Erektil dysfunktion (impotens)

Erektil dysfunktion (ED) betyder att du inte kan få en ordentlig erektion. De flesta fallen beror på förträngning av artärerna som tar blod till penis. Detta beror på en ansamling av fett inlåning (atheroma) i dessa artärer på samma sätt som hjärtaartärer påverkas hos personer med hjärtsjukdom. ED är oftast behandlingsbara, oftast av en tablett tas före sex. Du kan också få livsstil råd och behandlingar för att minimera risken för hjärtsjukdom.

Erektil dysfunktion (ED) betyder att du inte kan få och / eller behålla en erektion. I vissa fall penis blir delvis upprätt men inte tillräckligt hårt för att ha sex ordentligt. I vissa fall finns det ingen svullnad eller fullhet av penis alls. ED kallas ibland impotens.

Relaterade artiklar

De flesta män har enstaka tillfällen när de inte kan få erektion. Till exempel kan du inte få en erektion så lätt om du är trött, stressad, distraherad, eller har druckit för mycket alkohol. För de flesta män är det bara tillfälligt, och en erektion uppstår flesta gånger när du blir sexuellt upphetsad.

Men vissa män har ihållande eller återkommande, ED. Det kan inträffa i alla åldrar, men blir vanligare med stigande ålder. Ungefär hälften av män i åldrarna 40 och 70 har ED. Cirka 7 av 10 män i åldern 70 och uppåt har ED.

När du blir sexuellt upphetsad, meddelanden från din hjärna åka ner nerverna till din penis. Kemikalier som kallas neurotransmittorer då frigörs från ändarna av nerverna i penis. Stimulering av penis kan också orsaka lokala nervändarna för att frigöra signalsubstansen kemikalier.

De signalsubstanser som frigörs i penis orsakar en annan kemikalie som ska göras, som kallas cykliskt guanosinmonofosfat (cGMP). Denna kemikalie orsakar artärerna i penis att vidga (vidga). Detta möjliggör extra blod att översvämma in i penis. Den snabba inflödet av blodet orsakar penis svälla in en erektion. Den svällda inre delen av penis pressar också på venerna närmare till hudytan på penis. Dessa vener dränera normalt penis av blod. Så, är flödet av blod ut ur penisen också begränsad, vilket förbättrar erektion.

När du slutar ha sex, återgår nivån av cGMP falls, blodflödet till penis återgår till det normala, och penisen gradvis till icke-erigerat tillstånd.

Det finns flera orsaker som tenderar att grupperas i de som är främst fysiska och de som är främst på grund av psykisk hälsa (psykologiskt).

Fysiska orsaker

Om 8 av 10 fall av ED beror på en fysisk orsak. Orsaker är:

 • Minskat blodflöde till penis. Detta är, i särklass, den vanligaste orsaken till ED hos män över 40 års ålder. Liksom i andra delar av kroppen, kan artärerna som tar blod till penis blir minskat. Blodflödet kan då inte vara tillräckligt för att orsaka en erektion. Riskfaktorer kan öka din chans att förträngning av artärerna. Dessa inkluderar allt äldre, högt blodtryck, högt kolesterol, rökning.
 • Sjukdomar som påverkar nerverna som går till penis. Till exempel, multipel skleros, en stroke, Parkinsons sjukdom, etc.
 • Diabetes. Detta är en av de vanligaste orsakerna till ED. Diabetes kan påverka blodkärl och nerver.
 • Hormonella orsaker. Till exempel kallas en brist på en hormonet testosteron som är gjord i testiklarna. Detta är ovanligt. Dock är en orsak till bristande testosteron som är värt att lyfta fram en tidigare huvudskada. En skallskada kan ibland påverka funktionen av hypofysen i hjärnan. Hypofysen gör ett hormon som stimulerar testiklarna att göra testosteron. Så även om det inte först kan verka anslutna, en tidigare skallskada kan i själva verket leda till ED. Andra symtom på en låg nivå av testosteron har en minskad sexlust (libido) och förändringar i humör.
 • Skador på nerver som går till penis. Till exempel, ryggmärgsskada, efter operation till närliggande strukturer, brutit bäckenet, strålbehandling till underlivet, etc.
 • Biverkning av vissa mediciner. De vanligaste är vissa antidepressiva, betablockerare, såsom propranolol, atenolol, etc, vissa vätskedrivande tabletter (diuretika), cimetidin. Många andra mindre vanliga tabletter orsaka ibland ED.
 • Alkohol-och drogmissbruk.
 • Cykling. ED efter långväga cykling tros vara gemensamma. Det beror troligen på att trycket på nerverna som går till penis, från att sitta på sadeln under långa perioder. Detta kan påverka funktionen av nerven efter åkturen.
 • Överdriven utflöde av blod från penis genom venerna (venös läcka). Detta är sällsynt men kan orsakas av olika tillstånd hos penis.

I de flesta fall på grund av fysiska orsaker (bortsett från skador eller efter operation), tenderar ED att utvecklas långsamt. Så kan du ha intermittenta eller delvis ED för en stund, som gradvis kan bli värre. Om ED beror på en fysisk orsak, är du sannolikt fortfarande att ha en normal sexualdrift förutom om orsaken beror på ett hormon problem. I vissa fall orsakar ED dålig självkänsla, ångest och även depression. Dessa reaktioner till ED kan göra problemet värre.

Mental hed (psykologiska) orsaker

Olika psykiska hälsotillstånd kan göra att du utvecklar ED. De innefattar:

 • Stress - till exempel på grund av ett svårt arbete eller hem situation.
 • Ångest.
 • Förhållande svårigheter.
 • Depression.

Vanligtvis utvecklar ED helt plötsligt om det är ett symptom på psykiska problem. ED kan försvinna när din mentala tillstånd förbättras - till exempel om din ångest eller depression lättar. Men vissa människor blir ännu mer orolig eller nedstämd när de utvecklar ED. De inser inte att det är en reaktion på deras psykiska problem. Detta kan göra saken värre och leda till en ond cirkel av förvärrad ångest och bestående ED.

Som regel är en psykologisk orsak till ED mer sannolikt än en fysisk orsak, om det finns tillfällen när du kan få en bra erektion, även om det mesta du kan inte. (Till exempel, om du kan få en erektion genom att onanera, eller vaknar på morgonen med en erektion.)

Även ED kan orsakas av olika förhållanden, ca 7 i 10 fall beror på förträngning av de små blodkärlen i penis. Detta orsakar minskat blodflöde till penis. Detta är samma problem som kan uppstå i andra blodkärl. Till exempel är förträngning av blodkärlen i hjärtat (kranskärlen) en orsak till angina och andra hjärtproblem. Förträngning av blodkärl till hjärnan är en riskfaktor för att ha ett slag. Förträngning av blodkärlen i benen kan orsaka perifer arteriell sjukdom.

Den grundläggande orsaken till förträngning av artärerna orsakas av artäraterom. Atheroma är som feta fläckar eller plack som utvecklas inom den inre slemhinnan i artärerna. (Detta liknar vattenledningar som blir belagd med skalan.) Plack av artäraterom kan gradvis bildas över ett antal år på ett eller flera ställen i kroppen, vanligen i artärerna som går till hjärtat, hjärnan, benen och penis. Med tiden kan de bli större och orsaka nog förträngning av en eller flera av artärerna som orsakar symptom och problem.

Vissa riskfaktorer ökar risken för mer atheroma formning som kan göra aterom-relaterade tillstånd värre. Dessa diskuteras mer i detalj i en separat broschyr som heter förebygga hjärt. Kortfattat, riskfaktorer som kan ändras och kan bidra till att förebygga ateroskleros-relaterade tillstånd från att bli värre är:

 • Rökning. Rökning är en av de största riskfaktorerna för att utveckla en aterom-relaterade tillstånd. Rökning fördubblar ungefär din chans att utveckla ED. Unga rökare kan inte vara medvetna om att de har en mycket större risk att utveckla ED av medelåldern jämfört med icke-rökare. Om du röker, gör allt för att stoppa.
 • Högt blodtryck. Se till att ditt blodtryck kontrolleras minst en gång om året. Om den är hög, kan den behandlas.
 • Om du är överviktig, är att förlora lite vikt rekommenderas.
 • Ett högt kolesterol. Detta kan behandlas om den är hög.
 • Inaktivitet. Vi bör alla sträva efter att göra några måttlig fysisk aktivitet de flesta dagar i veckan i minst 30 minuter. Till exempel, raska promenader, simning, cykling, dans, trädgårdsarbete, etc.
 • Diet. Sikta på att äta en hälsosam kost. Se separat broschyr som heter Sunda matvanor.
 • Alkohol överskott.
 • Diabetes. Om du har diabetes, kan god kontroll av blodsocker och blodtryck bidrar till att minimera effekterna av diabetes på blodkärlen.

Obs: ED orsakas av förträngda artärer ofta utvecklar flera år innan några symtom eller problem utvecklas på grund av förträngning i hjärtat (hjärtinfarkt) artärer (eller andra artärer). Därför är ED tänkt som en "tidig varningssignal" att hjärtsjukdom (eller andra kardiovaskulära sjukdomar) kan utvecklas. En stor internationell studie visar att män med ED är dubbelt så stor risk att få en hjärtattack, 10% mer benägna att ha en stroke och 20% mer benägna att läggas in på sjukhus med hjärtsvikt. Det är därför några av de tester som anges nedan kan rekommenderas om du utvecklar ED. Dessutom, är du sannolikt att få råd av din läkare om hur du ändrar eventuella riskfaktorer som anges ovan. Syftet är att förebygga hjärtsjukdom och andra hjärt-kärlsjukdom från att utvecklas.

Det är bäst att se din GP. Han eller hon kommer sannolikt att diskutera problemet, gå över någon medicin du kan ta och göra en fysisk undersökning. Detta kan hjälpa till att identifiera eller utesluta möjliga bakomliggande orsaker. Före behandlingen kan din läkare föreslå vissa tester.

Beroende på dina symtom, sannolikt orsaken till ED, ålder, etc, kan din läkare föreslå att du har en del tester. Dessa är främst för att kolla upp eventuella riskfaktorer som anges ovan, som ökar risken för att utveckla förträngning av artärerna. Tester kan omfatta:

 • Ett blodprov för att kontrollera nivån av kolesterol och andra fetter (lipider).
 • Blodsocker nivå.
 • Blodprover för att utesluta njur-och leversjukdom.
 • Ett urinprov.
 • En kontroll av ditt blodtryck.
 • Ett hjärta (EKG).
 • Andra hjärtatest som ibland görs, i förekommande fall, om hjärtsjukdomar misstänks.
Erektil dysfunktion (impotens). Minskat blodflöde till penis.
Erektil dysfunktion (impotens). Minskat blodflöde till penis.

Om du har en låg sexlust, eller om du tidigare har haft en huvudskada, kan ED bero på hormonella problem. I denna situation ett blodprov för att kontrollera nivån av hormonet testosteron (och ibland prolaktin) kan rekommenderas.

I ett litet antal fall, tester kontrollera hur blodet cirkulerar genom penis, med skanningar eller injektioner läkemedel, kan göras i sjukhusets kliniker.

En remiss till en specialist behövs ibland för bedömning och behandling. Dock GPS behandlar nu fler fall av ED än tidigare, eftersom de behandlingsalternativ har förbättrats de senaste åren. Din GP är mer benägna att föreslå remiss om du har befunnits ha en hormonell problem, om orsaken är relaterad till ett annat tillstånd som cirkulationsproblem, eller om du är ung och villkoret började efter en skada.

Nedan ges en kort sammanfattning av behandlingsalternativ. Det finns en god chans att lyckas med behandlingen. Det finns fördelar och nackdelar med varje behandling, och din läkare kommer att ge ytterligare råd.

Har du funderat på din andra mediciner?

Som nämnts, kan vissa mediciner orsaka ED. Kontrollera bipacksedeln som medföljer varje läkemedel som du tar för att se om ED är en möjlig biverkning. Sluta inte någon receptbelagd medicin, men se din läkare om du misstänker att detta som orsak. En övergång till ett annat läkemedel kan vara möjligt, beroende på vad medicinen är för.

Medicinering (tabletter som tas via munnen)

Vad är erektil dysfunktion? Sjukdomar som påverkar nerverna som går till penis.
Vad är erektil dysfunktion? Sjukdomar som påverkar nerverna som går till penis.

År 1998 var den första tabletten att behandla ED lanseras. Detta gjorde en enorm inverkan på behandlingen av ED. För behandling av ED, tere är nu fyra olika tabletter licensierade i Storbritannien:

 • Tre av de tabletter fungerar genom att öka blodflödet till penis. De gör detta genom att påverka cGMP, den kemiska inblandade i att bredda (dilating) blodkärlen när du är sexuellt upphetsad (beskriven ovan). De är sildenafil (Viagra ®), tadalafil (Cialis ®), och vardenafil (Levitra ®). Du tar en dos innan du planerar att ha sex. På grund av det sätt de arbetar, är dessa läkemedel som kallas fosfodiesteras typ 5 (PDE5-hämmare).

Så, även om nerver eller blodkärl som går till din penis inte fungerar så bra, kan en tablett orsaka blodflödet att öka i din penis, och orsakar en erektion. Tabletter kan behandla ED orsakas av olika bakomliggande sjukdomar.

Obs: ingen av dessa tabletter kommer att orsaka en erektion om du är sexuellt upphetsad.

Det finns en god chans att en medicin fungerar (om en 8 på 10 chans att det fungerar bra). Dock fungerar de inte i alla fall. Det finns för-och nackdelar för varje av ovanstående, och din läkare kommer att råda. Till exempel kanske du inte kan ta vissa tabletter för ED om du har vissa andra medicinska tillstånd eller tar vissa andra läkemedel. Till exempel bör du inte ta en PDE5-hämmare om du tar nitrat läkemedel (inklusive glyceryltrinitrat (GTN)), som ofta används för att behandla kärlkramp. Dessutom, om du tar en viss typ av läkemedel som kallas alfa-blockerare, för högt blodtryck (doxazosin, indoramin, terazosin eller prazosin) måste du vänta tills du är på en stabil dos, som tillsammans med en PDE5-hämmare kan orsaka ett plötsligt tryckfall.

Injektion behandling

Detta var den vanligaste behandlingen innan tabletterna blev tillgängliga. Det fungerar oftast mycket bra. Du får lära sig att injicera ett läkemedel i penisroten. Detta orsakar ökat blodflöde, och en erektion utvecklas vanligen inom 15 minuter. (Till skillnad från med tabletter, sker uppförandet oavsett om du inte är sexuellt upphetsad.)

Urethral medicinering

Du kan placera en liten pellet in i änden av urinröret (röret som passerar urin och öppnar vid slutet av penis). Pelleten innehåller en liknande medicin till den som används för injektionen behandling. Läkemedlet absorberas snabbt in i penis för att orsaka en erektion, vanligtvis inom 10 till 15 minuter.

Vakuumanordningar

Det finns flera olika enheter. I grund och botten, lägger du din penis i en plastbehållare. En pump suger sedan ut luften från behållaren för att skapa ett vakuum. Detta orsakar blod att dras in i penis och orsaka en erektion. När upprätt, är ett gummiband placerad vid basen av penis för att bibehålla erektion. Plastbehållaren tas sedan bort penis och penis förblir upprätt tills gummibandet tas bort (vilket måste tas bort inom 30 minuter).

Penisprotes

En kirurg kan sätta in en stång permanent i penis. De mest sofistikerade (dyr) typ kan blåsas upp med en inbyggd pump för att orsaka en erektion. Ju mer grundläggande typ håller penis styv hela tiden.

Behandla en bakomliggande orsak

Till exempel, behandling av depression, ångest, kan ändra medicinering, skära ned på att dricka massor av alkohol, eller behandling av vissa hormonella förhållanden bota tillhörande ED.

Livsstil och andra råd

Som nämnts ovan, är ED ofta en markör som hjärtsjukdom eller andra kardiovaskulära sjukdomar snart kan utvecklas. Därför bör du se över din livsstil för att se om några förändringar kan göras för att minimera risken för dessa problem. Till exempel, sluta röka om du är rökare, ta regelbunden motion, äta en hälsosam kost, etc.

Dessutom kan din läkare ordinera en statin medicin för att sänka kolesterolhalten i blodet om din risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdom är hög.

Rådgivning

Ibland par rådgivning eller kön terapi är användbara. Dessa är mest användbara om vissa psykiska (psykiska) problem är orsaken, eller resultatet av, ED.

I vissa fall är kön terapi används som tillägg till annan behandling alternativ.

Department of Health säger: "Från den 1 juli 1999 var bara de patienter som lider av någon av de specificerade sjukdomstillstånd är berättigade till läkemedelsbehandlingar för impotens på NHS Andra män kan få en privat recept från sin egen läkare.."

De specificerade sjukdomstillstånd är diabetes, multipel skleros, Parkinsons sjukdom, polio, prostatacancer, en operation för att ta bort prostatakörteln (prostatektomi), radikal bäckenoperation, njursvikt behandlas med dialys eller transplantation, svår bäcken skador, enda gen neurologisk sjukdom, ryggmärgsskada och ryggmärgsbråck.

En specialist kan också ordinera läkemedelsbehandling på NHS om ditt tillstånd orsakar svår ångest i ditt liv. Exempel kan vara splittrade familjer, sociala problem eller effekter på humör eller beteende.

Därför, om du inte har något av ovanstående villkor eller få stöd från en konsult, måste du betala hela kostnaden för eventuella tabletter ordineras för behandling av ED. Denna policy kan ses av Department of Health i framtiden.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Sexuell råd association

Aktuella artiklar