Vaginal svampinfektion

Många kvinnor har en tillfällig släng av vaginal svampinfektion. Det beror på en infektion med jästsvamp som heter Candida spp. Behandlingsalternativ inkluderar en tablett som du kan ta med munnen, eller anti-trast pessar som du kan infoga i slidan. Det finns också anti-trast kräm som du kan gnugga på huden runt slidan (vulva) om det behövs. Behandlingen brukar fungera bra. Men vissa kvinnor har återkommande anfall av trastar som kan behöva längre kurser för behandling.

Torsk är en infektion som orsakas av en jästsvamp som heter Candida spp. Små mängder Candida spp. ofta lever på huden och runt underlivet. Dessa är oftast ofarliga. Immunförsvaret och harmlösa bakterier som också normalt lever på huden och i slidan stannar oftast Candida spp. från blomstrande. Men när förhållandena är bra för Candida spp., Siffror föröka sig och kan invadera slidan och symptom orsakar.

De villkor mest omtyckt av Candida spp.. är varma, fuktiga, kvavt delar av kroppen. Detta är anledningen till att slidan är den vanligaste platsen för candidainfektion. Andra delar av kroppen som är benägna att candidainfektion omfattar ljumsken, munnen, och blöjområdet hos spädbarn.

De flesta orsaker till svampinfektion är ett resultat av Candida albicans, men ibland andra typer av Candida spp.., Såsom Candida glabrata eller Candida tropicalis, är orsaken.

Relaterade artiklar

Vaginal svampinfektion. Vilka är symtomen på vaginal svampinfektion?
Vaginal svampinfektion. Vilka är symtomen på vaginal svampinfektion?

Torsk är den näst vanligaste orsaken till en flytningar. (Den vanligaste orsaken till flytningar är bakteriell vaginos. En separat broschyr som heter "Bakteriell vaginos" ger fler detaljer.)

Urladdningen från torsk är oftast krämig vit och ganska tjock, men ibland är vattnig. Det kan orsaka klåda, rodnad, obehag eller smärta runt utsidan av slidan (vulva). Urladdningen från trast brukar inte luktar. Vissa kvinnor kan ha någon smärta eller obehag samtidigt ha sex eller medan urinera om de har trasten.

Ibland symptomen är lindriga och klara upp på egen hand. Ofta symtom kan vara ganska irriterande, och kommer inte gå utan behandling.

Thrush skadar inte slidan, och det sprider sig inte för att skada livmodern (livmodern). Om du är gravid, kommer trast skadar inte barnet.

Mer än hälften av alla kvinnor kommer att ha minst en släng av svampinfektion i deras liv. I de flesta fall utvecklas utan någon uppenbar anledning. Dock kan vissa faktorer gör trast mer benägna att utveckla. Slidan innehåller slem och några andra ofarliga bakterier som hjälper till att försvara slidan från candidainfektion (och andra bakterier). Dessa naturliga försvar kan förändras eller upprörd av vissa situationer - till exempel när du är gravid, om du har diabetes eller om du tar antibiotika. Så, i dessa situationer, kan du vara mer benägna att utveckla trast.

Personer med ett dåligt immunförsvar är också mer benägna att få torsk - till exempel människor på kemoterapi för vissa cancerformer, personer som tar höga doser steroider, etc.

Du behöver inte alltid ett test för att diagnostisera trast. Diagnosen är ofta baserad på typiska symtom och tecken. Det är dock viktigt att du inte anta att en flytningar är svampinfektion. Det finns andra orsaker till flytningar. Om du aldrig har haft torsk innan, sedan se en läkare eller sjuksköterska för att bekräfta diagnosen och för råd om behandling. Den läkare eller sjuksköterska kan undersöka dig. Inga undersökningar kan vara nödvändiga om symtom och tecken är typiska. Däremot kan läkaren eller sjuksköterskan ta små prover av ansvarsfrihet med svabbar om orsaken till ansvarsfrihet är inte klart. Bomullstopparna skickas sedan till laboratoriet för att bekräfta orsaken ansvarsfrihet.

Topisk trast behandling

Dessa vagitorier och krämer som du sätter in i slidan med en applikator. De innehåller anti-jäst läkemedel såsom klotrimazol, ekonazol eller miconazole. Vanligtvis är en enda stor dos sätts in i slidan är tillräcklig för att klara en släng av trast. Men kanske du också vill gnida lite anti-trast kräm på huden runt slidan (vulva) för ett par dagar, speciellt om det är kliande. Du kan få utvärtes behandlingar på recept, eller så kan du köpa dem på apotek utan recept. Biverkningar är ovanliga, men läs bipacksedeln som följer med behandlingen för fullständig information.

I allmänhet kan du använda dessa utvärtes behandlingar om du är gravid, men du bör alltid kontrollera med din läkare eller apotekspersonal. Behandlingen kan behövas för längre under graviditeten.

Obs: vissa pessar och krämer kan skada latex kondomer och pessar och påverka deras användning som preventivmedel.

Tabletter

Två alternativ är tillgängliga. Flukonazol, som tas som en engångsdos eller itrakonazol som tas som två doser under loppet av en dag. Du kan få dessa behandlingar på recept, och du kan också köpa flukonazol utan recept på apotek. Biverkningar är ovanliga, men alltid läsa bipacksedeln som följer med behandlingen för fullständig information. Ta inte dessa behandlingar om du är gravid eller ammar. Du kanske också vill gnugga lite anti-jäst kräm på huden runt slidan för ett par dagar, speciellt om det är kliande.

Obs: tabletter och utvärtes behandlingar tros vara lika effektiva. Tabletter är mer praktiskt, men är dyrare än de flesta utvärtes behandlingar.

Andra saker som kan hjälpa

Om du har trasten, kan du också hitta följande saker bidrar till att lindra dina symtom:

 • Undvika bär åtsittande kläder, speciellt kläder gjorda av syntetiska material. Löst sittande, naturfiber underkläder kan vara bättre.
 • Undvika att använda parfymerade produkter runt slidan område, såsom tvålar och duschgel, eftersom dessa kan orsaka ytterligare irritation.

Om du fortfarande har symtom en vecka efter påbörjad behandling, och sedan se din läkare eller sjuksköterska. Behandlingen rensar inte symtom i upp till 1 i 5 fall. Anledningar till varför behandlingen kan misslyckas inkludera:

 • Symptomen kan inte bero på trast. Det finns andra orsaker till en flytningar. Dessutom kan torsk inträffa samtidigt som en annan infektion. Du kan behöva tester som vaginal svabbar för att klargöra orsaken till symtomen.
 • De flesta anfall av trast orsakas av Candida albicans. Dock är ungefär 1 på 10 anfall av trast orsakas av andra stammar av Candida spp.., Såsom Candida glabrata. Dessa kan inte vara så lätt att behandla med vanliga anti-trast läkemedel.
 • Du kanske inte har använt behandlingen korrekt.
 • Du kan ha haft en snabb upprepning av en ny trast infektion. (Detta är mer troligt om du tar antibiotika, eller om du har odiagnostiserade eller dåligt kontrollerad diabetes.)
 • "Naturliga" botemedel för svampinfektion inkluderar: levande yoghurt in i slidan, lägga ättika eller bikarbonat till ett bad för att förändra surhetsgraden i slidan, tamponger impregnerade med tea tree-olja. Men för närvarande finns få vetenskapliga bevis för att visa att dessa åtgärder fungerar men vissa kvinnor kan finna att de hjälper lugna sina symtom.
 • Torsk är inte en sexuellt överförd infektion. Candida spp.. är en jäst grodd som vanligtvis inträffar på huden och vagina. Av skäl som inte är riktigt klara, multiplicerar det ibland att orsaka symtom.
 • Manliga sexuella partners behöver inte behandling om de har symptom på svampinfektion på sin penis. Symptomen hos män inkluderar rodnad, klåda och ömhet av förhuden och huvudet (ollonet) av penis. Kvinnor inte fånga torsk från män som inte har några symptom.
 • Torsk förekommer oftare hos gravida kvinnor, och kan vara svårare att rensa. Det kan ta flera dagar för topikal behandling för att rensa svampinfektion om du är gravid.
 • Vissa kvinnor utvecklar återkommande trast. Detta definieras som att ha en episod av trast fyra eller fler gånger under ett år. Om detta inträffar, kontakta din läkare för råd om förebyggande behandling. (Se även separat broschyr som heter "Thrush - Återkommande Vaginal '.)

Om du har haft svampinfektion tidigare och samma symtom återkommer, då är det vanligt att behandla det utan en undersökning eller test. Många kvinnor känner när de har trasten och behandla det själv. Du kan köpa effektiva behandlingar (diskuterat ovan) utan recept på apotek.

Men kom ihåg, en flytningar eller vulva klåda kan bero på ett antal orsaker. Så, ta inte för alla utsläpp eller kliar är trast. Följande ger en vägledning om när det kan vara bäst att se en läkare eller sköterska om du tror att du kanske har trasten. Om du:

 • Är under 16 år eller över 60 år.
 • Är gravid.
 • Ha onormal vaginal blödning.
 • Har lägre buksmärtor.
 • Är dålig på själv förutom de vaginala och vulva symtom.
 • Reaktionerna är inte helt samma sak som en tidigare släng av svampinfektion. Till exempel, om ansvarsfrihet har en dålig lukt, eller det du utvecklar sår eller blåsor bredvid din vagina.
 • Har haft två episoder av trastar i sex månader, och har inte hört en läkare eller sjuksköterska om detta för mer än ett år.
 • Har haft en tidigare könssjukdom (eller din partner har).
 • Har haft en tidigare dålig reaktion på anti-trast medicinering eller behandlingar.
 • Har ett försvagat immunförsvar - till exempel om du är på cytostatikabehandling vid cancer eller tar långsiktigt steroid medicinering oavsett orsak.

Och om du gör behandla dig själv, se en läkare eller sjuksköterska om symptomen inte klara med behandlingen.

Aktuella artiklar