Fibroider

Myom är godartade utväxter i livmodern. De är vanliga och oftast orsakar inga symtom. Däremot kan de orsaka ibland tunga perioder, svullen buk och urinvägsproblem. Behandlingen är tillgänglig om symptom uppstår.

En fibroid är en godartad (icke-cancer) tillväxt av livmodern (uterus). De kallas också livmodern myom, fibromyomas eller leiomyomas. Deras storlek kan variera. Vissa är i samma storlek som en ärta och vissa kan vara så stor som en melon. Myom kan öka i storlek, minskar i storlek eller ens gå bort med tiden. De kan uppstå var som helst i livmodern och är namngivna efter var de växer:

  • Intramural fibroids växa i muskelvävnad i livmodern. Detta är den vanligaste platsen för muskelknutor i formuläret.
  • Subserous fibroids växa från den yttre väggen i livmodern i bäckenet.
  • Submukös fibroids växa från den inre väggen till mitten av livmodern.
  • Pedunculated muskelknutor växer från utsidan väggen i livmodern och är knutna till den av en smal stjälk.

De är vanliga. Minst 1 av 4 kvinnor utvecklar en eller flera muskelknutor i sin livstid. De uppträder vanligen hos kvinnor i åldern 30-50, och kan ibland köra i familjer. Det är vanligt att ha flera olika storlekar, även om vissa kvinnor bara har en. Muskelknutor är vanligare hos kvinnor från Afro-Caribbean ursprung. De tenderar också att vara större, uppstår vid en tidigare ålder och är mer benägna att orsaka symptom i Afro-Caribbean kvinnor.

Muskelknutor är också vanligare hos kvinnor som väger över 70 kg (11 stenar). Detta tros bero på de högre nivåerna av östrogen hormon som förekommer i större kvinnor - se "Vad orsakar myom?", Nedan.

Muskelknutor. Pedunculated muskelknutor.
Muskelknutor. Pedunculated muskelknutor.Relaterade artiklar

En fibroid är som en överväxt av glatta muskelceller. (Den livmodern är huvudsakligen gjord av glatt muskulatur.) Det är inte klart varför de utvecklas. Fibroider är känsliga för östrogen, det hormon som görs i äggstocken. Fibroider tendens att svälla när nivåer av östrogen är höga - till exempel under graviditet. De krymper också när östrogennivåerna är låga - efter menopausen. Denna krympning av myom efter klimakteriet kan försenas om du tar hormonbehandling (HRT).

Symtom uppträder endast i omkring 1 i 3 kvinnor med myom. Många kvinnor som har muskelknutor är inte medvetna om att de har dem. Ibland hittas under en rutinundersökning av en läkare eller av en slump under en genomsökning som du kan ha för en annan anledning. Symtomen kan vara:

Tunga eller mer smärtsamma perioder

Myom inte stör menstruationscykeln men blödning är oftast tyngre än vanligt, ibland med mer smärta. Detta kan leda till låga järn nivåer och anemi, som kommer att diagnostiseras med ett blodprov. Detta är lätt behandlas med järntabletter.

Uppblåsthet eller svullnad

Hur vanligt är muskelknutor? Anti-inflammatoriska läkemedel.
Hur vanligt är muskelknutor? Anti-inflammatoriska läkemedel.

Om ett myom är stor att du kan ha obehag eller svullnad i nedre delen av magen. Vissa kvinnor upplever smärta i nedre ryggen på grund av sina muskelknutor.

Urinblåsa eller tarm symtom

Ibland ett myom kan trycka på urinblåsan som ligger framför livmodern. Du kan sedan urinera oftare än vanligt. I sällsynta fall kan trycket på tarmen (som ligger bakom livmodern) orsaka förstoppning.

Smärta vid samlag

Om muskelknutor växer nära till vagina eller cervix (livmoderhalsen) då detta kan orsaka smärta eller obehag vid samlag. Detta kallas dyspareuniaen.

Missfall eller infertilitet

Om fibroids växa in i håligheten av livmodern kan de ibland blockera äggledarna. Detta kan orsaka problem att bli gravid, även om detta är inte vanligt. Mycket sällan, kan myom vara en orsak till upprepade missfall.

Problem under graviditeten

Att ha en eller flera muskelknutor orsakar inte några problem i de allra flesta kvinnor när de är gravida. Ibland kan du ha smärta från din fibroid. Detta kan orsakas av fibroid växer för stor för dess blodtillförsel eller vridning, om fibroid har en stjälk (även kallad pedunculated).

Däremot kan myom vara förknippad med en ökad risk för att ha ett kejsarsnitt, barnet liggande sätesbjudning (snarare än huvudet först) och början av förlossningen. Din läkare kommer att råda dig vidare om du är gravid och har muskelknutor.

Vad orsakar myom? P-piller.
Vad orsakar myom? P-piller.

Vissa myom kan kännas vid en intern (vaginal) undersökning av en läkare. Ibland en ultraljudsundersökning eller andra tester göras för att bekräfta diagnosen och för att utesluta andra orsaker till eventuella symtom.

Observation

Om dina myom inte orsakar några symtom då behandlingen inte brukar behövas. Många kvinnor väljer att inte ha behandling om de har symptom som inte är alltför dålig. Efter klimakteriet, myom krymper ofta och symtom tenderar att gå eller lindra. Du kan ändra dig och överväga behandling om symptomen förvärras. Din läkare kan råda dig att ha en upprepning scan för att bedöma tillväxten och storleken på dina muskelknutor.

Medicinering för att förbättra symtom

Följande läkemedel används för att behandla tunga perioder oavsett orsak, inklusive tunga perioder som orsakas av muskelknutor. Dessa läkemedel kan inte fungera så bra om dina muskelknutor är stora. Dock kan ett eller flera av följande vara värt ett försök om din mens är tunga och muskelknutor är små:

  • Tranexamsyra tas 3-4 gånger per dag, så länge varje period. Det fungerar genom att minska nedbrytningen av blodproppar i livmodern.
  • Anti-inflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen och mefenaminsyra. Dessa hjälper också till att lindra mensvärk. De är tagna för ett par dagar vid tidpunkten för din tid. De fungerar genom att minska den höga nivån av en kemikalie (prostaglandin) i livmoderslemhinnan. Prostaglandin tycks bidra till tunga och smärtsamma perioder.
  • P-piller kan hjälpa dig att få ljusare tider och kan ofta hjälpa till med mensvärk också.
  • Levonorgestrel intrauterint system (LNG-ius) liknar till spolen som används som preventivmedel. Det sätts in i livmodern och långsamt frisätter en vanlig liten mängd gestagen hormon som kallas levonorgestrel. Det fungerar genom att göra livmoderslemhinnan mycket tunn, så blödning är ljusare. Men det kan ibland vara svårt att infoga i livmodern hos kvinnor med myom.

Medicinering att krympa muskelknutor

Vissa kvinnor får en gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)-analog. Detta är ett hormon läkemedel som får dig att ha en mycket låg nivå av östrogen i kroppen. Myom krymper om nivån av östrogen falls. Detta kan underlätta tunga perioder och symptom tryck på grund av muskelknutor. Däremot kan en låg östrogen nivå ge liknande symptom som går igenom klimakteriet (värmevallningar, etc). Det kan också öka risken för benskörhet. Därför denna behandling ges för högst sex månader.

GnRH-analoger, såsom goserelin (t.ex. Zoladex ®) eller leuprorelinacetat (t.ex. Prostap ® SR), ordineras ofta i tre till fyra månader innan en operation, vilket gör det lättare att ta bort muskelknutor. Ibland kan en låg dos av HRT ges också för att minska förekomsten av klimakteriebesvär biverkningar.

En ny medicinering behandling genomgår prövningar

Ett läkemedel som kallas ulipristalacetat (UPA) har visat lovande resultat i förberedande forskning prövningar. Detta är för närvarande används som ett akut preventivmedel. Det verkar genom att blockera effekten av hormonet gestagen. Gestagen tros spela en roll i fibroid utveckling och så var det tänkt att detta läkemedel kan hjälpa till att krympa muskelknutor. Ett litet forskningsföretag studie har dragit slutsatsen att det verkar ha en effekt på krympande myom, med biverkningar som inte är alltför besvärligt. Ytterligare större kliniska studier behövs för att fastställa om det verkligen är ett bra behandlingsalternativ.

Kirurgi och andra operativa behandlingar

Vilka symptom och problem orsakas av myom? Levonorgestrel intrauterint system (LNG-ius).
Vilka symptom och problem orsakas av myom? Levonorgestrel intrauterint system (LNG-ius).

Det finns flera olika verksamheter som finns för att ta bort och behandla muskelknutor.

Hysterektomi Detta är det traditionella och vanligaste behandlingen för myom som orsakar symtom. Hysterektomi är avlägsnandet av livmodern. Detta kan göras genom att göra en bikini ärr i nedre delen av magen. Eller, om muskelknutor är små nog, kan livmodern tas bort genom slidan så det finns inga ärr. En hysterektomi kan vara ett bra alternativ för kvinnor som har avslutat sin familj. Se separat broschyr som heter "Hysterektomi" för mer information.

Myomektomi Detta är ett möjligt alternativ, särskilt hos kvinnor som kanske vill ha barn i framtiden. Vid denna operation är de fibroids avlägsnades och livmodern är kvar. Detta förfarande är inte alltid möjligt. Denna operation kan ske genom ett snitt (cut) i buken, via titthålskirurgi (laparoskopi) eller genom slidan (hysteroscopically). Den typ av operation beror på storlek, antal och placering av muskelknutor. Återfall av fibroid är ganska vanligt efter en myomectomy. Det finns en risk för mycket kraftiga blödningar med denna operation. Din kirurg bör råda dig att en hysterektomi kan behövas om den situationen uppstod.

Endometrieablation Detta förfarande innebär att ta bort livmoderslemhinnan. Detta kan göras genom olika metoder. Till exempel, med hjälp av laserenergi, en uppvärmd tråd slinga eller genom mikrovågsuppvärmning. Denna metod är oftast bara rekommenderas för myom nära den inre livmoderslemhinnan.

MR-guidad fokuserat ultraljud Denna behandling skickar pulser med hög effekt ultraljud genom huden på nedre delen av magen. Det är riktat till fibroid, med hjälp av magnetkamera. Det är effektivt, men det finns ingen forskning ännu på det långsiktiga utfallet för kvinnor som försöker bli gravida.

Uterine artär embolisering Detta förfarande görs av en specialutbildad radiolog (röntgen läkare) snarare än en kirurg. Det innebär att sätta en kateter (en tunn flexibel slang) till en artär (blodkärl) i benet. Den styrs med hjälp av röntgenbilder, till en artär i livmodern som levererar fibroid. Väl där, är en substans som blockerar artären injiceras genom katetern. Som artären levererar fibroid blir blockerad betyder fibroid förlorar sin blodtillförsel och så de fibrösa krymper. Den kompletta fibroid krympning tar ca 6-9 månader, men de flesta kvinnor märker en markant förbättring av sina symtom inom tre månader. Det finns en god chans att lyckas med detta förfarande, men det fungerar inte i alla fall.

Andra tekniker MR-guidad laser ablation är en nyare teknik. I detta förfarande en liten nål sätts genom huden in i mitten av fibroid. Den korrekta positionen av nålen visas genom MRI. Lasern energin leds sedan ner nålen, vilket förstör fibroid. Denna teknik är inte lämplig för alla typer av fibroid. Det finns inte tillräckligt med bevis för närvarande för att motivera att använda denna teknik rutinmässigt.

British fibroid förtroende

Webb: www.britishfibroidtrust.org.uk
Erbjuder information och ett forum för utbyte av information. Kampanjer för mer forskning.

Aktuella artiklar