Rektal blödning (blod i avföringen)

Det finns många orsaker till rektal blödning. Svårighetsgraden kan variera från lindriga blödningar (vanligt) till ett livshotande blödning (mindre vanliga). Om blödningen är kraftig, eller om du har melena (svart avföring på grund av en blödning från magsäcken eller tolvfingertarmen) och sedan se en läkare omedelbart eller ring en ambulans. Det är emellertid ofta en mild bleed. I denna situation, boka tid hos din läkare, så att orsaken kan hittas.

Termen rektal blödning ofta används av läkare för att betyda något blod som passerar ut när du går på toaletten för att passera avföring. Men inte alla blödningar som passerar ut kommer faktiskt från ändtarmen. Blodet kan komma från var som helst i tarmen (mag-tarmkanalen). Den mer korrekta termen är blödningar från magtarmkanalen, ofta förkortat till GI-blödning. Det finns många orsaker till blödning (gastrointestinal blödning) som diskuteras senare.

Tarmen (mag-tarmkanalen) börjar vid munnen och slutar vid anus. När vi äter eller dricker, mat och vätska resa ner i matstrupen (matstrupen) i magen. Magen kannor upp maten och sedan passerar den in i tunntarmen.

Förstorad bild

Tunntarmen (ibland kallad tunntarmen) är flera meter lång och är där maten smälta och absorberas. Osmälta mat, vatten och avfall produkter förs sedan in i tjocktarmen (kallas ibland tjocktarmen). Huvuddelen av tjocktarmen kallas tjocktarmen, vilket är ungefär 150 cm lång. Detta är uppdelad i fyra sektioner: stigande, tvärgående, fallande och colon sigmoideum. Lite vatten och salter absorberas i kroppen från tjocktarmen. Den kolon leder in i ändtarmen (ändtarmen) som är ca 15 cm lång. Den ändtarmen lagrar avföring (avföring) innan de skickas ut från anus.

När du har GI-blödning, de saker som en läkare behöver för att bedöma bland annat följande:

Relaterade artiklar

Svårighetsgraden av blödningar

Blödning kan variera från en mild rännil till en massiv livshotande svår blödning (en allvarlig blödning). I många fall bleed är mild och intermittent. I denna situation, eventuella tester som behöver göras kan göras som ett öppenvården. Det finns ingen omedelbar risk för liv med mild, intermittent GI-blödning. Men alltid rapportera till en läkare om du har en stor mängd blödning, som en hel del blodförlust behöver akut behandling.

Ibland blöder från ett tillstånd i tarmen är så mild (som en liten rännil) att du inte märker någon verklig blödning och det är inte tillräckligt för att ändra färgen på avföringen. Däremot kan ett test av dina avföring upptäcka även små mängder blod. Detta test kan göras i olika situationer (beskrivs senare).

Webbplatsen för blödning

Blödning kan komma från var som helst i mag-tarmkanalen. Som en allmän regel:

  • Blödning från anus eller låg nere i ändtarmen - blodet tenderar att vara klarröd och fräscha. Det får inte blandas med avföring utan du kan se blod efter att ha passerat avföring, eller strimmor av blod täcker avföring. Till exempel, blödning från en analfissur eller från hemorrojder (beskrivs senare).
  • Blödning från kolon - ofta blodet blandas upp med avföring (motioner eller avföring). Blodet kan vara en mörkare röd. Till exempel, blödning från kolit, diverticula sjukdom, eller från en tarm tumör. Men ibland, om blödningen är livlig, så kan du fortfarande få klarrött blod inte blandas ihop för mycket med avföring. Till exempel, om du har en plötslig stor blödning från en divertikel (beskrivs senare).
  • Blödning från magen eller tunntarmen - blodet har långt att resa längs tarmen innan den leds ut. Under den tid det tar att göra detta blodet blir förändrade och mörk och blandar sig med feces. Detta kan göra avföringen vända en svart eller plommon färg - detta kallas melena. Till exempel, kan detta bero på en blödning mage eller sår i tolvfingertarmen Anmärkning:. Om du har melena det är en medicinsk nödsituation, eftersom det oftast innebär en hel del blödningar som kommer från magsäcken eller tolvfingertarmen. Du bör kontakta läkare omedelbart om du misstänker att du har melena.

Orsaken till blödning

En läkare kan ställa olika frågor för att få en uppfattning om de viktigaste möjliga orsaker till blödning. Så, till exempel, kan du bli tillfrågad om eventuella symtom som smärta och, om du har någon smärta, platsen och karaktären av smärtan. Även om du har diarré, viktminskning eller andra relevanta symtom. Läkaren är då sannolikt att undersöka dig. Detta kan innefatta att undersöka ryggen passage (anus och rektum) genom att föra in en handske finger i anus. Ibland kan en diagnos göras efter detta. Till exempel, om en analfissur eller hemorrhoid. Men tester vanligen behövs för att klarlägga orsaken.

Rektal blödning (blod i avföringen). Vad är rektal blödning?
Rektal blödning (blod i avföringen). Vad är rektal blödning?

Det finns många möjliga orsaker. Nedan följer en kort översikt av de vanligaste orsakerna:

Hemorrojder (pålar)

Hemorrojder är svullnader som kan uppstå i anus och nedre rektum. Det finns ett nätverk av små vener (blodkärl) i den inre slemhinnan i anus och nedre rektum. Dessa vener blir ibland bredare och svullna med mer blod än vanligt. Dessa svullna vener och överliggande vävnad kan sedan forma till en eller flera små svullnader som kallas hemorrojder. Ungefär hälften av människor i Storbritannien utveckla en eller flera hemorrojder i något skede. Små hemorrojder är oftast smärtfria. Det vanligaste symtomet är blödningar efter att gå på toaletten. Större hemorrojder kan orsaka slemhinnor ansvarsfrihet, en del smärta, irritation och klåda. Se separat broschyr som kallas Hemorrojder (pålar) för mer information.

Analfissur

En analfissur är en liten reva i huden av anus. Även om tår av en analfissur är vanligtvis små (vanligen mindre än en centimeter), kan det vara mycket smärtsamt eftersom anus är mycket känslig. Ofta en analfissur kommer att blöda lite. Du kan se blod när du passerar avföring. Blodet är vanligtvis klarrött och fläckar på toalettpapper, men snart stannar. Se separat broschyr som heter Analfissur för detaljer.

Diverticula

En divertikel är en liten påse med en smal hals som sticker ut från väggen av tarmen. Diverticula innebär mer än en diverticulum. De kan utvecklas på någon del av tarmen (tarmarna), men inträffar vanligtvis i kolon. Flera diverticula kan utvecklas över tiden. En divertikel kan ibland blöda och du kan passera lite blod via ditt anus. Blödningen är vanligtvis abrupt och smärtfri. Blödningen beror på en burst blodkärl som ibland kan uppstå i väggen i en divertikel och så mängden blodförlust kan vara tunga. Se separat broschyr som heter Diverticula för detaljer.

Crohns sjukdom

Crohns sjukdom är ett tillstånd som orsakar inflammation i tarmen. Sjukdomen blossar upp från tid till annan. Symtomen varierar, beroende på vilken del av den drabbade tarmen och svårighetsgraden av tillståndet. Vanliga symtom är blodig diarré, buksmärta och sjukdomskänsla. Se separat broschyr som heter Crohns sjukdom för detaljer.

Ulcerös kolit och andra former av kolit

Typer av rektal blödning / magtarmkanalen blödning. Svårighetsgrad blödning.
Typer av rektal blödning / magtarmkanalen blödning. Svårighetsgrad blödning.

Ulcerös kolit (UC) är en sjukdom där inflammation utvecklas i tjocktarmen och ändtarmen. Ett vanligt symtom när sjukdomen blossar upp är diarré blandat med blod. Blodet kommer från sår som utvecklas på den inre väggen av den inflammerade tarmen. Det finns andra ovanliga orsaker till kolit (inflammation i tjocktarmen) eller proktit (inflammation i ändtarmen) som kan orsaka blödning. Se bipacksedeln kallas ulcerös kolit för detaljer.

Polyper

En tarm polyp (adenom) är en liten ökning som ibland bildas på insidan slemhinnan i tjocktarmen eller ändtarmen. De flesta utvecklas hos äldre människor. Omkring 1 i 4 folk över åldern av 50 utveckla minst en tarm polyp. Polyper är godartade (icke-cancer) och brukar orsaka några problem. Men ibland en polyp blöder och ibland en polyp kan vända cancer.

Cancer

Cancer i tjocktarmen och ändtarmen är vanliga cancerformer hos äldre människor. De påverkar ibland yngre människor. Rektal blödning är ett symptom som kan förekomma. Blödning är ofta ockult (inte självklart - se senare) och andra symtom är ofta närvarande innan synlig blödning uppstår. Till exempel, smärtor, anemi, viktförlust, diarré eller förstoppning. Cancer i andra delar av tarmen högre upp från kolon orsaka ibland rektal blödning, men dessa är ovanliga. Se separat broschyr kallad kolorektal (tarm) cancer för detaljer.

Angiodysplasia

Angiodysplasia är ett tillstånd där du utvecklar ett antal förstorade blodkärl i innerfoder i tjocktarmen. Angiodysplasia oftast utvecklas i uppstigande (höger) kolon, men de kan utvecklas var som helst i kolon. Orsaken är okänd, men de förekommer oftast hos äldre människor. Blödning från en angiodysplasia är smärtfri. Blodet sett kan variera från ljust röd rask blödning, till mörkt blod blandat med avföring, till melena. En angiodysplasia kan också orsaka ockult blodförlust (se nedan).

Avvikelser i tarmen

Olika avvikelser i tarmen, eller tarmväggen kan orsaka rektal blödning hos små barn. Till exempel: tarmvred, intussusception, Meckels diverticulum, onormala blodkärl utveckling.

Mage och duodenalsår

Ett sår i magsäcken eller tolvfingertarmen kan blöda. Detta kan orsaka melena - där avföringen blir svart som beskrivits tidigare.

Vissa gut infektioner

Kan orsaka blodig diarré orsakad av inflammation i tarmen, som orsakas av vissa infektioner.

Orsaken till blödning. Vilka är orsakerna till rektal blödning / magtarmkanalen blödning?
Orsaken till blödning. Vilka är orsakerna till rektal blödning / magtarmkanalen blödning?

Det finns flera andra ovanligare orsaker.

Se en läkare. Om blödningen är kraftig, eller om du har melena (beskriven ovan), en läkare omedelbart eller ring en ambulans. Om du känner dig yr, kollaps eller känner dig allmänt dålig överväga sedan ringa en ambulans, eftersom detta kan tyda på en tung blödning. Men ofta blödningen är mild. I denna situation, boka tid hos din läkare snart. Vissa människor antar att deras rektal blödning beror på hemorrojder (hemorrojder) och inte få det kontrollerat ut. Hemorrojder är kanske den vanligaste orsaken till rektal blödning. Du bör dock inte utgå blödningen kommer från ett haemorrhoid om du har rätt bedömas av läkare.

Det beror på de möjliga orsakerna till blödning, som kan bestämmas av en läkare att prata med dig (din historia) och en undersökning. Två av de vanligaste tester göras när någon har rektal blödning kallas koloskopi och sigmoidoskopi.

Vad är en koloskopi?

En koloskopi är ett test där en operatör (en läkare eller sjuksköterska) tittar in i din kolon.

En colonoscope är ett tunt, flexibelt teleskop. Det är ungefär lika tjock som ett lillfinger. Det passerar genom anus och in i tjocktarmen. Det kan tryckas hela vägen runt tjocktarmen så långt som till blindtarmen (där tunntarm och tjocktarm möts).

Den colonoscope innehåller fiberoptiska kanaler som tillåter ljus att lysa ner så att operatören kan se i din kolon. Detta görs antingen genom att titta ner colonoscope, eller genom att fästa colonoscope till en TV-monitor.

Colonoscope har också en sida kanal ner vilka enheter kan passera. Dessa kan manipuleras av operatören. Till exempel kan operatören ta ett litet prov (biopsi) från insidan slemhinnan i tjocktarmen med hjälp av ett tunt gripande instrument som förs ned en sida kanal.

Vad är en sigmoidoskopi?

Den colon sigmoideum är den sista delen av tarmen som är förenad till rektum. En sigmoidoskop är som ett litet teleskop med en bifogad ljuskälla om tjockleken på fingret. Det liknar en colonoscope men mycket kortare. En sigmoidoskopi är lättare att göra än en koloskopi. Det kan göras i stället för en koloskopi om blödningen misstänks komma från den nedre tjocktarmen eller ändtarmen. En läkare eller sjuksköterska infogar sigmoidoskop i anus och trycker den sakta in i ändtarmen och colon sigmoideum. Detta gör det möjligt för läkaren eller sköterskan för att se slemhinnan i ändtarmen och colon sigmoideum. Förfarandet är vanligtvis inte smärtsamt men det kan vara lite obehagligt.

Den ockult blod i avföringen test (FOB-test) upptäcker små mängder blod i avföringen som du normalt inte skulle se eller vara medveten om.

När och varför är det blod i avföringen test gjort?

Som diskuterats, finns det flera störningar som kan orsaka blödning i tarmen. Dessa kan orsaka blödning som du kan se. Dock kan vissa av dessa sjukdomar i vissa människor blöder bara en rännil av blod. Om du bara har en liten mängd blod i avföringen då avföringen ser normala. Dock kommer FOB testet detektera blodet. Så, kan testet göras om du har andra symtom som kan tyda på en gut problem. Till exempel, det ihållande buken (magen) smärta, viktnedgång, etc kan också göras för att screena för tarmcancer innan några symptom utvecklas (se nedan).

Obs: FOB testet kan bara säga att du blöder från någonstans i tarmen. Det kan inte säga från vilken del. Om testet är positivt då ytterligare tester kommer vanligtvis vara anordnad att hitta källan till blödningen. Exempelvis koloskopi.

Hur är det ockult blod i avföringen test gjort?

Ett litet urval av avföring smetas ut på en bit kartong. Du får ett prov med hjälp av en liten skrapa för att skrapa några avföring utanför toalettpapper som du just har använt efter att gå på toaletten. Provet testas genom tillsats av en kemikalie till provet på kortet. Om det finns en förändring i färg efter tillsats av kemiska, indikerar detta att en del blod är närvarande.

En läkare kan göra detta test i GP kirurgi, eller skicka ett prov till laboratoriet för undersökning. Dessutom, om det behövs, det finns testutrustningar som du kan få på apotek som gör att du kan göra testet hemma. Vissa människor utfärdas med testutrustningar för att göra tester hemma.

Ibland två eller tre FOB tester görs på två eller tre separata träckprover, som erhållits på olika dagar. Detta beror på en blödningssjukdom i tarmen kan bara blöda nu och då. Så, inte varje prov kan innehålla blod. En serie av två eller tre prover gjorda på flera dagar kan vara mer exakt, i att upptäcka ett blödande tarm sjukdom.

Screening för tarmcancer

Screening innebär att titta efter tidiga tecken på en viss sjukdom hos annars friska människor som inte har några symptom och när behandlingen är sannolikt att vara botande. Kolorektal cancer (tarmcancer) Screening syftar till att upptäcka kolorektal cancer i ett tidigt skede när det finns en god chans att behandlingen kommer att bota cancer.

Eftersom kolorektal cancer är mycket vanligare hos äldre människor, har beslut fattats för personer i en viss ålder att bli inbjuden att delta i kolorektal cancerscreening program. Detta innebär att testa tre prover av dina avföring (avföring eller rörelser) för blod. NHS Tarmcancer Screening Programme har införts i Storbritannien enligt följande:

  • I England, kommer människor i åldern 60 till 69 rutinmässigt erbjudas screening vartannat år. Om du är 70 år eller äldre och screening har börjat i ditt område, kan du ringa hjälplinjen på 0800 707 60 60 för att begära kit, om du vill ha screening. Från och med 2014, kommer screening att utvidgas till att omfatta personer upp till 74 år som standard.
  • I Skottland, kommer människor i åldern 50 till 74 att erbjudas screening vartannat år.
  • I Wales, kommer personer mellan 60-74 år som bor i Wales uppmanas att delta.
  • I Nordirland, kommer människor mellan 60-71 att erbjudas screening vartannat år.

Om du är i de relevanta åldersgrupperna, kommer du automatiskt att skickas en inbjudan, och sedan ditt blod i avföringen (FOB) screening kit, så att du kan göra testet hemma. Efter din första screeningtest, kommer du sedan att skickas en annan inbjudan och screening kit vartannat år tills du når den högsta åldern. Du kan sedan begära ytterligare kit om du vill fortsätta att ingå i screeningen.

För mer information se separat broschyr som kallas Screening för kolorektal (tarm) cancer.

Behandlingen beror på orsaken. Se individuella broschyrer om de olika sjukdomar som kan orsaka blödning.

NHS tarmcancer screeningprogram

England - Hjälptelefon: 0800 707 6060
Webb: www.cancerscreening.nhs.uk / tarm / index.html
Skottland - Hjälptelefon: 0800 012 1833
Webb: www.bowelscreening.scot.nhs.uk/
Wales - Hjälptelefon: 0800 294 3370
Webb: www.wales.nhs.uk/sites3/home.cfm?orgid=747
Northern Ireland - Hjälptelefon: 0800 015 2514
Webb: www.cancerscreening.hscni.net/1995.htm

Aktuella artiklar