Akut urtikaria (nässelutslag)

Akut urtikaria är ett tillstånd där en kliande utslag plötsligt utvecklas. Utslagen kan utlösas av en allergi, eller av annan omständighet såsom värme eller motion. I de flesta fall utslag varar 24-48 timmar och är inte seriöst. Du kanske inte behöver någon behandling, men antihistaminer kan lindra symptomen tills utslag försvinner.

Urtikaria (ibland kallas nässelutslag) är en kliande utslag orsakas av små mängder vätska som läcker från blodkärl precis under hudytan. Urtikaria klassas som:

 • Akut urtikaria - om det utvecklas plötsligt och varar mindre än sex veckor. De flesta fall senaste 24-48 timmar. Om en i sex personer kommer att ha minst en släng av urtikaria i sitt liv. Det kan drabba vem som helst i alla åldrar. Vissa människor har återkommande anfall av akut urtikaria.
 • Kronisk urtikaria - om den kvarstår längre än sex veckor. (Kronisk betyder ihållande eller pågående.) Detta är ovanligt.

Denna resten av denna bipacksedel handlar enbart akut urtikaria.

Det utslag uppträder ofta plötsligt och kan påverka någon del av huden. Små upphöjda områden kallas weals utvecklas på huden. De weals ser ut som milda blåsor och de är kliande. Varje valk är vitt eller rött och är oftast omgiven av en liten röd hudområde som kallas en flare. Den valk och blänk utslag urtikaria liknar de utslag som orsakas av en nässla sting.

De weals vanligen 1-2 cm över men kan variera i storlek. Det kan vara bara ett fåtal men ibland många utvecklas över olika delar av kroppen. Ibland weals bredvid varandra förenas för att bilda större. De weals kan vara någon form men är ofta runda. Som en valk bleknar, förblir den omgivande blossa för en stund. Detta gör det drabbade området av huden ser flammigt och rött. De fläckar bleknar sedan successivt och huden återgår till det normala.

Varje valk varar vanligen mindre än 24 timmar. Men som en del blekna bort, kan andra verkar. Det kan då verka som om utslaget går runt kroppen. Utslagen kan verka ganska dramatisk om många områden i huden plötsligt drabbas.

 • De flesta människor med akut urtikaria mår inte dåligt, men utseendet på utslag och klåda kan vara besvärande.
 • I vissa fall kan ett tillstånd som kallas angioödem utvecklas samtidigt som urtikaria. I detta tillstånd någon vätska också läcker in djupare vävnader under huden som gör att vävnaderna sväller.
  • Svullnaden av angioödem kan inträffa var som helst i kroppen, men oftast drabbar ögonlocken, läppar och könsorgan.
  • Ibland tunga och svalg påverkas och blir svullen. Svullnaden blir ibland illa nog att orsaka andningssvårigheter.
  • Symtom på angioödem tenderar att vara längre än urtikariella weals. Det kan ta upp till tre dagar för de svullna områdena att avta och gå.
 • En variant kallas vaskulit urtikaria förekommer i ett fåtal fall. I detta tillstånd weals sist mer än 24 timmar, de är ofta smärtsamma, kan bli mörkröd, och kan lämna ett rött pigmenterad märke på huden när valk går.

En utlösare orsakar celler i huden för att släppa kemikalier såsom histamin. De kemikalier orsaka att vätska läcker från små blodkärlen under huden yta. Vätskan pooler att bilda weals. Kemikalierna kan också orsaka blodkärlen att öppna breda (vidgas) som orsakar flare runt weals. Avtryckaren inte är identifierad i ungefär hälften av fallen. Några kända utlösande faktorer:

 • Allergier - till exempel:
  • Födoämnesallergier såsom allergier mot nötter, jordgubbar, citrusfrukter, ägg, livsmedelstillsatser, kryddor, choklad, eller skaldjur. Ibland kan utveckla en allergi mot ett livsmedel även om du har ätit den utan problem flera gånger tidigare.
  • Allergier mot insektsbett och stick.
  • Allergier mot läkemedel såsom penicillin, aspirin, antiinflammatoriska smärtstillande medel, etc.
 • En virusinfektion som förkylning eller influensa kan utlösa ett urtikaria hos vissa personer. (Du reagerar på viruset.) En mild virusinfektion som orsakar några andra symptom är förmodligen en vanlig utlösande av ett urtikaria som utvecklar utan uppenbar orsak.
 • Hudkontakt med sensibiliserande orsakar ett lokalt område av urtikaria hos vissa personer. Till exempel, kemikalier, latex, kosmetika, växter, salvor, nässlor svider, etc.
 • Fysisk urtikaria. Detta är då en lokaliserad utslag uppträder när huden är fysiskt stimuleras. Den vanligaste kallas dermografism när ett utslag utvecklas över hudområden som är fast linjerade. Ibland en urtikaria orsakas av värme, kyla, känslor, motion, eller starkt solljus. Se separat broschyr som heter "Physical Urticarias".

Vanligtvis inte. Utslagen är kliande men normalt bleknar inom en dag eller så och orsakar ingen skada. De flesta människor med akut urtikaria känner sig inte alltför dåligt om de inte har en förkylning eller influensa som utlöser utslag. Orsaken till utslag är inte känt i mer än hälften av fallen, och det är ofta en engångsföreteelse.

Dock kan urtikaria vara allvarligare i följande situationer:

 • Födoämnesallergi. Om en födoämnesallergi är orsaken då utslag är sannolikt att återkomma varje gång du äter särskild mat. Det är oftare en olägenhet än allvarligt.
 • Svåra allergier. Människor som har en allvarlig allergisk reaktion mot jordnötter, insektsstick, etc, har ofta en urtikaria som ett av symptomen. Detta är i tillägg till andra symtom såsom svår angioödem, andningssvårigheter, kollaps, etc. En allvarlig allergisk reaktion som kallas anafylaxi Men observera:. Flesta människor med akut urtikaria mår bra och inte har anafylaxi.
 • Kronisk urtikaria. Detta innebär att utslag fortsätter att komma och gå på de flesta dagar under sex veckor eller längre. Detta är ovanligt.
 • Ofta krävs ingen behandling som utslag vanligen går inom 24-48 timmar.
 • En cool bad eller dusch kan lindra klådan.
 • Mentol 1% i vattenbaserad kräm kan hjälpa till med klåda, även om den är kvar för länge klådan kan komma tillbaka. Det kan köpas utan recept.
 • Antihistamin tabletter kan lindra symtomen. Antihistaminer blockerar effekterna av histamin, som är involverad i att orsaka urtikaria. Du kan få antihistaminer på recept. Du kan också köpa dem på apotek. Det finns flera märken. Den farmaceut kommer att råda:
  • Moderna märken brukar fungera bra och det är osannolikt att orsaka biverkningar. De orsakar ibland dåsighet - särskilt om du dricker alkohol.
  • Äldre varumärken kommer ofta göra dig dåsig - men denna effekt kan vara välkomna vid sänggåendet om klåda är besvärande.
 • Om du kan identifiera en trigger som ett livsmedel, skulle det vara klokt att undvika det i framtiden.
 • En kort kurs av steroidtabletter är ibland ut i svåra fall för att minska svullnad i huden.
 • Om extra kontroll behövs för att du kan förskrivas en antileukotriene medicin. Dessa läkemedel hjälper också till att blockera effekten av histamin och är avsedda att tas med antihistaminer.
Akut urtikaria (nässelutslag). Avtryckaren identifieras inte i ungefär hälften av fallen.
Akut urtikaria (nässelutslag). Avtryckaren identifieras inte i ungefär hälften av fallen.

Om du har en allvarlig episod av urtikaria då du kan hänvisas till en specialist (immunolog eller hudläkare) eller ens tas in på sjukhus. I synnerhet om angioödem eller anafylaxi inträffade samtidigt. Detta är för att bekräfta diagnosen, och där så är möjligt, för att identifiera en orsak. Till exempel, om en mutter allergi misstänks ha orsakat en allvarlig episod då detta kan bekräftas av tester. Du kan sedan ges råd om hur man undviker orsaken, och om vad man ska göra om det skulle inträffa igen.

För en lista över webbplatser som innehåller bilder av hudsjukdomar inklusive urtikaria se www.google.com/showdoc/1097/

Aktuella artiklar