Förstoppning hos vuxna

Förstoppning är ett vanligt problem. Det betyder antingen att gå på toaletten mindre ofta än vanligt att tömma tarmen, eller passerar hård eller smärtsam bajs (även kallad avföring, avföring eller motioner). Förstoppning kan orsakas av att inte äta tillräckligt med fiber, eller att inte dricka tillräckligt med vätska. Det kan också vara en biverkning av vissa mediciner, eller relaterade till en underliggande sjukdom. I många fall är orsaken inte klart. Laxermedel är en grupp läkemedel som kan behandla förstoppning. Helst bör laxermedel endast användas under korta perioder tills symtomen lätthet.

Obs: det finns en separat broschyr som heter Förstoppning hos barn.

Förstoppning är vanligt. Om du är förstoppad det orsakar ett eller flera av följande:

 • Poo (avföring, avföring eller rörelser) blir hård och svår eller smärtsamt att passera.
 • Tiden mellan toalett resor ökar jämfört med din vanliga mönstret. (Obs: det finns ett stort utbud av normala tarmfunktionen Vissa människor normalt gå på toaletten för att passera avföring 2-3 gånger per dag för andra, är 2-3 gånger per vecka normalt Det är en förändring från din vanliga mönstret... som kan innebära att du är förstoppad.)
 • Ibland crampy smärtor förekommer i den nedre delen av magen (buken) Du kan också känna sig uppsvälld och mår illa om du har svår förstoppning.

Relaterade artiklar

Kända orsaker är följande:

 • Inte äta tillräckligt med fiber (grovfoder) är en vanlig orsak. Den genomsnittliga personen i Storbritannien äter ca 12 gram fibrer varje dag. Men, är 18 gram per dag rekommenderas av British Nutrition Foundation. Fiber är den del av vegetabiliska livsmedel som inte rötas. Det återstår i tarmen. Det ger bulk till bajs (avföring, avföring eller rörelser), och hjälper tarmarna att fungera bra. Livsmedel som innehåller mycket fiber inkluderar: frukt, grönsaker, spannmål och fullkornsbröd.
 • Inte dricka mycket kan göra förstoppning värre. Pallar är oftast mjuk och lätt passera om du äter tillräckligt med fibrer, och dricka tillräckligt med vätska. Men vissa människor behöver mer fibrer och / eller vätska än andra för att undvika förstoppning.
 • Vissa speciella bantning dieter är låga i fiber, och kan orsaka förstoppning.
 • Vissa läkemedel kan orsaka förstoppning som en bieffekt. Exempel är smärtstillande medel (särskilt de med kodein, såsom samtidigt codamol, eller mycket starka smärtstillande medel, såsom morfin), vissa antacida, vissa antidepressiva medel (inklusive amitriptylin ) och järn tabletter, men det finns många andra. Se listan över möjliga biverkningar på bipacksedeln som medföljer varje läkemedel som du kan ta. Berätta för en läkare om du misstänker att ett läkemedel gör dig förstoppad. En förändring av medicinering kan vara möjlig.
 • Olika sjukdomstillstånd kan orsaka förstoppning. Till exempel, en underaktiv sköldkörtel, colon irritabile, vissa störningar gut, och förhållanden som orsakar dålig rörlighet, särskilt hos äldre.
 • Graviditet. Omkring 1 i 5 gravida kvinnor kommer att bli förstoppad. Det är på grund av de hormonella förändringar av graviditeten som fördröjer tarmens rörelser. I senare graviditet, kan det vara helt enkelt beror på att barnet tar upp en hel del utrymme i magen och tarmarna skjuts åt sidan.

Okänd orsak (idiopatisk)

Vissa människor har en bra kost, dricka mycket vätska, inte har en sjukdom eller tar någon medicin som kan orsaka förstoppning, men ändå blir förstoppad. Deras tarmar sägs vara nedsatt. Detta är ganska vanligt och kallas ibland funktionell förstoppning eller primär förstoppning. De flesta fall inträffar hos kvinnor. Detta tillstånd tenderar att börja i barndomen eller i tidig vuxen ålder, och kvarstår hela livet.

Testerna är vanligtvis inte behövs för att diagnostisera förstoppning, eftersom symtomen ofta är typiska.

Däremot kan tester rekommenderas om du har något av följande:

 • Om vanlig förstoppning är ett nytt symptom, och det finns ingen uppenbar orsak, såsom en förändring i kost, livsstil eller medicinering. Detta är känt som en "förändring i tarm vanor" och bör undersökas om det varar mer än cirka sex veckor.
 • Om symtomen är mycket allvarliga och inte hjälpt med laxerande medicin.
 • Om andra symptom utvecklas. Mer oroande symtom passerar blod från tarmen, viktminskning, anfall av diarré, nattliga symtom, hereditet för koloncancer eller inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom eller ulcerös kolit ), eller andra oförklarliga symtom förutom förstoppning.

Dessa åtgärder är ofta grupperas tillsammans och kallas livsstil råd.

Ät mat som innehåller mycket fibrer

Förstoppning hos vuxna. Inte äta tillräckligt med fiber (grovfoder).
Förstoppning hos vuxna. Inte äta tillräckligt med fiber (grovfoder).

Fiber (grovfoder) är den del av vegetabiliska livsmedel som inte rötas. Det stannar i tarmen och förs i bajs (avföring, avföring eller motioner). Fiber ger bulk och vissa mjukhet till avföring. Fiberrik mat inkluderar följande:

 • Fullkorn eller fullkornsbröd, kex och mjöl.
 • Frukt och grönsaker. Sikta på att äta minst fem portioner av en mängd frukt och grönsaker varje dag. En portion är: en stor frukt som ett äpple, päron, banan, apelsin, eller en stor del av melon eller ananas, eller två mindre frukter såsom plommon, satsumas, osv, ELLER en kopp små frukter som vindruvor, jordgubbar, hallon, körsbär, etc., eller en matsked torkad frukt, eller ett normal del av varje grönsak (ca två matskedar), eller en dessert skål med sallad.
 • Fullkorns frukostflingor såsom All-Bran ®, Bran Flakes ®, Weetabix ®, Strimlad Vete ® och müsli. En enkel sak som att ändra din vanliga frukostflingor kan göra stor skillnad för mängden fiber du äter varje dag.
 • Brunt ris och fullkornsprodukter spagetti och andra fullkornspasta.

Även om effekterna av en fiberrik kost kan ses i ett par dagar, kan det ta så länge som fyra veckor. Du kanske upptäcker att om du äter mer fibrer (eller ta fiber tillskott - se nedan), kan du ha vissa uppblåsthet och vind vid första. Detta är ofta tillfällig. När tarmen blir van vid extra fiber, tenderar uppblåsthet eller vind för att bosätta sig under några veckor. Därför, om du inte är van vid en fiberrik kost, är det bäst att öka mängden fibrer gradvis.

Obs: har massor att dricka när du äter en fiberrik kost eller kosttillskott fiber. Drick minst två liter (ca 8-10 koppar) per dag. Detta för att förhindra en blockering i tarmen, vilket är en sällsynt komplikation av att äta mycket fiber utan tillräckligt med vätska. Se nedan i avsnittet "bulk-forming laxermedel finns en förklaring.

En separat broschyr i denna serie, som kallas Fiber och fiber tillskott, ger mer information om fiberrika livsmedel.

Har gott att dricka

Sikta på att dricka minst två liter (ca 8-10 dl) vätska per dag. Du passerar mycket av vätska som urin, men en del passerar ut i tarmen och mjukar avföringen. De flesta typer av dryck kommer att göra, men alkoholhaltiga drycker kan vara uttorkande och kan inte vara så bra. Som en start, prova att dricka ett glas vatten 3-4 gånger per dag utöver vad du normalt dricker.

Sorbitol

Sorbitol är ett naturligt socker. Det är inte rötas mycket väl och drar in vatten i tarmen, som har en effekt av mjukgörande avföringen. I praktiken fungerar det som en naturlig osmotisk laxermedel (osmotiska laxermedel förklaras senare). Så, kanske du vill inkludera vissa livsmedel som innehåller sorbitol i din kost. Frukt (och deras juicer) som har en hög sorbitolhalten inkluderar äpplen, aprikoser, krusbär, vindruvor (och russin), persikor, päron, plommon, katrinplommon, hallon och jordgubbar. Koncentrationen av sorbitol är ungefär 5-10 gånger högre i torkad frukt. Torkade eller semi-torkade frukter gör goda snacks och lätt packas för transport - till exempel i en matsäck.

Motionera regelbundet, om möjligt

Att hålla kroppen aktiv hjälper till att hålla tarmen rörelse. Det är väl känt att personer med funktionshinder, och säng-bundna människor (även om bara tillfälligt medan in på sjukhus) är mer benägna att bli förstoppad.

Toalettbesök rutiner

Ignorera inte känslan av att behöva toaletten. Vissa människor undertrycka denna känsla om de är upptagna. Det kan resultera i en eftersläpning av avföring som är svår att passera senare. När du går på toaletten, bör det utmärkande, med tillräckligt med tid för att säkerställa att du kan tömma tarmen.

När rörligheten är begränsad - till exempel hos människor som är svaga eller som har demens - det är viktigt för vårdare att se till att de har tillräckligt med hjälp för att komma till toaletten när de behöver gå, också, att de har en regelbunden, utmärkande toalett rutin, med sekretess. Som regel är det bäst att försöka gå på toaletten första sak på morgonen eller cirka 30 minuter efter en måltid. Detta beror på att rörelsen (framdrivning) av avföringsprover genom den nedre tarmen är störst på morgonen och efter måltider (på grund av gastrokolisk reflex).

Positionering på toaletten är också viktigt, särskilt för äldre människor med förstoppning. Västerländska toaletter faktiskt göra saker svårare - huk är förmodligen det bästa läget i vilket passera avföring. Att sätta en liten fotpall under dina fötter är ett enkelt sätt att ändra din toalett position för att underlätta passagen av avföring. Slappna av, luta dig framåt och vila armbågarna på låren. Du ska inte anstränga och hålla andan för att passera avföring.

Behandling med laxermedel behövs endast om livsstil åtgärder ovanstående inte fungerar bra. Det är ändå värt att envisas med dessa metoder, även om du hamnar behöva använda laxermedel.

För kortsiktiga okomplicerad förstoppning, kan du även välja att behandla dig själv (utan att besöka GP), genom att köpa laxermedel på apoteket eller stormarknad. På kort sikt förstoppning, kan laxermedel avbrytas när bajs (avföring, avföring eller rörelser) blir mjukt och lätt gått igen. Du bör nog besöka din läkare om du kämpar för att hantera kortsiktiga förstoppning själv, eller om du har på längre sikt (kronisk eller ihållande) förstoppning. Alla de olika typer av laxermedel är receptbelagda.

Vad är förstoppning? Några speciella bantning dieter.
Vad är förstoppning? Några speciella bantning dieter.

Kronisk (ihållande) förstoppning kan vara svårare att behandla. Laxermedel behövs vanligen för längre perioder (ibland på obestämd tid), och de bör inte avbrytas abrupt. Kronisk förstoppning är ibland kompliceras av en eftersläpning av hård avföring byggs upp i tarmen (fekal lastning) eller ens delvis blockerar det (impaction). Om lastning och impaction förekommer de måste behandlas först, ofta med mycket högre doser av laxermedel. Då en normal underhållsdos av laxermedel används för att hålla de mage att flytta.

Det finns fyra huvudgrupper av laxermedel som arbetar på olika sätt:

 • Bulk-forming laxermedel.
 • Stimulerande laxermedel.
 • Osmotiska laxermedel.
 • Fekala (avföring) mjukmedel laxermedel.

Bulk-forming laxermedel

Ibland kan dessa kallas fiber tillskott. Dessa öka massan av din avföring på ett liknande sätt till fiber. De kan ha viss effekt inom 12-24 timmar, men full effekt kan ta flera dagar att utveckla.

 • Obearbetade kli är en billig fiber tillägg. Om du tar kli, är det bäst att bygga upp mängden gradvis. Börja med två teskedar om dagen, och det dubbla beloppet var femte dag tills du når om ca 1-3 matskedar per dag. Du kan strö kli på frukostflingor, eller blanda den med fruktjuice, mjölk, grytor, soppor, smular, bakverk, scones, etc.
 • Andra fiber tillskott inkluderar ispaghula (psyllium), metylcellulosa, Sterculia, vete dextrin, inulin fiber, och hela linfrön (indränkt i vatten).

Det finns olika märkesprodukter som innehåller dessa ingredienser. Exempel är:

Ett varningens: fiber och bulk-forming laxermedel fungerar delvis genom att absorbera vatten (lite som läskpapper). Kombinationen av bulk-forming laxermedel och vätska ger vanligen mjuka, skrymmande avföring som bör vara lätt att passera ut. När du äter en fiberrik kost eller ta bulk-forming laxermedel:

 • Du bör ha gott att dricka. Minst två liter per dag (8-10 koppar). Avföringen kan bli torr och svår att passera om du inte har tillräckligt att dricka. Mycket sällan, kan massor av fibrer eller bulk-forming laxermedel och inte tillräckligt med vätska orsakar ett hinder i tarmen.
 • Du kan märka en ökning av gasbildning (flatulens) och magen (buken) uppblåsthet. Detta är normalt och tenderar att bosätta sig efter några veckor eftersom tarmen vänjer sig ökningen i fiber (eller bulk-forming laxermedel).

Ibland kan bulk-forming laxermedel göra symptomen värre om du har mycket svår förstoppning. Detta eftersom de kan orsaka uppblåsthet och obehag utan att göra mycket för att rensa en massa avföring som sitter längre ner i tarmen. Se en läkare om du känner att bulk-forming laxermedel gör dina symtom förvärras.

Stimulerande laxermedel

Dessa stimulerar nerverna i tjocktarmen (kolon och rektum, ibland även kallad tjocktarmen). Detta orsakar då muskeln i väggen i tjocktarmen att pressa hårdare än vanligt. Detta pressar avföringen längs och ut. Deras effekt är vanligen inom 8-12 timmar. En läggdags dos rekommenderas så du kommer sannolikt att känna lust att gå på toaletten någon gång följande morgon. Stimulerande laxerande stolpiller agera snabbare (inom 20-60 minuter). Eventuella biverkningar från stimulerande laxermedel inkluderar magkramper, och långvarig användning kan leda till en tarm som är mindre aktiva på egen hand (utan laxermedel). Detta kan ses som en "lat tarm".

Stimulerande laxermedel inkluderar bisacodyl, dantron, docusate, glycerol, Senna och natriumpikosulfat. Dessa läkemedel kan förskrivas på recept i unbranded (generisk) form. Kommersiellt märkesvaror versioner (egna varumärken) innehåller samma ingredienser, men är i allmänhet endast finns att köpa över disk. Exempel inkluderar:

Osmotiska laxermedel

Dessa fungerar genom att hålla kvar vätska i tjocktarmen genom osmos (så mindre vätska absorberas in i blodet från tjocktarmen). Det finns två typer -. Laktulos och en grupp kallad makrogoler (kallas även polyetylenglykol) Laktulos kan köpas över disk som duphalac ®, lactugal ® och regulose ®. Movicol ®, Movicol ®-halv och Movicol ® pediatrisk vanligt alla innehåller makrogoler och finns tillgängliga på recept.

Laktulos kan ta upp till två dagar för att ha någon effekt så det är inte lämplig för snabb lindring av förstoppning. Möjliga bieffekter av laktulos är buksmärtor och uppblåsthet. Vissa människor tycker att smaken av laktulos obehagligt. Makrogoler agera mycket snabbare, och kan också användas i höga doser för att rensa fekal lastning eller impaktion. Starkare osmotiska laxermedel (såsom magnesiumsalter och lavemang fosfatsalter) kan användas för att rensa tarmen snabbt och i situationer som före tarmkirurgi.

Fekala mjukgörare

Dessa verkar genom att väta och mjukar upp avföringen. Den mest använda är natriumdokusat (som också har en svag stimulerande verkan också). Bulk-forming laxermedel har också några fekal-mjukgörande egenskaper. Arachis (jordnöt) olja lavemang används ibland för att mjuka påverkade avföring i ändtarmen (den lägsta delen av tjocktarmen, strax innan den bakre kanalen (anus)).

Flytande paraffin brukade vanligen används som en fekal mjukmedel. Emellertid är det nu inte att rekommendera, eftersom det kan orsaka biverkningar såsom sipprar från anus och irritation i huden, och det kan störa absorptionen av vissa vitaminer från tarmen.

Den som rekommenderas av din läkare eller apotekspersonal kommer att bero på faktorer såsom dina egna önskemål, symtomen på förstoppning som du har, eventuella oönskade effekter, dina andra medicinska tillstånd, och kostnad. Men som en allmän regel:

 • Behandling med en bulk-forming laxermedel vanligtvis försökte först.
 • Om bajs (avföring, avföring eller rörelser) är fortfarande svårt trots hjälp av en bulk-forming laxermedel, då en osmotisk laxermedel tenderar att bli dömd, eller som tillägg till en bulk-forming laxermedel.
 • Om avföringen är mjuk men du fortfarande hitta dem svåra att passera då en stimulerande laxermedel kan läggas i.
 • Höga doser av makrogol osmotiska laxermedel används för att behandla fekal lastning och impaktion - detta bör vara under uppsikt och råd av en läkare.

Du bör använda ett laxermedel endast för en kort tid, vid behov, för att komma över en släng av förstoppning. När förstoppning lättar, ska du sluta normalt laxerande. Vissa människor komma in i vanan att ta laxermedel varje dag "för att hålla tarmarna vanliga" eller för att förhindra förstoppning. Detta rekommenderas inte, särskilt för laxermedel som inte är bulk-forming.

Förstoppning är vanligtvis hjälpt av ovanstående behandlingar. Mestadels är laxermedel tas genom munnen (oralt). I vissa fall är det att föredra även för att behandla förstoppning genom att ge medicin via ändtarmen (anus).

Vilka är orsakerna till förstoppning? Olika medicinska tillstånd.
Vilka är orsakerna till förstoppning? Olika medicinska tillstånd.

Suppositorier är pellet-formade laxermedel som sätts in i den lägsta delen av kolon (ändtarmen), via anus. Glycerol stolpiller fungera som en stimulerande i ändtarmen, uppmuntra bortgången av bajs (avföring, avföring eller motioner). Ibland är ett lavemang behövs i svår förstoppning. Ett lavemang är en vätska som sätts in i ändtarmen och nedre tjocktarmen, via anus. Lavemang kan användas för att rensa ut ändtarmen i svår förstoppning.

Andra behandlingar kan få råd av en specialist för personer med svår förstoppning som inte har blivit hjälpta av de behandlingar som anges ovan.

Kortfristiga förstoppning eller intermittenta anfall av förstoppning är osannolikt att orsaka några långsiktiga problem. Ibland kan en splittring eller reva i anal hud (en analfissur ) kan förekomma med passagen av särskilt stort eller hårt bajs (avföring, avföring eller motioner). Detta är mycket smärtsam, och det kan finnas en liten mängd av färska röda blod på toalettpapper. Behandling av en analfissur involverar livsstil åtgärder (som redan nämnts) för att hålla avföringen mjuk, och kanske laxermedel också, för att hålla avföringen verkligen lätt att passera. Lokalbedövande salva eller glyceryltrinitrat (GTN) kan salvan förskrivas av din husläkare för att lindra smärta och hjälpa slappna av musklerna runt ändtarmen (anus), för att hjälpa fissuren att läka.

Kronisk förstoppning och långvarig användning av laxermedel kan innebära att tarmen blir trög och "lata". Detta innebär att tarmen inte fungerar mycket bra på egen hand, utan medicinering. Förstoppning blir då en ond cirkel och ännu mer kronisk. Försök att undvika att hamna i denna situation i första hand, och kontakta din läkare för råd. Vissa personer med ihållande och svår förstoppning kräver regelbundna laxermedel.

Svår kronisk förstoppning kan leda fekalom. Detta är något som är mer sannolikt hos äldre och handikappade. I grund och botten, blockerar en stor massa av hård avföring i ändtarmen. Massan är för stort för att passera och ändtarmen sträcks och förstoras, så att musklerna i den inte fungerar så bra att driva avföring ut. Ibland folk med detta problem tror att de har diarré. Detta beror på rinnande avföring, från ovan blockeringen, läcka runt stor klump av avföring, och ut ur anus. Detta är känt som överflöde diarré. I denna situation, kan du också ha fekal inkontinens - det är, du har ingen kontroll över detta flytande avföring läcker ut. Fekalom med bräddavlopp diarré är troligt om du har varit att få allt mer förstoppad, och sedan få flytande avföring, möjligen explosiv, och utan större kontroll. Om en läkare eller sjuksköterska undersöker anus, kan den hårda avföringen ofta kännas som bekräftar diagnosen. Diagrammet nedan visar denna process:

För att behandla impaktion, högre doser av laxermedel behöver användas. MOVICOL ® används ofta, och ibland lavemang eller suppositorier. Tillfälligt, kan symtom på diarré förvärras, men det är viktigt att hänga med behandling, för att rensa blockeringen. Efter den stora massan av avföring är avmarkerad laxermedel ofta behövs för ett tag (eller kanske till och med långvarig eller intermittent), för att förhindra att problemet återkommer.

Torkade plommon

Katrinplommon (torkade plommon) har länge varit tänkt som effektivt för förstoppning. Men fram tills nyligen, hade det varit lite vetenskapliga bevis för detta. Men, lånar en forsknings studie publicerad 2011 (citerad i slutet) stöd till tron ​​att katrinplommon är bra för behandling av förstoppning.

I studien har 40 vuxna med ihållande förstoppning studeras som till effekten av katrinplommon kontra ispaghula (psyllium) - ett vanligt förekommande behandling vid förstoppning. Kortfattat, i genomsnitt, 50 g katrinplommon (cirka sex katrinplommon) två gånger dagligen verkade vara bättre på att lindra förstoppning än 11 ​​g ispaghula tas två gånger dagligen. Detta är bara en liten studie, men verkar bekräfta mångas övertygelse att katrinplommon är bra för att lindra förstoppning.

Beverley-travis naturlig laxerande blandning

Detta recept (beskrivs nedan) har studerats i en forsknings studie som involverade äldre på ett vårdhem. En behandlingsgrupp jämfördes med en icke-behandlingsgruppen. Slutsatsen av det angivna studien att "Beverley-Travis naturlig laxerande blandningen, ges i en dos av 2 matskedar två gånger dagligen, är lätt att använda, kostnadseffektiv och effektivare än dagens föreskrivna laxermedel vid producera normala tarmrörelser". Så kan det vara värt ett försök.

 • Recept ingredienser - en kopp varje: russin, urkärnade katrinplommon, fikon, datum, vinbär, beskära juice koncentrat.
 • Vägbeskrivning - kombinera innehållet tillsammans i kvarn eller mixer till en förtjockad konsistens. Förvaras i kylskåp mellan användningarna.
 • Dos - två matskedar två gånger om dagen. Öka eller minska dosen enligt konsekvens och frekvens av tarmrörelser.

Ytterligare hjälp och upplysningar

British Nutrition Foundation

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…