Balanitis

Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i alla åldrar. Det finns olika orsaker som inkluderar infektion med torsk (candida), bakterie (bakterie) infektioner, sexuellt överförbara infektioner, hudirritation och vissa hudåkommor. Det rensar vanligtvis med behandling.

Balanitis är en inflammation i änden av penis (ollonet). Ofta förhuden är också inflammerad samtidigt som ollonet. (Den förhud är den lösa huden som täcker ollonet om man inte har blivit omskuren.)

Balanitis är vanligt, och det kan förekomma i alla åldrar. Det oftare drabbar pojkar som är yngre än fyra år och även män som inte har blivit omskuren. Ungefär en av 25 pojkar och ungefär en av 30 omskurna män är drabbade med balanitis någon gång i sitt liv. Det är mycket ovanligt hos män som har blivit omskurna.

De vanligaste symptomen är rodnad, irritation och ömhet i slutet av penis (ollonet). Det kan variera från en liten lapp begränsas av rodnad till en del av hudytan på ollonet, till hela ollonet blir röda, svullna och smärtsamma. Ibland finns det en tjock klumpig utsläpp som kommer från under förhuden.

Det kan vara omöjligt att dra tillbaka förhuden. Du kan också ha smärta eller obehag vid urinering.

Det finns många olika orsaker till balanitis.

Dålig hygien

Dålig hygien runt detta område, kombinerat med en stram förhud, kan leda till irritation av smegma. Smegma är ett cheesy-liknande substans som bildas under förhuden om slutet av penis (ollonet) under förhuden inte rengörs. Detta är den vanligaste orsaken till balanitis.

Infektion - Inte sexuellt överförbara

Olika bakterier (bakterier) som lever på huden i små mängder kan föröka sig och orsaka infektion. En vanlig orsak till infektion är en jästsvamp som kallas Candida. Candida är samma bakterie som orsakar vaginal svampinfektion hos kvinnor. Små mängder candida lever vanligen på huden och kan ibland orsaka infektion.

Vissa typer av bakterier är också en vanlig orsak balanitis. Varje man eller pojke kan utveckla en infektion. Men, är en infektion i ollonet mer benägna att utveckla om du:

 • Redan har någon inflammation i penis grund av en allergi eller irriterande (se nedan).
 • Har diabetes. Särskilt om din diabetes inte är väl kontrollerad och urinen innehåller socker. Efter att gå på toaletten, droppar urin som innehåller socker kan bli kvar förhuden och låta bakterier att föröka sig lätt.
 • Ha en förhudsförträngning. Detta är ett tillstånd där förhuden inte drar tillbaka (tillbaka) över ollonet. Detta är vanligt i unga pojkar. Efter 5 år förhuden brukar dra lätt så ollonet kan lätt rengöras. Du är mer sannolikt att få ett balanitis om du har en förhudsförträngning, som svett, smuts och urin kan samlas under förhuden. Detta kan irritera direkt, eller kan uppmuntra bakterier att frodas och orsaka infektion.

Infektion - Sexuellt överförbara

Balanitis. Vilka är symptomen på balanitis?
Balanitis. Vilka är symptomen på balanitis?

Vissa sexuellt överförbara infektioner (STI) kan ibland orsaka balanit. I synnerhet är en STI mer troligt om du även har inflammation i röret (urinröret) som passerar ut urinen (ett tillstånd som kallas uretrit ). Olika STI kan orsaka en uretrit och en balanitis. Till exempel, genital herpes, klamydia och gonorré. Symtom på uretrit smärta när du urinera, och ett utsläpp som kommer från urinröret.

Allergi och irriterande

Huden av ollonet är känslig. Det kan "reagera" och bli inflammerad om det kommer i kontakt med olika kemikalier eller andra ämnen. Till exempel:

 • Om du inte tvättar under din förhud, kan gamla hud, urin, svett, och annat skräp samlas där. Detta kan irritera ollonet och kan leda till inflammation.
 • Vissa tvålar och desinfektionsmedel som du kan använda för att rengöra penis.
 • Över-tvätt eller skrubbning kan också irritera den känsliga huden på ollonet.
 • Kondomer, spermiedödande, smörjmedlet i kondomer och smörjmedel som används när man har sex kan alla irritera ollonet.
 • Kemikalier spillts på händerna kan överföras till penis när du går på toaletten.
 • Några tvättpulver eller tygkonditioneringsmedel som inte sköljs väl från kalsonger.

Hudåkommor

Vissa hudsjukdomar kan orsaka en balanitis eller misstas för en balanitis, till exempel, kan psoriasis och vissa ovanliga hudåkommor påverkar penis.

En läkare kan enkelt diagnostisera balanitis av röd och inflammerad utseendet på slutet av penisen (ollonet). I vissa fall kan den troliga orsaken kan bestämmas genom utseendet på inflammation. Till exempel ser inflammation orsakad av candida ofta ganska typiskt. Så i vissa fall kan din läkare kan diagnostisera orsaken och ge råd om behandling genast.

Om läkaren är osäker på orsaken, eller balanitis inte klar med behandlingen, kan en eller flera av följande provningar föreslås:

 • En kompress att leta efter vissa bakterier (bakterier) som kan orsaka infektion.
 • Ett test för att kontrollera diabetes om detta misstänks.
 • Remiss till en urogenital medicin (GUM) klinik om en STI är en misstänkt orsak.
 • Remiss till en hud specialist om en hudsjukdom eller allergi tros vara orsaken. Allergi tester kan rekommenderas om en allergi misstänks.
 • Sällan, om inflammationen kvarstår ett litet prov ( biopsi kan) av inflammerad hud vidtas för att ses under mikroskop. Detta kan hjälpa till att hitta orsaken.

Följande rekommenderas om du har balanitis, oavsett orsaken:

 • Undvik tvålar när inflammation är närvarande. Du kan använda en mjukgörande kräm eller salva (en uppmjukande) för att rengöra istället för tvål.
 • Använd ljummet vatten för att rengöra din penis och sedan torka försiktigt.
 • Vissa människor tycker att saltbad är lugnande medan behandlingen börjar gälla.

Behandlingen beror på orsaken till balanitis. Följande ges ofta:

 • En anti-jäst kräm eller en kurs av anti-jäst tabletter är en vanlig behandling om balanitis orsakas av candida.
 • Antibiotika ska rensa infektion orsakad av bakterier (bakterier), inklusive vissa könssjukdomar.
 • En mild steroid kräm för att minska inflammation är användbar för balanitis orsakas av allergier eller irriterande. Ibland en steroid kräm används, förutom anti-jäst eller antibiotikabehandling för att minska inflammation som orsakas av infektion. (Notera:. Om det finns infektion i slutet av penis (ollonet) sedan en steroid kräm bör inte användas ensamt, eftersom steroider kan göra infektionen värre)

Om du har återkommande balanitis och ha en förhudsförträngning (ett tillstånd där förhuden inte drar tillbaka (tillbaka) över ollonet) så ett alternativ är att bli omskurna för att ta bort förhuden. Om detta är fallet, så kommer din läkare att remittera dig till en läkare som är specialist för att diskutera detta mer i detalj.

Tips som kan hjälpa till att förhindra vissa fall av balanitis inkluderar:

 • Tvätta slutet av penis (ollonet) varje dag. Dra tillbaka förhuden försiktigt samtidigt i badet eller duschen. Sedan försiktigt rengöra ollonet med bara vatten, eller vatten och en mild tvål. Se till penis, inklusive ollonet är torrt innan du sätter på kalsongerna.
 • Om symtomen är relaterade till användandet av kondom, prova att använda en kondom som är utformad för känslig hud.
 • Tvätta händerna innan du går på toaletten om du arbetar med kemikalier som kan irritera känslig hud.
 • Använd kondom varje gång du har sex med en ny sexpartner.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Om du misstänker att du har icke-gonokockuretrit (NGU), träffa en läkare även om…