Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos (BV) är vanlig och orsakar en flytningar, ofta med en märkbar lukt. BV är inte en sexuellt överförd infektion. Den orsakas av en överväxt av normala bakterier i slidan. Symtomen är ofta milda och BV kan klara utan behandling. Andra fall kan behandlas med antibiotika.

Bakteriell vaginos (BV) är ett vanligt tillstånd i slidan som orsakas av en överväxt av olika bakterier (bakterier). Det är inte bara en enkel infektion som orsakas av en typ av bakterie.

 • Det vanligaste symptomet för BV är en flytningar. BV är en av de vanligaste orsakerna till vaginal flytning hos kvinnor i fertil ålder. Urladdningen är ofta vit-grå till färgen, och har ofta en fiskliknande lukt. Lukten kan bli mer märkbar under sex. Urladdningen tenderar att vara tyngst strax efter en period, eller efter sex.
 • Utsläppet inte brukar orsaka klåda eller ömhet runt slidan och vulva.
 • Många kvinnor med BV inte har några symptom (upp till hälften av fallen). BV kan hittas av en slump när vaginal svabbar tas av andra skäl.

Obs: BV är inte den enda orsaken till en flytningar. Olika förhållanden kan orsaka utsläpp. Till exempel, är en annan vanlig orsak till flytningar svampinfektion (en infektion som orsakas av en jästsvamp som heter Candida). Till skillnad från BV, orsakar svampinfektion vanligtvis en tjockare vita flytningar som tenderar att orsaka klåda och ömhet runt slidan och vulva. (Se separat broschyr som kallas Vaginal svampinfektion för mer information.) Sexuellt överförbara infektioner (STI), som klamydia, kan också orsaka flytningar. (Se separat broschyr som kallas Genital klamydia för mer information.)

Relaterade artiklar

BV orsakas inte av en enda bakterie (grodden). I BV, inträffar en överväxt av olika bakterier i slidan. Det är oklart varför detta händer. Normalt finns det flera olika typer av oskadliga bakterier i slidan. Dessa bakterier hjälper i försvaret mot skadliga bakterier (såsom candida som orsakar torsk). I BV, det finns en förändring i balansen i den normala bakterier i slidan. Som ett resultat av vissa bakterier föröka sig och frodas mycket mer än vanligt. Vissa bakterier blivit mycket mer framträdande än de normalt är.

Läkare beskriver dessa förändringar som "en förändring i bakteriefloran i slidan från främst Lactobacillusart för höga koncentrationer av anaeroba bakterier".

BV orsakas inte av dålig hygien. I själva verket kan överdriven tvättning av slidan förändrar den normala balansen av bakterier i slidan, vilket kan göra BV mer benägna att utveckla.

Omkring 1 i 3 kvinnor har BV någon gång i sitt liv. Det kan även vara vanligare än här, eftersom många fall är milda och orsakar inga symtom. Varje kvinna kan påverkas av BV. BV är vanligare hos kvinnor som har en intrauterin preventivmedel (spiralen). Det kan också vara vanligare hos kvinnor som röker. Hormonförändringar under menstruationscykeln samt genetik kan också spela en roll.

Nej, kan BV påverka någon kvinna, även de som inte har (eller som aldrig har haft) sex. Dock är BV vanligare bland sexuellt aktiva kvinnor än bland icke-sexuellt aktiva kvinnor. Ingen bakterien överförs mellan sexuella partners för att orsaka detta tillstånd. Sexuella partners till kvinnor med BV inte behöver någon behandling. Men vissa fall av BV verkar vara sexuellt relaterade. Det kan utvecklas efter en förändring i sexpartner. I dessa fall är infektionen inte fångas av någon. Men en förändring av sexpartner kan påverka balansen av normala bakterier i slidan. BV är också mer sannolikt hos kvinnor i samkönade relationer som har haft en förändring av partner.

Bakteriell vaginos. Vad är bakteriell vaginos och vad är symptomen?
Bakteriell vaginos. Vad är bakteriell vaginos och vad är symptomen?

Den typiska utsläppet och dess karakteristiska fiskliknande lukt gör BV troligt. Hos kvinnor i en vanlig, monogamt förhållande, kan din läkare eller sjuksköterska gärna diagnostisera BV bara genom din typiska symtom. Det finns dock vissa tester tillgängliga som kan hjälpa för att bekräfta diagnosen. Dessutom, om du är gravid, är det viktigt att göra en korrekt diagnos om du har flytningar så att en eventuell smitta kan behandlas effektivt. Detta kommer att betyda att en eller flera av testerna nedan.

Testa syranivån i slidan

Urladdningen av BV har en typisk pH-nivå (syra / basbalans) jämfört med andra orsaker till urladdning. (Överväxt av bakterier i BV får pH att ändras i slidan så att den blir mer basisk, dvs pH stiger.) Om tillgängligt, kan din läkare eller sjuksköterska föreslå att de tar ett prov av din ansvarsfrihet och testa den med vissa pH-papper. Dessutom, om en alkali sätts till ett prov av ansvarsfrihet, orsakar det ofta en karakteristisk fiskliknande lukt.

Ta ett prov (en kompress)

För att bekräfta diagnosen, kan din läkare eller sjuksköterska föreslår också att ett prov (en kompress) i din ansvarsfrihet tas från slidan och skickas till laboratoriet för undersökning. Ett stort antal olika bakterier som uppstår med BV ses under mikroskop. Din läkare eller sjuksköterska kan tyda på att de tar mer än en svabb från slidan för att utesluta andra orsaker till flytningar.

BV och graviditet

Om du har obehandlad BV under graviditeten, du har en ökad risk att utveckla vissa komplikationer av graviditet. Tidig arbetskraft, missfall, har en låg födelsevikt baby eller utveckla en infektion i livmodern (livmodern) efter förlossningen kan vara associerad med BV infektion.

BV och kirurgi

Om du har obehandlad BV, är chansen att utveckla en infektion i livmodern högre efter vissa funktioner (t.ex. abort eller en vaginal hysterektomi). Men antibiotika brukar ges innan dessa typer av kirurgi, och särskilt om du är känd för att ha BV infektion.

BV och andra infektioner

Om du har obehandlad BV, kan du ha en ökad risk att utveckla HIV-infektion om du har sex med någon som är smittad med hiv. Det finns också vissa belägg för att kvinnor med obehandlad BV kan löpa en ökad risk att utveckla inflammatoriska sjukdomar (PID). (Se broschyrer kallas hiv och aids och inflammatoriska sjukdomar.)

Inte behandla är ett alternativ för vissa kvinnor

BV är ofta asymtomatisk (det orsakar inga symtom), eller symtomen är lindriga. Dessutom finns det en god chans att BV successivt kommer att klara utan behandling. Varje störning i balansen av vaginala bakterier kan korrigeras naturligt, med tiden. Så, om du inte har några symtom eller endast lindriga symtom, kanske du inte behöver någon behandling.

Men, om du är gravid och du befinns ha BV men har inga symptom, kan du ändå vara klokt att ta antibiotikabehandling. Fördelarna med att behandla gravida kvinnor med BV och inga symptom är lite osäkert. Din läkare kan söka råd från en gynekolog om huruvida du behöver behandling.

Obs: alla gravida kvinnor som har symptom på grund BV bör erbjudas behandling. Om du befinns ha BV och genomgår en abort, kan behandling med antibiotika också rådas även om du är asymtomatiska. Detta eftersom det finns en risk för BV orsaka en allvarligare infektion i livmodern (livmodern) eller bäckenet efter ingreppet, om den inte behandlas. Vissa läkare föreslår också antibiotika för kvinnor med BV (och inga symptom) som är på väg att genomgå andra gynekologiska ingrepp såsom en endometriebiopsi - en biopsi av livmoderslemhinnan.

Metronidazol

Vad orsakar bakteriell vaginos? Vem får bakteriell vaginos och hur vanligt är det?
Vad orsakar bakteriell vaginos? Vem får bakteriell vaginos och hur vanligt är det?

En kurs för metronidazol tabletter är den vanligaste behandlingen. Metronidazol är ett antibiotikum. Det rensar BV i de flesta fall. Läs bipacksedeln som medföljer tabletterna för en fullständig lista över möjliga biverkningar och försiktighetsåtgärder. Men viktigaste punkter att notera om metronidazol inkluderar:

 • Den vanliga dosen är 400-500 mg två gånger dagligen under 5-7 dagar. En enda dos av 2 gram är ett alternativ, även om detta kan vara mindre effektiva och kan orsaka mer biverkningar. (Notera:. Detta engångsdos rekommenderas inte om du är gravid) Om du tar det 7-dagars kurs, är det viktigt att avsluta kursen och inte missa några tabletter.
 • Vissa människor känner sig sjuka eller kan kräkas när de tar metronidazol. Det är mindre troligt att inträffa om du tar tabletterna direkt efter maten. En metallisk smak är också en vanlig bieffekt.
 • Drick ej alkohol under behandling med metronidazol, och under minst 48 timmar efter avslutad behandling. Samspelet med alkohol kan orsaka kräkningar och andra problem såsom rodnad och ökad puls.
 • Amning: metronidazol kan gå över i bröstmjölken men kommer inte att skada ditt barn. Emellertid är oral metronidazol rekommenderas inte och i stället bör du använda vaginal metronidazol eller klindamycin.

Alternativa antibiotikabehandlingar

Metronidazol vaginal gel eller klindamycin vaginalkräm placeras inuti slidan kan användas om du föredrar den här typen av behandling, eller har obehagliga biverkningar med metronidazol tabletter. Förmågan av dessa behandlingar för att rensa BV är ungefär samma som metronidazol tas genom munnen.

Obs: Liksom med metronidazol tabletter, bör du undvika alkohol medan du använder metronidazol gel och under minst 48 timmar efter avslutad behandling. Dessutom kan klindamycin vaginalkräm orsaka försvagning av latex kondomer och pessar. Därför, under behandlingen och under fem dagar efter behandling med klindamycin vaginalkräm, lita inte på kondom eller pessar för att skydda mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar.

Andra behandlingar

Sammantaget finns det inga starka bevis för tillfället som levande yoghurt eller acidophilus Lactobacillus (finns i vissa kommersiella probiotiska produkter) är till hjälp vid behandling eller förebyggande BV.

Kvinnor som inte är gravid

Efter behandling, behöver du inte några ytterligare tester (t.ex. svabb test) för att säkerställa att BV har rensat (ett test av bot), förutsatt att dina symptom har försvunnit.

Kvinnor som är gravida

Om du är gravid, föreslås det att du har en kompress prov tas en månad efter behandlingen, för att säkerställa att BV är inte längre närvarande.

Om du har en återkommande symptom och har inte några svabb prov tagna från början, kan din läkare eller sjuksköterska föreslå att de tar svabba testar nu. Detta är för att bekräfta att det är BV orsakar dina symtom.

BV kan återkomma om du inte avslutat din kurs av antibiotika. Men även om du har genomgått en fullständig kurs av antibiotika, BV återkommer inom tre månader i omkring 1 i 3 kvinnor. Om den gör det återkommer, kommer en repetition kurs av antibiotika är oftast framgångsrik. Ett fåtal kvinnor har upprepade episoder av BV, och behöver upprepade behandlingar med antibiotika.

Om du har en intrauterin preventivmedel (spiralen) och har återkommande BV, kan din läkare eller sjuksköterska föreslå att de tar bort din spiralen för att se om det hjälper till att förbättra dina symtom. Du kommer att behöva diskutera alternativa preventivmedel åtgärder med dem.

De flesta episoder av BV förekommer utan uppenbar anledning, och kan inte förhindras. Dock skall följande tänkt att hjälpa till att förebygga vissa episoder av BV. Logiken bakom dessa tips är att försöka att inte störa den normala balansen av bakterier i slidan:

 • Tryck inte vatten i slidan för att rengöra det (Rening). Slidan behöver ingen särskild rengöring.
 • Lägg inte till badoljor, antiseptiska medel, parfymerade tvålar, parfymerade bubbelbad, schampo, etc, i badvattnet.
 • Använd inte starka rengöringsmedel för att tvätta dina underkläder.
 • Tvätta inte runt slidan och vulva alltför ofta. En gång om dagen är oftast tillräckligt.

Kvinnors hälsoproblem

Webb: www.womens-hälso-concern.org
Ger råd om gynekologiska, urologiska och sexuell hälsa.

Family Planning Association (FPA)

Tfn (hjälplinje) Sexuell Hälsa Direkt: 0845 122 8690 Webb: www.fpa.org.uk
Ger information, råd och stöd om sexuell hälsa, sex och relationer. Det finns också broschyrer om tillstånd som BV och trastar, som inte är sexuellt överförbara.

Aktuella artiklar