Genitourinary framfall

Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne ett kvinnligt bäcken försvagas. Resultatet är att en eller flera av organen (livmodern, blåsan eller ändtarmen) kan falla ner (prolaps) in i slidan. Detta kan leda till att inga symptom alls men mer normalt orsakar obehag i slidan, liksom andra symtom, inklusive urin-och tarmproblem. Det finns olika möjliga behandlingar för GU framfall och prognosen (outlook) är i allmänhet bra.

De organ inuti en kvinnas bäcken inkluderar uterus (livmodern), urinblåsan, och den nedre tarmen (rektum). Normalt är dessa stöds och hålls på plats av vissa strukturer inklusive ligament och muskler i botten av bäckenet (bäckenbottenmuskulaturen).

Urogenitalt (GU) framfall uppstår när dessa normala stödstrukturer försvagas och inte längre är effektiva. Resultatet är att en (eller flera) av de organ inne bäckenet droppar ner (prolapses). Det tillgängliga utrymmet för organet (er) för att släppa ner i är slidan. Det kan finnas olika grader av framfall beroende på hur mycket, eller hur långt, (s) orgeln kan ha sjunkit ner i slidan. Ibland kan framfall vara så mycket att den orsakar väggarna i vaginan, eller uterus (livmodern), eller båda, för att skjuta ut utanför öppningen i slidan.

Genitourinary framfall. En vaginal reparationsåtgärd.
Genitourinary framfall. En vaginal reparationsåtgärd.

Olika typer av GU framfall kan förekomma beroende på vilka bukorganet, eller organ, skulle ha sjunkit ner i slidan. Generellt kan GU framfall delas upp i följande, beroende på vilken del av bäckenet den påverkar. Emellertid kan GU framfall påverka olika delar av bäckenet samtidigt.

Framfall påverkar den främre (front) en del av bäckenet

 • Det kan finnas framfall av urinröret (röret längs vilken urin passerar från urinblåsan till utsidan) i vagina. Den medicinska termen för detta är en urethrocele.
 • Det kan finnas framfall av blåsan in i slidan. Den medicinska termen för detta är en cystocele.
 • Eller, både urinröret och blåsan kan framfall i slidan på samma gång. Den medicinska termen för detta är en cystourethrocele. Detta är den vanligaste typen av GU framfall.

Framfall påverkar den bakre (bak) en del av bäckenet

 • Det kan vara framfall av ändtarmen (bakre passage) in i slidan. Den medicinska termen för detta är en rectocele. Detta är den tredje vanligaste typen av GU framfall.

Framfall påverkar den mellersta delen av bäckenet

 • Det kan vara framfall av livmodern (livmodern) i slidan. Detta kallas ett livmoderframfall och är den näst vanligaste typen av GU framfall.
 • Om en kvinna har haft en hysterektomi (borttagning av livmodern), i slutet av slidan som normalt skulle fästa på cervix (livmoderhalsen) är stängd upp under operationen. Detta är nu blinda-änden av slidan kallas det vaginala valvet. Den vaginal valvet kan framfall i slidan. Detta är känt som ett valv framfall.
 • Det kan finnas framfall av påsen av Douglas (utrymmet mellan ändtarmen och livmodern) i slidan. Den medicinska termen för detta är en enterocele. Loops av tarmen kan vara närvarande i framfall, innesluten i framfall.

Det är svårt att uppskatta hur många kvinnor drabbas av GU framfall, eftersom många kvinnor inte besöka sin läkare för att få hjälp. Man tror att upp till 5 av 10 kvinnor som har haft barn har någon grad av framfall men att endast 1 eller 2 kvinnor i alla 10 kontakta läkare.

Det är tänkt att ett antal saker kan öka risken för att utveckla GU framfall. De omfattar följande.

Förlossning

Under förlossning (förlossningen genom slidan), finns det överdriven sträckning av ligament, nerver och muskler (inklusive bäckenbottenmuskulaturen) runt vagina. Denna sträckning kan skada dem och göra dem svagare och mindre stödjande. Däremot påverkar GU framfall inte alla som föder. Det kan vara mer benägna efter en svår, utdragen förlossning, en tång leverans, eller om en kvinna föder ett stort barn. Det blir också mer sannolikt ju fler gånger en kvinna har fött barn.

Stigande ålder

Vad är urogenital framfall? En operation för att lyfta upp din livmoder eller vagina.
Vad är urogenital framfall? En operation för att lyfta upp din livmoder eller vagina.

Chansen att ha ett framfall ökar som en kvinna blir äldre. Bristen på östrogen hormon som inträffar efter klimakteriet påverkar bäckenbottenmuskulaturen och strukturer runt slidan, vilket gör dem mindre elastiska och stödjande.

Ökat tryck inne i buken

Något som orsakar en ökning av trycket inne i en kvinnas mage och bäcken kan också vara en riskfaktor för utvecklingen av GU framfall genom tär på de stödjande ligament och muskler. Den vanligaste orsaken till detta ökade trycket är under graviditet och förlossning. Däremot kan samma tryckökning förekommer även hos kvinnor som är överviktiga, som har kroniska (persistent) lungproblem, t.ex. en kronisk hosta, hos kvinnor som regelbundet lyfta tunga föremål, eller kvinnor som ofta svårigheter till följd av förstoppning.

Gynekologisk kirurgi

Om en kvinna har haft en hysterektomi, eller annan gynekologisk kirurgi, kan hon vara mer benägna att utveckla GU framfall. Detta beror på att operationen kan ha försvagat ligament, bäckenbottenmuskulaturen och andra stödstrukturer för bäckenorganen. Men med nya framsteg inom kirurgisk teknik, inklusive laparoskopisk (nyckelhål) kirurgi, är detta att bli ett mindre problem.

Andra riskfaktorer

Mycket sällan, kan GU framfall uppstå på grund av en medfödd problem (ett problem som någon är född med) som orsakar brist i kroppen, ett ämne som kallas kollagen. Kollagen behövs för att hjälpa bilda ligament som normalt stöder bäckenorganen. Dessutom är det tänkt att ha en mamma eller en syster som har GU framfall kan öka en kvinnas risk.

Du kan ha ett framfall och inte har några symptom från det. Det kan bara vara märkt med en läkare när du undersöks av en annan anledning - till exempel när du har ett cervical screening (cellprov) test.

Men det är vanligt för kvinnor att ha några symtom. Det finns vissa symptom som kvinnor med alla typer av framfall kan ha. Dessa inkluderar en känsla av en klump i slidan eller har en känsla av något "släpande" eller "kommer ner". Du kan faktiskt kunna känna en knöl eller utsprång. Du kan uppleva smärta i slidan, rygg eller mage. Ibland kanske du märker också en flytning från slidan, vilket kan vara blod-färgade eller illaluktande. Sex kan vara obekväma eller smärtsamma. Symtomen är oftast värre efter långa perioder av stillastående och de förbättrar efter liggande.

Andra symtom som kan uppstå kan bero på vilken typ av framfall som du har. De kan inkludera följande Anmärkning:. Du kan ha en kombination av dessa symtom om framfall påverkar organen i olika delar av bäckenet samtidigt.

Urin symptom

Vilka är de olika typerna av urogenital prolaps? Infracoccygeal hysteropexy eller colpopexy.
Vilka är de olika typerna av urogenital prolaps? Infracoccygeal hysteropexy eller colpopexy.

Du kan ha urin symtom om ditt framfall påverkar anterior (främre) delen av bäckenet (urinröret och urinblåsan). Symtomen kan vara:

 • Behovet av att urinera ofta, både under dagen och på natten.
 • Läckage av urin vid hosta, nysning, skratt, ansträngning eller lyft.
 • Känsla ett plötsligt behov av att urinera, och även ibland läcker urin innan hinna till toaletten.
 • Ett flöde av urin som stannar och startar.
 • En känsla av att blåsan inte har tömts ordentligt och behovet att urinera igen strax efteråt.
 • Behovet av att ändra ställning samtidigt sitta på toaletten eller behovet av att använda fingret för att trycka tillbaka framfall så att urinen att passera.

Dessutom kan komplikationer uppstå såsom urin infektioner, inkontinens (förlorad kontroll) i urin och urinretention (att inte kunna tömma blåsan alls, vilket kan behöva behandling med en kateter i urinblåsan för att dränera urinen).

Tarmsymtom

Du kan ha tarmsymtom om ditt framfall påverkar den bakre (bak) del av bäckenet (ändtarmen). Symtomen kan vara:

 • Svårigheter att tömma avföring (avföring) och att behöva anstränga sig för att passera avföring.
 • Känsla en plötslig lust att passera avföring.
 • En känsla av att tarmarna inte har tömts helt.
 • Inkontinens (förlust av kontroll) av avföring.
 • Förbi massor av tarmgas (vind).
 • En känsla av en blockering eller ett hinder medan du passerar avföring.
 • Behovet av att trycka på, eller omkring, din vagina eller perineum för att avföring att passera.

Andra symptom

Om framfall orsakar livmoderhalsen (nacken av livmodern) eller huden som fodrar slidan för att sticka ut från slidan, kan detta leda till sårbildning i livmoderhalsen eller huden och ibland blödningar och infektioner.

GU framfall diagnostiseras vanligen av din läkare att utföra en enkel undersökning av slidan. De kommer vanligtvis att be dig att ligga på vänster sida med knäna lätt böjda mot bröstet. Om du har en allvarlig grad av framfall, kan din läkare be också att undersöka dig medan du står.

När de undersöker dig, kommer din läkare att sätta vanligtvis ett särskilt instrument som kallas en simmars spekulum i slidan. Detta är ett liknande instrument den som används vid cervical avskärma men det är en annan form. De kommer oftast flytta spekulum till de främre och bakre väggarna i slidan, så att de kan söka efter framfall. Din läkare kan be dig att hosta eller stam. De får använda ett annat instrument, lite som en liten tång, för att dra en aning på halsen av livmoderhalsen (hals livmodern) för att se om det finns någon framfall av livmodern. Dessa undersökningar är vanligtvis inte smärtsamt. Om du har tarmsymtom, kan din läkare föreslå att de undersöker din rygg passage, med en handske finger.

Om du har några urin symptom, som beskrivits ovan, kan din läkare be dig att hämta ett exemplar av urin som ska skickas iväg till laboratoriet för att kontrollera om tecken på infektion. De kan också föreslå att du har ett blodprov för att kontrollera din njurfunktion. De kan hänvisa dig till en specialist för några mer detaljerade tester på din urin och blåsa - till exempel vissa tester kallas urodynamiska studier. Dessa tester av urinflöde och de är oftast i ett sjukhus enhet. Om du har tarmsymtom, kan en specialist föreslå några särskilda tester för att granska dessa.

Målen för behandling av GU framfall är att se till att du:

 • Är bekväm och smärtfri.
 • Kan passera urin och avföring adekvat och har inga problem med urin-eller avföringsinkontinens.
 • Har möjlighet att ha sex bekvämt.
 • Upplever inte några komplikationer som hänför sig till framfall, såsom urin infektioner eller sårbildning i framfall.
 • Kan fortsätta att ha barn om du önskar.

Vakande väntar

Framfall påverkar den främre (front) en del av bäckenet. Sacrospinous fixering.
Framfall påverkar den främre (front) en del av bäckenet. Sacrospinous fixering.

Om du har lite i vägen av symptom, efter diskussion med din läkare, kanske du väljer att vänta och se hur dina symtom utvecklas. Men du kommer läkare föreslå oftast att de håller ett vakande öga på dig och undersöka dig från gång till gång. Om du utvecklar nya symtom, bör du kontakta din läkare.

Men under denna period av Exspektansgrupp, det finns ett antal saker som du kanske kan göra för att hjälpa till att förhindra framfall från att bli värre. Som diskuterats ovan finns det ett antal saker som kan orsaka en ökning av trycket inne i magen och öka risken för GU framfall, eller göra GU framfall värre. Till exempel:

 • Om du har GU framfall och är överviktig, kan det hjälpa om du bantar. (Se separat broschyr som heter "Viktminskning - Hur gå ner i vikt" för mer information.)
 • Om du är förstoppad bör du diskutera detta med din läkare för att säkerställa att du får adekvat behandling. (Se separat broschyr som heter "Förstoppning hos vuxna" för mer information.)
 • Hosta kan göra framfall värre. Om du fortfarande röker, bör du försöka att ge upp. (Se separat broschyr som heter "Smoking - Tips för att hjälpa dig att sluta" för mer information.)
 • Du bör försöka undvika tunga lyft eftersom detta kan göra framfall värre. Om du har möjlighet att ta en paus, lägga upp fötterna och vila under dagen.

En vaginal pessar

En vaginal pessar kan vara ett mycket bra sätt att hantera GU framfall. Det kan användas av kvinnor som inte vill genomgå en operation, av kvinnor som fortfarande i fertil ålder, med kvinnor som väntar på operation, eller av kvinnor som har andra sjukdomar som kan göra kirurgi mer riskfyllt. De pessar är oftast i form av en ring och är vanligen tillverkade av silikon eller plast. Ringen sätts in i slidan. Den är kvar på plats och hjälper till att lyfta upp väggarna i slidan och eventuella framfall av livmodern. Vagitorier är lätt infogas och många GPs kan infoga dem. De bör bytas var 6 till 12 månader.

Om du har smärta eller svårigheter att urinera efter att du har en vaginal pessar isatt, ska du tala med din läkare så snart som möjligt. Du kan behöva den pessar förändras till en annan storlek.

Vagitorier brukar inte orsaka några problem men, mycket sällan, kan de påverka huden i slidan som kan bli såriga. Vissa kvinnor märker några obehag vid samlag.

Vaginal östrogen krämer

Om du har mild framfall, kan din läkare föreslå att du applicera lite östrogen grädde till slidan för 4 till 6 veckor. Detta kan hjälpa några känslor av obehag som du kan ha. Men ibland symtom kan återkomma när krämen stoppas.

Knipövningar

Alla kvinnor med GU framfall, oavsett om de har symtom eller inte, bör göra knipövningar. Övningarna kan stoppa milda grad av framfall från att bli värre. De kan också lindra symtom såsom ryggvärk och magbesvär. Men knipövningar är inte troligt att förbättra någon framfall som redan finns. Se separat broschyr som heter "knipövningar" för mer information.

Kirurgi

Målet med operationen är att tillhandahålla en permanent behandling (en bot) för GU framfall. Det finns olika åtgärder som kan utföras, beroende på vilken typ av framfall som du har. Titthålskirurgi kan vara möjligt för en del av dessa operationer. Din kirurg kommer att kunna ge råd vilken operation som är bäst för dig. Verksamheten kan omfatta följande:

 • En vaginal reparation operation: det är där väggarna i slidan är förstärkta, och stramas upp, oftast genom att göra ett veck i väggen av slidan och med stygn för att hålla tuck på plats. Operationen görs vanligen genom slidan och så att du inte behöver ett snitt i buken. I vissa fall kan ett nät eller särskild tejp sys in i de vaginala väggarna Notera:. Finns ett antal olika typer av vaginala reparationsarbete. Det råder viss osäkerhet om de långsiktiga resultat när man använder nät för några av dessa typer av operationer och det kan finnas en risk för komplikationer, såsom nät urholkas genom väggen av slidan. Detta kan innebära att du behöver ytterligare kirurgi och kan också orsaka ett visst obehag och sexuella svårigheter. Du bör diskutera för-och nackdelar för varje åtgärd i detalj med din kirurg innan du går vidare.
 • En hysterektomi (borttagande av livmodern): detta är en vanlig behandling för livmoderframfall. I själva verket är GU framfall den vanligaste anledningen till att kvinnor över 50 år har en hysterektomi. Ibland kan en hysterektomi föreslås samtidigt som ett vaginalt reparationsåtgärd.
 • En operation för att lyfta upp din livmoder eller vagina: det finns flera olika typer som inkluderar:
  • Sacrohysteropexy: ett speciellt nät används som fungerar som ett slags sele att bidra till att stödja din livmoder och håller den på plats. Ena änden av nätet är fäst vid livmoderhalsen och den andra till benet på baksidan av bäckenet, kallas din korsbenet. Denna operation görs oftast genom ett snitt i buken.
  • Sacrocolpopexy: under denna operation, är din vagina spände upp och hålls på plats genom att fästa den mot benet på baksidan av bäckenet, kallas din korsbenet. Ett nät eller annat material används vanligen för att hålla din vagina på plats. En hysterektomi kan föreslås samtidigt. Denna operation görs oftast genom ett snitt i buken.
  • Infracoccygeal hysteropexy eller colpopexy: dessa är några nyare tekniker där nätet är införd genom slidan snarare än att göra ett snitt i buken. Detta kan innebära en snabbare återhämtning.
  • Sacrospinous fixering: under denna operation, är din vagina spände upp och sytt på ett ligament i bäckenet, kallas din sacrospinous ligament. Det utförs vanligen genom slidan och så ingen snitt i buken behövs.

Du kommer sannolikt att behöva stanna på sjukhuset ett par dagar efter operationen. Fullständig återhämtning kan ta upp till sex till åtta veckor. Du bör undvika tunga lyft och samlag under denna tid. Det finns en liten chans att en framfall kan återvända efter operationen.

Vänster obehandlade, kommer GU framfall vanligen gradvis bli värre. Utsikterna är bäst för yngre kvinnor som är i en normal vikt och är vid god hälsa. Utsikterna är värst för äldre kvinnor, som i dålig fysisk hälsa och de som är överviktiga. GU framfall kan återvända efter kirurgi i ungefär 16 av 100 kvinnor.

Framfall påverkar den bakre (bak) en del av bäckenet. Framfall påverkar den mellersta delen av bäckenet.
Framfall påverkar den bakre (bak) en del av bäckenet. Framfall påverkar den mellersta delen av bäckenet.

Det finns ett antal saker som möjligen kan bidra till att förebygga GU framfall. Dock har inte alla dessa bevisats. Enkla saker som du kan göra är:

 • Regelbundna knipövningar, särskilt om du planerar att bli gravid, är gravid eller har fött barn.
 • Om du är överviktig, försök att gå ner i vikt.
 • Ät en fiberrik kost (mycket frukt och grönsaker och fullkornsbröd och spannmål) och dricka mycket vatten för att undvika förstoppning.
 • Om du röker, försök att sluta röka.
 • Undvik yrken som innebär tunga lyft.

Den urinblåsa och tarm stiftelse

SATRA Innovation Park, Rockingham Road, Kettering, Northants, NN16 9JH Sjuksköterska hjälptelefon: 0845 345 0165 Webb: www.bladderandbowelfoundation.org En brittisk välgörenhetsorganisation för människor med blåsa och tarm sjukdomar.