Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel)

Hyperthyroidism: en upphöjd nivå av sköldkörtelhormon. Det finns olika orsaker. Graves sjukdom är den vanligaste orsaken. Hyperthyroidism kan producera olika symtom. Behandlingen är oftast effektiv. Behandlingsalternativ för att minska tyroxin nivå inkluderar: läkemedel, radiojod och kirurgi. Betablockerare kan lindra några av symptomen. Långsiktig uppföljning är viktigt, även efter framgångsrik behandling.

Tyroxin är ett ämne i kroppen (hormon) som gjorts av sköldkörteln. Det bärs runt kroppen i blodet. Det hjälper till att hålla kroppens funktioner (metabolism) som arbetar i rätt takt. Många celler och vävnader i kroppen behöver tyroxin för att hålla dem vid liv fullständigt.

Hypertyreos innebär en överaktiv sköldkörtel. När din sköldkörtel är överaktiv det gör för mycket tyroxin. Den extra tyroxin orsakar många av kroppens funktioner för att påskynda. (Däremot, om du har hypo thyroidism, gör du för lite tyroxin, vilket orsakar många av kroppens funktioner för att sakta ner.)

Tyreotoxikos är en term som kan användas av läkare i stället för hypertyreos. De två termer betyder mycket samma.

Följande är symptom på hypertyreos:

 • Att vara rastlös, nervös, emotionell, irriterad, sover dåligt och "alltid på språng".
 • Tremor av dina händer.
 • Gå ner i vikt trots en ökad aptit.
 • Hjärtklappning.
 • Svettningar, en motvilja mot värme och ökad törst.
 • Diarré eller behöver gå på toaletten för att passera avföring oftare än normalt.
 • Andnöd.
 • Hudproblem såsom håravfall och klåda.
 • Menstruella förändringar - dina perioder kan bli väldigt ljus eller sällan.
 • Trötthet och muskelsvaghet kan vara en funktion.
 • En svullnad av sköldkörteln (struma a) i nacken kan förekomma.
 • Ögonproblem om du har Graves sjukdom. (Se nedan under "Vilka är orsakerna till hypertyreos? '.)

De flesta människor med hypertyreoidism har inte alla symptom men en kombination av två eller flera är vanligt. Symtomen utvecklas vanligtvis långsamt under flera veckor. Alla symptomen kan orsakas av andra problem och så diagnosen kanske inte är självklar vid första. Symptomen kan vara lindriga till att börja med men blir värre när nivån av tyroxin i blodet gradvis stiger.

Möjliga komplikationer

Om du har obehandlad hypertyreos:

 • Du har en ökad risk att utveckla hjärtproblem såsom onormal hjärta rhythym ( förmaksflimmer ), ett svagt hjärta ( kardiomyopati ), kärlkramp och hjärtsvikt.
 • Om du är gravid, du har en ökad risk att utveckla vissa komplikationer.
 • Du har en ökad risk att utveckla benskörhet ( osteoporos ).

Med behandling, är utsikterna goda. Med framgångsrik behandling, de flesta av symtomen och risker för komplikationer går.

Det är vanligare hos kvinnor. Om 8 av 100 kvinnor och 1 av 100 män utvecklar hypertyreos i något skede av sitt liv. Det kan inträffa i alla åldrar.

Det finns olika orsaker som inkluderar följande:

Graves sjukdom

Detta är den vanligaste orsaken. Det kan inträffa i alla åldrar, men är vanligast hos kvinnor i åldern 20 till 50 år. Det kan drabba vem som helst, men det finns ofta en familjehistoria av tillståndet. Det kan också finnas familjemedlemmar med andra autoimmuna sjukdomar (t.ex. diabetes, reumatoid artrit och myastenia gravis).

Graves sjukdom är också en autoimmun sjukdom. Immunförsvaret gör normalt antikroppar (små proteiner som färdas i blodet) för att attackera bakterier, virus och andra bakterier. Vid autoimmuna sjukdomar, framställer immunsystemet antikroppar mot vävnader i kroppen. Om du har Graves sjukdom, gör du antikroppar som fäster på sköldkörteln. Dessa stimulerar sköldkörteln att göra massor av tyroxin. Man tror att något utlöser immunförsvaret att göra dessa antikroppar. Avtryckaren är inte känd.

I Graves sjukdom sköldkörteln brukar förstoras, vilket orsakar en svullnad (struma ) i nacken. Ögonen påverkas också i ungefär hälften av fallen. Om de påverkas, är ögonen skjuts framåt och ser mer framträdande (proptosis). Detta kan orsaka obehag och vattning av ögonen. Problem med ögat muskler kan också förekomma och leda till dubbel vision. Det är inte klart varför ögonbesvär förekomma hos vissa människor som har Graves sjukdom. De kan bero på att antikropparna som påverkar vävnaderna omkring ögat. Se separat artikel som kallas Thyroid ögonsjukdom för ytterligare information.

Sköldkörtelknutor

Detta är en mindre vanlig orsak till hypertyreos. Sköldkörtelknutor är klumpar som kan utvecklas i sköldkörteln. Det är inte klart varför de utvecklas. De är oftast godartade (icke-cancer) men innehåller onormal sköldkörteln vävnad.

Den onormala sköldkörteln vävnad i sköldkörteln knölar svarar inte på den normala kontrollerande system som säkerställer att du gör precis rätt mängd av tyroxin. Därför, om du har en sköldkörtel liten knöl, kan du göra för mycket tyroxin.

 • Ibland bara en knuta former. Detta kallas ett giftigt ensam adenom. Detta uppstår oftast i åldrarna mellan 30 och 50 år.
 • Sköldkörteln kan bli allmänt klumpig eller nodulär. Detta uppstår oftast hos äldre människor och kallas en giftig multinodulär struma.

Notera: ordet giftig ovan, om adenom eller multinodulär goitres, betyder inte giftig. Det är bara en av de medicinska ord som hänvisar till hypertyreos.

Andra orsaker

Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel). Tyreoideastimulerande hormon (TSH).
Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel). Tyreoideastimulerande hormon (TSH).

Det finns flera andra sällsynta orsaker till hypertyreos. Till exempel, en del människor som tar mediciner amiodaron och litium utvecklar hypertyreos. Det finns flera andra sällsynta tillstånd som resulterar i överskott tyroxin görs.

Ett blodprov kan diagnostisera hypertyreos. En normal blodprov kommer också utesluta det om symtomen tyder på att det kan vara en möjlig diagnos. En eller båda av följande kan mätas i ett blodprov:

 • Tyreoideastimulerande hormon (TSH). Detta hormon är gjord i hypofysen i hjärnan. Det släpps ut i blodomloppet. Det stimulerar sköldkörteln att göra tyroxin. Om nivån av tyroxin i blodet är hög, då hypofysen släpper mindre TSH. Därför innebär en låg nivå av TSH som din sköldkörtel är överaktiv och gör för mycket tyroxin.
 • Thyroxine (t4). En hög nivå av T4 bekräftar hypertyreos.

Ibland resultaten av testerna är gränsfall. Till exempel kan en normal T4 men med en låg TSH. Andra tester ibland görs för att klargöra situationen och orsaken. Till exempel är ett annat blodprov som mäter T3 ibland hjälpsamma och en ultraljudsundersökning av sköldkörteln eller en sköldkörtel scan kan göras om du har en nodulär struma.

Även om testerna är borderline, är ett alternativ att upprepa proven några veckor senare, så ibland gränsfall tester beror på annan sjukdom. Andra tester kan göras om en sällsynt orsak till hypertyreos misstänks.

Hos personer med Graves sjukdom ett blodprov kan påvisa specifika autoantikroppar som vanligtvis tas upp. Dock kan dessa också höjas i vissa människor utan Graves sjukdom så detta är inte ett specifikt test för Graves sjukdom.

Det främsta syftet med behandlingen är att minska din nivå av tyroxin till det normala. Andra problem, såsom en stor struma (sköldkörteln svullnad) eller tillhörande ögonproblem, kan också behöva behandling. Faktorer som den bakomliggande orsaken till problemet, är din ålder och storleken på en eventuell struma beaktas att besluta om den bästa behandlingen planen.

Behandlingsalternativ inkluderar följande:

Läkemedel - Vanligtvis Carbimazole

Läkemedel kan minska mängden av tyroxin som gjorts av överaktiv sköldkörtel. Den vanligaste läkemedel som används i Storbritannien är Carbimazole. Carbimazole påverkar inte tyroxin som redan görs och lagras men minskar ytterligare produktion. Därför kan det ta 4 till 8 veckors behandling för din tyroxin nivå för att komma ner till det normala. Dosen av Carbimazole behövs för att hålla den normala tyroxin nivån varierar från person till person. En hög dos ges vanligen initialt som sedan reduceras som dina tyroxinnivåer komma ner.

Carbimazole tas vanligen under 12-18 månader vid första. Efter detta, i ungefär hälften av fallen, kommer tillståndet att ha lugnat ner sig och Carbimazole kan stoppas. Om villkoret blossar upp igen någon gång i framtiden, kan en ytterligare kurs behövas. Men i dessa fall en alternativ behandling (t.ex. radioaktivt jod) rekommenderas ofta. I ungefär hälften av fallen, måste Carbimazole bör fortsätta på lång sikt för att kontrollera symtomen. En annan behandling kan då vara ett bättre alternativ om du inte vill ta Carbimazole långsiktigt.

Varning: Carbimazole kan, i sällsynta fall påverka dina vita blodkroppar som bekämpar infektioner. Om du får feber, halsont, sår i munnen eller andra symtom på infektion medan du tar Carbimazole, ska du sluta ta det och se en läkare omedelbart för ett blodprov.

En alternativ medicin som heter propylthiouracil ges vanligen i stället för Carbimazole om du är gravid eller ammar.

Radiojod

Detta innebär att ta en drink, eller svälja en kapsel, som innehåller radioaktivt jod. Den huvudsakliga användningen av jod i kroppen är att göra tyroxin. Därför bygger den radioaktiva joden upp i sköldkörteln. Eftersom radioaktiviteten koncentreras i sköldkörteln, det förstör lite thyreoideavävnaden vilket minskar mängden tyroxin som du gör. Dosen av radioaktivitet till resten av kroppen är mycket låg och är inte farligt. Det är dock inte lämpligt om du är gravid eller ammar. Dessutom, efter behandling, bör kvinnor inte bli gravida under minst sex månader och män avråds från att avla barn under minst fyra månader.

Dessutom, efter radiojodbehandling, bör du undvika långvarig kontakt med andra för en angiven tid. Detta kan vara i 2-4 veckor, beroende på hur mycket radiojod du får. Syftet är att begränsa exponeringen av radioaktivitet till andra. För den angivna perioden du kommer rådas att vidta försiktighetsåtgärder, såsom:

 • Begränsa nära kontakt med spädbarn, barn och gravida kvinnor. Nära kontakt innebär att vara inom en meter, så, till exempel, inte krama barn eller låta dem sitta i ditt knä.
 • Du kanske vill tillämpa liknande försiktighetsåtgärder som ovan för kontakt med dina husdjur.
 • Om du har barn, eller har ett jobb där du har kontakt med barn, bör du diskutera detta med specialist innan behandlingen.
 • Stanna mer än en armlängds avstånd från andra människor.
 • Sova ensam.
 • Undvik att gå till platser som biografer, teatrar, pubar och restauranger där du kan vara i nära kontakt med andra människor.
 • Ta lite ledigt arbete om ditt arbete innebär nära kontakt med andra människor.

Din specialist kommer att ge detaljerade råd om dessa försiktighetsåtgärder.

Tyroideahormoner

Det kan vara svårt för en läkare att bedöma precis rätt dos av Carbimazole, eller precis rätt mängd av radiojod, att ge i varje fall. För mycket behandling kan göra ditt tyroxin nivå går för lågt. Inte tillräckligt med behandling innebär att din nivå är högre än normalt. Regelbundna blodprover behövs för att kolla på tyroxin nivå.

Ett alternativ är att ta en hög dos av Carbimazole varje dag medvetet, eller för att få en engångsföreteelse hög dos av radiojod. Detta hindrar sköldkörteln att göra något tyroxin. Du kommer då att behöva ta en daglig dos av tyroxin tabletter för att hålla blodet nivå av tyroxin normala. Denna över-behandling och sedan ta byte tyroxin kallas också "blocket och ersätt".

Kirurgi

Vad är hypertyreos? Brittisk sköldkörteln stiftelse.
Vad är hypertyreos? Brittisk sköldkörteln stiftelse.

Detta innebär att ta bort en del av sköldkörteln. Det kan vara ett bra alternativ om du har en stor sköldkörtel svullnad (struma) som orsakar problem i nacken. Om alltför mycket sköldkörteln vävnad tas bort då du kommer att ges tyroxin tabletter för att hålla din tyroxin nivå normalt. Det är oftast en säker drift. Men, som med alla operationer finns det en liten risk.

Behandling för ögonproblem

Du kan behöva gå till en ögonläkare om du utveckla ögonproblem av Graves sjukdom. Relativt mindre symptom påverka ögonen i ungefär hälften av personer med Graves sjukdom. Åtgärder såsom artificiella tårar, solglasögon och skyddsglasögon medan du sover kan vara tillräckligt för att hjälpa.

Men ungefär en av 20 personer med Graves sjukdom har allvarliga ögon. Behandlingen kan då vara svårare och kan inkludera kirurgi, strålbehandling eller steroidtabletter.

Om du röker så är det viktigt att du försöker sluta. Rökning kan faktiskt göra dina ögonproblem värre.

Betablockerare

Vissa människor får en betablockerare medicin (t.ex. propranolol, atenolol, etc) i några veckor samtidigt nivån av tyroxin reduceras gradvis med en av ovanstående behandlingar. Betablockerare kan bidra till att minska symtomen av tremor, hjärtklappning, svettning, oro och ångest.

Regelbundna kontroller rekommenderas, även efter att du avslutat en framgångsrik behandling. Det är mycket viktigt att ha en regelbunden blodprov (minst varje år) för att kontrollera att du har rätt nivå av sköldkörtelhormon (tyroxin) i blodet. Din GP kan göra detta test. Orsaken är att vissa människor blir hyperthyroid igen någon gång i framtiden. Andra som har behandlats framgångsrikt utveckla en under aktiv thyroid i framtiden. Om detta inträffar, kan det oftast behandlas enkelt med tyroxin tabletter.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Brittisk sköldkörtel foundation

Tedct - Thyroid ögonsjukdom stiftelse

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…
 • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…