Kalciumpyrofosfat nedfall - inklusive pseudogikt

Kalciumpyrofosfat (CPP) är ett ämne som produceras i brosken i lederna. Det kan bli deponeras som kristaller på ledvävnader. Detta kallas kalciumpyrofosfat nedfall (CPPD). CPPD kan orsaka en rad problem, varav det mest kända är pseudogikt. Detta är nästan identiskt med gikt, vilket orsakar attacker av smärta och svullnad i en eller flera leder. Vissa människor får skador på leden, vilket orsakar en typ av långvarig artrit. CPPD kan orsaka några symtom och ibland plockas upp på en X-ray gjort för en icke-närstående tillstånd. Till skillnad från gikt, finns det ingen särskild terapi för pseudogikt. Vila, is förpackningar och antiinflammatoriska smärtstillande medel är de viktigaste formerna av behandling.

CPP kristaller kan bli avsatta på brosk och diverse andra vävnader i och kring lederna. Detta är känt som CPP deposition (CPPD). Vissa människor har CPPD på brosk som täcker deras förband. Detta kallas chondrocalcinosis (CC). Det kan orsaka några symtom, men kan plockas upp på en X-ray. Andra människor kan få en attack av ledvärk och svullnad identisk med gikt. Detta kallas pseudogikt, eller akut CPP crystal artrit. Det finns också en mer långsiktig tillstånd som kallas kronisk CPP kristall inflammatorisk artrit. Vissa personer med artros (OA) blir CPPD och, när detta orsakar symptom, är det kallas OA med CPPD.

Relaterade artiklar

Varför CPP kristaller bildas?

Det kan finnas många skäl till varför CPP bildar kristaller som sätta sig på vävnaderna i och kring lederna.

Vissa människor ärver en defekt gen som gör dem mer benägna att utveckla CPP kristaller i lederna.

Flera förhållanden kan utlösa crystal formation, inklusive:

 • Brist på vätska (dehydrering).
 • En attack av någon allvarlig sjukdom.
 • Överaktivitet av bisköldkörtlarna ( hyperparatyreoidism ).
 • Långvarig användning av kortisonpreparat.
 • Underaktiv sköldkörtel ( hypotyreos ).
 • Någon orsak till artrit.
 • Hemokromatos (en sjukdom som orsakar för mycket järn i kroppen).
 • Wilsons sjukdom (en ärftlig sjukdom som orsakar en ansamling av koppar i kroppen).
 • Akromegali (en sjukdom som orsakas av en ökad nivå av tillväxthormon i kroppen).
 • Njure dialys.
 • Operation eller skada.
 • Låg magnesium i blodet (hypomagnesemi).

CPPD är vanligare när man blir äldre. X-ray studier visar att över hälften av personer över 80 års ålder har förändringar typiska för CPPD. En engelsk studie beräknat att 7-10 personer av 100 över 60 års ålder har CC. Män och kvinnor är lika drabbade.

Siffror från Europa tyder på att varje år omkring 1 i 100.000 människor drabbas av en akut attack av pseudogikt,

CPP kristaller som samlas på brosk (CC) kan orsaka några symtom, men kan bara plockas upp på en X-ray.

Akut CPP kristall artrit eller pseudogikt kan orsaka exakt samma symptom som gikt. Således kommer det att finnas smärta, värme, rodnad och svullnad i en eller flera leder. Varje led kan vara inblandade, men knäna är mest berörda, följt av handleder, axlar, fotleder, händer och fötter.

Kronisk CPP kristall artrit liknar OA. Det orsakar långsiktiga skador på leder, med smärta och stelhet. Knän, höfter, axlar och handleder oftast drabbas.

Kalciumpyrofosfat nedfall - inklusive pseudogikt. Arthritis Research Storbritannien.
Kalciumpyrofosfat nedfall - inklusive pseudogikt. Arthritis Research Storbritannien.

Röntgen kan vara till hjälp. Showen skuggor som ser ut som raka linjer typiska för CC. Scans kan också vara användbart. Tittar på ledvätska som har tagits bort med en spruta och nål i mikroskop kan visa typiska CPP kristaller.

Tester kan behövas för att utesluta andra orsaker.

Vad skulle det annars vara?

Det finns flera andra förhållanden som kan orsaka ledvärk och svullnad. Dessa inkluderar gikt, infektion ( septisk artrit ), artros och reumatoid artrit.

CC som inte producerar några symtom behöver inte någon behandling.

Pseudogikt kan inte botas, men behandlingen är tillgänglig för att lindra symptomen tills attacken kvittar. Ice förpackningar och vila kan vara till hjälp. smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel ges vanligtvis för att hjälpa smärta och inflammation. Andra behandlingar försökte ibland innefatta tömning någon vätska med en spruta och nål, injicera steroider vätska i leden och ta kortisontabletter.

Kronisk CPP kristall artrit är oftast behandlas på samma sätt som pseudogikt, med smärtstillande och anti-inflammatoriska läkemedel. Andra läkemedel försökte kallas colchicinen, metotrexat och hydroxyklorokin.

Attacker av pseudogikt brukar bosätta sig i ungefär tio days.Chronic CPP kristall artrit kan orsaka långsiktiga skador på leder och svårigheter med mobility.If CPDD orsakas av en annan sjukdom, kommer allvaret beror på den bakomliggande orsaken.

Till skillnad från gikt, det finns ingen behandling eller kost som kan förhindra uppkomsten av CPP kristaller. Om en underliggande sjukdom orsakade en episod av pseudogikt (t.ex. dehydrering eller låga halter magnesium), kan behandla detta förhindra ytterligare attacker.

Liksom OA, kan skadan från kronisk CPP kristall artrit begränsas genom att hålla din vikt normal och få en måttlig mängd motion.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Arthritis Research Storbritannien

Aktuella artiklar