Follikulit

Follikulit är en infektion i hårsäckarna i huden. Det är ett vanligt problem som är vanligtvis inte allvarligt. Tiny varfyllda prickar (pustler) utvecklas vid basen av ett hår, ofta i grödor. Lindriga fall löser ofta utan behandling. Ibland är antibiotika krämer eller tabletter som behövs. I återkommande fall kan antiseptiska huden tvättar användas.

Folliculitis innebär en inflammation eller infektion i hårsäckarna i huden. De flesta av huden är täckt med små hår som växer ut ur hårsäckarna. I follikulit är många hårsäckar i ett område av huden påverkas.

De drabbade hårsäckarna sväller i små varfyllda finnar. Varje enskild finne ser ut som en liten, rund, gul-röd fläck.

Relaterade artiklar

Follikulit. Gramnegativa follikulit.
Follikulit. Gramnegativa follikulit.

De flesta fall av follikulit beror på en infektion med en bakterie (bakterie) som kallas Staphylococcus aureus (S. aureus). Denna bakterie bärs oskadligt i näsan hos många människor, utan att orsaka några problem. Ibland andra bakterier (bakterier) är orsaken till follikulit.

Follikulit uppträder vanligen på platser där hårsäckarna skadas av friktion eller rakning, eller där det finns blockering av follikeln. Överdriven svettning (hyperhidros) på grund av överaktivitet i svettkörtlarna kan vara en annan orsak. Ibland kan använda en steroid kräm i ansiktet utlösa ett anfall av follikulit. Den vanligaste platsen påverkas är skägg området män. Andra vanliga platser för follikulit är armar, ben, armhålor och skinkor.

Follikulit kan inträffa var som helst på hår-bärande hud. (. Det kunde inte, till exempel, förekommer på handflatorna där det inte finns något hår) Det finns några särskilda typer av follikulit som förtjänar ett omnämnande:

  • Sycosis barbae - detta är det medicinska namnet för en långvarig (kronisk) follikulit i skägget området av ansiktet hos män. Det drabbar ofta överläppen och det kan vara svårt att behandla. Huden är smärtsamt och skorpa, med sveda och klåda på rakning. Många pustler utvecklas i hårsäckarna. Vissa män odla skägg för att lösa problemet.
  • Badtunna follikulit - som namnet antyder, tenderar detta att påverka människor som använder badtunnor mycket. Det varma vattnet uppmuntrar bakterier (bakterier) som kallas Pseudomonas spp.. att växa (i synnerhet om det inte finns tillräckligt klor i vattnet för att hålla den ren). Bada i denna "soppa" av bakterier kan öka risken för follikulit. Denna typ av follikulit är i allmänhet ofarliga och förhindras genom korrekt underhåll av badtunnor. Duscha efter användning av barrel tycks inte minska risken för follikulit.
  • Gramnegativa follikulit - detta är en typ av follikulit som kan uppstå efter akne har behandlats med långsiktiga antibiotika. Olika bakterier är inblandade (ej stafylokocker). Gramnegativa hänvisar till en typ av fläck som används i ett laboratorium för att identifiera olika typer av bakterier.
  • Pseudo-follikulit - det är egentligen inte en riktig follikulit. Det ser lika, så små klumpar bildas vid baserna av hårstrån. Dessa klumpar innehåller inte pus. De är faktiskt på grund av inåtväxande hårstrån. Ibland detta problem orsakar ärrbildning. Pseudo-follikulit är vanligare hos personer med lockigt eller Afro-Caribbean hår.
Vad är follikulit? Varför uppkommer follikulit?
Vad är follikulit? Varför uppkommer follikulit?

Bölder och carbuncles är de medicinska namnen för vad man skulle kalla en böld. Båda är hudinfektioner orsakade av bakterier (bakterier) - vanligtvis S. aureus. En furunkel är en hudinfektion som innebär hårsäcken och omgivande hud. Kluster av bölder kan gå samman under ytan av huden och bildar en böld. En karbunkel betyder infektionen har spridit sig djupare i huden och ärrbildning är mer sannolikt. Carbuncles och bölder i allmänhet mycket större och mer smärtsamt än de små pustler du får i follikulit. De kan behöva skäras till (ristad) och dränerad (halade) att låta pus ut.

Ibland akne kan likna follikulit också. Den huvudsakliga skillnaden är att i akne, hårsäckarna blir igensatta med oljor (från körtlar i huden) och döda hudceller. Det kan också finnas en överväxt av vissa bakterier som kan leva i hårsäckarna.

Generella åtgärder innebär undviker saker som förvärrar tillståndet. Det är viktigt att raka i riktning mot hårväxten. Ibland är det värt att ta en paus från rakning för ett par dagar, för att låta follikulit bosätta sig av sig själv. Åtsittande kläder över det drabbade området, särskilt om det får dig att svettas, kommer inte att hjälpa heller. Hålla svalt och hålla follikulit utsätts för frisk luft också kommer att hjälpa. Om du har follikulit du inte bör dela handdukar, tvättlappar och rakhyvlar.

Lindriga fall

De flesta fall eller follikulit är milda och inte behöver någon behandling. Det rensar ofta utan någon behandling inom 7-10 dagar. Det kan vara bra att använda en fuktkräm (mjukgörande medel), som innehåller ett antibakteriellt medel - till exempel Dermol ® kräm eller lotion eller Emulsiderm ®. Detta kommer att förbättra tillståndet i huden och lugnar den. Det kan hjälpa follikulit att rensa snabbare och minska risken för att det blir värre. Du kan använda en av dessa mjukgörare som en tvål substitut tills follikulit har läkt. Särskilda förberedelser för bad eller dusch - till exempel Dermol ® 200 Dusch Emollient, Dermol 600 ® Bath Mjukgörande och Oilatum ® Plus badtillsats.

Typer av follikulit. Follikulit och andra hudinfektioner.
Typer av follikulit. Follikulit och andra hudinfektioner.

Om enkla åtgärder under ett par dagar inte tillåter follikulit att förbättra, bör du förmodligen se din läkare för ytterligare råd och behandling.

Lokaliserad follikulit

För lokaliserade områden av follikulit, kan ett antibiotikum kräm vara användbara. Fusidinsyra (fucidin ® kräm) är en lämplig antibiotisk kräm som kan appliceras 3-4 gånger per dag till drabbade områden.

Mer allvarliga fall

Om follikulit är mer allvarlig eller utbredd sedan en kurs av antibiotika tabletter kan behövas.

Återkommande eller långvarig (kronisk) follikulit

Återkommande follikulit är där infektionen hela tiden kommer tillbaka, men det försvinner med behandlingen. Mellanrummen mellan episoder kan få kortare och, slutligen, är kronisk follikulit resultatet. I dessa fall kan din läkare ta en svabb från huden där follikulit är. Denna pinnen kan visa vad bakterier (bakterier) är ansvarig för infektionen. Om pinnen bekräftar S. aureus, är det en bra idé att ta lite fler kompresser, oftast från näsan, för att se om du är en bärare av denna bakterie.

Om du bär stafylokocker i näsan och du får återkommande follikulit (eller om du har kronisk follikulit), är detta sannolikt vara orsaken bakom det. Behandlingen är att förstöra (utrota) för stafylokocker och förhindra ytterligare follikulit. Detta omfattar vanligtvis tre former av behandling som skall användas samtidigt. För det första, en kurs av antibiotika tabletter. Det andra, en på en antibiotikakur nasal kräm. Eftersom stafylokocker kan också finnas på andra delar av kroppen, inte bara där follikulit är, är det också lämpligt att använda en antiseptisk huden tvätta eller duschtvål. Produkter som innehåller klorhexidin (t.ex. Hibiscrub ® 4% lösning eller Hydrex ® 4% kirurgisk scrub) eller Ster-Zac Bath Concentrate ®) är lämpliga. Du bör också tvätta kläder, lakan och handdukar på en varm tvätt. Slutligen måste du ha återkommande svabbar för att bekräfta att du är tydlig av bakterierna - tre tydliga svabbar under en treveckorsperiod kommer att bekräfta stafylokock infektion har utrotats.

Vanligtvis är follikulit en mild, icke-allvarliga problem som inte leder till komplikationer. I själva verket ofta är självbegränsande vilket innebär att det blir bättre på egen hand, utan behandling.

Ibland människor får problem med återkommande eller långvarig (kronisk) follikulit (se ovan), vilket kan ses som en komplikation.

Mindre vanliga, kan infektion i hårsäcken sprida djupare eller till omgivande vävnader, vilket leder till bölder (bölder eller karbunkel - se ovan). En generaliserad hudinfektion som kallas cellulit kan förekomma. Detta kan oftast behandlas med en kurs av antibiotika tabletter. Ibland kan cellulit vara allvarligare och spridning. Detta kan behöva antibiotika som ges direkt i en ven på sjukhus, men det skulle vara mycket ovanligt att ha hänt på grund av follikulit.

När folk har haft karbunkel eller mer omfattande infektioner, ärrbildning i huden kan bli resultatet.

Att hålla huden ren, torr och fri från skrubbsår eller irritation kan bidra till att förebygga follikulit. Vissa människor är mer benägna att infektioner, till exempel personer med diabetes. Om du har ett medicinskt problem som gör dig mer benägna att få infektioner, kan dessa försiktighetsåtgärder vara viktigare. Använda antiseptiska tvättar rutinmässigt är i allmänhet inte rekommenderas, eftersom de kan göra huden öm och torr. Att hålla huden återfuktad kan hjälpa till att skydda den från skador. Var försiktig vid rakning (speciellt om du våt rakning), med en rakgel, skum eller tvål för att smörja bladen över hela huden och förhindra skärsår.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…