Pinsamma problem

Det finns några problem som du kanske har svårt att prata med andra människor om. Du kan också få svårt att prata med din läkare om dem. Din GP eller sjuksköterska kommer att ge stöd och ger råd om hur man handskas med dem. De kommer att ha sett dessa problem många gånger tidigare och kommer inte att skratta åt dig eller tror du dum för att be om hjälp. Några vanliga problem är listade nedan. Det är oftast mer information tillgänglig när du följ länkarna.

Anogenital vårtor är små klumpar som utvecklas på könsorganen och / eller runt ändtarmen (anus). De orsakas av ett virus som kallas humant papillomvirus (HPV). Det finns över 100 olika typer av detta virus. Viruset överförs av sexuell kontakt. Du behöver nära hud-till-hudkontakt för att föra viruset vidare. Detta innebär att du inte nödvändigtvis behöver ha penetrerande sex passera på infektion. Att dela sexleksaker kan också passera på infektion. Mycket sällan kan anogenital vårtor föras vidare från hand vårtor. De får också sällan lämnas vidare till en bebis när en kvinna föder.

Behandlingsalternativ omfattar kemikalier eller fysikaliska behandlingar såsom frysning förstöra vårtor. Om du har anogenital vårtor, kommer du vanligtvis få råd att ha tester för att kontrollera för andra sexuellt överförbara infektioner.

För ytterligare information se separat broschyr som heter Anogenitala vårtor.

Relaterade artiklar

I de flesta fall av ihållande dålig andedräkt, kommer lukten från en ansamling av bakterier i munnen - i mat kvar hängande runt munnen, i plack och sjukdomar i tandköttet, eller i en beläggning på baksidan av tungan. God munhygien kommer ofta lösa problemet. Det är, regelbundna tänder borstning, rengöring mellan tänderna, rengöring av tungan, och munvatten. Andra orsaker till ihållande dålig andedräkt är ovanliga.

Se separata broschyrer kallas Dålig andedräkt (dålig andedräkt) och munhygien.

Kroppslukt (BO) orsakas av bakterier (bakterier) på huden bryter ner svett i syror. Sweat (utan bakterierna som arbetar på det) luktar inte. Dock kan svett luktar om du äter och dricker vissa livsmedel såsom vitlök, kryddor och alkohol. Antidepressiva läkemedel kan också göra din svett lukt. Att vara överviktig eller har vissa medicinska tillstånd som diabetes kan också göra BO mer troligt.

Det bästa sättet att undvika BO är att hålla de områden av huden som tenderar att svettas ren och fri från bakterier. Du bör tvätta armhålor, könsorgan och fötter med tvål varje dag. Kläder ska bytas och tvättas regelbundet. Antiperspiranter minskar mängden svett du producerar. Deodoranter dölja lukten av BO. Rakning armhåla hår kan bidra till att minska BO, eftersom håret kan fälla svett och bakterier.

Blygd löss är små insekter som lever på människor, oftast i könshår. De förs vidare genom nära kroppskontakt, som när de har sex. Angrepp med blygd löss kan orsaka klåda, men inte alla som drabbas har symtom. Behandlingen innebär att döda lössen med en insekticid lotion eller kräm.

Om du har fångat blygd löss från en sexuell partner, bör du testas för andra sexuellt överförbara infektioner.

För ytterligare information se separat broschyr, blygd löss.

Detta är ett tillstånd där fläckar av ärrvävnad (fibrösa plack) utvecklas längs penisskaftet. Detta kan resultera i böjning eller missbildning (förändringar i form) av penis, smärtsamma erektioner och problem med samlag. Alternativen för behandling inkluderar läkemedel som tas via munnen, på ytan av penis eller injiceras i ärrvävnad. Stretching, elektrisk behandling, laser och kirurgi finns andra alternativ. I sällsynta fall kan tillståndet klara upp helt, men de flesta män tycker att det antingen förblir densamma eller blir värre med tiden.

För mer information se separat broschyr kallas Peyronies sjukdom.

Seborroisk dermatit orsakar dålig mjäll och ibland ett utslag, vanligtvis i ansiktet och överkroppen. En antimykotisk schampo och / eller en antifungal kräm kommer vanligtvis rensa mjäll och utslag. Villkoret tenderar att återkomma. Om den återkommer ofta kan regelbunden användning av ett svampdödande schampo och / eller grädde hjälper till att hålla det borta.

Se separat broschyr som heter Seborroisk dermatit vuxna för mer detaljer.

Erektil dysfunktion (ED) betyder att du inte kan få en ordentlig erektion. Det finns olika orsaker. Men de flesta fall beror på förträngning av artärerna som tar blod till penis. Detta beror på en ansamling av fläckar av fet material (atheroma) i dessa artärer. Detta liknar hur hjärtat artärer påverkas hos personer med hjärtsjukdom. Som med hjärtsjukdomar, rökning och tung alkoholkonsumtion är viktiga riskfaktorer. De flesta fall av ED kan behandlas. Den vanligaste behandlingen är att ta en tablett innan du planerar att ha sex. Det finns också flera andra behandlingsalternativ. Om du har ED, kan du också få råd om livsstilsfaktorer och behandlingar för att minimera risken för att utveckla hjärtsjukdom.

Pinsamma problem. Anogenital (analt eller genitala) vårtor.
Pinsamma problem. Anogenital (analt eller genitala) vårtor.

Se separat broschyr som kallas erektil dysfunktion (impotens) för mer information.

Överdriven svettning är ett vanligt problem, speciellt i handflator, armhålor och fotsulor. Det kan vara smärtsamt och kan ha en allvarlig inverkan på ditt liv. I vissa fall, drabbade människor undviker social kontakt med andra på grund av förlägenhet om problemet. Dock är tillståndet oftast behandlingsbara. Om du har armhåla svettning:

  • Prova att använda vanliga antiperspiranter regelbundet.
  • Undvik kläder som lättare dyker upp svett märken.
  • Som regel, vit-och svart-färgade kläder är mindre märkbara när det är vått än andra färger. Bär löst sittande kläder under armhålorna.
  • Undvik kläder gjorda med konstfibrer såsom Lycra ® och nylon.
  • Överväg att använda klänning sköldar (även känd som armhåla eller sköldar svett) att absorbera överflödig svett och skydda ömtåliga eller dyra kläder.

För mer information se separat broschyr som heter Överdriven svettning (hyperhidros).

Manligt håravfall drabbar över hälften av män i viss mån över 50 år, och de flesta män någon gång i sitt liv. Typiskt, först håret börjar bli tunt (avta) på framsidan. Samtidigt blir håret oftast tunt på toppen av huvudet. En kal fläck utvecklas gradvis i mitten av hårbotten. Den vikande front, och kal fläck på toppen (kronan) förstora gradvis och gå samman. De flesta drabbade män inte vill ha någon behandling. Om så krävs, kan behandlingen förhindra oftast ytterligare håravfall, och ofta orsaka hår återväxt. Dessa behandlingar är inte tillgängliga på NHS.

Alopecia areata är en annan typ av håravfall som vanligtvis orsakar fläckar av skallighet. I vissa fall utvecklas total skallighet. Det typiska mönstret är för en eller flera kala fläckar visas på hårbotten. Dessa tenderar att vara rund i formen, och om storleken på ett stort mynt. De utvecklar ganska fort. En släkting, vän eller frisör kan vara den första personen att märka kal fläck eller patchar. Bortsett från kal fläck eller fläckar, ser hårbotten oftast friska och det finns ingen ärrbildning. I många fall växer åter i håret, vanligen efter flera månader. I vissa fall är det håravfall permanent. Behandlingar för att främja hårväxt arbete i vissa fall.

För mer information se separat informationsblad kallas Manligt håravfall och Alopecia areata.

Klåda Ani innebär en ihållande (kronisk) kliande känsla runt botten (anus). Det vanligaste symtomet är en lust att skrapa botten, som är svår att motstå. Lusten att repa kan inträffa när som helst. Dock tenderar det att bli vanligare när du har varit på toaletten till bajs, och på natten (speciellt precis innan de somnar). Den klia kan förvärras av värme, ull, fukt, läcker, nedsmutsning, stress och ångest.

Om klådan är långlivade och du är osäker på orsaken, är det bäst att se en läkare. Eftersom det finns ett antal möjliga orsaker (som anges ovan), är det bäst att granskas och kontrolleras av en läkare att diagnostisera eller utesluta kända orsaker. Behandling beror på orsaken.

Dålig andedräkt (dålig andedräkt). Böjda penis (Peyronies sjukdom).
Dålig andedräkt (dålig andedräkt). Böjda penis (Peyronies sjukdom).

För mer information se separat broschyr, klåda Ani (kliande botten).

Skabb är en smittsam, extremt kliande hudsjukdom som leder till ett utslag. Den orsakas av ett angrepp med en parasit - skabb kvalster. De kvalster lever på huden och hålor i den. Skabb sprids till andra genom nära hud-till-hudkontakt. Du behöver nära hud mot hud kontakt med en smittad person att fånga skabb. Detta beror på att skabb kvalster inte kan hoppa eller flyga. De flesta fall av skabb är förmodligen fångas av långvarig hand-anläggningen med en smittad person. Handen är den vanligaste platsen att först drabbade. Stäng hud-till-hudkontakt när man har sex är ett annat vanligt sätt att fånga skabb. Den är lätt behandlas med en insekticid lotion appliceras på huden. Två ansökningar om behandling behövs, med en veckas mellanrum.

För mer information se separat broschyr som kallas skabb.

Detta problem orsakas oftast av överdriven svettning och bära samma skor varje dag. Att hålla fötterna rena och torka väl mellan tårna är viktigt. Försök att låta skorna torka ut (från svett) innan du bär dem igen. Byt strumpor (som bör vara bomull eller ull) varje dag. Du kan använda vanliga antiperspiranter på fötterna. Du kan också köpa medicinska sulor för skor. Dessa åtgärder bidrar till problemet.

Flytningar är vanligt för många kvinnor. För det mesta symptomet är en del av normala cykeln av månadsförändringar för kvinnor. Vanliga orsaker till onormala flytningar är bakteriell vaginos (BV) och torsk (candida, en svampinfektion). BV kan klara utan behandling, men vissa fall kan behöva behandlas med antibiotika.

Se separat broschyr som kallas bakteriell vaginos för ytterligare information.

Urladdningen från torsk är oftast krämig vit och ganska tjock, men ibland är vattnig. Det kan behandlas med läkemedel som köps från en kemist. Den farmaceut kommer att kunna hjälpa dig.

Se separat broschyr som kallas Vaginal svampinfektion för ytterligare information.

Urininkontinens är ett vanligt problem, som drabbar kvinnor oftare än män. Stress inkontinens och trängningsinkontinens är de vanligaste typerna av inkontinens. Det kan vara allt från en liten dribbla då och då, till stora översvämningar i urin. Inkontinens kan orsaka lidande samt vara ett hygienproblem. Att ha en urinvägsinfektion kan göra problemet värre. Behandling beror på typen av inkontinens. Män med prostatism har brådskande, och om de inte komma till toaletten i tid, kan blöta själva.

Länken till prostatakörteln utvidgningen skulle vara mest relevant.

Se separata broschyrer kallas ansträngningsinkontinens, Trängningsinkontinens, Prostata utvidgningen och Sängvätning (nattvätning) för mer detaljerad information.

De flesta män fisa 14-25 gånger om dagen. De flesta kvinnor 7-12 gånger om dagen. Gas som hämtar i tarmen på två sätt. Små mängder luft sväljs samtidigt som du svälja mat eller dryck, eller genom gas som produceras som ett resultat av processen att smälta maten. Vissa livsmedel producera mer gas än andra, såsom bönor, blomkål och vitkål. Kroppen tar bort gasen genom rapningar och fisa. Dessa är normala processer som andning. En obehaglig lukt orsakas oftast av en gas som kallas svavel. Det bildas när maten inte bryts ned ordentligt och börjar bryta ner. Överskott vind kan vara ett symptom på ett underliggande problem såsom förstoppning eller colon irritabile.

Merparten av tiden förändrade kost och livsstil hjälper. Till exempel, äter mer, mindre måltider istället för tre stora. Välj livsmedel som är generellt lättare att smälta såsom potatis, ris och bananer. Med massor av motion hjälper också din tarm fungerar bättre. Rökstopp kan hjälpa, som rökare tenderar att svälja mer luft än normalt. Rök kan också irritera tarmen. Ibland kan medicinering behövas. Vissa rättsmedel finns tillgängliga från apoteket. Be en apotekspersonal.

Aktuella artiklar