Kronisk prostatit

Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit (orsakad av kronisk bakteriell infektion) och kronisk prostatit / kronisk bäckensmärta syndrom (CPP) - vars orsak är inte helt klarlagd. Kronisk prostatit orsakar oftast smärta i nedre bäckenregionen av män. Urineringssymptom såsom frekvensen av urinering och smärta vid urinering kan också förekomma. Behandlingen kan vara svårt och kan innehålla antibiotika och andra läkemedel. Symptomen kan pågå en lång tid, även om de kan "komma och gå" eller varierar i svårighetsgrad.

Prostatakörteln finns bara hos män. Det ligger strax under urinblåsan. Den är normalt ungefär lika stor som en kastanj. Urinröret (röret som passerar urin från blåsan) löper genom mitten av prostata. Prostatan bidrar till att göra sperma, men de flesta sperma görs av sädesblåsor (en annan körtel).

Relaterade artiklar

Prostatit betyder att du har inflammation i prostatakörteln. Prostatit kan vara akut (plötslig) eller kronisk (persistent). Det kan också vara smittsamma (orsakad av infektion) eller icke-infektiöst.

För diagnos av kronisk prostatit, symtom måste ha funnits i minst tre månader. Vid akut prostatit, symtomen brukar komma på och försvinna mycket snabbare. Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit:

 • Kronisk bakteriell prostatit
 • Kronisk prostatit / CPP

Se separat broschyr som heter Akut prostatit för ytterligare information om akut prostatit. Resten av denna bipacksedel är bara om kronisk prostatit.

Kronisk prostatit är faktiskt ganska vanligt. Mellan 1-2 män i 10 kommer att ha kronisk prostatit någon gång under sitt liv. Kronisk prostatit oftast drabbar män i åldrarna 30-50, men män i alla åldrar kan drabbas.

Om 9 av 10 män med kronisk prostatit har kronisk prostatit / CPP. Ungefär 1 av 10 män med kronisk prostatit har kronisk bakteriell prostatit, så detta är sällsynt i jämförelse med kronisk prostatit / CPP.

Vad orsakar kronisk bakteriell prostatit?

Kronisk prostatit. Prövning av din prostatakörteln.
Kronisk prostatit. Prövning av din prostatakörteln.

Kronisk bakteriell prostatit är en typ av smittsamt prostatit. Den orsakas av en kronisk (persistent) bakteriell infektion i prostatakörteln. En man med kronisk bakteriell prostatit brukar ha haft återkommande urin infektioner. Kronisk bakteriell prostatit orsakas oftast av samma typ av bakterier som orsakar urin infektioner. Prostatakörteln kan hamnen infektion och därmed återkommande infektioner kan förekomma. Kronisk bakteriell prostatit är inte en sexuellt överförd infektion.

Vilka är symptomen på kronisk bakteriell prostatit?

Män med kronisk bakteriell prostatit tenderar att ha symtom som vax och avta. Under en flare-up, kan du ha smärta och obehag. Du känner detta främst vid basen av din penis, runt anus, strax ovanför blygdbenet och / eller i nedre delen av ryggen. Smärta kan sprida sig till din penis och testiklar. Passerar avföring (avföring) kan vara smärtsamt. Du kan också ha symtom från en urinvägsinfektion, såsom smärta när du urinera, urinera ofta eller brådskande önskan att urinera.

Dessa symptom liknar symptomen vid akut bakteriell prostatit. Men män med ett uppblossande av kronisk bakteriell prostatit tenderar att vara mindre sjuka än de med akut prostatit. Till exempel är en feber (hög temperatur) mindre troligt och du är mindre benägna att ha allmän värk och smärta.

Om du har kronisk bakteriell prostatit, kommer dina symtom lätthet allmänhet när de behandlas med antibiotika. Men om inte antibiotika helt klart infektionen från prostatakörteln, är du i riskzonen för infektionen kommer tillbaka (blossar upp) igen. I mellan skov, kan du ha några milda kvarstående smärta och några milda urin symtom (t.ex. kissar ofta eller brådskande önskan att urinera).

Vad orsakar kronisk prostatit / CPP?

Kronisk prostatit / CPP är en kronisk (persistent) obehag eller smärta som du känner i din lilla bäckenet - främst vid basen av din penis och runt anus. Det är oftast diagnostiseras om du har haft smärta i minst tre månader under de senaste sex månaderna.

Orsaken till denna typ av kronisk prostatit är inte helt klarlagd. Många teorier har framförts om orsaken. Dessa inkluderar: infektion i prostatan med en bakterie som ännu inte har identifierats, nerv som påverkar prostatan, en autoimmun problem i prostatakörteln (antikroppar som vi normalt producerar för att bekämpa infektioner kan angripa cellerna i prostatakörteln för vissa skäl), inflammation som resulterar från urin tvingas bakåt upp in i prostatan vid tidpunkten för urinering.

Begreppet prostatit hänvisar egentligen till inflammation och / eller infektion i prostatakörteln. Emellertid är den exakta orsaken till denna form av kronisk prostatit inte känd och det finns en varierande svar på antibiotika och anti-inflammatoriska smärtstillande medel. Av dessa anledningar, vissa läkare föredrar att använda termen "kronisk bäckensmärta syndrom". Med denna term innebär inte nödvändigtvis att problemet definitivt härstammar från ett problem med prostatakörteln.

Vilka är symptomen på kronisk prostatit / kronisk bäckensmärta syndrom?

Vad är prostatakörteln? Ytterligare tester av njurarna och urinvägarna.
Vad är prostatakörteln? Ytterligare tester av njurarna och urinvägarna.

Symtomen har oftast varit närvarande under minst tre månader under de senaste sex månaderna.

Symtomen omfattar:

 • Smärta - detta är vanligtvis runt basen av penis, runt anus, i nedre buken och i nedre delen av ryggen. Ibland smärtan sprider ner till spetsen av penis och / eller in i testiklarna. Smärta är det vanligaste symptomet vid kronisk prostatit. Smärtan kan variera i svårighetsgrad från dag till dag.
 • Urineringssymptom - såsom mild smärta när du passerar urinen, ett brådskande önskan att urinera ibland, någon tveksamhet när man försöker att urinera, en dålig urin ström.
 • Sexuella problem - du kan uppleva impotens (svårighet att få erektion), får utlösning ibland vara smärtsamt och vissa män har sämre smärta (som beskrivet ovan) efter att ha sex.
 • Andra symptom - du kan känna dig trött, och har allmän värk och smärta.
 • Prövning av din prostatakörteln. Din läkare kan undersöka din prostatakörtel, med hjälp av en handske finger i ändtarmen. Din prostatakörteln kan vara öm vid undersökning vid kronisk prostatit. Detta är dock inte så i varje fall.
 • Ett urinprov tas vanligen för att utesluta urinvägsinfektion. Detta är särskilt viktigt för kronisk bakteriell prostatit även i mellan skov, kan det inte finnas några tecken på infektion.
 • Ytterligare tester av njurarna och urinvägarna. Om din läkare misstänker att du har kronisk bakteriell prostatit, kan de föreslå att du har ytterligare tester för att utesluta eventuella problem med urinvägarna som kan ha bidragit till (eller orsakat) infektionen. Till exempel, en ultraljudsundersökning till i dina njurar leta efter eventuella avvikelser.
 • Tester för att utesluta andra orsaker till dina symtom inklusive:
  • Kronisk prostatit kan ge liknande symptom som en sexuellt överförd infektion. Av denna anledning, om du är i riskzonen för en sexuellt överförbar infektion, kan din läkare föreslå att du har några kompress eller urinprov för att utesluta detta. Men observera, kronisk prostatit är inte en sexuellt överförd infektion.
  • Andra tester kan rekommenderas för att utesluta andra villkor för din prostata eller närliggande organ om symtomen inte är typiska. Till exempel, ibland kan din läkare föreslå ett blodprov för att utesluta andra problem med din prostata.

Om din läkare misstänker att du har kronisk prostatit, kan de hänvisa dig till en specialist (oftast en urolog) för ytterligare bedömning. Om du hänvisas till en specialist, kan ett prov av vätska ("sekret") från prostata samlas för att utesluta infektion i prostata. För att göra detta, kan en läkare massera din prostata, med en handske finger i ändtarmen. Genom att göra detta, är vätska från prostatan tryckas ut i urinröret och kommer ut från penis som ska samlas in och testas för bakterier (bakterier). Om du har CPP, inga bakterier finns i prostata vätska eller urin.

Behandling av kronisk prostatit kan vara svårt. Men i de flesta människor, symtomen förbättras under månader eller år.

Om din GP misstänker att du har kronisk prostatit, som nämnts ovan, kommer de brukar hänvisa dig till en specialist för ytterligare bedömning. Under tiden, kan din läkare föreslå en eller flera av följande medan du väntar på din tid hos en specialist:

 • Smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen kan lindra smärtan.
 • Laxermedel kan vara till hjälp om det är smärtsamt eller svårt att passera avföring.
 • Antibiotika. En fyra veckors kurs kan vara till hjälp. Antibiotika brukar rekommenderas om du har haft en urinvägsinfektion eller en episod av akut prostatit under det senaste året. Detta för att vara helt säker på att ingen smitta förekommer.

Trygghet och förklaring är också ibland användbara. Vissa människor oroar sig för att de kan ha en allvarlig sjukdom som prostatacancer. Oro och ångest kan göra symtomen värre. Därför kan det vara bra att veta att du har kronisk prostatit och inte någon annan sjukdom. Men, måste du acceptera att smärta eller obehag är sannolikt att bestå under en tid.

Behandlingar som en specialist kan föreslå

Olika behandlingar har prövats för kronisk prostatit. De kan gynna vissa människor, men än så länge finns det få studier för att bekräfta om de hjälper i de flesta fall. De är inte "vanliga" eller rutinmässiga behandlingar, men en specialist kan rekommendera att du prova en.

För kronisk bakteriell prostatit, kan möjliga behandlingar inkluderar följande:

 • En längre kurs av antibiotika. Om specialisten misstänker att du har kronisk bakteriell prostatit och dina symtom har inte rensat efter en fyra-veckors kurs av antibiotika, kan de föreslå en längre kurs. Ibland kan en kurs på upp till tre månader används.
 • Borttagning av prostata (prostatektomi) kan övervägas om du har små stenar (calculi) i prostatan. Det är inte klart hur mycket det kan hjälpa, men det har föreslagits att dessa små stenar kan vara en anledning till varför vissa människor får återkommande infektioner i kronisk bakteriell prostatit. Detta är dock inte allmänt utförts och är inte lämplig i alla. Din specialist kommer att råda.

För kronisk prostatit / CPP, kan eventuella behandlingar inkluderar följande:

 • Antibiotika - dessa kan prövas initialt, trots att bevisen för deras effektivitet är begränsad. Det kan vara så att vissa antibiotika har anti-inflammatoriska egenskaper som bra eller att de kan klara vissa bakterier som är svåra att hitta när din urin testas.
 • Alfablockerare - är läkemedel som används för att behandla prostataförstoring. De vilar muskelvävnaden av prostata och utloppet från blåsan. Det finns flera olika märken. Det finns vissa belägg för att de hjälper i CPP, och man kan vara värt ett försök.
 • Andra läkemedel - exempelvis bioflavonoider (såsom quercetin) och finasterid (ett läkemedel som kan "krympa" prostatan).
 • Stresshantering - är detta och andra smärtstillande metoder ibland försökt komma till rätta med den ihållande smärtan.

Forskning pågår för att försöka hitta bättre behandlingar för kronisk bakteriell prostatit och kronisk prostatit / CPP.

Det är svårt att ge en prognos (Outlook). Dina symtom kan pågå en lång tid, även om de kan "komma och gå" eller varierar i svårighetsgrad. Smärtstillande medel kan hålla obehag till ett minimum.

De flesta män som diagnostiserats med kronisk prostatit / CPP tenderar att ha en förbättring av sina symtom under de följande sex månaderna. I en studie, hade ungefär en tredjedel av män inga ytterligare symptom ett år senare. I en annan stor studie, visade en tredjedel av män lindrig till kraftig förbättring jämfört med två år.

Brittisk prostatit stödförening (BPSA)

Webb: www.bps-assoc.org.uk
En Internet-baserade, UK-fokuserad, organisation för information, stöd och kampanjer relaterade till prostata sjukdomar av prostatit / kronisk prostatit / CPP.

Prostata UK

6 Crescent Stables, 139 Upper Richmond Road, London SW15 2TN
Tel: 020 8788 7720 Webb: www.prostateuk.org

Aktuella artiklar