Preventivmedel injektion

Den preventiva injektion är en mycket effektiv och säker form av preventivmedel. Varje injektion varar för antingen åtta eller tolv veckor, beroende på vilken typ ges av injektion.

Den p-spruta innehåller ett gestagen hormon. Det har använts sedan 1960-talet och används över hela världen. Depo-Provera ® är det varumärke som används oftast och det ges var 12: e vecka. Noristerat ® är ett varumärke och det ges var 8: e vecka.

Den gestagen injiceras i en muskel och sedan frisätts gradvis i blodomloppet. Det fungerar främst genom att stoppa utsläpp av ägg från äggstocken (ägglossning). Den tjocknar också slem gjorts av livmoderhalsen som bildar en slemproppen. Detta stoppar spermierna att komma igenom till livmodern för att befrukta ett ägg. Det gör också livmoderslemhinnan tunnare. Detta gör det osannolikt att ett befruktat ägg kommer att kunna implantera i livmodern.

P-spruta. Vad är p-spruta?
P-spruta. Vad är p-spruta?

Det är mycket effektivt. Färre än 4 kvinnor av 1000 med hjälp av den kommer att bli gravid efter två år. Jämför detta med när ingen preventivmedel används. Mer än 80 av 100 sexuellt aktiva kvinnor som inte använder preventivmedel blir gravida inom ett år.

  • Du behöver inte komma ihåg att ta ett piller varje dag. Du måste bara tänka på preventivmedel var 2-3 månader.
  • Det stör inte kön.
  • Den kan användas vid amning.
  • Det kan hjälpa en del av problemen med perioder, såsom premenstruell spänning, tunga perioder och smärta.
  • Det kan användas av vissa kvinnor som inte kan ta kombinerade p-piller.
  • Det kan hjälpa till att skydda mot bäcken infektion. Den slemproppen i livmoderhalsen kan stoppa bakterier som reser in i livmodern.
  • Injektionen kan inte tas bort en gång ges. Eventuella biverkningar kommer att pågå i mer än 2-3 månader, tills progesteron går från din kropp.
  • Eftersom injektionen är långtidsverkande, tar det en viss tid efter den sista injektionen för att bli fertila igen. Denna tid varierar från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor kan inte ägglossning i 6-8 månader efter den sista injektionen. I sällsynta fall kan det ta upp till två år innan fertilitet avkastning. Denna fördröjning är inte relaterat till den tid du använder detta preventivmedel.
  • Dina perioder kommer sannolikt att förändras. Under de första månaderna vissa kvinnor har oregelbundna blödningar som kan vara tyngre och längre än normalt. Det är dock ovanligt att tunga perioder skulle kvarstå. Efter de första månaderna är det vanligare för perioderna blir ljusare än vanligt, även om de kan vara oregelbunden. Många kvinnor har inga perioder alls. Ju längre det används, desto mer sannolikt perioder sluta. Perioder stanna för ungefär 7 av 10 kvinnor efter att de har fått injektionen för ett år.

Vissa kvinnor tycker att ha oförutsägbara eller oregelbundna perioder kan vara en olägenhet. Men om du utvecklar oregelbundna blödningar under mottagning av injektionen så bör du informera din läkare. Oregelbunden blödning kan ibland vara på grund av ett annat skäl, såsom en infektion. Detta kan behöva behandlas.

Bortsett från ändringar i perioder, biverkningar är ovanliga. Om en eller flera skulle inträffa, nöja de ofta ner över ett par månader eller så. Exempel på möjliga biverkningar är viktökning, vätskeretention, ökad akne och bröst obehag.

Den vanligaste orsaken till att kvinnor sluta ha injektionerna är på grund av oregelbundna blödningar.

Injektionen kan leda till vissa benskörhet. Detta brukar inte orsaka några problem och benen återgår till det normala när injektionerna stoppas. Använda injicerbara preventivmedel under många år skulle leda till mer ben gallring. Det rekommenderas därför att du har en översyn vartannat år med din läkare eller sjuksköterska. De kommer att diskutera om denna metod är fortfarande den bästa för dig.

Mycket sällan, kan injektionen orsaka viss smärta eller svullnad vid platsen där injektionen gavs. Du ska kontakta din läkare eller sjuksköterska om du har några tecken eller symtom på infektion injektionsstället (t.ex. rodnad eller svullnad).

De flesta kvinnor kan ha p-spruta. Din läkare eller familjeplanering sjuksköterska kommer att diskutera några aktuella och tidigare sjukdomar. Till exempel bör du inte ha det om du nyligen har haft bröstcancer eller har hepatit.

Om du har riskfaktorer för osteoporos (gallring av benet) så är det normalt lämpligt att använda en annan preventivmetod. Exempel på riskfaktorer är inte att ha en period på sex månader eller mer (som ett resultat av över-träning, extrem bantning eller ätstörningar), mycket drickande eller en nära hereditet för osteoporos.

Injektionen ges i en muskel, vanligtvis i skinkan. Det bör inte ges under graviditet. Det är därför viktigt att vara säker på att du inte är gravid när du har din första injektion.

Av detta skäl den första injektionen ges vanligen under de första 1-5 dagarna av en period. Om du har den injektion inom fem dagar från en period, kommer du att skyddas omedelbart. Ytterligare injektioner ges sedan upp till 12 veckor från varandra, beroende på den använda typen. Om du inte kan boka tid inom denna 5 dagars fönster, kan du få injektionen när som helst, så länge du är någorlunda säker på att du inte är gravid. Din sjuksköterska eller läkare kommer att råda dig att använda extra preventivmedel (t.ex. kondom) under 7 dagar efter injektionen. Detta vad som kallas en "off-label" och inte alla metoder kommer att tillåta det.

Läkaren eller sjuksköterskan kommer att berätta vilken typ av insprutning du har och hur lång tid det är tills nästa injektion. Det kan ges upp till två veckor för tidigt. Detta kan vara praktiskt om du till exempel att du skall ligga på en semester när nästa injektion beror.

Obs: du kommer att förlora skyddet mot graviditet om du är sent med nästa injektion.

Din GP, ​​sjuksköterska och apotekare är bra källor till information om du har några frågor.

FPA (tidigare Family Planning Association) ger också information och rådgivning.
FPA: s Hjälptelefon: 0845 310 1334 eller besök deras hemsida www.fpa.org.uk

Aktuella artiklar