Sängvätning (nattlig enures)

Sängvätning är vanligt. Med tiden, de flesta barn blir torra på natten utan någon behandling. Men, är ett alternativ att använda behandling som främjar torra nätter förr snarare än senare. Behandlingen anses för barn mellan fem och över.

Sängvätning (nattvätning) innebär ett barn passerar urin på natten när de sover. Många föräldrar förväntar barn i åldern tre till vara torr på natten. Även om många barn är torra i den här åldern är det vanligt att behöva blöjor på natten fram till skolåldern. Men även efter denna ålder, är sängvätning vanligt. Omkring 1 i 7 barn i åldrarna fem och en i 20 barn i åldrarna tio, är bedwetters. Sängvätning är fortfarande anses normalt hos barn yngre än fem år.

Ett barn som aldrig varit torra på natten har primär nattlig enures. Ett barn som har haft en bra period med torra nätter, men sedan utvecklar sängvätning har sekundär nattvätning. Sängvätning är dubbelt så vanligt hos pojkar som det är i flickor.

Hos de flesta barn finns det ingen specifik orsak. Sängvätning är inte ditt barns fel. Det beror på att urinmängden produceras nattetid är mer än ditt barns blåsan kan hålla. Känslan av en full blåsa verkar inte vara tillräckligt starka för att vakna upp ditt barn på natten.

Vissa faktorer tros göra sängvätning sämre eller mer sannolikt. De kan tippa balansen hos vissa barn på vissa nätter. Dessa innefattar följande:

  • Tider av stress kan starta upp sängvätning igen efter en period av torrhet. Till exempel: skolstarten, ankomsten av en ny bebis, sjukdom, mobbning, misshandel.
  • Drycker och livsmedel som innehåller koffein. Dessa inkluderar te, kaffe, cola och choklad. Koffein ökar mängden urin görs av njurarna (det är ett diuretikum).
  • Förstoppning. Stora avföring (avföring) i ändtarmen kan trycka på och irritera baksidan av urinblåsan. I synnerhet barn som har kroniska (persistent) förstoppning är mer benägna att ha en sängvätning problem.
  • Barn med Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) har en ökad risk att få en sängvätning problem.
Sängvätning (nattlig enures). Drycker och livsmedel som innehåller koffein.
Sängvätning (nattlig enures). Drycker och livsmedel som innehåller koffein.

Andra specifika medicinska orsaker till sängvätning är sällsynta. Till exempel: en urinvägsinfektion, sömnapné (andningsuppehåll medan sömn) på grund av en blockerad luftväg, diabetes och sällsynta sjukdomar i urinblåsan kan orsaka sängvätning. En specifik medicinsk orsak är mer sannolikt om dagtid vätning sker i tillägg till sängvätning. En läkare kan oftast utesluta dessa orsaker genom att undersöka barnet och testa ett urinprov. Ibland är fler tester görs på barn som har dagtid vätning för att kontrollera om sällsynta problem med blåsan.

Blöjor

Om du bestämmer dig för "nu är det dags", så sluta använda blöjor. Vissa äldre barn fortfarande satt i blöjor på natten när man försöker vara torr. Detta ger dem lite motivation eller behov av att vara torr. Risken utan blöjor är våta sängar för en stund. Men hos yngre barn, om en prövotid utan blöjor inte fungerar och sedan gå tillbaka till blöjor för ett tag och försök igen vid ett senare tillfälle.

Tålamod, uppmuntran och kärlek

Som nämnts ovan, om att försöka utan blöjor misslyckas vid tre års ålder, kan det vara klokt att ge upp för en stund och försök sedan igen några månader senare. Behandlingar normalt inte behövs eller rekommenderas för barn under fem års ålder. Fortsätt att försöka varannan månad tills framgångsrik. Även om ditt barn sängvätning när de börjar skolan, finns det en stor chans att det kommer att sluta snart. Det finns en stor variation i när barnen blir naturligt torrt på natten.

Inte straffa barn för sängvätning. Det är inte deras fel. Snarare bör de prisade och gjort ett väsen av om du märker någon förbättring. Försök att vara lyhörd för någon familj eller skola störningar som kan vara stressande för barnet. Om sängvätning visas efter en period av torrhet, kan det spegla en dold stress eller rädsla (t.ex. mobbning i skolan, etc).

Förklara för barn

Vad orsakar sängvätning? Barn med Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Vad orsakar sängvätning? Barn med Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

Den behöver ditt barns samarbete att vara torr på natten. Så fort ditt barn är gamla nog att förstå, kan en enkel förklaring på följande rader vara till hjälp. "Kroppen gör vatten (wee) hela tiden och lagrar den i blåsan. Blåsan är som en ballong som fylls med vatten. Vi öppnar urinblåsans kranen när blåsan blir full. Blåsan fylls på natten när vi är sover. Dock bör blåsan kranen går inte att sova, och bör väcka oss när blåsan är full. "

Barnets ansvar

När tillräckligt gammal (om ålder fem eller sex), uppmuntra ditt barn att hjälpa ändra några våta lakan. Det kan gå snabbare för föräldrar att göra det, men många barn reagerar på får ansvaret. Det kan också ge extra motivation för dem att komma ur sängen och gå på toaletten för att undvika knepig att ändra bladen. Försök att göra det till en fråga-of-fact rutin med så lite krångel som möjligt.

Komma upp

Se till att det finns inga dolda rädslor eller problem om att få upp på natten. Till exempel, rädsla för mörker eller spindlar, reser sig från överslafen, etc. Försök att lämna badrummet ljus på.

Drycker

Begränsa drinkar låter ju vettigt, men det hjälper inte att bota sängvätning. Blåsan måste vänja sig vid att fylla upp och håller på till urin. Om du begränsar drinkar hela dagen då blåsan inte kan tränas för att hålla kvar större mängder urin. En vettig plan är bara att ge drycker till ditt barn om han eller hon är törstig under de 2-3 timmar före sänggående. Begränsa inte dricka för resten av dagen. De flesta barn bör dricka ca 6-8 koppar vätska om dagen.

Dessutom, såsom nämnts ovan, koffein i te, kan kaffe, cola och choklad göra sängvätning värre. Dessa är därför idealt undvikas, särskilt i några timmar före sänggåendet.

Lyft

Det är vanligt att vakna barn upp för att ta dem till toaletten flera timmar efter att de somnar. Emellertid är detta lyftande av liten nytta, och kan även förlänga problemet. Ditt barn har att vänja sig vid att vakna när blåsan är full. Barn ofta minns inte lyfts, och det brukar inte hjälpa att uppnå sina egna blåskontroll.

Men se till att ditt barn går på toaletten precis innan läggdags. Om ditt barn vaknar på natten så ska du uppmuntra dem att gå på toaletten då.

Förstoppning

Om ditt barn är förstoppad, träffa en läkare för rådgivning och behandling. Behandling av förstoppning ofta botar sängvätning också.

Nätter bort

En vanlig oro är att vistas med vänner eller släktingar kommer att bli pinsamt. Det är dock inte ovanligt att finna att sängvätning stoppas för nätterna borta i en främmande säng. Några dagar bort med en förståelse släkting eller vän kan resultera i torra nätter. Detta kan vara en mycket positiv upplevelse och uppmuntrande för ditt barn.

Praktiska åtgärder

Använd vattentäta överdrag för madrass och täcke, och använda absorberande quiltade blad. En fuktighetskräm kräm är bra att gnida på huden som sannolikt kommer att bli blöt, för att undvika skav och ömhet.

Inte med någon behandling är ett alternativ, eftersom de flesta barnen så småningom kommer att stoppa sängvätning. Ju äldre barnet blir, desto mer troligt att sängvätning stoppas. Men behandlingar fungerar ofta för att uppnå torrhet förr snarare än senare. Behandlingsalternativ inkluderar följande:

Sängvätning larm

En anordning som kallas en dyna och klocka eller en liknande larmanordning är en vanlig behandling. Det finns en god chans att bota, särskilt för barn i åldrarna sju och äldre (när upp till 8 av 10 barn botas). Ett larm är vanligtvis behövs under 3-5 månader till villkoret att barnet att vakna och tömma blåsan när den är full. Kortfattat går larmet så fort vätande startar. Detta väcker barnet och ber honom eller henne att gå på toaletten. I tid, är barnet betingad att vakna när blåsan är full innan de börjar väta. Larm kan lånas från din lokala continence rådgivare. Din läkare kan ge råd om detta. Se separat broschyr som heter "Sängvätning larm" för mer information.

Läkemedel

Desmopressin är den vanligaste läkemedel som används för sängvätning. Det fungerar genom att minska mängden urin gjordes på natten av njurarna. Det fungerar oftast bra (i ca 7 i 10 fall), och genast. Om det fungerar, är en gemensam plan för att ta det i tre månader och sedan prova utan den. Men när den är stoppad, återgår sängvätning ofta. (En permanent botemedel efter behandling är mer troligt med sängvätning larm än med desmopressin.) Desmopressin också kan vara användbart för korta perioder. Till exempel, under semester eller för tider hemifrån. Se separat broschyr som heter "Sängvätning - Desmopressin" för mer information.

Belöningssystem

Kortfattat, godkänner du en belöning med ditt barn om de uppnår ett mål. Ofta är målet inte en komplett torr kväll (som de flesta barn som kissar i sängen har ingen kontroll över deras vätning.) En överenskomna mål kan vara: att gå på toaletten innan du går till sängs, stiga upp och berätta föräldrarna de är våta, hjälpa till att remake sängen, etc. Ett mål av en torr natten kan vara lämpligt i vissa fall när situationen håller på att förbättras. Ett vanligt exempel på ett belöningssystem är en stjärna diagram. Detta är helt enkelt en kalender med ett utrymme för varje dag. Ett barn placerar en klibbig stjärna på varje dag efter en god natt (där målet uppnåddes) och lämnas tomt för en dålig natt. Du kan komma överens om en belöning för ett antal stjärnor. Syftet är att ge barnet motivation att bli torr. Se separat broschyr som heter "Sängvätning - belöningssystem" för mer information.

ERIC - Utbildning och resurser för att förbättra barndom avhållsamhet

34 Old School House, Britannia Road, Kingswood, Bristol, BS15 8DB
Tfn (hjälptelefon): 0845 370 8008 Tel (admin): 0117 960 3060 Webb: www.eric.org.uk Ger stöd och information (inbegripet broschyrer, cd-rom, dvd och video), och säljer en rad produkter, inklusive larm, madrass och sängkläder täcker, vattentäta täcken, etc.

Aktuella artiklar