Tunga perioder (menorragi)

Tunga perioder är vanliga. I de flesta fall ingen orsak kan hittas. I vissa fall orsaken finns som endometrios, muskelknutor och andra villkor (se nedan). I de flesta fall behandling är effektiva genom att använda läkemedel för att minska blödning, eller genom kirurgi.

Omkring 1 i 3 kvinnor beskriver sina perioder som tunga. Men det är ofta svårt att veta om din mens är normal eller tung jämfört med andra kvinnor. Vissa kvinnor som känner att de har tunga perioder har faktiskt en genomsnittlig blodförlust. Vissa kvinnor som känner att de har normala perioder har faktiskt en tung blodförlust. Merparten av blodförlust (ca 90%) inträffar vanligen i de första tre dagarna med antingen normala eller tunga perioder.

Vissa medicinska definitioner av blodförlust under en period är:

 • En normal period är en blodförlust mellan 20 och 60 ml (4-12 teskedar). Blödning kan pågå i upp till åtta dagar, men blödning i fem dagar är genomsnittliga.
 • En tung period är en blodförlust på 60-80 ml ​​eller mer. Detta är ungefär en halv teacupful eller mer. Det är dock svårt att mäta den mängd blod som du förlorar under en period. För praktiska ändamål, är en period förmodligen tung om det orsakar en eller flera av följande:
  • Översvämningar genom att kläder eller sängkläder.
  • Du behöver täta byten av bindor eller tamponger.
  • Du behöver dubbla mensskydd (tamponger och handdukar).
  • Du passerar stora blodproppar.
 • Menorragi innebär tunga perioder som återkommer varje månad. Också, att blodförlusten stör din livskvalitet. Till exempel, om det hindrar dig att göra normala aktiviteter såsom att gå ut, arbeta eller shoppa. Menorragi kan förekomma ensamma eller i kombination med andra symptom.

Relaterade artiklar

Orsaken är inte känd i de flesta fall

Detta kallas dysfunktionella uterin blödning och är orsaken till tunga perioder i 4 till 6 av 10 fall. I detta tillstånd, livmodern (livmodern) och äggstockar är normala. Det är inte en hormonell problem. Ägglossning är oftast normalt och perioderna är oftast vanliga. Det är vanligare om du nyligen har startat din tid eller om du närmar klimakteriet. Vid dessa tillfällen kan du hitta dina oregelbundna liksom tung.

En kemikalie som kallas prostaglandin kan spela en roll. Mängden prostaglandin i blodet kan vara olika i kvinnor med tunga perioder. Den livmoderslemhinnan är mer känsliga för effekterna av prostaglandin, vilket resulterar i tyngre perioder. I vissa kvinnor, de blodkärl som försörjer blod till livmoderslemhinnan är större (dilaterade), vilket sedan resulterar i blodförlust är tyngre. Denna dilatation är också tänkt att vara på grund av prostaglandiner i kroppen.

Andra orsaker

Dessa är mindre vanliga. De omfattar följande:

 • Muskelknutor. Dessa är godartade (godartade) utväxter i muskeln i livmodern. De orsakar ofta inga problem, men ibland orsaka symtom såsom tunga perioder. Se separat broschyr kallas Myom för detaljer.
 • Övriga villkor i livmodern, som endometrios (se separat broschyr som heter Endometrios ), kan infektioner eller polyper, leda till tunga perioder. Cancer i livmoderslemhinnan (endometriecancer) är en mycket ovanlig orsak. De flesta fall av endometriecancer utvecklas hos kvinnor i åldern i 50-årsåldern eller 60.
 • Hormonella problem. Perioder kan vara oregelbunden och ibland tungt om du inte ägglossning varje månad. Till exempel förekommer det hos vissa kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom. Kvinnor med en underaktiv sköldkörtel kan ha tunga perioder.
 • Den intrauterina inlägg (spiralen, eller spole) orsakar ibland tunga perioder. Men en särskild hormonfrigörande spiralen kallas intrauterint system (IUS) kan faktiskt behandla tunga perioder (se "Levonorgestrel intrauterint system (LNG-IUS)" nedan).
 • Pelvisinfektioner. Det finns olika infektioner som ibland kan leda till kraftiga blödningar utvecklas. Till exempel klamydia kan orsaka ibland kraftiga blödningar. Dessa infektioner kan lätt behandlas med antibiotika.
 • Warfarin eller liknande läkemedel störa blodkoagulationen. Om du tar något av dessa läkemedel för andra sjukdomar, kan det ha en bieffekt av tyngre perioder.
 • Vissa läkemedel som används för kemoterapi kan också orsaka tunga perioder.
 • Blodproppssjukdomar är sällsynta orsaker till kraftiga blödningar. Andra symtom är också benägna att utveckla, såsom blåmärken eller blödning från andra delar av kroppen.
Tunga perioder (menorragi). Övriga villkor i livmodern.
Tunga perioder (menorragi). Övriga villkor i livmodern.

Om du slutar ta p-piller kan det tyckas orsaka tunga perioder. Vissa kvinnor blir van vid de lätta månatliga blödningar som uppträder under p-piller. Normala perioder tillbaka om du slutar med p-piller. Detta kan visa sig tyngre, men är vanligtvis normala.

 • En läkare kan vilja göra en intern (vaginal) undersökning för att undersöka din livmoderhalsen (cervix) och även för att bedöma storleken och formen på livmodern (uterus). Dock är en undersökning inte alltid nödvändigt, särskilt hos yngre kvinnor som inte har några symptom som tyder på något annat än dysfunktionella uterin blödning.
 • Ett blodprov för att kontrollera anemi utförs vanligtvis. Om du blöder kraftigt varje månad så att du inte kan ta in tillräckligt med järn i kosten, som behövs för att ersätta det blod som du förlorar. (Järn behövs för att göra blodkroppar.) Detta kan leda till anemi vilket kan orsaka trötthet och andra symtom. Upp till 2 i 3 kvinnor med återkommande tunga perioder utveckla anemi.

Om vaginal undersökning är normalt (som det är i de flesta fall), och du är under 40 år, inga ytterligare tester krävs vanligtvis. Diagnosen är oftast dysfunktionella uterin blödning och behandling kan startas vid behov. Ytterligare tester kan rekommenderas för vissa kvinnor, särskilt om det finns oro för att det kan vara en orsak till de tunga perioder än dysfunktionella uterin blödning. Till exempel:

 • Kvinnor över 45 år som utvecklar tunga perioder.
 • Om behandling av förmodad dysfunktionella uterin blödning verkar inte hjälpa.
 • Varje kvinna där en läkare upptäcker en stor eller onormal livmodern, eller som har andra symtom som kan tyda på ett underliggande problem. Till exempel, om du:
  • Lufta mellan perioder, eller har oregelbundna blödningar.
  • Har blödning eller smärta under, eller strax efter, sex.
  • Har smärtan bortsett från normala mensvärk.
  • Har någon förändring i ditt vanliga mönstret för blödning, särskilt om du är över 45 år.
  • Har symtom som tyder på en hormonell problem eller blodsjukdom.

Om mätningar rekommenderas då de kan innehålla en eller flera av följande:

 • En ultraljudsundersökning av livmodern. Detta är en smärtfri test som använder ljudvågor för att skapa bilder av strukturer inuti kroppen. Sonden av skannern kan placeras på magen (buken) för att skanna livmodern. En liten sond är också ofta placerad inne i slidan för att skanna livmodern från denna vinkel. En ultraljudsundersökning kan vanligtvis upptäcka eventuella muskelknutor, polyper, eller andra förändringar i strukturen av livmodern.
 • Interna bomullstoppar. Detta kan ske om en infektion är den misstänkta orsaken till den kraftiga blödningar. En kompress är en liten boll av bomull på änden av en tunn pinne. Det kan försiktigt gnuggas på olika ställen för att få ett prov av slem, flytningar, eller vissa celler. En svabb tas vanligen från toppen av slidan och även från livmoderhalsen. Proverna skickas sedan iväg till laboratoriet för testning.
 • Endometrial provtagning. Det är där en tunn slang förs in i livmodern. Gentle sug används för att få små prover (biopsier) av livmoderslemhinnan (endometrium). Detta görs vanligtvis utan bedövning. Det är mer sannolikt att göras om du är äldre än 45 år, har ihållande blödning eller har provat behandling utan att det hjälper. Proverna undersöks i mikroskop för avvikelser.
 • Hysteroscopy. Det är där en läkare kan titta inuti livmodern. En tunn teleskop förs in i livmodern via livmoderhalsen via slidan. Även detta kan ofta göras utan bedövningsmedel. Små prover kan också tas under detta test.
 • Blodprover. Till exempel, en underaktiv sköldkörtel eller en blödningssjukdom om misstänks.

Det kan vara värt att hålla en dagbok under några perioder (före och efter varje behandling). Din läkare kan ge dig ett diagram som du kan fylla i. I grund och botten du registrera antalet bindor eller tamponger som du behöver varje dag, och antalet dagar av blödning. Notera också om du har någon översvämning eller avbrott i normala aktiviteter. För ett exempel på ett diagram, se separat broschyr, Period blodförlust diagrammet. En dagbok är användbart för både patient och läkare att se:

 • Hur dåliga symtom är, och om behandling behövs.
 • Om behandlingen inleds, för att bedöma om det hjälper. Vissa behandlingar tar några menstruationscykler för att fungera fullt ut. Om du håller en dagbok det hjälper dig att komma ihåg exakt hur det går.

Behandling syftar till att minska mängden blodförlust. Resten av denna bipacksedel diskuterar behandlingsalternativ för kvinnor som har regelbunden men tunga perioder utan tydlig orsak (dysfunktionell uterin blödning). Detta är de flesta fall. Om det finns en bakomliggande orsak, såsom ett myom eller endometrios, kan behandlingsalternativ vara annorlunda.

Inte behandla

Det här är ett alternativ om din mens inte stör för mycket med normalt liv. Du kan vara säkra på att det inte finns någon anledning till dina tunga perioder, och du kanske kan leva med dem. Ett blodprov kan rekommenderas varje så ofta för att kontrollera anemi. Järntabletter kan korrigera anemi.

Levonorgestrel intrauterint system (LNG-ius)

Denna behandling fungerar oftast mycket bra. LNG-IUS (eller Mirena © spole) liknar en intrauterin preventivmedel (spiralen, eller spole). Det sätts in i livmodern (uterus) och långsamt släpper en liten mängd av ett gestagen hormon som kallas levonorgestrel. Mängden hormon som frigörs varje dag är liten men tillräcklig för att arbeta inne i livmodern. I de flesta kvinnor blir blödning antingen väldigt lätt eller upphör helt inom 3-6 månader efter start denna behandling. Period smärta är oftast reduceras också. LNG-IUS arbetar främst genom att göra livmoderslemhinnan mycket tunn.

LNG-IUS är en långverkande behandling. Varje enhet varar i fem år, även om det kan tas ut när som helst. Det är särskilt användbart för kvinnor som kräver långsiktig preventivmedel, eftersom det också är en pålitlig form av preventivmedel. Se separat broschyr kallad intrauterin systemet för detaljer. Detta är dock oftast inte lämplig om du inte behöver lång sikt (minst ett år) preventivmedel.

Tranexamsyratabletter

Tranexamsyra tabletter är ett alternativ om LNG-IUS är inte lämplig eller inte ville. Behandling med tranexamsyra kan minska tyngden av blödning med nästan hälften (40-50%) i de flesta fall. Dock är antalet dagar av blödning under en period inte minskar, och inte heller är mensvärk. Du behöver ta en tablett 3-4 gånger per dag, i 3-5 dagar under varje period. Tranexamsyra verkar genom att minska nedbrytningen av blodproppar i livmodern. I själva verket, det stärker blodproppar i livmoderslemhinnan, vilket leder till mindre blödning. Om biverkningar uppstår de är vanligtvis små, men kan innefatta en orolig mage.

Antiinflammatoriska smärtstillande medel

Det finns olika typer och märken. De flesta är tillgängliga endast efter ordination men du kan köpa en som heter ibuprofen från apotek. Din läkare kan ordinera dem kallas mefenaminsyra eller naproxen. Dessa läkemedel minskar blodförlust med ungefär en tredjedel (20-50%) i de flesta fall. De underlättar också mensvärk. Du måste ta tabletterna för ett par dagar under varje period. De fungerar genom att minska den höga prostaglandin i livmoderslemhinnan som tycks bidra till tunga perioder och mensvärk. Men, men de minskar inte antalet dagar i perioden varar.

Vad är en normal period, en tung period, och menorragi? Den intrauterina inlägg (spiralen, eller spole).
Vad är en normal period, en tung period, och menorragi? Den intrauterina inlägg (spiralen, eller spole).

Biverkningar förekommer i vissa människor och kan inkludera en orolig mage. Om du har en historia av sår i tolvfingertarmen eller magsår eller astma, bör du bara ta dessa läkemedel på en läkares råd. Se separat broschyr som heter Anti-inflammatoriska smärtstillande för detaljer.

Många kvinnor tar både antiinflammatoriska smärtstillande och tranexamic tabletter syra för ett par dagar under varje period, eftersom de fungerar olika och denna kombination av tabletter kan vara riktigt effektivt för många kvinnor med tunga perioder.

Det kombinerade p-piller (COCP)

Detta minskar blödning med minst en tredjedel av de flesta kvinnor. Det hjälper ofta med mensvärk också. Det är en populär behandling med kvinnor som också vill använda preventivmedel, men som inte vill använda LNG-IUS. Om det behövs, kan du ta detta i tillägg till anti-inflammatoriska smärtstillande medel (beskriven ovan), särskilt om mensvärk är ett problem. Se separat broschyr kallad Kombinerade p-piller för detaljer.

Långverkande gestagen preventivmedel

Den p-spruta och p-stav tenderar också att minska tunga perioder. Till exempel, upp till hälften av kvinnor på p-spruta har inga perioder efter ett år. De ges inte som en behandling bara för tunga perioder. Men om du behöver preventivmedel då en av dessa kan vara ett alternativ för dig. Se separata broschyrer som kallas p-spruta och p-stav för detaljer.

Norethisterone

Norethisterone är ett gestagen medicin. Det är inte ofta för att behandla tunga perioder. Det anses ibland om andra behandlingar inte har fungerat, är olämpliga eller inte ville. Norethisterone ges att ta på dagarna 5-26 i menstruationscykeln (dag 1 är den första dagen av din menstruation). Däremot tar noretisteron på detta sätt inte fungera som ett preventivmedel.

Anledningen noretisteron inte används ofta som en regelbunden behandling beror på att många kvinnor får biverkningar, såsom uppblåsthet, vätskeretention, ömma bröst, illamående, huvudvärk och yrsel. Dock är noretisteron används som en tillfällig åtgärd för att stoppa mycket rikliga menstruationer (se "Akutvård att snabbt stoppa kraftig blödning" nedan).

Andra läkemedel

Andra hormonella behandlingar, såsom gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)-analoger, används ibland av specialister på sjukhus. Men de är inte rutinmässiga behandlingar, på grund av olika biverkningar som är vanliga.

Kirurgisk behandling

Med kirurgi är inte ett förstahandsval vid behandling. Det är ett alternativ om ovanstående behandlingar inte hjälper eller är olämpliga:

 • Att ta bort eller förstöra livmoderslemhinnan är ett alternativ. Detta kallas endometrieablation eller resektion. Ett instrument ledes in i livmodern via slidan. Syftet är att ta bort så mycket av slemhinnan i livmodern som möjligt. Detta kan göras på olika sätt, t.ex. med hjälp av värme, mikrovågor, och kryoterapi. Denna behandling förhindrar kvinnor från att skaffa barn i framtiden. Men det har varit några graviditeter i övrigt fertila kvinnor, så det kan inte användas som preventivmedel.
 • Hysterektomi är den traditionella operationen där livmodern avlägsnas helt. Dock är hysterektomi gjort mycket mindre vanligt i dessa dagar eftersom endometrieablation blev tillgängliga under 1990-talet. Det kan övervägas om alla andra behandlingsalternativ inte har fungerat för dig.

Vissa kvinnor har väldigt kraftiga blödningar under en period. Detta kan orsaka en hel del blodförlust, och ångest. Ett alternativ som en akut behandling är att ta en kurs av noretisteron tabletter. Norethisterone är ett gestagen medicin. Gestagener agera som kroppens naturliga progesteron hormoner - de styr uppbyggnaden av celler som kantar livmodern (uterus).

Så, om en period är mycket tung och långvarig, kan din läkare rekommendera att du tar noretisteron tabletter. En dos av 5 mg tre gånger dagligen under 10 dagar är den vanliga behandlingen. Blödning stannar oftast inom 24-48 timmar efter påbörjad behandling. Om blödningen är ovanligt stort sedan 10 mg tre gånger dagligen kan ges. Detta bör då vara avsmalnande ner till 5 mg tre gånger dagligen under en vecka, när blödningen har slutat.

Tunga perioder på grund av dysfunktionella uterin blödning verkar vara vanligare under de första åren efter start perioder (och under månaderna som kör fram till klimakteriet). Om du är en tonåring och har tunga perioder, har du en god chans att de kommer att slå sig ner under några år och blir mindre tung.

Så, till exempel, om du tar behandling för tunga perioder medan en tonåring eller ung vuxen, är det mycket troligt att du inte kommer att behöva det efter några år.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Kvinnors hälsoproblem

Aktuella artiklar

 • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…
 • I Barretts esofagus de celler som klär nedre matstrupen är onormalt. Den främsta…
 • Epiglottitis är den term som används för att beskriva inflammation och svullnad…
 • Muskeldystrofi är en ärftlig (genetisk) sjukdom som orsakar muskelsvaghet. Det…