Laktulos

Laktulos kan ta upp till 48 timmar för att handla.

Om du hittar laktulos får dig att känna illamående, mixa din dos med lite vatten eller juice. Alternativt, ta det efter en måltid.

Typ av medicin Osmotisk laxerande
Används för Förstoppning
Även kallad Duphalac ®, Lactugal ®
Tillgänglig som Oral vätska

Förstoppning är ett vanligt problem. Det betyder antingen att gå på toaletten mindre ofta än vanligt att tömma tarmen, eller passerar hårda eller smärtsamma avföring. Förstoppning kan orsakas av att inte äta tillräckligt med fiber eller inte dricker tillräckligt med vätska. Graviditet, brist på motion eller rörelse (som att vara sjuk i sängen) och vissa läkemedel, bland annat vissa smärtstillande medel, kan också orsaka förstoppning.

Ofta ökar mängden fiber i din kost (t.ex. genom att äta mer frukt, grönsaker, spannmål och fullkornsbröd) och dricka mycket vatten varje dag kan effektivt förhindra eller lindra förstoppning. Du kommer att ha gett laktulos för förstoppning om du inte kan öka fiber i din kost eller om detta inte är tillräckligt. Laktulos fungerar genom att dra vätska i tarmen, vilket gör avföringen mjukare och lättare att passera.

Laktulos ändrar även surheten i avföringen som hjälper avskräcka tillväxten av vissa bakterier i tarmen. Detta är användbart vid behandling av leverproblem som kallas hepatisk encefalopati.

Innan du tar laktulos se till att din läkare eller farmaceut vet:

 • Om du är så förstoppad att du tror att du kan ha en blockering.
 • Om du har galaktosemi (detta innebär att din kropp inte kan bearbeta galaktos som är en typ av socker).
 • Om du är laktosintolerant (inte kan smälta mjölksocker).
 • Om du är gravid eller ammar. (Laktulos kan användas under graviditet och amning, men det är viktigt att din läkare eller farmaceut vet om detta.)
 • Om du tar andra läkemedel, inklusive de som finns att köpa receptfritt, naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot detta eller till någon annan medicin.
 • Innan du påbörjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad från förpackningen. Broschyren kommer att ge dig mer information om den specifika märke av laktulos du har fått, och eventuella biverkningar från att ta det.
 • Ta laktulos precis som du har sagt till. Din läkare eller apotekspersonal kommer att berätta för dig hur mycket du ska ta och när du ska ta det. Din dos kommer också att vara på etiketten på flaskan. Vanlig startdos för vuxna är 15 ml (tre 5 ml skedar) två gånger dagligen, men dosen du rekommenderas att ta kan skilja sig från detta, eftersom det kommer att justeras för att passa dina behov.
 • Du kan blanda laktulos med vatten eller fruktjuice för att förbättra smaken. Detta bör göras precis innan du tar en dos. Alternativt försöka ta laktulos efter måltider, för att förhindra eventuella känslor av illamående.
 • Laktulos bör inte tas av barn om det inte är på inrådan av en läkare eller sjukvårdspersonal med erfarenhet av behandling av förstoppning hos barn. Kontrollera etiketten noga för att se till att du ger rätt dos för åldern på ditt barn.
 • Om du glömmer att ta en dos, oroa dig inte, ta då bara nästa dos när det är dags. Ta inte två doser tillsammans för att kompensera för en glömd dos.
 • Laktulos kan ta upp till 48 timmar för att handla, så det kan ta två eller tre dagar innan du känner full nytta. Men om det efter en vecka du inte känner dina symtom förbättras eller om de förvärras, tala med din läkare.
 • Det är viktigt att dricka mycket när du är förstoppad. Du bör sträva efter att dricka minst två liter (ca 8-10 dl) vätska per dag. De flesta typer av dryck kommer att göra, men som en början, prova att dricka ett glas vatten 3-4 gånger per dag utöver vad du normalt dricker.
 • Försök att äta en balanserad kost som innehåller fiberrik mat såsom fullkornsprodukter och hela korn bröd och spannmål, frukt och grönsaker, brunt ris och fullkornspasta. Om du inte är van vid en fiberrik kost, kan det vara bäst att öka mängden fiber du äter successivt.
 • Att hålla kroppen aktiv hjälper dig att hålla matsmältningssystemet flyttar, så försök att ta lite regelbunden daglig motion.
 • Du kanske vill inkludera vissa livsmedel som innehåller sorbitol i din kost. Sorbitol är ett naturligt socker. Det är inte rötas mycket väl och drar in vatten i tarmen, som har en effekt av mjukgörande avföring. Frukt (och deras juicer) som har en hög sorbitol innehåll är: äpplen, aprikoser, krusbär, vindruvor (och russin), persikor, päron, plommon, katrinplommon, hallon och jordgubbar.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Möjlig laktulos biverkningar Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Magkramper och obehag Prova att ta laktulos efter mat
Illamående eller kräkningar Prova att ta laktulos efter mat, eller blanda din dos med lite vatten eller juice
Flatulens (väderspänningar) Detta lägger sig oftast ner efter ett par dagar

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus. Förvara inte laktulos i kylskåp.

Om du köper något läkemedel kolla med en farmaceut att de är säkra att ta med dina andra läkemedel.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus på en gång. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Om du har en operation eller tandläkarbehandling, säger den person som utför behandlingen vilka läkemedel du tar.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Aldrig hålla out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…