Peyronies sjukdom

Detta är ett tillstånd där fläckar av ärrvävnad (fibrösa plack) utvecklas längs penisskaftet. Detta kan resultera i böjning eller missbildning (förändringar i form) av penis, smärtsamma erektioner och problem med samlag. Sjukdomen fick sitt namn efter den franske kirurgen François Gigot de la Peyronies som beskrev det 1743. Alternativen för behandling inkluderar läkemedel som tas via munnen, på ytan av penis eller injiceras i ärrvävnad. Stretching, elektrisk behandling, laser och kirurgi finns andra alternativ. I sällsynta fall kan tillståndet klara upp helt, men de flesta män tycker att det antingen förblir densamma eller blir värre med tiden.

Peyronies sjukdom är ett tillstånd där ärrvävnad (fibrösa plack) utvecklas längs penisskaftet. Dessa plack orsakar penis att böja eller att anta ett timglas form. Förändringen i form är oftast bara uppenbart när penis är erigerad.

Relaterade artiklar

Orsaken är inte känd men det har föreslagits att en start eller upprepad skada på blodkärl orsaka läckage i delar av penis som vanligtvis inte kommer i kontakt med blod. Detta utlöser en attack av kroppens immunsystem, vilket leder till ärrbildning. Andra förslag är att det finns ett fel i personens arvsmassa eller förknippas med låga nivåer av det manliga hormonet testosteron. Det är också en form i vilken ett barn föds med sjukdomen (medfödd), men det är inte förrän könsmognaden utvecklas.

Det exakta antalet män som får Peyronies sjukdom är inte känt, eftersom vissa kan vara för pinsamt att se sin läkare om tillståndet. Men, är det tänkt att det drabbar mellan 3-9 män ur en 100. Det verkar oftast hos män i femtioårsåldern. Den medfödda formen är sällsynt. Ett litet antal tonåringar får också sjukdomen.

Peyronies sjukdom ses oftare hos personer som har diabetes mellitus (sockersjuka), hypertoni (högt blodtryck), hyperlipidemi (förhöjda blodfetter), tillstånd som påverkar hjärtmuskeln och Dupuytrens kontraktur (en förtjockad band av fibrös vävnad utvecklas över handflatan ). Det ses oftare hos personer som röker eller dricker mycket. Den utvecklar ibland hos personer som tar anti-epileptisk medicin fenytoin.

Peyronies sjukdom. Mediicines tas genom munnen.
Peyronies sjukdom. Mediicines tas genom munnen.

Om du får Peyronies sjukdom, är det första problemet du kan märka smärtsamma erektioner och områden av förtjockning längs penisskaftet. Du kanske märker att penis börjar bli böjda, vinklade eller förvrängda. Detta är mest uppenbart när penis är erigerad, men kan ibland ses även när det är mjukt (slapp). Denna period av smärta med erektion varar vanligtvis från 18 till 24 månader och är känd som den inflammatoriska fasen. Detta följs av en fibrotisk stadium där smärtan lägger sig utan ärrbildning fortsätter att utvecklas och den snedvridning av penis fortsätter. Ungefär hälften av män som får Peyronies sjukdom utvecklar depression.

De typiska symptomen på smärtsamma erektioner och krökning, vinklar eller missbildning av axeln är oftast tillräckligt för en läkare att misstänka att du har sjukdomen. Läkaren vanligen kommer att vilja mäta krökning eller snedvridning av penis medan den är upprätt, kan detta antingen bedömas genom fotografier du har görs hemma eller mer exakt genom användning av en vakuumpump eller injektion in i axeln, i operationen, att stimulera en erektion.

I de flesta fall är det inte nödvändigt att göra några andra tester, men ibland kan du bli ombedd att genomgå en typ av skanning som kallas en duplex ultraljud som visar upp blodcirkulationen i penis.

Om du har en mild version av sjukdomen som inte orsakar mycket smärta, om du inte är sexuellt aktiva, eller om du har få eller inga svårigheter med samlag, kan du bestämma att du inte vill ha någon behandling.

Det finns många icke-kirurgiska behandlingar som är tillgängliga för Peyronies sjukdom, men forskningen har hittills misslyckats med att bevisa att de är garanterade att fungera i alla människor.

Vad är Peyronies sjukdom? Läkemedel appliceras på ytan av penis.
Vad är Peyronies sjukdom? Läkemedel appliceras på ytan av penis.

Stretching: den tekniska benämningen för detta är extern penis dragkraft. Det handlar om bär en anordning som sträcker penis. Den har visat viss effekt i att förbättra längden på penis och minska missbildning.

Vakuum enheter: dessa arbetar på ett liknande sätt till draganordningar genom att skapa ett vakuum runt penis, som sträcker axeln.

Mediicines tas genom munnen: läkemedel försökt i det förflutna för detta tillstånd omfattar para-aminobensoat, kolchicin, propoleum, pentoxifyllin, vitamin E, tamoxifen och acetyl-L karnitin. Endast para-aminobensoat har stöd av europeiska riktlinjer och en brittisk licens som ska användas för detta tillstånd.

Läkemedel appliceras på ytan av penis: utvärtes verapamil har använts med viss framgång med att minska mängden krökning och förtjockning av fibrös vävnad, men måste det användas under cirka nio månader för att ha någon betydande effekt.

Läkemedel injiceras i placken: diverse mediciner har prövats, däribland verapamil, interferon och ett ämne som utvinns ur en bakterie som heter clostridial kollagenas. Forskning studier har rapporterat viss förbättring av smärtan, storleken av placken och mängden böjning av penis efter dessa injektioner.

Elektriska strömmar: den tekniska termen för denna behandling är jontofores. Ett läkemedel appliceras på ytan av penis och en mild elektrisk ström anbringas. Tanken bakom detta är att hjälpa läkemedlet tränger in i de djupare vävnaderna i penis, där de får störst effekt. Vissa studier rapporterar att denna metod har vissa fördelar medan andra säger att det har liten effekt.

Kirurgi

Kirurgi är den enda behandling som garanterat att ha en gynnsam effekt på Peyronies sjukdom, men det skulle endast erbjudas till dig när de förändringar som orsakas av tillståndet hade lugnat ner sig. Detta tar normalt 12-18 månader. Kirurgi är inte utan risker, och kan innefatta förkortning av penis och en chans att snedvridningen kommer att återvända. Om din förhud är redan tight, kan du behöva en omskärelse för att förhindra att det blir ännu hårdare efter operationen. Vissa människor kan känna knutar eller stygn under huden. Du bör överväga alla dessa frågor noggrant innan samtycker till operation.

Det finns olika alternativ:

  • Extrakorporeal stötvåg terapi Detta använder vibrationer från ljudvågor för att bryta ner de tuffa fibrösa plack. Ljudvågorna levereras av en anordning utanför kroppen. Du kan erbjudas sedering under förfarandet. Den tekniken är säker, men dess effekter är osäkra.
  • "Kallt stål" operation innebär operation med konventionella kirurgiska instrument. Flera åtgärder som är tillgängliga inklusive:
  • Den Nesbitt Tuck förfarande - detta innebär att ta bort en del vävnad från sidan av penis mittemot plack. Detta har effekten av uträtning men förkorta penis.
  • Komplikation - detta innebär att vika normal vävnad på sig själv snarare än att ta bort det helt.
  • Klippa ut plack - detta ibland kombineras med införandet av en plast stav (protes) för att motverka eventuella förkortning.
  • Laserkirurgi - är en koldioxid laser används för att förtunna plack.

En forskningsstudie visade att endast 13 av 100 män fick bättre helt utan behandling. Av de övriga hade hälften milda men fortsatta symtom, den andra hälften fick ökande mängder av smärta och / eller krökning av penis. Med behandling kan situationen ofta förbättras. Men mer forskning behövs för att undersöka effekten av de olika tillgängliga behandlingar på prognos.

Aktuella artiklar