Thyroid skannar och tester upptag

Thyroid skannar och tester upptag använder små doser av radioaktiva kemikalier för att skapa bilder av sköldkörteln. Dessa tester hjälper till att bedöma storlek, struktur och funktion i sköldkörteln.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Thyroid skannar och tester upptag använder små doser av radioaktiva kemikalier för att skapa speciella bilder i sköldkörteln. Dessa bilder kan hjälpa läkare att titta på strukturen i sköldkörteln och bedöma hur väl det fungerar.

Sköldkörteln är en körtel som finns i nacken. Dess huvudsakliga funktion är att göra hormoner. Hormoner är kemiska ämnen som släpps ut i blodomloppet. De fungerar som budbärare som påverkar celler och vävnader i avlägsna delar av kroppen. Sköldkörtelhormon påverkar kroppens ämnesomsättning och nivåerna av vissa mineraler i blodet.

(För mer information om hur sköldkörteln fungerar se separat broschyr som heter The sköldkörtel och bisköldkörtlar.

Thyroid skannar och tester upptag använda speciella kemikalier som kallas radionuklider. En radionuklid (kallas ibland en radioaktiv isotop eller isotop) är en kemikalie som avger en typ av radioaktivitet kallas gammastrålar. I dessa tester en liten mängd radionuklid sätts in i kroppen, vanligen genom en injektion i en ven. (Ibland är det sväljs, beroende på testet.)

Det finns olika typer av radionuklider. Olika kära tenderar att samla in eller koncentrat i olika organ eller vävnader. Så, beror radionukliden används på vilken del av kroppen som ska skannas. För att testa sköldkörteln, är radioaktivt jod används. Detta beror på att sköldkörteln använder jod för att göra vissa hormoner i kroppen. Så när den radioaktiva joden är given, är det snabbt tas upp av vävnaderna i sköldkörteln.

Celler som är mest aktiva i målet vävnad eller organ tar upp mer av radionukliden. Så kommer aktiva delar av vävnaden släppa ut mer gammastrålar än mindre aktiva eller inaktiva delar.

Gammastrålar liknar röntgenstrålar och detekteras av en anordning som kallas en gammakamera. De gammastrålar som avges från insidan av kroppen detekteras av gammakamera. De gammastrålar omvandlas sedan till en elektrisk signal och sänds till en dator. Datorn bygger en bild genom att omvandla de olika intensitet släpps radioaktivitet i olika färger eller gråtoner.

Exempelvis kan områden av målorganet eller vävnaden som avger massor av gammastrålar att visas som röda fläckar ("hot spots") med bilden på datorskärm. Områden som avger låga halter av gammastrålar kan visas som blå ("kalla fläckar"). Olika andra färger kan användas för in-mellan nivåerna av gamma släpps strålar.

Thyroid skannar och tester upptag. Vad är sköldkörteln skannar och tester upptag?
Thyroid skannar och tester upptag. Vad är sköldkörteln skannar och tester upptag?

Läkare kan använda termen 'sköldkörtel scan "att betyda ett prov som innehåller en genomsökning av sköldkörteln struktur och ett test av hur väl sköldkörteln fungerar. I en sköldkörtel scan läkare i allmänhet ser på storlek, form och struktur i sköldkörteln. En sköldkörtelupptag test kontrollerar hur väl körteln fungerar. Båda testerna är baserade på samma principer och använda samma utrustning, bara på lite olika sätt.

Thyroid skannar och tester upptag kan användas för en rad olika skäl, bland annat att:

  • Kontrollera om körteln fungerar.
  • Att diagnostisera problem med sköldkörteln, såsom en överaktiv sköldkörtel ( hypertyreos ), cancer eller andra utväxter.
  • Bedöma arten av en klump (knöl) upptäcktes i körteln.
  • Identifiera områden av missbildning, som klumpar eller inflammation.
  • Bestäm om sköldkörtelcancer har spridit sig utanför sköldkörteln.
  • Titta på hur körteln kan ha ändrats efter operation, strålbehandling eller kemoterapi.

I en sköldkörtel scan kommer du antingen svälja en dos av radioaktivt jod eller ha en injektion av kemikalien i en ven. Injektionen ges vanligen en kort tid innan testet beror på att göras. Den kapsel eller flytande form ges vanligen cirka 24 timmar före testet skall börja.

Om du får en injektion, kan det få dig att känna lite varm och spolas. Dessa känslor bör gå ganska snabbt.

När det är dags att ta bilderna, kommer du att bli ombedd att ligga på en undersökning bord med huvudet lutad bakåt. Den gammakamera tar då en serie bilder, fånga bilder i sköldkörteln från olika vinklar. Du måste fortfarande under korta perioder medan kameran tar bilder.

När skanningen är klar, kan du bli ombedd att vänta tills bilderna har kontrollerats vid ytterligare bilder behövs. Ibland är fler bilder som behövs för att få bättre utsikt över vissa områden eller strukturer. Detta betyder inte nödvändigtvis att det fanns ett problem eller att något onormalt hittades. Du kommer inte att utsättas för mer strålning under denna process.

En sköldkörtelupptag avsökning utförs i ett mycket liknande sätt som skanningen beskrivits ovan. Den största skillnaden är att skanningen kan upprepas vid olika tidpunkter under en 24-timmarsperiod. Detta gör att läkare för att se hur jod får tas upp av sköldkörteln under en viss tidsperiod.

Din lokala sjukhuset bör ge dig specifik information för att hjälpa dig att förbereda för dessa tester. Eftersom dessa tester involverar en liten mängd strålning, bör gravida kvinnor har inte dem. Låt din läkare om du är, eller tror att du kan vara, gravid. Du bör också tala med din läkare om du ammar.

Du kan bli ombedd att ha några blodprov som hjälper till att kontrollera funktionen hos sköldkörteln (se separat broschyr, funktionstester av sköldkörteln för mer information). Du bör tala med din läkare om du tar andra läkemedel eller kosttillskott som har jod i dem. Detta kan innehålla saker som hjärtmediciner, kelp, tång eller hosta sirap. Din läkare kan också be dig att sluta ta vissa mediciner för ett par dagar före provet. Det är oftast nödvändigt att sluta äta för ett par timmar innan dessa tester. Din sjukhus bör kunna ge dig råd om detta.

Thyroid skannar och tester upptag i allmänhet inte orsaka några After Effects. Genom den naturliga processen av radioaktivt sönderfall, kommer den lilla mängd radioaktivt kemikalie i kroppen förlorar dess radioaktivitet över tiden. Det kan också passera ut ur kroppen via urin eller bajs (avföring) under de första timmarna eller dagarna efter testet. Du kan instrueras att vidta särskilda försiktighetsåtgärder efter urinering, för att spola toaletten två gånger och att tvätta händerna noggrant.

Om du har kontakt med barn och gravida kvinnor bör du låta din läkare vet. Även halterna av strålning som används i sökningen är små, kan de meddela särskilda försiktighetsåtgärder. Din sjukhus bör ge dig mer råd om detta.

Begreppet "radioaktivitet" kan låta alarmerande. Men är de radioaktiva kemikalier som används i radionuklider skanningar anses vara säkra, och de lämnar kroppen snabbt. Den stråldos som din kropp får är mycket liten. I många fall är nivån av strålning inblandade inte mycket annorlunda till en serie av ett fåtal normala röntgenstrålning. Men:

  • Som med alla andra typer av strålning (exempelvis X-ray), det finns en liten risk att gammastrålar kan påverka det ofödda barnet. Så, berätta för din läkare om du är gravid eller om du kan vara gravid.
  • Sällan, vissa människor har en allergisk reaktion mot det injicerade kemikalien.
  • Teoretiskt är det möjligt att få en överdos när kemikalien injiceras. Detta är mycket sällsynt.