Semenanalys

En analys av sädesvätskan (sperma test) brukar rekommenderas om ett par har svårt att bli gravid (graviditet). Syftet är att se om sperma och spermier som gjorts av den manliga partnern är normalt eller inte Obs. Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Semenanalys. Var provet ideal?
Semenanalys. Var provet ideal?

Du kommer att få ett exemplar pott. Producera sperma efter onani i potten. Använd inte sperma från en kondom. Din läkare kan be dig att inte ha sex under en viss tid innan du producerar provet. Vanligtvis innebär det att du inte borde ha haft sex i minst 48 timmar i förväg (hur lång tid du är ombedd att avstå från att ha sex kan variera - ditt sjukhus bör ge dig information om detta). Bör dock inte mer än sju dagar har gått sedan sist ha sex. Helst bör du leverera provet till laboratoriet inom en timme av produktionen. Potten som innehåller provet bör inte lämnas ute i kylan, men bör hållas varm - till exempel i en ficka.

Den sperma provet såg på med ett mikroskop för att räkna antalet spermier, titta på deras form, och att fastställa den procentsats som är aktiva (rörliga). Resultaten av testet faller vanligtvis inom en av tre kategorier:

  • Normal.
  • Definitivt onormal. Detta kan betyda att det finns mycket få eller inga spermier, eller att formen och storleken av spermier är inte normalt (detta kallas spermier "morfologi").
  • Någonstans "i mellan". I dessa män, är fruktsamheten fortfarande möjligt. Men ju mer normala spermier finns, och ju högre den procentandel som är aktiva, desto större är chansen av fertilitet.

Om testresultaten visar att provet inte var normalt, kan du bli ombedd att upprepa processen. Detta beror spermieproduktionen kan variera på grund av ett antal olika faktorer.
Ibland, om spermieantalet är borderline eller något låg, kan några av följande faktorer vara värt att överväga:

  • Var provet ideal? Se ovan om hur man producerar en perfekt prov. Det kan vara värt att upprepa att kontrollera detta. Togs det till laboratoriet i tid? Var det hålls varmt? Kylning av provet eller en försening i att få det till laboratoriet kan ändra antalet aktiva spermier, och ge ett falskt resultat.
  • Hög testiklarna temperatur. Spermier görs i testiklarna som är i pungen. Detta är kroppens sätt att hålla testiklarna något svalare än resten av kroppen, vilket är bäst för att göra spermier. Det är ofta rekommenderas för män som har ett lågt spermieantal att bära löst sittande kalsonger och byxor och undvika mycket varma bad, bastu, etc. Detta syftar till att hålla dina testiklar något svalare än resten av kroppen, vilket är tänkt att vara bra för spermieproduktionen. Det är inte klart om dessa åtgärder förbättrar en spermieantalet, men de verkar vara vettigt.
  • Rökning kan påverka spermieantalet. Om du röker bör du sluta helt för optimal spermieproduktion.
  • Alkohol. Mer än 16 enheter per vecka (vilket motsvarar ungefär 8 pints normal styrka öl eller 16 små glas vin) kan störa optimal fertilitet.
  • Droger och mediciner. Mest stör inte spermieproduktionen, men vissa kan göra. Dessa inkluderar: sulfasalazin, nitrofurantoin, tetracykliner, cimetidin, kolchicin, allopurinol, vissa cytostatika, cannabis, kokain och anabola steroider. Om du har ett lågt spermieantal, berättar en läkare om du tar några droger eller läkemedel regelbundet.

Aktuella artiklar