Irritable bowel syndrome

Irritable bowel syndrome (IBS) är en vanlig tarm sjukdom. Orsaken är inte känd. Symtomen kan vara ganska varierande och inkluderar buksmärta, uppblåsthet, och ibland anfall av diarré och / eller förstoppning. Symptomen brukar komma och gå. Det finns inget botemedel mot IBS, men symtomen kan ofta lindras med behandling.

Irritable bowel syndrome (IBS) är en vanlig funktionell störning i tarmen. (Tarmen innehåller tarmarna.) En funktionell störning innebär att det finns ett problem med funktionen av en del av kroppen, men det finns ingen abnormitet i strukturen. Så i IBS är funktionen av guten upprörd, men alla andra delar av tarmen ser normala, även när tittade på under ett mikroskop. IBS orsakar olika symtom (se nedan). Upp till 1 på 5 personer i Storbritannien utvecklar IBS i något skede i sitt liv. IBS kan drabba vem som helst i alla åldrar, men det vanligen först utvecklas hos unga vuxna och tonåringar. IBS är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.

Relaterade artiklar

 • Kramplösande läkemedel
 • Smärta och obehag kan förekomma i olika delar av buken. Smärta kommer oftast och går. Längden av varje anfall av smärta kan variera kraftigt. Smärtan lättar ofta när du passerar avföring (motioner eller avföring) eller vind. Många människor med IBS beskriva den smärta som en kramp eller kolik. Svårighetsgraden av smärta kan variera från mild till svår, både från person till person, och från tid till annan i samma person.
 • Uppblåsthet och svullnad av buken kan utvecklas från gång till gång. Du kan skicka mer vind än vanligt.
 • Pallar (ibland kallade motioner eller faeces):
  • Vissa människor har anfall av diarré, och några har anfall av förstoppning.
  • Vissa människor har anfall av diarré som varvas med skjutningarna av förstoppning.
  • Ibland avföringen blir små och pellet-liknande. Ibland avföringen blir vattnig eller ribbony. Ibland kan slem blandas med avföringen.
  • Du kan ha en känsla av att inte tömma ändtarmen efter att gå på toaletten.
  • Vissa människor har brådskande, vilket innebär att du måste komma till toaletten snabbt. En morgonrusningen är vanligt. Det är, du känner ett akut behov att gå på toaletten flera gånger kort efter att få upp. Detta är ofta under och efter frukost.
 • Andra symtom uppträder ibland och innefattar: illamående (sjukdomskänsla), huvudvärk, rapningar, dålig aptit, trötthet, ryggvärk, muskelvärk, känner snabbt fullt efter att ha ätit, halsbränna, och urinblåsan symptom (en tillhörande irritabel blåsa).
Irritable bowel syndrome. Pallar (ibland kallade motioner eller faeces).
Irritable bowel syndrome. Pallar (ibland kallade motioner eller faeces).

Vissa människor har enstaka milda symptom. Andra har obehagliga symptom under långa perioder. Många människor hamnar någonstans mitt emellan, med skov av symtom från gång till gång. Vissa läkare grupp människor med IBS in i en av tre kategorier:

 • De med buksmärtor eller obehag, och de andra symptomen är främst uppblåsthet och förstoppning.
 • De med buksmärtor eller obehag, och de andra symptomen är främst angeläget att komma till toaletten, och diarré.
 • De som växlar mellan förstoppning och diarré.

Men i praktiken kommer många människor faller väl in i någon kategori, och betydande överlappning.

Obs: passerar blod är inte ett symptom på IBS. Du bör berätta för en läkare om du passerar blod.

Det finns inget test som bekräftar diagnosen av IBS. En läkare kan oftast diagnostisera IBS från de typiska symptomen.

Dock är ett blodprov vanligen vidtas för att göra några tester för att bidra till att utesluta andra sjukdomar såsom magsår, kolit, celiaki, gut infektioner etc. Symptomen på dessa andra sjukdomar ibland kan förväxlas med IBS. Tester utförda på blodprov omfattar vanligen:

 • Blodvärde (FBC) - för att utesluta anemi, vilket är förenat med olika tarm sjukdomar.
 • Erytrocyt sänka (SR) eller C-reaktivt protein (CRP) - som kan visa om det finns inflammation i kroppen (som inte förekommer med IBS).
 • Antikroppstestning för celiaki.

Mer komplicerade tester såsom endoskopi (en titt in i tarmen med en speciell teleskop) är normalt inte behövs. De kan dock göras om symtomen inte är typiska, eller om du utvecklar symtom på IBS senare i livet (äldre än ca 45) när andra villkor måste uteslutas.

Orsaken är oklar. Det kan ha något att göra med överaktivitet av del eller delar av tarmen. Tarmen är en lång muskel röret som går från munnen till anus. Den lilla och tjocktarmen (även kallad lilla och tjocktarmen) är delar av tarmen inne i buken. Mat leds längs med regelbundna sammandragningar (pressar) av musklerna i väggen i tarmen. Smärta och andra symptom kan utvecklas om sammandragningarna blir onormala eller överaktiv. Området överaktivitet i tarmen kan avgöra om förstoppning eller diarré utvecklas.

Orsaken till överaktivitet i andra delar av tarmen är inte klart. En eller flera av följande kan spela en roll:

Överaktivitet i nerver och muskler i tarmen. Det är inte känt varför detta kan inträffa. Det kan ha något att göra med överaktivitet av meddelanden som skickas från hjärnan till tarmen. Stress eller känslomässigt upprörd kan spela en roll. Ungefär hälften av personer med IBS kan relatera starten av symptomen till en stressande händelse i deras liv. Symtomen tenderar att bli värre under tider av stress eller ångest.

Intolerans mot vissa livsmedel kan spela en roll i vissa fall. Detta är dock anses vara endast i ett litet antal fall.

Infektion och bakterier i tarmen. IBS orsakas inte av en pågående tarm infektion. Men i ca 1 i 6 fall, verkar symtomen att följa en släng av gastroenterit (en gut infektion som kan orsaka diarré och kräkningar). Så, kanske ett virus eller annan bakterie kan utlösa eller utlösa tarmen på något sätt för att orsaka kvarstående symptom på IBS.

Dessutom, i vissa fall, symtom bli värre efter att ha tagit en kurs av antibiotika. Antibiotika dödar vissa ofarliga eller goda bakterier i tarmen, vilket ändrar balansen av bakteriella typer i tarmen.

Många människor är säkra på att deras tillstånd är IBS, och inte något mer allvarligt, såsom kolit. Enkelt att förstå om IBS kan hjälpa dig att bli mindre orolig om sjukdomen, vilket kan lindra svårighetsgraden av symtomen. Symptom nöja ofta under långa perioder utan någon behandling. I vissa fall, symtom milda och kräver ingen behandling.

Om symtomen är mer besvärande eller ofta, kan en eller flera av följande behandlingsalternativ rådas:

Fiber

Råden om fiber i att behandla IBS har förändrats något under åren. Fiber (grovfoder - och andra bulkmedel) är den del av maten som inte absorberas i kroppen. Det återstår i magen, och är en viktig del i feces (avföring). Det finns en hel del fiber i frukt, grönsaker, spannmål, fullkornsbröd, etc. Det brukade sägas att äta en fiberrik kost var bra på att lindra IBS symtom. Då olika forskningsstudier visade att en fiberrik kost kan, i vissa fall, gör IBS värre. Så, en riktlinje på IBS (från Prodigy - återges i slutet) anger att "fiberrik kost rekommenderas inte för personer med IBS. Men eftersom denna riktlinje publicerades, en översyn av behandlingar för IBS (Ford et al - återges i slutet) slutsatsen att fibern var bra på att lindra symptomen hos vissa personer med IBS. Men, en annan översyn (Ruepert m.fl. - återges i slutet) slutsatsen att "det finns inga bevis som bulkmedel är effektiva för behandling av IBS. Så, kan betydelsen av fiber vara förvirrande!

Vad som verkar vara fallet är att den typ av fiber är sannolikt viktig. Det finns två huvudsakliga typer av fiber - lösliga fibrer (som löses i vatten) och olösliga fibrer. Det är lösligt fiber snarare än olösliga fibrer som verkar hjälpa lindra symptom i vissa fall. Så, om du ökar fiber, har mer lösliga fibrer och försöka minimera den olösliga fibrer.

 • Dietary källor till lösliga fibrer inkluderar havre, ispaghula (psyllium), nötter och frön, en del frukt och grönsaker och pektiner. En fiber tillägg som heter ispaghula pulver är också tillgänglig från apotek och hälsokostaffärer. Den senaste översynen av behandlingar för IBS från Ford et al - nämnde tidigare - mentions ispaghula som fiber tillägg som verkar vara det mest fördelaktiga.
 • Olösliga fibrer är främst finns i majs (majs) kli, vetekli och lite frukt och grönsaker. Undvik särskilt kli som en fiber tillägg.

Livsmedel, drycker och livsstil

En hälsosam kost är viktigt för oss alla. Men vissa människor med IBS hitta vissa livsmedel av en normal hälsosam kost kan utlösa symtom eller göra symtomen värre. Aktuella nationella riktlinjer om IBS innehålla följande punkter om kost, vilket kan bidra till att minimera symtom:

 • Ha regelbundna måltider och ta tid att äta i lugn takt.
 • Undvika att missa måltider eller lämnar långa mellanrum mellan att äta.
 • Drick minst åtta koppar vätska per dag, speciellt vatten eller andra icke-koffeinhaltiga drycker såsom örtteer. Detta hjälper till att hålla avföringen (avföring) mjuka och lätta att passera längs tarmen.
 • Begränsa te och kaffe till tre koppar per dag (som koffein kan vara en faktor i vissa människor).
 • Begränsa mängden kolsyrade drycker som du har till ett minimum.
 • Drick inte för mycket alkohol. (Vissa människor rapporterar en förbättring av symtom när de skär ned från att dricka en massa alkohol, eller sluta röka om de röker.)
 • Överväga att begränsa intaget av fiberrika livsmedel (men se avsnittet ovan, där en ökning kan hjälpa i vissa fall).
 • Begränsa färsk frukt till tre portioner (80 g vardera) per dag.
 • Om du har diarré, undvik sorbitol, ett konstgjort sötningsmedel som finns i sockerfria sötsaker (även tuggummi) och drycker, och i vissa diabetiker och bantningsmedel.
 • Om du har en hel del vind och uppblåsthet, överväga att öka ditt intag av havre (till exempel havre-baserade frukostflingor eller gröt) och linfrön (upp till en matsked per dag). Du kan köpa linfrön från hälsokostaffärer.

Individuell matintolerans Vissa personer med IBS tycker att en eller flera enskilda livsmedel kan utlösa symtom, eller göra symtomen värre (livsmedel intolerans eller känslighet). Om du är osäker på om ett livsmedel orsakar symtom, kan det vara värt att diskutera detta med en läkare som kan remittera dig till en dietist. En dietist kan ge råd om en uteslutning diet. Till exempel, en kött, en frukt och en grönsak. Sedan, råd om att lägga in olika livsmedel gradvis till din diet för att se om någon orsakar symptomen. Det kan vara möjligt att identifiera en eller flera livsmedel som orsakar symtom. Detta kan vara en mödosam process, och ofta inga problem livsmedel visar. Men vissa människor säger att de har identifierat ett eller flera livsmedel som orsakar symtom, och sedan kan kontrollera symtomen genom att inte äta dem.

De livsmedel som oftast rapporterats orsaka IBS symtom i Storbritannien är: vete (i bröd och spannmål), råg, korn, mejeriprodukter, kaffe (och andra koffein-rika drycker som te och cola), och lök.

Probiotika Probiotika är kosttillskott som innehåller goda bakterier. Det vill säga, bakterier som normalt lever i tarmen och verkar vara fördelaktigt. Med probiotika kan öka de goda bakterierna i tarmen som kan hjälpa till att avvärja dåliga bakterier som kan ha viss effekt på att orsaka IBS symtom. Du kan köpa probiotiska kapslar (olika märken) från apotek. Dosen är på produktens etikett. Du kan också köpa livsmedel som innehåller probiotiska bakterier. Dessa inkluderar vissa mjölkprodukter drycker, yoghurt, ostar, fryst yoghurt och glass. De får märkas som "probiotiska", "innehåller bakteriekulturer" eller "innehåller levande bakterier".

Det finns vissa belägg för att ta probiotika kan hjälpa till att lindra symptomen hos vissa personer med IBS. För närvarande finns det olika bakterier som används i probiotiska produkter. Ytterligare forskning behövs för att klargöra vilken roll probiotika och vilken eller vilka är mest användbara. Under tiden, om du vill prova probiotika, bör du hålla till samma märke probiotisk produkt innehållande minst fyra veckor för att övervaka effekterna. Kanske prova en annan probiotika för ytterligare minst fyra veckor om den första gjorde ingen skillnad.

Andra livsstilsfaktorer Regelbunden motion kan också hjälpa till att lindra symtomen. Stress och andra emotionella faktorer kan utlösa symptom hos vissa personer. Så, kanske något som kan minska din nivå av stress eller känslomässiga upprörd hjälp.

Det kan hjälpa till att hålla en mat och livsstil dagbok under 2-4 veckor för att övervaka symptom och aktiviteter. Observera allt som du äter och dricker, tider att du var stressad, och när du tog någon formell träning. Detta kan identifiera triggers, såsom mat, alkohol, eller känslomässiga påfrestningar, och kan visa om motion hjälper till att lindra eller förhindra symtomen.

Kramplösande läkemedel

Vad är irriterad tarm och vem blir det? Vilka är symtomen på colon irritabile?
Vad är irriterad tarm och vem blir det? Vilka är symtomen på colon irritabile?

Dessa är läkemedel som slappnar av musklerna i väggen i tarmen. Din läkare kan råda en om du har kramp-typ smärtor. Det finns flera typer av antispasmodika. Exempelvis mebeverin, hyoscin och pepparmintolja. De arbetar på lite olika sätt. Därför, om man inte fungerar bra, är det värt att försöka en annan. Om man funnit att hjälpa, så du kan ta det som krävs när smärta symptom blossar upp. Många människor tar en kramplösande medicin för en vecka eller så i taget för att kontrollera smärta vid anfall av smärta blossa upp. Vissa människor tar en dos före måltider om smärtor tenderar att utvecklas efter att ha ätit Obs. Smärtor kan lindra med medicinering, men kan inte försvinna helt.

Behandla förstoppning

Förstoppning är ibland ett tecknet på IBS. Om så är fallet, kan det hjälpa om du ökar din fiber som diskuterats tidigare (det är, med lösliga fibrer såsom ispaghula). Ibland laxermedel rekommenderas för kortare perioder om öka fiber är inte tillräckligt för att lindra en besvärlig släng av förstoppning.

Ett nytt läkemedel som kallas linaclotide (Constella ®) har godkänts för människor som har förstoppning som främsta symptom på IBS. Det fungerar på ett helt annat sätt att andra läkemedel för behandling av förstoppning. Det tas en gång om dagen och har visat sig minska smärta, uppblåsthet och förstoppning symtom.

Behandla diarré

En mot diarré medicin kan vara användbart om diarré är en viktigaste symtomet. Loperamid är den vanligaste diarré medicin för IBS. Du kan köpa detta på apotek (men det är ganska dyrt). Du kan också få det på recept som kan vara mer kostnadseffektivt om du behöver ta den regelbundet.

Dosen av loperamid som behövs för att kontrollera diarré varierar avsevärt. Många människor använder loperamid som behövs men vissa tar det regelbundet. Många människor lär sig att ta en dos av loperamid i förväg när de känner diarré är sannolikt att vara ett problem. Till exempel, innan du går ut till platser där de vet att det kan vara svårt att hitta en toalett.

Antidepressiva läkemedel

Ett läkemedel mot depression i den tricykliska gruppen ibland för att behandla IBS. I synnerhet, tenderar det att fungera bäst om smärta och diarré är de viktigaste symptomen. (Tricykliska antidepressiva har andra åtgärder separata deras insatser på depression. De används i en mängd olika smärttillstånd, inklusive IBS.)

Till skillnad antispasmodika, måste du ta ett antidepressivt läkemedel regelbundet snarare än som erfordras. Därför är ett antidepressivt läkemedel oftast bara rekommenderas om du har ihållande symptom, eller ofta dåliga skov som inte har blivit hjälpta av andra behandlingar.

Psykologiska behandlingar (pratar behandlingar)

Situationer som familjeproblem, arbete stress, undersökningar, återkommande tankar av tidigare övergrepp, etc, kan utlösa symptom på IBS i vissa människor. Personer med ängsliga personligheter kan hitta symtom är svåra att kontrollera.

Förhållandet mellan sinnet, hjärna, nervimpulser, och överaktivitet i inre organ såsom tarmen är komplex. Vissa människor har funnit hypnoterapi, kognitiv beteendeterapi, avslappningstekniker, stress rådgivning, psykoterapi och liknande terapier användbara för att kontrollera symtomen vid IBS. Dock är det bevis på nytta forskning prövningar för vissa av dessa behandlingar blandat (Se hänvisningarna i slutet).

Psykologiska behandlingar är i allmänhet främst beaktas i människor med måttlig till svår IBS, när andra behandlingar har misslyckats. Eller, när det verkar som stress och psykologiska faktorer bidrar till att orsaka symtom. Dock kan vissa av dessa behandlingar inte är tillgängliga på NHS i ditt område, eller det kan vara långa väntelistor.

Lovande nyare behandlingar

Olika andra behandlingar visar löfte. Till exempel:

 • Studier har visat att vissa kinesiska växtbaserade läkemedel kan hjälpa till att lindra symptom i vissa fall. Men mer forskning behövs för att klargöra deras säkerhet och användbarhet.
 • En ny forskning rättegång studerade folk med IBS som tog en drog som kallas rifaximin i två veckor. Resultaten visade att det fanns en god chans att symtomen (särskilt smärta och uppblåsthet) skulle underlätta för upp till tre månader i folk med IBS som inte hade förstoppning. Rifaximin är ett antibiotikum men främst kvar i tarmen och mycket lite absorberas i kroppen. Teorin är att det kan döda några bakterier i tarmen som kan ha en viss roll i IBS. Det är en dyr drog och så ytterligare forskning behövs för att klargöra sin roll i IBS.
 • Nyare läkemedel som påverkar vissa funktioner i tarmen utvecklas också och kan bli användbara behandlingar i framtiden.

Som du kan se från ovanstående avsnitt, det finns många olika behandlingar som kan prövas för IBS. Alla kommer att ha viss effekt på vissa människor, men ingen kommer att hjälpa i varje person med IBS. Så, om du rekommenderas att prova en särskild behandling, kan det vara klokt att hålla ett symptom dagbok före och efter start av behandlingen. Till exempel, innan du ändrar mängden fiber som du äter, eller ta en probiotisk, eller starta medicinering. Du kanske vill skriva ned i dagboken typ och svårighetsgrad av symptom som du får varje dag i en vecka eller så. Håll dagboken händer när du startar behandlingen. Du kan sedan bedöma om en behandling har förbättrats symtom eller inte. Ingen behandling är sannolikt att ta bort symptomen helt, men behandling kan ofta lindra symptom och förbättra din livskvalitet.

I de flesta människor med IBS, tenderar villkoret att bestå på lång sikt. Dock tenderar graden av symtom att vax och avta och du kan ha långa perioder utan några symtom, eller med lindriga symtom. Behandlingen kan ofta hjälpa till att lindra symptomen när de blossar upp. I ett fåtal fall, symtom klart för gott i något skede.

IBS inte förkortar inte din förväntade livslängd, betyder inte leda till cancer i tarmen, och inte orsaka blockeringar i tarmen, eller andra allvarliga tillstånd.

IBS nätet Tel: 0872 300 4537
Webb: www.theibsnetwork.org
Erbjuder rådgivning, information och stöd till personer med IBS.

Aktuella artiklar