Aterom

Atheroma är grundorsaken till olika kardiovaskulära sjukdomar, såsom angina, hjärtinfarkt, stroke och perifer kärlsjukdom.

Aterom. Vad är aterom (ateroskleros)?
Aterom. Vad är aterom (ateroskleros)?

Fläckar av aterom är som små fettansamling som utvecklas inom insida av artärer (blodkärl). Atheroma är även känt som ateroskleros och "åderförkalkning". Fläckar av aterom kallas ofta plack av artäraterom.

Över månader eller år, kan fläckar av atheroma blivit större och tjockare. Så, i tid, kan en lapp av atheroma göra en artär smalare, vilket kan begränsa och minska blodflödet genom artären.

Ibland kan en lapp av aterom kan utveckla en liten spricka eller brista på den inre ytan av blodkärlet. Detta kan utlösa en blodpropp (trombos) för att bilda över aterom som fullständigt kan blockera blodflödet.

Atheroma är den grundläggande orsaken till ett antal kardiovaskulära sjukdomar. Det är, sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen. Till exempel:

Hjärtsjukdomar

Angina (hjärta smärtor) orsakas av en förträngning av artärerna som försörjer hjärtat med blod (kranskärlen). Om en blodpropp bildas över en lapp av artäraterom i ett kranskärl kan det orsaka en hjärtattack (hjärtinfarkt).

Relaterade artiklar

Cerebrovaskulär sjukdom - stroke och transitorisk ischemisk attack

Vilka är de sjukdomar som orsakas av aterom? Cerebrovaskulär sjukdom - stroke och transitorisk ischemisk attack.
Vilka är de sjukdomar som orsakas av aterom? Cerebrovaskulär sjukdom - stroke och transitorisk ischemisk attack.

Cerebrovaskulär sjukdom: en sjukdom av artärerna i hjärnan (storhjärnan). De problem som detta kan orsaka inkludera en stroke och en transitorisk ischemisk attack (TIA). En stroke innebär att en del av hjärnan plötsligt är skadad. Den vanligaste orsaken till en stroke beror på en artär i hjärnan som blir blockeras av en blodpropp (tromb). Den blodpropp bildas vanligen under några Atheroma. En TIA är en sjukdom som orsakas av tillfällig avsaknad av blodtillförsel till en del av hjärnan.

Perifer vaskulär sjukdom

Perifer vaskulär sjukdom minskat på grund av artäraterom av artärer än de i hjärtat eller hjärnan. De artärer som tar blod till benen är den vanligaste drabbade.

Om du kan förhindra en ansamling av atheroma i artärerna, är du mindre risk att utveckla dessa sjukdomar. Om du redan har en av ovanstående sjukdomar du kan förhindra eller försena det från att bli värre om man förhindra ytterligare uppbyggnad av artäraterom. Åtgärder såsom att sluta röka om du röker, sänka ett högt kolesterolvärde, behandla högt blodtryck, äta en hälsosam kost, hålla din vikt i schack och gör vissa regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till.

För detaljer om hur man förhindra en uppbyggnad av atheroma se separat broschyr med namnet "förebygga hjärt".

Aktuella artiklar