Förebygga hjärt-och kärlsjukdomar

Orsaken till de flesta hjärt-kärlsjukdom är en ansamling av artäraterom - en fet insättning inom den inre slemhinnan i artärerna. Livsstilsfaktorer som minskar risken för bildning av aterom inkluderar: att inte röka, att välja hälsosamma livsmedel, ett lågt saltintag, regelbunden fysisk aktivitet, hålla din vikt och midjemått ned, och dricka alkohol med måtta. Ditt blodtryck och kolesterol är också viktigt. Alla personer över 40 bör ha en kardiovaskulär riskbedömning - vanligen finns på din GP operation. Om du har en hög risk att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar, får behandling för att minska högt blodtryck och / eller kolesterol underrättas.

Relaterade artiklar

 • Kolesterol
 • Hjärtinfarkt (hjärtattack)
 • Acetylsalicylsyra och andra trombocytaggregationshämmande läkemedel

Hjärt-och kärlsjukdomar är sjukdomar i hjärta (hjärtmuskeln) eller blodkärl (kärlsystemet). Men i praktiken, när läkarna använder termen hjärtkärlsjukdom de betyder oftast sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen som orsakas av artäraterom.

Resten av denna bipacksedel diskuterar kortfattat atheroma, sjukdomarna atheroma kan orsaka, och sätt att förhindra en uppbyggnad av artäraterom och förebygga de sjukdomar det orsakar.

Fläckar av aterom är som små fettansamling som utvecklas inom insida av artärer (blodkärl). Atheroma är också känd som åderförkalkning och åderförkalkning. Fläckar av aterom kallas ofta plack.

En lapp av atheroma gör en artär smalare. Detta kan minska blodflödet genom artären. I tid, kan fläckar av atheroma blivit större och tjockare.

Ibland kan en lapp av aterom utveckla en liten spricka på den inre ytan av blodkärlet. Detta kan utlösa en blodpropp (trombos) för att bilda över plåstret av aterom, som helt kan blockera blodflödet. Beroende på den drabbade artären, kan en blodpropp som bildas på en lapp av artäraterom orsaka en hjärtattack, en stroke eller andra allvarliga problem.

Se separat broschyr som heter atheroma för mer information.

Hjärtsjukdom

Förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Måttlig fysisk aktivitet.
Förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Måttlig fysisk aktivitet.

Termen hjärtsjukdom (eller kranskärlssjukdom) används för tillstånd som orsakas av förträngning av kranskärl (hjärta) artärer med artäraterom. De problem som detta kan orsaka inkluderar angina, hjärtinfarkt och hjärtsvikt.

Hjärtsjukdom är vanligt i Storbritannien på personer över 50 år.

Obs: Det kan vara förvirrande, eftersom det finns andra hjärtproblem såsom hjärtproblem ventil, medfödda hjärtproblem, etc. Men dessa vanligtvis inte ingår när vi talar om "hjärtsjukdom".

Cerebrovaskulär sjukdom - stroke och transitorisk ischemisk attack (TIA)

Cerebrovaskulär sjukdom: en sjukdom av artärerna i hjärnan (storhjärnan). De problem som detta kan orsaka inkludera en stroke och en TIA. En stroke innebär att en del av hjärnan plötsligt är skadad. Den vanligaste orsaken till en stroke beror på en artär i hjärnan, som blir blockerad av en blodpropp (tromb). Den blodpropp bildas vanligen under några Atheroma. En TIA är en sjukdom som orsakas av tillfällig avsaknad av blodtillförsel till en del av hjärnan.

Perifer vaskulär sjukdom

Perifer vaskulär sjukdom minskar (på grund atheroma) som drabbar artärer andra än artärer i hjärtat eller hjärnan. De artärer som tar blod till benen är den vanligaste drabbade.

Om du kan förhindra en ansamling av atheroma i artärerna, är du mindre risk att utveckla dessa sjukdomar. Om du redan har en av ovanstående sjukdomar, kan du förhindra eller försena det från att bli värre om man förhindra ytterligare uppbyggnad av artäraterom.

Alla har en viss risk att utveckla Atheroma. Men vissa riskfaktorer ökar risken. Riskfaktorer är:

 • Livsstil riskfaktorer som kan förebyggas eller ändras:
  • Rökning.
  • Brist på fysisk aktivitet.
  • Obesity.
  • En ohälsosam diet och äter för mycket salt.
  • Överskott alkohol.
 • Behandlingsbara eller delvis behandlingsbara riskfaktorer:
  • Hypertoni (högt blodtryck).
  • Högt kolesterol blodet.
  • Hög triglycerid (fett) blodet.
  • Diabetes.
  • Njursjukdomar orsakar minskad njurfunktion.
 • Fasta riskfaktorer - de som du inte kan ändra:
  • En stark hereditet. Detta innebär att om du har en far eller bror som utvecklat hjärtsjukdom eller stroke innan de var 55, eller på en mamma eller syster innan de var 65.
  • Att vara manlig.
  • Svår skallighet hos män på toppen av huvudet.
  • En tidig menopaus hos kvinnor.
  • Ålder. Ju äldre du blir, desto mer sannolikt är det att du utvecklar atheroma.
  • Etnisk grupp. Till exempel människor som bor i Storbritannien med anor från Indien, Pakistan, Bangladesh eller Sri Lanka har en ökad risk.
  Men om du har en fast riskfaktor, kanske du vill göra extra ansträngningar för att ta itu med eventuella livsstilsfaktorer risk som kan ändras.

Obs: vissa riskfaktorer är mer riskfyllda än andra. Till exempel orsakar rökning sannolikt en större hälsorisk än övervikt gör. Även riskfaktorer samverkar. Så, om du har två eller fler riskfaktorer, är din hälsorisk ännu mycket större än om du bara har en. Till exempel, en Oxford studie fann att män i åldern 50 som röker, har högt kolesterol och har högt blodtryck, dör i genomsnitt 10 år tidigare än män som inte har dessa riskfaktorer.

Forskningen tittar på några andra faktorer som kan vara riskfaktorer. Till exempel, höga blodnivåer av fibrinogen är C-reaktivt protein, apolipoprotein B, och homocystein utreds som möjliga riskfaktorer.

Kända riskfaktorer som kan förhindras, ändras eller behandlas nu diskuteras vidare.

Rökning

Livstids rökning fördubblar ungefär din risk att utveckla hjärtsjukdom. De kemikalier i tobak komma in i blodet från lungorna och skadar blodkärlen och andra delar av kroppen. Risken att få en stroke, och att utveckla andra sjukdomar såsom lungcancer ökar också. Att sluta röka är ofta den enskilt mest effektiva sak som en person kan göra för att minska hälsorisker. Den ökade risken sjunker snabbt efter rökstopp (även om det tar några år innan den ökade risken minskar helt). Om du röker och har svårt att stoppa, sedan se din praktik sköterska om hjälp och råd.

Brist på fysisk aktivitet - en stillasittande livsstil

Människor som är fysiskt aktiva har en lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar jämfört med inaktiva personer. För att få hälsovinster bör du göra minst 30 minuters måttlig fysisk aktivitet, de flesta dagar (minst fem dagar per vecka).

 • 30 minuter i en dag är förmodligen den minsta för att få hälsofördelar. Däremot behöver du inte göra det här på en gång. Till exempel, cykla till jobbet och tillbaka 15 minuter varje sätt uppgår till totalt 30 minuter.
 • Måttlig fysisk aktivitet innebär att du blir varm, milt andfådd, och milt svettig. Till exempel: rask promenad, jogging, simning, cykling, etc. Men forskningsstudier tyder på att mer kraftfullt övningen, desto bättre för hälsan - särskilt för att förebygga hjärtsjukdom.
 • På de flesta dagar. Du kan inte lagra upp fördelarna med fysisk aktivitet. Du måste göra det regelbundet.

Övervikt

Om du är överviktig, du är mer benägna att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes eller vissa cancerformer. Den ökade hälsorisk för fetma är mest markant när överflödigt fett är främst i buken snarare än på höfter och lår. Som regel är ett midjemått på 102 cm eller högre för män (92 cm för asiatiska män) och 88 cm eller högre för kvinnor (78 cm för asiatiska kvinnor) en betydande hälsorisk.

Diet

Att äta hälsosamt hjälper till att kontrollera fetma och sänka ditt kolesterol nivå. Båda dessa hjälper till att minska din hälsorisk. Det finns också vissa belägg för att äta fet fisk (sill, sardiner, makrill, lax, böckling, sardiner, färsk tonfisk, etc) hjälper till att skydda mot hjärtsjukdomar. Det är förmodligen den omega-3 fettsyror i fiskolja som hjälper till att reducera uppbyggnaden av artäraterom. Dessutom, frukt och grönsaker, samt vara låg fetthalt, innehåller även antioxidanter och vitaminer som kan bidra till att förebygga artäraterom byggs upp. Kortfattat innebär en hälsosam kost:

 • Minst fem portioner, helst flera, av en mängd frukt och grönsaker per dag.
 • Huvuddelen av de flesta måltider bör vara stärkelse-baserade livsmedel (t.ex. spannmål, fullkornsbröd, potatis, ris, pasta), plus frukt och grönsaker.
 • INTE MYCKET fet mat såsom fett kött, ost, oskummad mjölk, stekt mat, smör etc. Använd låg fetthalt, mono-eller fleromättade fetter. En studie utförd vid Harvard University fann att ersätta mättade fetter med fleromättade fetter är ett effektivt sätt att sänka din risk för hjärtinfarkt och andra allvarliga problem i hjärtsjukdom.
 • INCLUDE 2-3 portioner fisk per vecka, minst en av dessa ska vara fet (som sill, makrill, sardiner, böckling, lax eller färsk tonfisk).
 • LIMIT salt till högst 6 g per dag (och mindre för barn). Se nedan för detaljer.
 • Om du äter kött, är det bäst att äta magert kött eller fågel som kyckling.
 • Om du gör steka, välj en vegetabilisk olja som solrosolja, rapsolja och olivolja.

Salt

Vuxna bör äta högst 5 g salt per dag. Detta är ungefär en tesked salt. Även en liten minskning av intag kan göra ganska stor skillnad. Den nuvarande genomsnittliga dagliga intaget av salt i Storbritannien är 9 g per dag. Ungefär tre fjärdedelar av saltet vi äter är redan i de livsmedel vi köper. Enkelt checka livsmedelsmärkning och välja livsmedel med lägre salt alternativ kan göra en stor skillnad. Ett tips: natrium brukar anges i märkningen av livsmedel. Multiplicera sodiuminnehållet med 2,5 ger salthalten. Försök också att inte lägga salt till mat på bordet.

Alkohol

Dricka en liten eller måttlig mängd alkohol minskar sannolikt risken för att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar (38% jämfört med teetotallers i en studie). Det vill säga, 1-2 enheter per dag - som är upp till 14 enheter per vecka. Dricka mer än 15 enheter per vecka minskar inte risken, och dricka mer än de rekommenderade övre gränserna kan vara skadligt. Det är, bör män dricker inte mer än 21 enheter per vecka (och inte mer än fyra enheter inom ett dygn). Kvinnor bör dricka mer än 14 enheter per vecka (och inte mer än tre enheter inom ett dygn). En enhet är ungefär en halv liter av normal styrka öl, eller två tredjedelar av ett litet glas vin, eller en liten pub mått på sprit.

Högt blodtryck

Du bör ha ditt blodtryck kontrolleras minst vart 3-5 år. Högt blodtryck orsakar oftast inga symtom, så du kommer inte veta om det är högt om du inte har det kontrollerat. Men under årens lopp, kan högt blodtryck göra vissa skador på artärerna och innebära påfrestningar på hjärtat.

Ibland högt blodtryck kan sänkas genom att förlora vikt om du är överviktig, regelbunden fysisk aktivitet och att äta hälsosamt som beskrivits ovan. Medicinering kan rekommenderas om ditt blodtryck förblir högt.

Kolesterol och andra lipider

I allmänhet gäller att ju högre blodkolesterolnivån, desto större är risken för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar. Att ha en hög kolesterolnivå är mer riskabelt om man också har andra riskfaktorer som diabetes eller högt blodtryck. Som regel, oavsett vad ditt kolesterol nivå är, sänka nivån minskar din risk. Det är därför personer med hög risk att utveckla en hjärt-kärlsjukdom erbjuds medicinering för att sänka kolesterolhalten.

En hög blodnivå av triglycerid, en annan typ av lipider (fett), ökar också hälsorisk.

Diabetes och njursjukdom

Den ökade risken för att dessa villkor utgör för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar kan ändras. Till exempel minskar god kontroll av blodsockret hos personer med diabetes risken. God kontroll av blodtrycket hos personer med diabetes och njursjukdomar minskar risken.

A 'riskfaktor kalkylator "används ofta av allmänläkare och sjuksköterskor praxis. Detta kan bedöma din hjärt hälsorisk. En poäng beräknas som tar hänsyn till alla dina riskfaktorer såsom ålder, kön, rökning, blodtryck, kolesterol, etc. Räknaren har tagits fram efter en hel del forskning som övervakade tusentals människor under ett antal år. Poängen ger en ganska god bild av risken för att utveckla en hjärt-kärlsjukdom under de kommande 10 åren.

Vem ska ha sin kardiovaskulära hälsorisk utvärderas?

Vad är hjärt-kärlsjukdom? Vad är aterom (ateroskleros)?
Vad är hjärt-kärlsjukdom? Vad är aterom (ateroskleros)?

Nuvarande brittiska riktlinjer rekommenderar att följande personer ska bedömas för att hitta sin kardiovaskulära hälsorisk:

 • Alla vuxna i åldern 40 eller mer.
 • Vuxna i alla åldrar som har:
  • En stark hereditet för tidig hjärt-kärlsjukdom. Detta innebär att om du har en far eller bror som utvecklat hjärtsjukdom eller stroke innan de var 55 år, eller i en mamma eller syster innan de var 65 år.
  • En första gradens släkting (förälder, bror, syster, barn) med en allvarlig ärftlig lipid störning. Till exempel familjär hyperkolesterolemi eller familjär kombinerad hyperlipidemi. Dessa sjukdomar är ovanliga.

Om du redan har en hjärt-kärlsjukdom eller diabetes då risken inte behöver bedömas. Detta beror på att du redan är kända för att vara i en högriskgrupp.

Vad innebär bedömningen?

En läkare eller sjuksköterska kommer att:

 • Gör ett blodprov för att kontrollera ditt kolesterol och glukos (socker) nivå.
 • Mät ditt blodtryck och din vikt.
 • Fråga dig om du röker.
 • Fråga om det finns en historia av hjärt-och kärlsjukdomar i din familj (din biologiska familj), i så fall vid vilken ålder de sjukdomar som inleddes i de drabbade familjemedlemmarna.

En poäng beräknas utifrån dessa faktorer plus din ålder och ditt kön. En justering av poängen görs för vissa andra faktorer såsom stark familjär anamnes och etniskt ursprung.

Det finns många olika räknare. Den Framingham miniräknare har använts under en lång tid. Många vårdpersonal flyttar över till QRISK ® 2, som är mer exakt och tar hänsyn till många andra faktorer, till exempel om du har ett tillstånd som kallas förmaksflimmer eller njursjukdom. Den QRISK ® kan 2 kalkylator hittas online på www.qrisk.org

Vad innebär bedömningen poäng?

Du får en poäng som en% chans. Så, till exempel, om din poäng är 30%, innebär det att du har en 30% chans att utveckla en hjärt-kärlsjukdom inom de närmaste 10 åren. Detta är detsamma som att säga en 30 i 100 chans (eller en 3 i 10 chansen). Med andra ord, i detta exempel, kommer 3 av 10 personer med samma poäng som du har att utveckla en hjärt-kärlsjukdom inom de närmaste 10 åren Notera:. Poängen kan inte säga om du kommer att vara en av de tre. Det kan inte förutse vad som kommer att hända med varje enskild person. Det ger dig bara oddsen.

Du sägs ha en:

 • Hög risk - Om din poäng är 20% eller mer. Detta är en 2 i 10 chans eller mer att utveckla en hjärt-kärlsjukdom inom de närmaste 10 åren.
 • Måttlig risk - Om din poäng är 10-20%. Detta är mellan 1 av 10 och 2 i 10 chans. Detta bör omprövas varje år.
 • Låg risk - Om din poäng är mindre än 10%. Detta är mindre än en 1 i 10 chans. Detta bör omprövas vart 5 år.

Behandling för att minska risken för att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar är vanligtvis erbjuds till personer med en hög risk. Det är:

 • Människor med en riskbedömning poäng på 20% eller mer. Det är, om du har en 2 i 10 chans eller mer att utveckla en hjärt-kärlsjukdom inom de närmaste 10 åren.
 • Människor med en befintlig kardiovaskulär sjukdom. Detta för att minska risken för att det blir värre, eller att utveckla en ytterligare sjukdom.
 • Personer med diabetes. Den tid som behandling för att minska kardiovaskulär risk startas beror på faktorer såsom: din ålder, hur länge du har haft diabetes, ditt blodtryck, och om du har några komplikationer av diabetes.
 • Personer med vissa njursjukdomar.

Om du har hög risk

Om du löper stor risk att utveckla en hjärt-kärlsjukdom därefter behandling med läkemedel brukar rekommenderas tillsammans med råd för att hantera eventuella livsstilsfrågor.

Detta betyder oftast:

 • Behandling med medicinering, oftast med en statin medicin för att sänka ditt kolesterol nivå. Oavsett vad din nuvarande kolesterol, är behandling med läkemedel som rekommenderas. I fråga om mål, har din nivå av kolesterol ses som en del av din totala kardiovaskulära hälsorisk. Den kardiovaskulära hälsorisk från varje given nivå av kolesterol kan variera, beroende på graden av din HDL -kolesterol, och på andra vård riskfaktorer som du kan ha. Se separat broschyr som kallas kolesterol för detaljer.
 • Behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket om det är högt. Detta är även om ditt blodtryck är bara milt hög. Se separat broschyr som heter Högt blodtryck (hypertoni) för mer information.
 • Om det är relevant, för att uppmuntra dig ännu mer att ta itu med livsstilsfaktorer risk. Detta innebär att:
  • Sluta röka om du röker.
  • Ät en hälsosam kost - inklusive att hålla ditt saltintag till under 5 g per dag.
  • Håll din vikt och midjan i schack.
  • Ta regelbunden fysisk aktivitet.
  • Skär tillbaka om du dricker mycket alkohol.
  Om tillgängligt, och om det behövs, kan du erbjudas en remiss till en specialist tjänst. Till exempel, till en dietist för att hjälpa dig att gå ner i vikt och äta en hälsosam kost, till en specialist sluta röka klinik, eller till ett övervakat träningsprogram.

För information om exakt hur mycket risken minskas genom att sänka och behandla riskfaktorer, se riktlinjer som utarbetats av Prodigy kallas "Kardiovaskulär riskbedömning och riskhantering - i" Referenser "nedan.

Vad händer om jag vid måttlig eller låg risk?

Om du inte är i hög risk kategori, betyder det inte att du har ingen risk - bara en mindre risk. Behandling med läkemedel är vanligtvis inte ordineras. Men, kanske du kan minska oavsett risk du har ytterligare genom relevanta förändringar i livsstil (som beskrivits ovan).

Vissa personer med en måttlig risk köpa en låg dos statin medicin från ett apotek, för att sänka kolesterolhalten i blodet nivå. Statin läkemedel är receptbelagda och som finansieras av NHS om risken är hög. Dock måste du köpa dem om risken inte är i hög kategori. Men, om du köper en statin och ta det regelbundet, är det bäst att tala med din läkare så att den kan sättas på din journal.

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Tfn (Heart Helpline): 0300 330 3311 Webb: www.bhf.org.uk

HEART UK (den hyperlipidemi utbildning och åderförkalkning Research Trust UK)

7 North Road, Maidenhead, Berkshire, SL6 1PE
Tfn (Helpline): 0845 450 5988 Webb: www.heartuk.org.uk

British Nutrition Foundation

Webb: www.nutrition.org.uk