Rekommenderade säkra gränser för alkohol

Se din läkare eller sjuksköterska om du dricker över de rekommenderade gränserna för alkohol och har svårt att skära ned.

 • Män bör dricka högst 21 enheter av alkohol per vecka, inte mer än fyra enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Kvinnor bör dricka högst 14 enheter av alkohol per vecka, inte mer än tre enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Gravida kvinnor. Råd från Department of Health anges att... "Gravida kvinnor eller kvinnor som försöker bli gravida inte bör dricka alkohol alls. Om de väljer att dricka, för att minimera risken för barnet, bör man inte dricka mer än 1-2 enheter alkohol en eller två gånger i veckan och bör inte få berusad ".

Relaterade artiklar

 • Department of Health rekommenderar att män inte regelbundet bör dricka mer än 3-4 enheter alkohol per dag och kvinnor inte regelbundet bör dricka mer än 2-3 enheter per dag. "Regelbundet" betyder att dricka varje dag eller de flesta dagar i veckan. Och om du dricker hårdare än detta på någon dag, tillåter 48 alkohol-fria timmar efteråt för att låta kroppen återhämta sig.
 • The Royal College of Physicians (RCP) rekommenderar inte mer än 21 enheter per vecka för män och 14 enheter per vecka för kvinnor. Men också, har 2-3 alkoholfria dagar i veckan så att levern tid att återhämta sig efter att ha druckit något, men den minsta mängd alkohol. Ett citat från RCP... "Utöver kvantitet, måste säkra alkoholgränserna tar också hänsyn frekvens. Det finns en ökad risk för leversjukdom för dem som dricker dagligen eller nästan dagligen jämfört med dem som dricker regelbundet eller oregelbundet."
 • Underhuset vetenskap och teknik kommittén rekommenderar att folk ska ha minst två alkoholfria dagar i veckan.
 • Vissa skulle hävda att de övre gränserna för rekommendationerna är för höga. Till exempel fann en studie att mer än två enheter per dag för män och mer än en enhet per dag för kvinnor markant ökar risken att utveckla vissa cancerformer.

Levern processer alkohol. Den kan bara klara av så mycket i taget. Dricka mer alkohol än levern kan klara kan skada levercellerna och producerar giftiga biprodukter kemikalier.

Ju mer du dricker, och speciellt över de rekommenderade gränsvärdena, desto större är risken för att utveckla allvarliga problem såsom: leversjukdom (cirros eller hepatit), cancer, tarm och bukspottkörtel störningar, depression, ångest, sexuella svårigheter, muskler och hjärta muskelsjukdom, högt blodtryck, skador på nervvävnad, allvarliga olyckor, fetma (alkohol är kalori-rik). Se separat broschyr som heter Alkohol och förnuftig dricka för mer information.

Under graviditeten

Alkohol får ett barn via moderkakan om en gravid kvinna dricker alkohol. Ett barn kan inte behandla alkohol mycket väl. Så, stannar någon alkohol i ditt barn i sin kropp mycket längre än i dig. Detta är känt för att vara en risk för att orsaka allvarliga problem såsom: låg födelsevikt, lärande, beteende och tänkande (kognitiva) problem, defekter i hjärtat och andra organ, onormala ansiktsdrag. När dessa problem är svåra, är det tillstånd som kallas fetalt alkoholsyndrom.

Däremot har det funnits debatten under åren om huruvida små mängder alkohol är säkert att dricka under graviditeten. Även om det finns en tid av graviditeten när alkohol är mest sannolikt att orsaka skada. Men, stödjer senare forskning råd att inte dricka någon alkohol medan gravida.

Till exempel såg en studie av Feldman et all (citerad nedan) på förhållandet mellan att dricka alkohol under graviditeten och det orsakar ansikts defekter på barnet. Denna studie visade att mer alkohol en kvinna drack, desto mer sannolikt det var att vara en ansikts defekt i barnet. MEN, det fanns ingen säker mängd alkohol att dricka under graviditeten, eftersom det fortfarande fanns en viss risk med små mängder alkohol. Studien fann också att dricka alkohol har riskerna under hela graviditeten, men det kan vara mest sannolikt orsakar ansikts defekter under veckorna 6-12 av graviditeten. Författarna till studien konstateras att... "Kvinnor bör fortsätta att rådas att avstå från alkoholkonsumtion från befruktningen hela graviditeten."

En enhet av alkohol är 10 ml (1 cl) volymdelar, eller 8 g i vikt, av ren alkohol. Till exempel:

 • En enhet av alkohol är ungefär lika med:
  • halv pint vanlig styrka öl, lageröl eller cider (3-4% alkohol), eller
  • en liten pub åtgärd (25 ml) av sprit (40% alkohol), eller
  • en vanlig pub åtgärd (50 ml) av starkvin såsom sherry eller port (20% alkohol).
 • Det är en och en halv enheter alkohol i:
  • ett litet glas (125 ml) av vanligt styrka vin (12% alkohol), eller
  • en vanlig pub åtgärd (35 ml) av sprit (40% alkohol).

Men kom ihåg, många viner och öl är starkare än de mer traditionella vanliga styrkor. En mer exakt sätt att beräkna enheter är följande: andelen alkohol (% ABV) av en drink är lika med antalet enheter i en liter av denna dryck. Till exempel:

 • Starköl på 6% ABV har sex enheter i en liter. Om du dricker en halv liter (500 ml) - knappt en pint - då har du haft tre enheter.
 • Vin på 14% ABV har 14 enheter i en liter. Om du dricker en kvarts liter (250 ml) - två små glas - då har du haft tre och ett halvt enheter.

Några andra exempel

Tre liter öl, tre gånger per vecka, är minst 18-20 enheter per vecka. Det är nästan den övre veckovisa säker gräns för en man. Men varje dricka session tre pints minst sex enheter, vilket är mer än den säkra gränsen rekommenderas för någon dag. Ett annat exempel: en 750 ml flaska 12% vin innehåller nio enheter. Om du dricker två flaskor 12% vin över en vecka, är det 18 enheter. Detta är över den övre säker gräns för en kvinna.

Rekommenderad säkra gränser för alkohol. Vad är den rekommenderade säkra gränser för alkohol?
Rekommenderad säkra gränser för alkohol. Vad är den rekommenderade säkra gränser för alkohol?

För män över 40 år och för kvinnor förbi klimakteriet, är det tänkt att dricka en liten mängd alkohol skyddar mot hjärtsjukdomar och stroke. Den exakta mängden är inte klart, men det är en liten mängd. Så, inte överstiger den rekommenderade mängden alkohol som beskrivits ovan i en felaktig tro att det kan vara bra för hjärtat.

Aktuella artiklar