Mumps

Påssjuka är en infektion som orsakas av ett virus. Det drabbar främst spottkörtlarna men ibland andra delar av kroppen påverkas. Påssjuka drabbar normalt barn, men kan förekomma i alla åldrar. Påssjuka är numera sällsynt i Storbritannien som barn rutinmässigt vaccineras mot påssjuka.

Mumps. Vilka är de vanliga symtomen av påssjuka?
Mumps. Vilka är de vanliga symtomen av påssjuka?

Påssjuka är en infektion som orsakas av en typ av virus som kallas ett paramyxovirus. Det är mycket smittsam och sprids i saliv, på samma sätt som en förkylning eller influensa. Detta innebär att den kan fångas från en smittad person hostar, nyser, etc. Det kan också fångas från att röra infekterade objekt - till exempel dörrhandtag.

Påssjukeinfektion är mindre vanligt sedan införandet av mässling, påssjuka och röda hund (MPR) vaccin i Storbritannien. (Se separat broschyr som heter "MMR Immunisering" för mer information.) Påssjukeinfektion är numera vanligast hos barn som inte fått vaccinet.

Det är mycket ovanligt för barn under ett år för att ha påssjuka.

Relaterade artiklar

 • Svullnad och smärta i ena eller båda parotis körtlar är vanliga viktigaste symtomen. Parotis körtlar är de huvudsakliga spottkörtlar. De är strax under öronen och du kan normalt inte se eller känna dem. Spottkörtlarna gör saliv som rinner ut i munnen.
 • Munnen kan kännas torr.
 • Tugga och svälja kan vara öm.
 • Feber (hög temperatur), huvudvärk, trötthetskänsla och att vara utanför mat kan utvecklas för ett par dagar. Dessa symtom kan inträffa innan du utvecklar svullnad av parotis körtel.
 • Mild buken (magen) kan förekomma.

Den svullnad av parotis körtlar varar vanligtvis 4-8 dagar. Påssjuka är normalt en mild sjukdom, men komplikationer ibland uppstår. Det är därför immunisering är viktig.

Det kan finnas några symptom, eller endast mycket små sådana. Man tror att ungefär 3 av 10 personer som drabbas av påssjuka virus har inga symptom. Sällan, komplikationer enbart ske utan de vanliga symptomen inträffar först.

Immunförsvaret producerar antikroppar under infektionen. Dessa tydliga viruset och sedan ger livslång immunitet. Därför är det mycket ovanligt att ha mer än en episod av påssjuka.

Utsikterna för barn med påssjuka är mycket bra. Tonåringar och vuxna med påssjuka är mer benägna att utveckla komplikationer, som kan innefatta en (eller flera) av följande:

 • Testiklarna (testiklar) drabbas ibland. En testikel kan bli inflammerad, svullen och smärtsam för ungefär en vecka. Det är ovanligt hos barn. Dock kommer ca 1 i 4 hanar som får påssjuka över 12 år att utveckla en smärtsam svullna testiklar. Ibland är båda testiklarna påverkas. I mycket sällsynta fall kan detta leda till infertilitet.
 • Hjärninflammation (encefalit eller meningit) är en ovanlig komplikation. Det orsakar vanligtvis dåsighet, huvudvärk, nackstelhet, som vill hålla sig borta från ljus och kräkningar. Trots alarmerande, hjärnhinneinflammation orsakas av påssjuka virus rensar vanligtvis utan behandling efter några dagar, utan några långsiktiga problem.
 • Hörselnedsättning kan ibland förekomma hos personer med påssjuka. Detta är oftast bara övergående och brukar förbättras med tiden. Mycket sällsynta fall kan påssjuka orsaka bestående dövhet.
 • Inflammation i bukspottkörteln, hjärtat och andra organ är ovanliga komplikationer.
 • Om du utvecklar påssjuka under de första 12 veckorna av en graviditet, kan det öka risken för missfall. (Emellertid är parotitvirus inte tros orsaka missbildningar eller defekter i fostret.)

Påssjuka är oftast diagnostiseras genom dina symtom och vilken typ av körtlar som är förstorade i kroppen. Men vissa människor har en tops tas från sin mun för att få lite saliv. Detta skickas till laboratoriet för att bekräfta diagnosen.

Det finns ingen medicin som dödar påssjukevirus. För de flesta människor, förbättrar påssjuka över en vecka med inga långsiktiga problem.

Behandlingen syftar till att lindra symtom förrän kroppens immunförsvar rensar virus:

 • Du brukar inte behöva någon behandling om symtomen är milda.
 • Paracetamol eller ibuprofen kan lindra feber och värk.
 • Ge barnen massor att dricka, särskilt om de har en feber. Fruktjuice kan stimulera öronspottkörteln att göra mer saliv, och orsaka mer smärta. Vatten är bäst om detta inträffar.
 • En varm flanell hålls mot en smärtsam öronspottkörteln kan vara lugnande.

De flesta barnen är tillbaka till det normala inom 7-10 dagar. Söka medicinsk hjälp om du misstänker att en komplikation är att utveckla (beskriven ovan).

Ja. Påssjuka är mycket smittsam. Det tar 14-25 dagar för att utveckla symptom efter att ha smittats. Drabbade människor är smittsam från ungefär sex dagar innan, tills för ungefär fem dagar efter börjar en öronspottkörtel att svälla.

Barn vaccineras mot påssjuka är osannolikt att fånga påssjuka. Dock är immunisering inte 100% effektivt. Dessutom kan vissa vuxna inte vara immuna och vissa barn kan ha ett dåligt immunförsvar. Så ska personer med påssjuka stanna utanför skolan, dagis, högskola eller arbete och undvika andra människor så mycket som möjligt. Detta är så snart som påssjuka misstänks och under fem dagar från uppkomsten av öronspottkörteln svullnad.

Ett effektivt vaccin för att förhindra påssjuka är tillgänglig. Det är en del av MPR-vaccin. Detta är rutinmässigt erbjuds till alla barn i åldern 12-13 månader i Storbritannien. En andra dos ges som en del av rutinen förskolan booster program på mellan 3 år och fyra månader till 5 års ålder.

En tidigare historia av att ha påssjuka betyder inte att du inte behöver en MPR-vaccin. Detta beror på att diagnos av påssjuka är inte lätt att göra. Till exempel, trodde någon att ha haft påssjuka kan faktiskt ha haft en annan virusinfektion. Dessutom gör det inte skada om du har haft påssjuka i det förflutna och sedan få MPR-vaccin.

Vaccination ger utmärkt skydd, och så påssjuka är numera sällsynt i Storbritannien. (Se immunisering bipacksedel MMR för mer information).

Aktuella artiklar