Antikropp och antigen tester

Tester för att påvisa antikroppar och antigener bidra till att identifiera vissa infektioner, och vissa andra sjukdomar.

Antikroppar är små proteiner som cirkulerar i blodet. De är en del av immunförsvaret (försvar) systemet och kallas ibland immunoglobuliner. De är gjorda av B-lymfocyter (en typ av vita blodkroppar). Antikroppar fäster till proteiner och andra kemikalier i kroppen, som de känner igen att vara främmande (som normalt inte finns i kroppen). De främmande proteiner och kemikalier som antikroppar fäster kallas antigener.

Antikroppar och infektion

Antikropp och tester antigen. Vad är antikroppar och antigener?
Antikropp och tester antigen. Vad är antikroppar och antigener?

Antikropparna hjälper till att försvara oss mot infektioner. Bakterier, virus och andra bakterier har antigenproteiner på sin yta som immunförsvaret känner igen att vara främmande. Så när vi har vissa infektioner, B-lymfocyter göra massor av antikroppar som fäster till de infekterande bakterier. Detta förstör ofta grodden, eller lockar andra delar av immunförsvaret (vita blodkroppar, etc) som kommer och förstör grodden.

Varje antigen har en annan form, och så kräver en annan antikropp för att fästa till den. Till exempel är den antikropp som är gjord för att fästa på mässlingvirus annorlunda till antikroppen som är gjord för att fästa på vattkoppor viruset. Därför kommer antikroppar mot mässling inte att kunna försvara dig mot vattkoppor.

När vi har smittats av en viss bakterie, "minns" immunsystemet det speciella antigenet på grodden, och antikroppen som behövs för att fästa den. Så, om du kommer i kontakt med samma bakterie i framtiden, B-lymfocyterna snabbt göra massor av lämplig antikropp som kan blockera och slåss av bakterien innan den orsakar infektion. Det är därför du har normalt vissa infektioner bara en gång, som från och med då du är immun mot ytterligare infektion.

Detta är också hur immunisering fungerar. Det är - du får en liten eller "dödas" dos av en bakterie. Kroppen bildar antikroppar mot antigenet på sin yta. Så, från och med då, om du kommer i kontakt med samma bakterie, gör din kropp snabbt massor av antikroppar för att fästa till grodden och förstöra den.

Autoantikroppar

Auto-antikroppar förekommer hos personer med vissa autoimmuna sjukdomar. Under dessa förhållanden du gör antikroppar mot proteiner eller strukturer som förekommer i en del av kroppen. Immunsystemets "misstag" ett protein i kroppen för att vara ett främmande antigen. Det gör sedan antikroppar som fäster till detta protein. Detta kan orsaka skador eller andra problem till den drabbade delen av kroppen. Till exempel är den vanligaste orsaken till en underaktiv sköldkörtel på grund av en autoimmun problem. Antikroppar fäster celler av sköldkörteln, som hindrar dem från att göra sköldkörtelhormon.

Olika antikroppar kan detekteras och mätas i blodprov, och ibland i andra prover, såsom saliv. Forskare upptäcker fler antikroppar hela tiden. Resultaten av vissa antikroppstest tros vara "diagnostiskt" för vissa sjukdomar. Detta betyder att, om du testar positivt för en viss antikropp, bevisar detta att du har ett visst villkor. Men ibland ett positivt test betyder det är inte säkert, men mycket mer troligt, du har en viss sjukdom. Antikroppstest kan ske av olika anledningar.

Att upptäcka infektion

Tester för att upptäcka vissa antikroppar kan hjälpa till att diagnostisera vissa typer av infektioner. Men när du är nyligen infekterad med en bakterie, det tar flera dagar för nivån av antikropp att stiga och som skall detekteras. Därför antikroppstester är ofta inte användbar för att diagnostisera en ny infektion snabbt. Andra tester såsom mikroskopi och kultur, och tester antigen, är ofta snabbare och mer användbar i en situation där en snabb diagnos behövs för en ny sjukdom.

Men vissa antikroppar tester är användbara för att diagnostisera en ihållande infektion, eller för att bekräfta att du har blivit smittad i det förflutna och är nu immuna. Till exempel för att kontrollera att gravida kvinnor är immuna mot röda hund ( rubella är) ett antikroppstest.

För att diagnostisera autoimmuna sjukdomar

Förhållanden såsom sköldkörtelrubbningar ( hypertyreos och hypotyreos ), Addisons sjukdom, perniciös anemi, primär biliär cirros, och vissa andra autoimmuna tillstånd har särskilda auto-antikroppar som kan upptäckas i ett blodprov. I vissa autoimmuna hudsjukdomar, kan en antikropp detekteras från ett prov av huden. (Antikroppar kan identifieras fäst vid strukturer i huden.)

För att diagnostisera vissa andra villkor

Till exempel:

  • Myelom är ett tillstånd där benmärgen gör för många lymfocyter som gör onormala mängder av antikroppar. Dessa kan påvisas i blodet för att diagnostisera detta tillstånd.
  • Vissa immune bristtillstånd har låga nivåer av antikroppar. Därför, om du har återkommande eller ihållande infektioner, kan du ha tester för att se om du saknar vissa typer av antikroppar.
  • Antikroppstester ibland hjälp för att diagnostisera vissa cancerformer och allergier.

Vissa test kan identifiera antigenet på ytan av vissa bakterier och några andra bakterier. Dessa tester kan vara användbart för att upptäcka en infekterande bakterien snabbt utan att behöva växa (kultur) den, eller för att se den i mikroskop. Till exempel kan ett test på ett prov av bajs (avföring) detektera antigen på ytan av en bakterie som kallas Helicobacter pylori. Denna bakterie kan infektera magsäcken och tolvfingertarmen för att orsaka duodenal och magen magsår. Upptäcka antigen i faeces bekräftar att du har denna bakterie i tarmen.

Prostataspecifikt antigen (PSA) är en kemikalie som gjorts av prostatakörteln hos män. PSA-nivåer är vanligtvis mycket låga eller ej detekterbara hos unga män. Men PSA-nivåer stiger som män blir äldre eller om prostatakörteln är förstorad, inflammerad (prostatit) eller drabbas av cancer. De flesta män med en upphöjd PSA inte har cancer men ytterligare tester behövs för att hitta orsaken.

Olika andra antigen tester hjälper dig att diagnostisera vissa andra infektioner och tillstånd.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…