Uterin (endometrial) cancer

De flesta fall av livmodercancer (cancer i livmodern) uppstår inifrån livmoderslemhinnan (endometrium). Detta kallas endometriecancer. Det vanligaste tidiga symtomet är onormal vaginal blödning. De flesta fall utvecklas hos kvinnor i åldern i 50-årsåldern eller 60. Om endometriecancer diagnostiseras i ett tidigt skede, det finns en god chans att en bot.

Uterus (livmodern) är i nedre delen av buken bakom urinblåsan. Insidan av livmodern är där ett barn växer om du blir gravid. Insidan livmoderslemhinnan kallas endometrium. Detta bygger upp och sedan kasta varje månad som en period hos kvinnor som ännu inte har passerat klimakteriet. Den tjocka kropp av livmodern kallas myometrium och är tillverkad av specialiserad muskelvävnad.Den lägsta delen av livmodern kallas cervix (livmoderhalsen) som trycker bara in i den övre delen av slidan. På toppen av livmodern är höger och vänster äggledare som uppbär ägg (frigörs från äggstockarna) och inne i livmodern.

Relaterade artiklar

 • Tunga perioder (menorragi)

Cancer är en sjukdom i de celler i kroppen. Kroppen består av miljontals små celler. Det finns många olika typer av celler i kroppen, och det finns många olika typer av cancer som uppstår från olika typer av celler. Vad alla typer av cancer har gemensamt är att cancercellerna är onormala och förökar utom kontroll.

En elakartad tumör är en knöl eller tillväxt av vävnad som består av cancerceller som fortsätter att föröka sig. Maligna tumörer invaderar in i närliggande vävnader och organ som kan orsaka skador.

Maligna tumörer kan också spridas till andra delar av kroppen. Detta händer om vissa celler bryta upp från det första (primära) tumör och transporteras i blodet eller lymfan kanaler till andra delar av kroppen. Dessa små grupper av celler kan sedan föröka att bilda sekundära tumörer (metastaser) i en eller flera delar av kroppen. Dessa sekundära tumörer kan sedan växa, invadera och skada närliggande vävnader, och sprida igen.

Vissa cancerformer är mer allvarliga än andra. Vissa är lättare behandlad än andra (särskilt om diagnosen ställs i ett tidigt skede). Vissa har en bättre utsikter (prognos) än andra. I varje fall är det viktigt att veta exakt vilken typ av cancer har utvecklats, hur stort det har blivit, och om den har spridit. Detta ger dig möjlighet att få tillförlitlig information om behandlingsalternativ och Outlook.

Se separat broschyr som kallas Cancer - Vad är cancer och tumörer? för mer information om cancer i allmänhet.

Mest livmoder cancer utvecklas från celler i livmoderslemhinnan (endometriecancer). Cancer utvecklas från muskelceller i myometrium (uterus sarkom) är sällsynta och behandlas inte vidare i denna bipacksedel. Livmoderhalscancer (livmoderhalscancer) är helt annorlunda för livmodercancer och behandlas i en separat broschyr.

Resten av denna bipacksedel handlar endast med endometriecancer i livmodern.

Om 7.400 kvinnor i Storbritannien utveckla endometriecancer varje år. De flesta fall utvecklas hos kvinnor i åldern i deras 50s och 60s. Den utvecklar sällan hos kvinnor under 50 års ålder.

Typ och grad av livmodercancer

Livmoder (endometriecancer) cancer. Resten av denna bipacksedel handlar endast med endometriecancer i livmodern.
Livmoder (endometriecancer) cancer. Resten av denna bipacksedel handlar endast med endometriecancer i livmodern.

De flesta fall av endometriecancer kallas endometrioid adenocarcinom. Dessa uppstår från celler som bildar körtelvävnad i slemhinnan i livmoderslemhinnan. Ett prov av cancer vävnad kan ses under mikroskop. Genom att titta på vissa funktioner i cellerna cancern kan graderas.

 • Grad 1 (låg kvalitet) - cellerna ser någorlunda liknar normal livmoderslemhinnan celler. De cancerceller sägs vara väl differentierad. De cancerceller tenderar att växa och föröka sig ganska långsamt och är inte så aggressiv.
 • Grad 2 - är en mellanstadiet.
 • Grad 3 - cellerna ser mycket onormal och sägs vara lågt differentierad. De cancerceller tenderar att växa och föröka sig ganska snabbt och är mer aggressiva.

Det finns också några ovanligare typer av livmodercancer.

En cancertumör startar från en onormal cell. Den exakta orsaken till varför en cell blir cancer är oklart. Man tror att något skadestånd eller ändrar vissa gener i cellen. Detta gör att cellen onormal och multiplicera utom kontroll. Se separat broschyr som heter Vad orsakar cancer? för mer information.

Det finns riskfaktorer som är kända för att öka risken för livmodercancer utvecklas. Dessa innefattar följande:

 • Ökad exponering för östrogen. Östrogen är den främsta kvinnliga könshormonet. Före menopausen den föränderliga nivån av östrogen tillsammans med ett annat hormon, progesteron, orsaka endometriet att bygga upp varje månad och sedan spridas som en period. Man tror att faktorer som leder till långvarig högre än vanligt nivåer av östrogen eller ökade nivåer av östrogen inte att utifrån progesteron, somehow kan öka risken för livmodercancer celler omvandlas till cancerceller. Dessa inkluderar:
  • Om du aldrig har haft en baby. Detta beror på att din livmoder har aldrig haft en paus från ökningen av östrogen som händer under en normal månad cykel.
  • Om du är överviktiga eller feta. Detta beror på fettceller göra en viss mängd östrogen.
  • Om du har vissa, sällsynta östrogen-producerande tumörer.
  • Om du har en sen menopaus (efter 52 års ålder) eller startade perioder vid en ung ålder. Detta eftersom du kommer att ha mer månatliga menstruationscykeln.
 • Endometriehyperplasi. Detta är en godartad (godartade) tillstånd där endometrium bygger upp mer än vanligt. Det kan orsaka tunga perioder eller oregelbundna blödningar efter klimakteriet. De flesta kvinnor med detta tillstånd inte utveckla cancer, men risken är något förhöjd.
 • Tamoxifen. Detta är ett läkemedel som används vid behandling av bröstcancer. Risken att utveckla endometriecancer från tamoxifen är mycket liten - ungefär 1 på 500. Men fördelarna med att ta tamoxifen uppväger oftast riskerna.
 • Diabetes. Det finns en liten ökad risk hos kvinnor med diabetes.
 • Polycystiskt ovariesyndrom. Det är en mycket liten ökad risk hos kvinnor med detta tillstånd.
 • Diet. Det finns mycket få fall av endometriecancer i vissa östländer och kostfaktorer kan vara orsaken. En västerländsk kost rik på fett kan vara en bidragande faktor.
 • Genetiska faktorer. De flesta fall inte beror på genetiska eller ärftliga faktorer. Men i ett litet antal fall, kan en defekt gen (som kan ärvas) utlösa sjukdomen. Denna sjukdom kallas ärftlig nonpolyposis koloncancer (HNPCC).

Kvinnor som tar kombinerade p-piller har en lägre risk att utveckla endometriecancer.

I de flesta fall den första symptomet att utveckla är onormal vaginal blödning som t ex:

 • Vaginal blödning förbi klimakteriet. Detta kan vara allt från observation till fler tunga blöder. Detta är det vanligaste symtomet på livmodercancer.
 • Blödning efter sex (postcoital blödning).
 • Blödning mellan normala perioder (mellanblödningar) hos kvinnor som inte har passerat klimakteriet.
Vad är livmodercancer? Ökad exponering för östrogen.
Vad är livmodercancer? Ökad exponering för östrogen.

Tidiga symtom som uppträder i vissa fall är: smärta under eller efter att ha sex, flytningar och smärta i nedre delen av magen.

Alla ovanstående symtom kan orsakas av olika andra gemensamma villkor. Men om du får något av dessa symtom, ska du kontakta din läkare.

Anm: a cervical screeningtest inte screena för livmodercancer.

Med tiden, om cancern sprider sig till andra delar av kroppen, kan olika andra symtom utvecklas.

För att bekräfta diagnosen

En läkare kommer vanligtvis gör en vaginal undersökning om du har symtom som kan bero på livmodercancer. Han eller hon kan känna en förstorad livmoder. Det är troligt att du kommer att behöva ha ett ytterligare test för att bekräfta diagnosen - vanligtvis en av följande:

 • Ultraljudsundersökning av livmodern. Detta är oftast det första test som görs. En ultraljudsundersökning är en säker och smärtfri test som använder ljudvågor för att skapa bilder av organ och strukturer i kroppen. Det är vanligast hos gravida kvinnor. Sonden av skannern kan placeras på magen för att skanna livmodern. Ibland kan en liten sond placeras också inne i slidan för att skanna livmodern från denna vinkel.
 • Endometrial provtagning. Det är där en tunn slang förs in i livmodern. Genom att använda mycket mild uppsugning kan små prover av endometriet ofta erhållas. Detta görs i poliklinik, utan bedövning. Den biopsi (prov) är tittat på under mikroskop för att leta efter några onormala cancerceller.
 • Hysteroscopy. Det är där en läkare använder ett hysteroskop, som är en tunn teleskop som leds genom livmoderhalsen in i livmodern. Läkaren kan se slemhinnan i livmodern och ta biopsier (samplingar) av onormalt utseende områden. Detta kan också göras utan bedövningsmedel.

Bedöma omfattningen och utbredningen

Om livmodercancer bekräftas sedan ytterligare tester kan rekommenderas för att bedöma om cancern har spridit sig. Till exempel, en datortomografi, en MR-undersökning, en bröstkorg X-ray, blodprov, en undersökning under narkos av livmodern, urinblåsan eller ändtarmen, eller andra tester. (Se separat informationsblad som beskriver de flesta av dessa tester i detalj.) Denna bedömning kallas iscensättning av cancern. Syftet med iscensättningen är att ta reda på:

 • Hur mycket tumören har växt, och om den har vuxit till andra närliggande strukturer såsom livmoderhalsen, urinblåsan eller ändtarmen.
 • Om cancern har spridit sig till lokala lymfkörtlar (noder).
 • Om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen (spridd).

Ta reda på stadium av cancer hjälper läkarna att ge råd om de bästa behandlingsalternativen. Det ger också en rimlig indikation på utsikterna (prognos).

Se separat broschyr som heter Staging och klassificering cancer för detaljer.

Kirurgi är den viktigaste behandlingen för livmodercancer. Radioterapi eller kemoterapi används också under vissa omständigheter. Behandlingen rekommenderas för varje enskilt fall beror på olika faktorer såsom stadium av cancer (hur stor cancern är och om den har spridit sig) och din allmänna hälsa.

Du bör ha en fullständig diskussion med en specialist som vet ditt fall. De kommer att kunna ge för-och nackdelar, sannolikt träffsäkerhet, eventuella biverkningar och andra detaljer om de olika möjliga behandlingsalternativ för din typ av cancer. Du bör också diskutera med din specialist målen för behandlingen. Till exempel:

 • I vissa fall syftar behandling för att bota cancer. De flesta fall av endometriecancer diagnostiseras på ett tidigt stadium. Det finns en god chans att en bot om det behandlas i ett tidigt skede. (Läkare tenderar att använda ordet eftergift snarare än ordet botas. Remission innebär att det finns inga bevis för cancer efter behandling. Om du är i remission, kan du bli botade. Men i vissa fall en cancer återvänder månader eller år senare. Detta är därför läkarna är ibland ovilliga att använda ordet botas.)
 • I vissa fall syftar behandling för att kontrollera cancer. Om en bot är inte realistiskt, med behandling är det ofta möjligt att begränsa tillväxten eller spridningen av cancern så att det fortskrider lika snabbt. Detta kan hålla dig fri från symtom under en tid.
 • I vissa fall syftar behandling för att lindra symtomen. Till exempel, om en sjukdom är långt framskriden då du kan kräva behandlingar såsom smärtstillande medel eller andra behandlingar för att hjälpa till att hålla dig fri från smärta och andra symptom. Vissa behandlingar kan användas för att minska storleken av en cancer, som kan lindra symptom som smärta.

Kirurgi

En operation för att ta bort livmodern ( hysterektomi ) och äggstockarna är en vanlig behandling. Det är vanligt att de äggledare och båda äggstockarna tas bort också. Många operationer utförs nu laparoscopically (nyckel-hål). Om cancern är i ett tidigt skede och har inte spridit sig, då enbart kirurgi kan vara botande.

Om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen, kan operation fortfarande rekommenderas, ofta i tillägg till andra behandlingar. Även om cancern är avancerad och en bot inte är möjlig, kan vissa kirurgiska tekniker har fortfarande en plats för att lindra symtom - till exempel för att lindra en blockering av tarmen eller urinvägarna som har orsakats av spridningen av cancern.

Strålbehandling

Strålbehandling är en behandling som använder hög energi strålar av strålning som är inriktade på cancervävnad. Detta dödar cancerceller eller stoppar cancerceller från att föröka sig. (Se separat broschyr som heter Strålbehandling för mer information.) enbart strålbehandling kan vara läkande för tidig endometriecancer och kan vara ett alternativ till operation. I vissa fall kan strålbehandling kan rekommenderas som tillägg till operation.

Även om cancern är avancerad och en bot inte är möjlig, får strålbehandling har fortfarande en plats för att lindra symtomen. Exempelvis kan strålbehandling användas för att krympa sekundära tumörer som har utvecklats i andra delar av kroppen och orsakar smärta.

Kemoterapi

Kemoterapi är en behandling av cancer med användning av anti-cancerläkemedel. De dödar cancerceller, eller stoppa dem från att föröka sig. Se separat broschyr kallas kemoterapi med cytotoxiska läkemedel för mera detaljer. Cytostatika är inte en standard behandling för livmodercancer men kan ges i vissa situationer (oftast efter strålbehandling eller kirurgi).

Hormonella behandlingar

Behandling med progesteron används i vissa typer av livmodercancer. Det är i allmänhet inte används i de inledande behandlingarna, men kan övervägas om cancern sprider sig eller kommer tillbaka efter dessa behandlingar.

Typ och grad av livmodercancer. Endometriehyperplasi.
Typ och grad av livmodercancer. Endometriehyperplasi.

Det finns en god chans att en bot om endometriecancer diagnostiseras och behandlas när sjukdomen är i ett tidigt skede. Detta är när cancern är begränsad till livmodern och har inte spridit sig. Många fall diagnostiseras i ett tidigt skede eftersom onormal vaginal blödning ofta utvecklas i ett tidigt skede av sjukdomen och varningar kvinnor (och deras läkare) till möjligheten av cancer. För kvinnor som diagnostiseras när cancern redan har spridit sig, är ett botemedel mindre troligt men ändå möjligt. Även om en bot inte är möjlig, kan behandlingen bromsa ofta ner utvecklingen av cancer.

Behandlingen av cancer är ett växande område av medicinen. Nya behandlingar fortsätta att utvecklas och om utsikterna ovan är mycket allmänt. Den specialist som vet ditt fall kan ge mer exakt information om din syn, och hur väl din typ och stadium av cancer kommer sannolikt att svara på behandlingen.

Macmillan cancer stöd

Tfn (Helpline): 0808 808 0000 Webb: www.macmillan.org.uk
Ge information och stöd till alla som drabbats av cancer.

CancerHelp UK

Webb: http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/type/womb-cancer/ ger fakta om cancer, inklusive behandlingsmetoder.

Andra stödgrupper

Se katalogen google.com stöd för en lista med självhjälp och stödgrupper för cancerpatienter.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…