Bisacodyl (Dulcolax)

Bisacodyl ska endast användas för att ge kortsiktiga lindring av förstoppning.

Om du fortfarande förstoppad efter att ha använt bisacodyl i fem dagar, bör du kontakta din läkare.

Att äta en hälsosam kost, kan dricka mycket vatten och att få regelbunden skonsam motion alla bidra till att upprätthålla god tarmfunktion.

Typ av medicin Stimulant laxerande
Används för Förstoppning
Innan någon operation och läkarundersökningar
Även känd som Dulcolax ®
Tillgänglig som Tabletter och stolpiller

Förstoppning kan orsakas av en dålig kost, inte dricka tillräckligt med vatten och inte gå på toaletten så fort du känner att du behöver. Graviditet, brist på motion eller rörelse (som att vara sjuk i sängen) och vissa läkemedel, bland annat vissa smärtstillande medel, kan också orsaka förstoppning.

Men många människor tar laxermedel när de inte behöver eftersom de tror att de är förstoppade om de inte går på toaletten varje dag. Detta är inte fallet. En användbar definition av förstoppning är att gå på toaletten mindre ofta än är normalt för dig, och passerar hård avföring (bajs) när du går.

Bisacodyl fungerar genom att stimulera musklerna i tarmen för att flytta avföring genom kroppen. Detta hjälper dig att gå på toaletten. Tabletter har oftast en effekt inom 10-12 timmar, och stolpiller oftast inom 20-60 minuter. Bisacodyl preparat finns att köpa receptfritt på apotek och andra försäljningsställen.

Bisacodyl används ibland för att rensa tarmen innan en läkarundersökning som kräver tarmen vara tom. När den används så här, kommer du att få ett litet utbud av bisacodyl av ditt sjukhus eller klinik.

För att vara säker på att detta är rätt behandling för dig, be om råd från en läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda bisacodyl om något av följande gäller dig:

 • Om du är gravid, försöker bli gravid eller ammar. Detta beror på, medan du väntar eller mata en bebis, bör du bara ta mediciner på rekommendation av en läkare.
 • Om det är för ett barn under 10 år. Detta beror bisacodyl bör endast ges till barn på inrådan av en läkare eller sjukvårdspersonal.
 • Om du har svår smärta i buken och illamående.
 • Om du nyligen har haft någon tarm eller bukkirurgi.
 • Om du är uttorkad eller ta diuretika (vätskedrivande tabletter).
 • Om du tar andra läkemedel. Detta inkluderar alla mediciner du tar som finns att köpa receptfritt, såsom naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot ett läkemedel.
 • Innan du börjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad inifrån ditt pack. Broschyren kommer att ge dig mer information om bisacodyl och en fullständig förteckning över biverkningar som kan uppstå från att ta det.
 • Ta en eller två 5 mg tabletter med ett glas vatten (inte ta med mjölk). Bisacodyl tabletter tar ca 10-12 timmar att arbeta, och därför är de bäst tas vid sänggåendet. Tugga eller bryta tabletterna.
 • Ett suppositorium kan användas istället för att ta tabletter. Använd ett suppositorium dagligen. Det tar ca 20-60 minuter för att arbeta och därför bör företrädesvis användas på morgonen. Det finns två styrkor av stolpiller: 10 mg, som är lämpligt för vuxna och 5 mg, som är lämpliga för äldre barn (och yngre barn när ordinerats av läkare).
 • Bisacodyl bör endast användas under en kortare tid. Detta beror på att din tarm kan börja förlita sig på denna typ av laxermedel för att få det att fungera i stället för att arbeta på egen hand. Om du fortfarande förstoppad efter att ha tagit bisacodyl i fem dagar, bör du tala med din läkare.

Hur man använder ett stolpiller

 1. Ta suppositoriet ur förpackningen.
 2. Fukta suppositorium med lite kranvatten.
 3. Använda fingret, tryck försiktigt stolpiller i ändtarmen (ändtarmsöppningen) så långt som möjligt, spetsiga änden först.
 4. Fortfarande för en liten stund för att hjälpa till att hålla stolpiller på plats. Det kommer att börja verka i ca 20 minuter eller så.
 5. Tvätta händerna efter användning.
 • Ta inte matsmältningsbesvär rättsmedel samtidigt som bisacodyl tabletter. Detta beror bisacodyl tabletter har en speciell beläggning på dem som påverkas av antacidpreparat. Om du behöver ta något för matsmältningsbesvär, se till att du tar det mer än två timmar innan du tar bisacodyl, eller alternativt vänta i två timmar efter att du har tagit bisacodyl.
 • En hälsosam kost som innehåller fibrer (fullkorn bröd och spannmål, kli, frukt och gröna bladgrönsaker) med 6 till 8 fulla glas vatten varje dag och daglig motion är viktiga för att bibehålla frisk tarmfunktion. För människor som har problem med förstoppning, kan livsmedel såsom bakverk, puddingar, socker, godis, ost och tårta göra saken värre.
 • Du kan läsa mer om hur man kan förebygga eller behandla förstoppning i separata broschyrer som kallas förstoppning hos vuxna och förstoppning hos barn.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Gemensam bisacodyl biverkningar - Dessa påverkar färre än 1 av 10 personer som använder detta läkemedel Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Illamående Håll dig till enkla livsmedel
Diarré Sluta använda bisacodyl. Detta kan vara ett resultat av att ta bisacodyl onödan eller för länge
Kramper, obehag Detta bör snart passera
Suppositorier kan orsaka irritation i botten Försök att tillämpa en mild fuktkräm

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus på en gång. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Förvara inte out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har en operation eller tandläkarbehandling, säger den person som utför behandlingen vilka läkemedel du tar.

Om du köper något läkemedel, kontrollera med en apotekare att de är lämpliga för dig att ta med dina andra läkemedel.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…