Förhindra steroid-inducerad osteoporos

En av de biverkningar av att ta kortisontabletter på lång sikt (för tre månader eller mer) är en ökad risk att utveckla osteoporos (uttunning av skelettet). Detta är känt som steroid-framkallad osteoporos. Med hjälp av en hög dos steroid inhalator på lång sikt kan också vara en risk. Olika saker kan göras för att minska risken att utveckla steroid-inducerad osteoporos. Dessa inkluderar livsstil åtgärder som rökstopp, minska ditt alkoholintag och öka din träning nivåer. Du bör också se till att du har tillräckliga mängder av kalcium och vitamin D och ibland komplettera tabletter kan behövas. Läkemedel för att förhindra steroid-inducerad osteoporos kan också förskrivas för vissa människor Notera:. Aldrig sluta eller minska din steroidbehandling inte din läkare säger till dig att göra det.

Bone är gjord av kollagenfibrer (tuffa, elastiska fibrer) och mineraler (grynig, hårt material). Det är en levande vävnad och innehåller celler som gör, mögel och resorberar (ta backup) ben. Inledningsvis, när du växer, överstiger benbildning benresorption. Men, när du blir äldre, vänder på detta och efter ungefär 45 års ålder, du börjar förlora en viss mängd benmaterial. Dina ben blir mindre tät och mindre stark. Mängden benförlust kan variera. Om du har en hel del benförlust, då du har osteoporos. Om du har osteoporos, kan dina ben bryts lättare än normalt, särskilt om du har en skada som en nedgång. Om du har en mildare grad av benförlust, detta kallas osteopeni.

Relaterade artiklar

Alla män och kvinnor har en viss risk att utveckla benskörhet när de blir äldre, särskilt över 60 års ålder. Kvinnor löper större risk än män eftersom de förlorar benmaterial snabbare, särskilt efter klimakteriet då nivåerna av östrogen sjunker. (Östrogen är ett kvinnligt hormon och hjälper till att skydda mot benförlust.)

Följande situationer kan också leda till överdriven benförlust och därmed öka din risk att utveckla osteoporos. Om du:

 • Är en kvinna och du hade din klimakteriet före 45 års ålder (en för tidig menopaus).
 • Har redan haft en benfraktur efter en mindre nedgång eller gupp.
 • Har en stark hereditet för osteoporos. (Det vill säga, en mamma, pappa, syster eller bror påverkas.)
 • Ha ett body mass index (BMI) på 19 eller lägre. (Det vill säga, du är mycket underviktig.) Till exempel, om du har anorexia nervosa. I den här situationen dina nivåer av östrogen är ofta låg under lång tid och i kombination med en dålig kost, kan detta påverka dina ben.
 • Försöker stoppa en kvinna och menstruationerna i sex månader till ett år eller mer innan tiden för din klimakteriet. Detta kan hända av olika skäl - till exempel över-utövar eller över-bantning.
 • Har tagit över, eller ta, en steroid medicin (t.ex. prednisolon) under tre månader eller mer. Till exempel är långa kurser av steroider ibland behövs för att styra artrit eller astma.
 • Är rökare.
 • Har du ett alkoholintag på mer än tre till fyra enheter per dag. (Se separat broschyr som heter Rekommenderade säkra gränser för alkohol för detaljer om vad en enhet alkohol är.)
 • Brist kalcium och / eller vitamin D (på grund av en dålig diet och / eller liten exponering för solljus).
 • Har aldrig tagit regelbunden motion, eller har lett en stillasittande livsstil (särskilt under tonåren).
 • Ha, eller hade, vissa sjukdomstillstånd. Till exempel, en överaktiv sköldkörtel, celiaki, Cushings syndrom, Crohns sjukdom, kronisk njursvikt, reumatoid artrit, kronisk leversjukdom, diabetes typ 1 eller något tillstånd som orsakar dålig rörlighet.
Förhindra steroid-inducerad osteoporos. Förstå ben och benskörhet.
Förhindra steroid-inducerad osteoporos. Förstå ben och benskörhet.

Osteoporos utvecklas oftast långsamt under flera år utan några symtom. Men efter en viss benförlust, kan följande inträffa.

En benfraktur efter en mindre skada som en nedgång

Detta är ofta det första tecknet eller indikation på att du har benskörhet. Om du har osteoporos, är den kraft av ett enkelt faller till marken (från höjden av en vanlig stol eller mindre) tillräckligt ofta för att bryta ett ben. Ett enkelt falla till marken som denna brukar inte orsaka en fraktur i någon utan osteoporos. En benfraktur efter en mindre skada som detta är känt som en lågenergifraktur.

Fragilitetsfrakturer är vanligast i höft, handled, och kotor (de ben som utgör ryggraden). Ett brutet ben i en äldre person kan få allvarliga konsekvenser i vissa människor. Till exempel, om hälften av de personer som har en höftfraktur är oförmögna att leva självständigt efteråt på grund av permanent rörelsehinder.

Förlust av höjd, ihållande ryggsmärtor och en framåtböjd (framåtlutad) hållning

Dessa symtom kan inträffa om du utvecklar en eller flera kotfrakturer. En kota drabbas av benskörhet kan brista även utan en nedgång eller betydande kraft på det. Kotorna kan bli klämd med tyngden av din kropp. Om allvarlig, kan en böjd framåt kroppshållning påverkar din förmåga att gå om din vanliga dagliga aktiviteter och kan även påverka din andning, eftersom lungorna har mindre utrymme att expandera i bröstet.

Steroider kan vidtas för att behandla många olika tillstånd. De fungerar främst genom att minska inflammationen och därmed används för att behandla olika tillstånd där inflammation uppstår. Till exempel: vissa autoimmuna sjukdomar, vissa typer av muskler, hud och ledsjukdomar, astma, etc. Steroider används också för att behandla vissa cancerformer. Utsikterna (prognos) för ett antal sjukdomar har förbättrats, ibland dramatiskt, eftersom steroider blev tillgängliga.

Steroid läkemedel kallas ibland kortison eller kortikosteroider. De kan tas på många sätt. Till exempel som tabletter via munnen, via inhalatorer leverera steroid i lungorna, eller genom krämer gnugga på huden. Långsiktiga steroid medicinering behövs för att behandla vissa tillstånd och hålla symtomen under kontroll. Tyvärr kan denna långtidsbehandling ge bieffekter. Det finns ofta en avvägning mellan risken för biverkningar mot de symptom och skador som kan orsakas av vissa sjukdomar, om de inte behandlas med steroider Anmärkning:. Långtidsbehandling med låg-dos inhalationssteroid eller steroid hudkrämer bär inte samma risk för allvarliga biverkningar som långtidsbehandling med kortisontabletter.

Prednisolon är den gemensamma steroid tabletten ordinerats. Se separat broschyr som kallas orala steroider som diskuterar dessa mer i detalj. Det går även igenom de eventuella biverkningar av behandling med kortisontabletter. Dexametason är en annan steroid som ibland ordineras.

En av de biverkningar av att ta en steroid medicin på lång sikt är att det kan öka risken för att utveckla osteoporos. Den steroid sänker din bentäthet och ökar risken för att utveckla en lågenergifraktur.

Om osteoporos tros delvis bero på att ta en steroid medicin, är det känt som steroid-inducerad osteoporos. I själva verket är användningen av steroid läkemedel en av de främsta orsakerna till benskörhet. Mellan 3 och 5 av 10 personer som tar steroid läkemedel på lång sikt kommer att utveckla en lågenergifraktur grund av benskörhet om ingenting görs för att förhindra detta.

I allmänhet, när vi talar om steroid läkemedel som kan orsaka steroid-inducerad osteoporos, talar vi om långtidsbehandling (under tre månader eller mer) med prednisolon tabletter. Som nämnts ovan, bedriver långsiktig behandling med steroider krämer inte samma risker för steroid-inducerad osteoporos. Emellertid kan långvarig användning av höga doser av inhalerade steroider ökar också risken för att utveckla steroid-framkallad osteoporos. Av denna anledning är den dos av steroiden i en inhalator vanligtvis hålls till ett minimum, så att det bara är tillräckligt hög för att hålla din astma eller andra andningsproblem under kontroll.

Obs: om du tar långsiktigt hög dos inhalationssteroid, bör du diskutera dina risker för att utveckla osteoporos med din läkare. Resten av denna bipacksedel fokuserar på långtidsbehandling med kortisontabletter.

Om du tar långsiktiga steroidtabletter, kan risken att utveckla steroid-inducerad osteoporos variera beroende på din individuella situation. Till exempel, din ålder, ditt kön, oavsett om du har haft en tidigare lågenergifraktur eller andra riskfaktorer för osteoporos som du kan ha.

Om du har tagit kortisontabletter i tre månader eller mer, eller om du ska starta en kurs av långsiktiga steroid tabletter, kan din läkare föreslå att du har en särskild genomsökning av dina ben, som kallas en DEXA scan. DEXA står för dual-energy X-ray absorptiometry. Det är en scan som använder speciella röntgenapparater för att kontrollera din bentäthet och leta efter tecken på osteoporos. Bentäthet är låg i osteoporos. Beroende på resultaten av denna genomsökning, och eventuella andra riskfaktorer som du kan ha, kommer din läkare att kunna bedöma risken för att utveckla steroid-inducerad osteoporos. Detta kommer att användas för att avgöra om du behöver behandling med läkemedel för att förhindra det (se nedan).

Vissa grupper av människor kanske inte behöver ha en DEXA scan innan ett beslut om att starta behandling för att förhindra steroid-inducerad osteoporos. Till exempel äldre personer, eller de som har haft en tidigare lågenergifraktur. Detta beror på deras ålder och / eller det faktum att de har haft en tidigare lågenergifraktur sätter dem på ökande riskerar av att ha en vertebralfrakturer om de tar långsiktiga steroider, oavsett vad deras bentäthet är.

Det finns ett antal saker som kan göras för att minska risken att utveckla steroid-inducerad osteoporos om du tar kortisontabletter i tre månader eller mer. Dessa kan vara saker som du kan förändra sig själv i termer av din livsstil, liksom behandling med läkemedel eller andra åtgärder som kan din läkare föreslå.

Sluta röka, intag begränsa alkohol och motionera mera

Vissa livsstilsfaktorer (som beskrivs i listan ovan) kan öka någons risk att utveckla osteoporos. Om du redan har en riskfaktor för osteoporos (som på lång sikt steroidtabletter), då är det särskilt viktigt att försöka minska ditt antal andra riskfaktorer.

Vem är i riskzonen för benskörhet? Vilka är symptomen och problemen på benskörhet?
Vem är i riskzonen för benskörhet? Vilka är symptomen och problemen på benskörhet?

Kemikalier från tobak kan komma in i blodet och kan påverka dina ben, gör benförlust värre. Om du röker, bör du försöka att göra allt för att stoppa. Du bör också försöka att skära ner på ditt alkoholintag om du dricker mer än tre eller fyra enheter alkohol per dag. Separata broschyrer kallas Tips för att hjälpa dig att sluta röka och alkohol och förnuftig dricka ge ytterligare detaljer.

Motion kan hjälpa till att förebygga benskörhet. Den drar och rycka på benen från dina muskler under träning hjälper till att stimulera ben gör cellerna och stärker ditt skelett. Regelbunden viktbärande motion under hela livet är bäst, men det är aldrig för sent att börja. Detta innebär övning där dina fötter och ben bär kroppens tyngd, såsom raska promenader, aerobics, dans, löpning, etc. För äldre människor, är en vanlig promenad en bra start. Men ju mer kraftfull övningen, desto bättre. För störst nytta bör du motionerar regelbundet - siktar på minst 30 minuters måttlig motion eller fysisk aktivitet minst fem gånger per vecka. Överdriven motion såsom maraton löpning kanske inte är så bra. (Notera: eftersom simning är inte viktbärande motion, är det inte så bra för att förebygga benskörhet.)

Muskelstärkande övningar är också viktiga. De hjälper till att ge styrka åt de stödjande musklerna runt benen. Detta bidrar till att öka tonen, förbättra balans, etc, vilket kan bidra till att förhindra dig från att falla. Exempel på övningar muskelstärkande inkluderar tryck-ups och styrketräning, men du behöver inte nödvändigtvis att lyfta vikter på ett gym. Det finns några enkla övningar som du kan göra hemma.

En separat broschyr som heter Fysisk aktivitet för hälsan ger mer information om motion.

Säkerställa en adekvat kalcium och D-vitamin

Kalcium och vitamin D är viktigt för ben hälsa. Din kropp behöver tillräckliga mängder av D-vitamin för att absorbera (ta upp) kalcium som du äter eller dricker i din kost. Om du är på kortisontabletter för tre månader eller mer, kan risken för steroid-inducerad osteoporos också minskas genom att se din kropp har tillräckligt med kalcium och vitamin D.

Det rekommenderade dagliga intaget av kalcium hos vuxna över 50 års ålder är minst 1000 mg per dag. Alla som fyllt 50 år bör också sträva efter tillräckliga mängder av D-vitamin dagligen (800 IU). Protein är också viktigt i kosten och ett gram om dagen av protein per kilo kroppsvikt rekommenderas. I korthet:

Kalcium - du kan få 1000 mg kalcium lättast genom att:

 • Dricka en halvliter mjölk om dagen (detta kan inkludera mellanmjölk eller skummjölk), PLUS
 • Äta 50 g (2 oz) hårdost såsom Cheddar eller Edam, eller en pott av yoghurt (125 g), eller 50 g sardiner.

Bröd, kalcium-berikade sojamjölk, vissa grönsaker (grönkål, okra, spenat och vattenkrasse) och vissa frukter (torkade aprikoser, torkade fikon, och blandade skal) är också bra källor till kalcium. Smör, grädde och mjuka ostar innehåller inte mycket kalcium.

Vitamin D - det finns bara ett fåtal livsmedel som är en bra källa till vitamin D. Cirka 115 g (4 oz) av kokt lax eller kokt makrill ger 400 IE av vitamin D. Samma mängd D-vitamin kan också fås från 170 g (6 oz) av tonfisk eller 80 g (3 oz) av sardiner (både konserverad i olja). Vitamin D har även framförts av kroppen efter exponering för solen. De ultravioletta strålarna i solsken utlösa din hud att göra D-vitamin

Om inte din läkare är säker på att du har ett tillräckligt intag av kalcium och har tillräckligt med D-vitamin, kan de ordinera kalcium och D-vitamin om du tar långsiktiga kortisontabletter. Om du är osäker på om du ska ha kalcium eller vitamin D, fråga din sjuksköterska eller läkare.

Ta den lägsta dosen av steroider möjligt under kortast tid

I allmänhet, ju högre dos av kortisontabletter tagna på lång sikt, desto högre risk för att utveckla en lågenergifraktur. Men att säga att det egentligen inte finns en säker dos av kortisontabletter eftersom även låga doser kan öka din risk för fraktur. Tala med din läkare om dosen av kortisontabletter som du tar. Kan mängden steroid sänkas? Finns det ett annat sätt att steroid läkemedel kan tas snarare än som tabletter genom munnen? Exempelvis kan steroider appliceras på huden eller inhaleras i lungorna vara möjligt att behandla en del situationer. Att ta steroid läkemedel på annat sätt kan bidra till att minska effekten av steroider på dina ben.

Hur lång tid en kurs av steroidtabletter behöver du? Du bör också diskutera detta med din läkare. Den behandling bör vara så kort som möjligt. Men som redan nämnts ovan, finns det ofta en balans mellan risken för biverkningar från att ta kortisontabletter mot symptom och skador som kan orsakas av vissa sjukdomar, om de inte behandlas med steroider.

Behandling med läkemedel kan behövas för vissa människor

Om du har haft en tidigare lågenergifraktur kommer du vanligtvis att erbjudas behandling med läkemedel för att förhindra steroid-inducerad osteoporos om du ordineras långsiktiga steroid tabletter (se nedan för detaljer om begagnade läkemedel). Detta är oberoende av din ålder. Om du är en äldre person, kommer du också brukar erbjudas förebyggande behandling med läkemedel även om du inte har haft en tidigare lågenergifraktur.

Annars kommer även förebyggande behandling med läkemedel föreslås kan bero på din bentäthet avläsningar om du har en DEXA scan och / eller andra riskfaktorer för osteoporos som du kan ha. Din läkare kommer att kunna ge råd för ditt fall.

De läkemedel som används är vanligtvis från en grupp som kallas bisfosfonater. De inkluderar alendronat (den som oftast används), risedronat och etidronat. De arbetar på ben-making celler. De kan hjälpa till att återställa en del förlorad benvävnad, och bidra till att förhindra ytterligare nedbrytning av käkbenet.

Läs informationsbladet som följer med läkemedlet, så måste du följa instruktionerna noga på hur man tar en bisfosfonat. Till exempel måste du ta bifosfonattabletter medan du sitter upp och med mycket vatten, eftersom de kan orsaka irritation i matstrupen (matstrupen). Detta kan leda till matsmältningsbesvär-typ symtom som halsbränna eller svårigheter att svälja. Andra biverkningar kan innefatta diarré eller förstoppning. Dessutom bör du inte ta bisfosfonater samtidigt som livsmedel.

En sällsynt biverkning från bisfosfonater är ett tillstånd som kallas osteonekros i käken. Detta tillstånd kan leda till allvarlig skada på käkbenet. Så, om du tar en bisfosfonat, om du upplever smärta, svullnad eller domningar i käken, en käken känns tung eller tandlossning, bör du kontakta din läkare. Du bör också borsta och tandtråd tänderna regelbundet och gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren när du tar en bisfosfonat. Berätta för din tandläkare att du tar en bisfosfonat Obs. Risken för osteonekros i käken är låg hos personer som tar bifosfonattabletter att hjälpa till att förhindra steroid-inducerad osteoporos. Det är större hos personer med cancer som behandlas med bisfosfonater intravenöst (i en ven).

Kalcium och D-vitamin är vanligen föreskrivs av din läkare samtidigt som en bisfosfonat, såvida de inte är säkra på att du redan får tillräckligt intag.

Om du inte kan ta en bisfosfonat (till exempel, om du har magsår) eller du har allvarliga biverkningar från dem, kommer en specialist råder normalt om alternativ behandling.

Behandling med läkemedel för att förhindra steroid-inducerad osteoporos vanligtvis fortgå tills steroidbehandling kan stoppas.

Du kan också vidta åtgärder för att hjälpa hindra dig från att falla och bryta ett ben:

 • Kontrollera ditt hem för faror såsom ojämna mattor, släpande sladdar, hala golv, etc.
 • Regelbunden viktbärande motion kan hjälpa till att förhindra fallolyckor (som beskrivits ovan).
 • Är din syn och hörsel så bra som möjligt? Behöver de checkar? Behöver du glasögon eller hörapparat?
 • Akta dig för att gå ut i iskalla vädret.
 • Tar du någon medicin som kan göra dig dåsig eller som kan sänka ditt blodtryck för mycket och öka risken för fall? Kan de ändras? Du kan diskutera detta med din läkare.
 • Höftskydd kan också hjälpa i vissa människor. Dessa är speciella beskyddare som du bär över höfterna, dessa syftar till att dämpa höfterna om du har en nedgång.

Om du har haft en nedgång, eller har svårigheter att gå, kan du bli ombedd att ha en formell faller riskbedömning. Det handlar om olika saker såsom en fysisk undersökning, kontrollera din syn, hörsel och förmåga att gå, granska din medicinering, och granska dina hemförhållanden. Efter detta, i förekommande fall, vissa människor erbjuds saker som en muskelstärkande och balans-program, eller rekommendationer om hur man kan minska potentiella risker i sitt hem.

Aktuella artiklar