemedel som vanligen används för att behandla personer med typ 2-diabetes. Det gör att kroppens celler mer känsliga för insulin. Detta kan resultera i en minskning i blodet av insulin, som kan bidra till att motverka den bakomliggande orsaken till PCOS - se ovan. Andra nyare insulin-allergiframkallande läkemedel innefattar pioglitazon och D-chiro-inositol. För vissa personer med PCOS, kan en specialist rekommenderar att du tar metformin eller annat insulin-allergiframkallande läkemedel. Dock behövs ytterligare forskning för att bekräfta den roll som dessa läkemedel vid behandling av PCOS.

Förhindra långsiktiga problem

En hälsosam livsstil är viktigt för att förhindra de villkor som anges ovan i 'Eventuella långsiktiga problemen med polycystiskt ovariesyndrom. " Till exempel bör du: äter en hälsosam kost, motionerar regelbundet, gå ner i vikt om du är överviktiga eller feta, och inte röker.

Verity

Unit AS20.01, The Aberdeen Centre, 22-24 Highbury Grove, London N5 2EA
Webb: www.verity-pcos.org.uk
Verity är en brittisk välgörenhetsorganisation för kvinnor vars liv påverkas av polycystiskt ovariesyndrom.

Aktuella artiklar