Hypospadias

Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln. Detta kan orsaka problem med urinering och även med erektion. Den kan variera i svårighetsgrad. Kirurgisk korrigering är oftast mycket framgångsrikt.

Urinröret är röret som urin flyter genom ut ur blåsan. Den passerar genom penis. Öppnandet av urinröret (näsgången eller "kissa-hål") är normalt i slutet av penis, delvis täckt av förhuden.

Hypospadi. Att förstå den normala penis och urinrör.
Hypospadi. Att förstå den normala penis och urinrör.

Det största problemet är att urinröret öppnas på undersidan av penis i stället för i slutet av penis. Öppningen kan vara allt från strax under den normala positionen (mild) till så långt tillbaka som basen av pungen (svår).

Hypospadi kan också innefatta följande:

  • En huva utseende av förhuden. Detta beror på förhuden inte utvecklas på undersidan av penis.
  • Åtdragning av vävnaderna på undersidan av penis (som kallas "chordee '). Detta drar penis ner och det kan inte helt räta. Ju längre tillbaka urinrörsöppningen är, desto allvarligare chordee tenderar att vara. Milda hypospadi kanske inte har någon chordee.

Relaterade artiklar

Problem är sannolikt om hypospadi lämnas obehandlad. Ju längre tillbaka öppningen av urinröret är, desto allvarligare problem är sannolikt att bli.

  • Urinera är annorlunda till det normala. En baby i blöjor kommer att ha några problem. Men när äldre, kan urinen ström inte att kunna riktas framåt i en urinoar. När du går på toaletten urinen är sannolikt att "spraya" baklänges. Sitter på en toalett kan behövas för att urinera utan kladd.
  • Chordee som orsakar böjning av penis. Detta är mer märkbar när penis är erigerad. Samlag kan vara svårt eller omöjligt i svåra fall.
  • Psykiska problem om att vara "annorlunda" till det normala är vanliga.
  • Milda erektionssvårigheter och för tidig utlösning har rapporterats i vuxen ålder hos patienter som har opererats för hypospadi i barndomen.
Vad är penis som i hypospadi? Vilka problem kan hypospadi orsaka?
Vad är penis som i hypospadi? Vilka problem kan hypospadi orsaka?

Ungefär 1 av 300 pojkar föds med en viss grad av hypospadi. Det verkar bli allt vanligare. Anledningen till penisen inte utvecklas är ordentligt fortfarande oklar. Utvecklingen av penis medan barnet växer i livmodern är delvis beroende av de manliga könshormoner som testosteron. Effekterna av testosteron på den växande penis kan blockeras på något sätt. Även om det inte är en genetisk sjukdom, kan hypospadi köras i vissa familjer.

Diagnosen är oftast uppenbart från att undersöka penis. Inga andra tester är rutin. Däremot kan ett litet antal personer med svåra hypospadi (när urinrörsöppningen är vid basen av pungen) har andra avvikelser i könsorganen. Utseendet av svåra hypospadi kan vara en del av en sällsynt "intersexuella 'syndrom. Därför kan undersökningar av kromosomerna och skannar av könsdelarna göras för att avgöra om det är en del av en bredare syndrom Obs. Dessa syndrom är sällsynta och de flesta pojkar med hypospadi är verkligen "manligt" och har inga andra avvikelser.

Om hypospadi är mild, med öppningen av urinröret bara lite ner från normala och utan böjning av penis, då ingen behandling kan behövas. Men i de flesta fall en operation krävs för att korrigera hypospadi. Detta kan vanligtvis göras i en operation. Men om hypospadi är mer komplicerad, då två operationer kan vara nödvändig. Operationen görs oftast när barnet är cirka 4-18 månader gamla.

En fullständig diskussion med en kirurg som behövs för att avgöra vad som kan göras. Målet med behandlingen är att urinen att passera på ett framåtriktat sätt, för penis att vara rak när upprätt och för penis att se ut så normalt som möjligt. Positionen för öppningen av urinröret ändras. Dessutom, om chordee är närvarande då detta korrigeras så att penis att räta. Förhuden vanligtvis används under operationen för att göra den nya urinröret så det är viktigt att en omskärelse inte sker före den korrigerande operation utförs.

Framgången för operationen och "normalitet" som kan uppnås kan bero på svårighetsgraden av hypospadi.

Aktuella artiklar