Klåda vulvae (vulva klåda)

Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen varierar beroende på orsaken. Dessutom kan de allmänna åtgärder som anges nedan hjälper till att lindra klådan, oavsett orsak.

Klåda vulvae innebär kliande vulva. Den vulva är det hudområde strax utanför vagina. De flesta kvinnor har en liten vulval klåda från tid till annan. Dock innebär klåda vulvae klådan är ihållande och orsakar lidande. Klådan kan vara särskilt dåligt på natten och kan störa din sömn. Ungefär 1 av 10 kvinnor ser en läkare om kvarstående vulva klåda i något skede i sitt liv. Det kan påverka någon kvinna, oavsett ålder.

Klåda vulvae är ett symptom, inte en sjukdom i sig. Klåda vulvae kan orsakas av många olika förhållanden. Därför, om du har en ihållande vulva klåda, bör du kontakta din läkare för att ta reda på orsaken.

Orsaker till klåda vulvae kan innehålla följande.

 • Infektioner. Till exempel: trast, trikiner, skabb, och vissa sexuellt överförbara infektioner.
 • Hudåkommor kan påverka vulval hud. Till exempel: eksem, psoriasis, lichen simplex, lichen planus och lavar sclerosus.
 • Allergiframkallande av vulva huden tvålar, parfymer, deodoranter, överdriven svett, kondomer, våtservetter, textilfärger, tvättmedel, tygkonditioneringsmedel, sanitära slitage etc.
 • Urin-eller fekal inkontinens. Detta kan göra huden av vulva fuktig och irriterad.
 • Menopause. På grund av lägre östrogennivåer tenderar vulva huden blir tunnare och torrare efter klimakteriet, vilket kan göra det en benägenhet att klia.
 • Graviditet kan orsaka klåda på grund vulval mjölkstockning. Det finns också en ökad risk för flytningar och svampinfektion under graviditeten, vilket kan orsaka klåda.
 • Amning kan orsaka klåda på grund av låga östrogennivåer.
 • Någon orsak till en allmän kropp kliar kan också orsaka klåda i vulva. Till exempel kan en generaliserad kropp kliar vara en bieffekt av vissa läkemedel eller på grund av vissa blodsjukdomar, sköldkörtelproblem eller njur-eller leversjukdom.
 • Diabetes kan orsaka klåda i vulva området.
 • En cancer i vulva huden är en ovanlig orsak.
 • Okänd orsak. I vissa fall kan ingen orsak hittas.

Ofta kommer läkaren att kunna hitta orsaken till klåda vulvae efter att prata med dig och pröva dig. Examination kan involvera din läkare titta på huden på din vulva och kan även innebära en intern (vaginal) undersökning. De kan föreslå att svabbar tas från din vulva och / eller slidan om infektion misstänks.

Ibland kan andra provningar föreslås, inklusive blodprover - till exempel för att leta efter diabetes, sköldkörtel, njur-eller leverproblem, kan etc. Lapptest föreslås i vissa fall för att avgöra om det är något som kan vara sensibiliserande och orsaka irritation i vulva huden. En separat broschyr som heter "Contact Dermatitis - Patch Test" ger ytterligare detaljer. I sällsynta fall kan en biopsi av vulva huden föreslås. Ett litet prov av huden tas och undersöks under ett mikroskop.

Behandla orsaken

Merparten av tiden, när en orsak kan hittas, kan orsaken behandlas och klåda vulvae förbättras. Dock kan beroende på den bakomliggande orsaken, ibland långvarig eller upprepad behandling behövas. Behandlingen varierar beroende på orsaken. Till exempel, identifiera och stoppa användningen av något som kan vara allergiframkallande av vulva huden, svampdödande kräm för trast, klådan antibiotika för vissa infektioner, steroid kräm för olika hudåkommor, hormon grädde eller hormonbehandling (HRT) om är relaterat till menopausen. Din läkare kommer att råda.

Fuktgivande

Bland fuktgivande (mjukgörare) såsom vattenbaserad kräm eller emulgerande salva kan hjälpa till att lindra klådan, oavsett orsak. Du kan använda dessa i tillägg till de flesta andra behandlingar. Använd dem frikostigt. De kan också användas som en tvål substitut. Mjukgörare såsom vattenbaserad kräm kan förvaras i kylskåp för att hålla dem svalna. Om du känner dig särskilt irritation, med några häftiga uppmjukande från kylskåpet på huden kan vara lugnande.

Du kan köpa hudkrämer på apotek eller få dem på recept. Men - en liten varningens ord. Ibland blir vissa människor uppmärksammas på olika ingredienser som finns i vissa hudkrämer. Detta kan göra klådan värre. Detta är ovanligt och intetsägande fuktgivande inte hjälper symtom i de flesta fall.

Försök att undvika att klia-scratch cykel

Det kliar scratch cykel är där repor orsakar mer klåda - vilket orsakar mer repor - vilket orsakar mer klåda - etc. Så, om du kliar, kan det göra klådan värre. Därför, bortsett från någon annan behandling, försök att inte repa, om det alls är möjligt. Håll naglarna kortklippta och inte bära nagellack. Överväg bär bomullsvantar på natten för att sluta klia i sömnen. (Sprätta kan också skada vulval huden och öka risken för att huden blir infekterade med bakterier.)

General vulval hudvård och andra råd

Följande kan också hjälpa till att lindra vulva klåda, oavsett orsak.

 • Kläder:
  • Bär löst 100% bomull underkläder. Undvik nylon eller syntetiska underkläder material som tenderar att blockera frisk luft, och får dig att svettas mer.
  • Ändra dina underkläder dagligen.
  • Undvik bära åtsittande kläder som cykelbyxor eller leggings. Kjolar och klänningar är förmodligen bättre än byxor. Strumpor är förmodligen bättre än strumpbyxor. Syftet är att möjliggöra en viss luft att komma till vulva, och inte att tillåta den att bli alltför svettig.
  • Anser bär inga underkläder - till exempel när du är hemma eller på natten.
 • Tvätt:
  • Tvätta din vulva försiktigt, en gång om dagen. Gnugga inte eller tvätta kraftigt och undvik att använda en svamp eller tvättlapp att tvätta med. Over-städning kan göra symtomen värre. Använd en mild, oparfymerad fuktkräm som en tvål substitut. (Med enbart vatten kan torka ut huden och göra symptomen värre.)
  • Att ta en dusch är bättre än att ha ett bad.
  • Sätt inte på dina underkläder tills din vulva är helt torrt. Torka huden försiktigt med en mjuk handduk. En hårtork kan vara bra att torka ordentligt. Se till att den är på sval och hålls borta från huden.
  • Det kan vara bäst att tvätta håret för sig till resten av kroppen, såsom schampo som rinner ner din kropp i en dusch kan irritera din vulva.
 • Övriga allmänna råd:
  • Ibland tvålar, parfymer, skumbad, deodoranter, doftande krämer, färgämnet i toalettpapper, etc, kan medvetandegöra (irritera) den känsliga vulval huden. Använd inte någon av dessa på din vulva eller i ditt badkar vatten eller dusch. Använd vanligt, ofärgat toalettpapper. Använd icke-parfymerade bindor och trosskydd och försöka undvika att använda dem på regelbunden basis. Undvik antiseptiska medel eller särskilda vaginala tvättar.
  • Vissa människor utvecklar en känslighet i huden för ett tvättmedel eller sköljmedel. Detta är ovanligt, men det kan vara värt att överväga att byta till ett annat märke av tvättmedel, och inte använder något sköljmedel eller biologiskt tvättmedel för underkläder.
  • Undvik kondomer som smörjs med spermiedödande medel, eftersom de kan vara sensibiliserande.
  • Raka inte könshår.

Hjälp med sömn

Ett antihistamin medicin vid sänggåendet kan hjälpa om sömn påverkas. Antihistaminer har inte en stor effekt på klådan, men vissa orsaka dåsighet. Exempelvis hydroxizin. Detta kan hjälpa dig att sova. En läkare eller apotekspersonal kan ge råd om vilka antihistaminer sederande.

Klåda vulvae (vulva klåda). Sensibilisering av vulval hud.
Klåda vulvae (vulva klåda). Sensibilisering av vulval hud.

I de flesta fall kan en orsak hittas för klåda vulvae. Behandlingen riktas därefter mot den underliggande orsaken. Däremot kan ingen orsak hittas i vissa fall. Den allmänna råd som ges ovan om kläder, tvätt, etc, kommer oftast hjälpa. Dessutom kan din läkare rekommendera att du använder en mild steroid salva såsom hydrokortison för en vecka eller så. Detta lägger sig ofta klådan inom några dagar. Det kan också hjälpa till att bryta någon kliar scratch cykel som har utvecklats. Dock bör du inte använda steroid salva regelbundet på vulva eftersom det kan ha en gallring effekt på huden med långvarig användning.

Obs: steroid salvor kan göra vissa villkor i vulva värre. Därför bör du se en läkare om kvarstående vulva klåda innan någon behandling.

Vissa kvinnor tycker klåda vulvae pinsamt om det blir en kronisk (persistent) problem. Det kan få dem att känna sig helt ner och kan också störa deras sexliv. Om du känner så här, går till din läkare. De kanske kan hjälpa.

Aktuella artiklar