Hypotyreos - underaktiv sköldkörtel

Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) är den term som används för att beskriva ett tillstånd där det finns en minskad nivå av sköldkörtelhormon (tyroxin) i kroppen. Detta kan orsaka olika symtom, de vanligaste är: trötthet, viktökning, förstoppning, värk, torr hud, livlöst hår och fryser. Behandlingen är oftast lätt genom att ta en tablett varje dag för att ersätta den saknade tyroxin. Behandlingen brukar fungera bra och symtomen brukar gå.

Tyroxin är ett hormon (ämne i kroppen) som gjorts av sköldkörteln i halsen. Den bärs runt kroppen i blodomloppet. Det hjälper till att hålla kroppens funktioner (metabolism) som arbetar i rätt takt. Många celler och vävnader i kroppen behöver tyroxin för att hålla dem vid liv fullständigt.

Hypotyreos resultat från sköldkörteln inte kan göra tillräckligt med tyroxin, som orsakar många av kroppens funktioner för att bromsa. Hypotyreos kan också uppstå om det inte finns tillräckligt sköldkörteln kvar att göra tyroxin, t.ex. efter kirurgiskt avlägsnande eller skada.

(Däremot, om du har hyper thyroidism, gör du för mycket tyroxin. Detta orsakar många av kroppens funktioner som snabbar upp.)

Relaterade artiklar

Många symtom kan orsakas av en låg nivå av tyroxin. I grund och botten, många kroppsfunktioner sakta ner. Inte alla symptom utvecklas i alla fall.

 • Symtom som är vanliga är: trötthet, viktökning, förstoppning, värk, frusenhet, torr hud, livlöst hår, vätskeansamling, mental långsamhet, och depression.
 • Mindre vanliga symtom är: en hes röst, oregelbundna eller kraftiga menstruationer hos kvinnor, infertilitet, minskad sexlust, karpaltunnelsyndrom (som orsakar smärtor och domningar i handen), och minnesförlust eller förvirring hos äldre.

Däremot kan alla dessa symtom kan orsakas av andra förhållanden, och ibland diagnosen är inte självklart. Symtomen utvecklas vanligtvis långsamt och gradvis blivit sämre under månader eller år som graden av tyroxin i kroppen gradvis faller.

Om du har obehandlad hypotyreos:

 • Du har en ökad risk att utveckla hjärtsjukdom. Detta beror på en låg tyroxin nivå orsakar blodfetter (kolesterol, etc) att stiga.
 • Om du är gravid, du har en ökad risk att utveckla vissa komplikationer - exempelvis: havandeskapsförgiftning, blodbrist, för tidig födsel, låg födelsevikt, fosterdöd och allvarlig blödning efter förlossningen.
 • Hypothyroid koma (myxödem koma) är en mycket sällsynt komplikation.

Men med behandling, är utsikterna utmärkt. Med behandling, symtom brukar gå, och du är mycket osannolikt att utveckla några komplikationer.

Omkring 1 i 50 kvinnor, och omkring 1 av 1000 män utveckla hypotyreos någon gång i sitt liv. Det vanligast utvecklas hos vuxna kvinnor, och blir vanligare med stigande ålder. Det kan dock förekomma i alla åldrar och kan drabba vem som helst.

Autoimmun tyreoidit - Den vanligaste orsaken i Storbritannien

Den vanligaste orsaken är på grund av en autoimmun sjukdom som kallas autoimmun tyreoidit. Immunförsvaret gör normalt antikroppar för att attackera bakterier, virus och andra bakterier. Om du har en autoimmun sjukdom, gör immunförsvaret antikroppar mot vissa vävnader i kroppen.

Med autoimmun tyreoidit, göra dig antikroppar som fäster till din egen sköldkörtel, vilket påverkar packningens funktion. Sköldkörteln är då inte kunna göra tillräckligt tyroxin, och hypotyreos successivt utvecklas. Man tror att något triggar immunförsvaret att göra antikroppar mot sköldkörteln. Avtryckaren är inte känd.

Autoimmun tyreoidit är vanligare än vanligt hos personer med:

 • En familj historia av hypotyreos orsakad av autoimmun tyreoidit.
 • Downs syndrom. Hypotyreos utvecklas i 1 i 3 personer med Downs syndrom innan de fyllt 25 år. Symtom på hypotyreos kan missas lättare hos personer med Downs syndrom. Därför vissa läkare rekommenderar att alla personer med Downs syndrom ska ha ett årligt blodtest för att screena för hypotyreos.
 • Turners syndrom. Återigen, är ett årligt blodtest till skärmen för hypotyreos brukar rekommenderas för personer med detta tillstånd.
 • En förstorad sköldkörtel (diffus struma).
 • En tidigare historia av Graves sjukdom, eller tyreoidit efter förlossningen.
 • En personlig eller familjär historia av andra autoimmuna sjukdomar - till exempel: vitiligo, perniciös anemi, Addisons sjukdom, typ 1-diabetes, för tidigt ovarian fel, celiaki, Sjögrens syndrom.
Hypotyreos - nedsatt sköldkörtelfunktion. Vad är hypotyreos?
Hypotyreos - nedsatt sköldkörtelfunktion. Vad är hypotyreos?

Vissa personer med autoimmun tyreoidit också utveckla en förstorad sköldkörtel (struma). Autoimmun tyreoidit med en struma kallas Hashimotos sjukdom. Även människor med autoimmun tyroidit har en liten ökad risk att utveckla andra autoimmuna tillstånd såsom vitiligo, perniciös anemi, etc.

Kirurgi eller radioaktiv behandling för sköldkörteln

Dessa är vanliga orsaker till hypotyreos i Storbritannien, på grund av ökad användning av dessa behandlingar för andra sköldkörteln.

Andra orsaker

Andra orsaker till hypotyreos är:

 • Globalt är jodbrist den vanligaste orsaken till hypotyreos. (Din kropp behöver jod för att göra tyroxin.) Detta påverkar vissa länder oftare än andra, beroende på graden av jod i kosten.
 • En sidoeffekt till vissa läkemedel - till exempel, amiodaron och litium.
 • Andra typer av tyreoidit (sköldkörtel inflammation) orsakas av olika sällsynta sjukdomar.
 • En hypofysen problem är en ovanlig orsak. Hypofysen som ligger strax under hjärnan gör ett hormon som kallas tyreoideastimulerande hormon (TSH). Detta stimulerar sköldkörteln att göra tyroxin. Om hypofysen inte gör TSH då sköldkörteln inte kan göra tillräckligt tyroxin.
 • Vissa barn föds med en underaktiv sköldkörtel (kongenital hypotyreos).

Ett blodprov kan diagnostisera hypotyreos. En normal blodprov kommer också utesluta det om symtomen tyder på att det kan vara en möjlig diagnos. En eller båda av följande kan mätas:

 • TSH. Detta hormon är gjord i hypofysen. Det släpps ut i blodomloppet. Det stimulerar sköldkörteln att göra tyroxin. Om nivån av tyroxin i blodet är låg, då hypofysen släpper mer TSH för att försöka stimulera sköldkörteln att göra mer tyroxin. Därför innebär en förhöjd nivå av TSH sköldkörteln är underaktiv och inte gör tillräckligt tyroxin.
 • Thyroxine (t4). En låg nivå av T4 bekräftar hypotyreos.
Vilka är symptomen på hypotyreos? Vilka är de möjliga komplikationer av hypotyreos?
Vilka är symptomen på hypotyreos? Vilka är de möjliga komplikationer av hypotyreos?

Obs: vissa människor har en förhöjd TSH-nivå men har en normal T4 nivå. Detta innebär att du gör tillräckligt tyroxin men sköldkörteln behöver extra stimulans från TSH att göra den nödvändiga mängden tyroxin. I denna situation du har en ökad risk att utveckla hypotyreos i framtiden. Din läkare kan råda ett test upprepa blod varje så ofta för att se om du så småningom utveckla hypotyreos.

Andra tester är vanligtvis inte nödvändig om inte en ovanlig orsak till hypotyreos misstänks. Exempelvis kan tester av hypofysen göras om både TSH och T4-nivåer är låga.

Behandlingen är att ta levotyroxin (tyroxin) tabletter varje dag. Detta ersätter tyroxin som din sköldkörtel inte gör. De flesta människor mår mycket bättre snart efter påbörjad behandling. Helst ta tabletten på fastande mage (före frukost). Orsaken är att vissa livsmedel rika på kalcium eller järn kan störa absorptionen av levotyroxin från tarmen. (Av samma skäl, inte tar levotyroxin tabletter vid samma tid på dagen som kalcium eller järn tabletter.)

Vad är dosen av levotyroxin?

De flesta vuxna behöver mellan 50 och 150 mikrogram dagligen. En låg dos ibland ut i början, speciellt för personer över 60 eller med hjärtproblem, och därefter gradvis ökat under en tid. Blodprover tas vanligen var 2-3 månader och dosen kan justeras i enlighet därmed. Blodprovet mäter TSH (se ovan). När blodet TSH nivån är normal betyder det att du tar rätt mängd av levotyroxin. Det är då vanligt att kontrollera TSH blodnivå en gång om året. Dosen kan behöva justeras i ett tidigt skede av graviditeten. Också, som du får i övre medelåldern och äldre, kan du behöva en lägre dos av levotyroxin.

Missade en tablett?

Alla glömmer att ta sina tabletter från gång till gång. Oroa dig inte eftersom det inte är farligt att missa den udda glömda levotyroxin tablett. Om du glömmer att ta en dos, ta den så snart du kommer ihåg om det är inom 2 eller 3 timmar av din vanliga tid. Om du inte kommer ihåg förrän efter denna tid, hoppa över den glömda dosen och ta nästa dos vid den vanliga tidpunkten. Ta inte två doser tillsammans för att kompensera för en missad dos. Dock bör du försöka att ta levotyroxin regelbundet varje morgon för maximal nytta.

Hur lång är behandlingen för?

För de flesta människor, är behandling för livet. Ibland vänder sjukdomsprocessen. Detta är ovanligt, bortsett från följande:

 • Barn. Ibland hypotyreos är ett tillfälligt tillstånd i äldre barn. (Det är inte så att barn som föds med en låg sköldkörtelfunktion.)
 • Graviditet. Vissa kvinnor utvecklar sköldkörtel obalans efter en förlossning. Om det inträffar, det händer vanligtvis omkring tre till sex månader efter förlossningen. Ofta detta varar bara några månader och korrigerar sig själv. Behandling behövs endast i ett fåtal fall. Men efteråt är det klokt att ha ett årligt blodtest, eftersom det finns en ökad risk att utveckla autoimmun tyreoidit och långsiktig hypotyreos i framtiden.

Vanligtvis inte. Levotyroxin tabletter ersätter kroppens naturliga hormon, så biverkningar är ovanliga. Men om du har angina, kanske du upptäcker att din angina smärtor blir värre när du börjar levotyroxin. Berätta för en läkare om detta händer.

Om du tar för mycket levotyroxin det kan leda till symtom och problem med en överaktiv sköldkörtel - till exempel hjärtklappning, diarré, irritabilitet, och svettningar - och öka risken för att utveckla osteoporos. Det är därför du behöver blodprov för att kontrollera att du tar rätt dos.

Andra läkemedel kan påverka effekten av levotyroxin - till exempel: karbamazepin, järntabletter, fenytoin och rifampicin. Om du startar något av dessa läkemedel, eller ändra dos, då du kan behöva ändra dosen av levotyroxin. Din läkare kommer att råda. Dessutom, om du tar warfarin, kan dosen behöva ändras om du har en förändring i din dos av levotyroxin.

Om du har hypotyreos, har du rätt till gratis mediciner. Detta är för alla dina mediciner, vare sig i samband med hypotyreos eller inte. Fråga på din GP operation för ett formulär att fylla i (blankett FP92A) att hävda denna förmån.

 • Hypotyreos är vanligt.
 • Symtomen utvecklas successivt. De kan förväxlas med andra villkor.
 • Behandling med levotyroxin tabletter är oftast lätt och effektivt.
 • Behandlingen är oftast för livet.
 • Ta ett blodprov en gång om året om du tar levotyroxin tabletter när din dos har stabiliserats.

Brittisk sköldkörtel foundation

2nd Floor, 3 Devonshire Place, Harrogate, HG1 4AA
Tel: 01423 709 707 och 01423 709 448 Webb: www.btf-thyroid.org

Aktuella artiklar