Sköldkörtel ögonsjukdom

Sköldkörtel ögonsjukdom gör att muskler och mjukdelar i ögonhålan för att svälla. Detta trycker ögongloben framåt och orsakar olika ögonsymtom. Behandling innebär åtgärder för att skydda ögat som sjukdomen kommit igång. Det kan handla om artificiella tårar, läkemedel och, i vissa fall, kirurgi. Sköldkörtel ögonsjukdom är vanligtvis förknippas med en förändring av sköldkörtelfunktionen. Detta måste också behandlas.

Sköldkörtel ögonsjukdom (TED) är en sjukdom som kännetecknas av svullnad i muskler och fettvävnad som omger ögongloben i ögonhålan (bana).

Svullnaden beror på inflammation i dessa vävnader. Det finns begränsat utrymme inne i omloppsbana så, eftersom vävnaderna sväller, är ögongloben skjuts framåt. Detta orsakar det klara fönstret i den främre delen av ögat (hornhinnan) att förlora dess skydd, som ges av ögonlocken. Ögongloben kan inte röra sig så lätt som de muskler som styr det fungerar mindre bra. När sjukdomen är mycket svår, kan nerven förbinder ögongloben till hjärnan att komprimeras och skadas. Denna period av svallning följs av en helande svar.

TED kallas ibland andra namn såsom sköldkörteln oftalmopati, dysthyroid ögonsjukdom, Graves 'oftalmopati eller oftalmologiska Graves' sjukdom.

Sköldkörteln

Sköldkörteln är en liten fjäril formade körtel som sitter nära toppen av luftstrupen (trachea) på framsidan av halsen. Den har en viktig roll i att kontrollera den hastighet med vilken kemiska reaktioner sker i vävnader i hela kroppen (ämnesomsättning). Sköldkörteln kan bli överaktiv eller underaktiv. Detta är mest ofta på grund av en autoimmun sjukdom.

Autoimmuna sjukdomar

Sköldkörtel ögonsjukdomar. Komplikationer från sjukdomen.
Sköldkörtel ögonsjukdomar. Komplikationer från sjukdomen.

Immunförsvaret gör normalt små proteiner (antikroppar) för att attackera bakterier (bakterier, virus och andra mikrober). Hos personer med autoimmuna sjukdomar, framställer immunsystemet antikroppar mot vävnader i kroppen. Det är oklart varför detta händer. Vissa människor har en tendens att utveckla autoimmuna sjukdomar. I sådana människor, kanske något trigga immunförsvaret att angripa kroppens egna vävnader.

Sköldkörtel ögonsjukdom

Autoimmun sköldkörtelsjukdom uppstår när kroppens antikroppar angriper sköldkörteln. I vissa människor, dessa samma antikroppar angriper också de vävnader som omger ögongloben. Detta är TED. Det är inte känt exakt varför detta händer i vissa människor och inte i andra. Så är TED en autoimmun sjukdom, som oftast förekommer i samband med en överaktiv sköldkörtel. Ibland inträffar TED när sköldkörteln verkar fungera normalt. Däremot har människor med en till synes normal sköldkörtel vid tidpunkten för TED hade oftast onormal sköldkörtelfunktion i det förflutna eller att de går på att utveckla onormala sköldkörtelfunktionen i framtiden.

Detta är ett sällsynt tillstånd som drabbar cirka 16 kvinnor i varje 100.000 personer och 3 män i varje 100.000 personer varje år. De flesta av dessa människor har ett problem med en överaktiv sköldkörtel och har en underliggande autoimmun sjukdom. Den förekommer allmänt i medelåldern. Vissa människor bär på gener som gör det mer sannolikt att de kommer att få sjukdomen sköldkörteln ögat. Det är också mer benägna att utveckla om du röker.

Symtomen orsakas av vävnaderna i ögonhålan svullnad och trycka ögongloben framåt:

 • Den framför dina ögon kan bli röda och irriterade när den känsliga hornhinnan är mindre väl täckta eller smörjs av ögonlocken.
 • Den framför dina ögon kan kännas (och vara) torr om tårframkallande körtel (lacrimal körtel) har påverkats.
 • Dina ögon kan värka.
 • Dina ögon kan se mer bulgy, vilket ger dig en stirrande utseende.
 • Du kan få dubbelseende (diplopi) som musklerna blir alltför svullen för att fungera korrekt.
 • Vid avancerad sjukdom, kan din syn bli suddig och färgerna kan framstå som mindre levande.
Vad är sköldkörteln ögonsjukdom? Komplikationer från behandling.
Vad är sköldkörteln ögonsjukdom? Komplikationer från behandling.

De två ögonglober inte alltid lika drabbade. Du kan ha andra icke-eye symptom på grund av onormala sköldkörteln.

Diagnos kan göras enkelt på att undersöka dina ögon om du redan har en diagnos av en sköldkörtel problem.

Blodprover

Ibland är blodprov behövs för att backa upp diagnosen. De tittar på hur väl sköldkörteln fungerar genom att mäta dess kemiska budbärare (hormoner) i blodet. Dessa kallas funktionstester av sköldkörteln (TFT). Mer specialiserade blodprover kan göras för att mäta antikroppar i blodet.

Scans

Ibland, sköldkörtel skannar måste göras för att se hur aktivt sköldkörteln fungerar (upptag scanningar). Om läkarna är särskilt oroade över svullnaden i omloppsbana, kan de ordna en scan (känd som en MRI ), som kommer att visa upp vilka vävnader har drabbats hårdast.

Andra tester

Läkare kommer att vilja bedöma din allmänna syn noggrant, inklusive hur väl du se färger och hur bra den vision ur ögonvrån (det perifera seendet) är. De kanske också vill göra en provning ögonrörelser för att se hur mycket musklerna har påverkats. Dessa bedömningar kommer att upprepas under hela sjukdomsförloppet.

Detta är en självbegränsande sjukdom: om de lämnas obehandlade, kommer inflammationen successivt gå av sig själv. Men, kan symtomen orsakas av svullnad (t.ex. utstående ögon) kvar, som några av de vävnader som har sträckts inte alltid kan återgå till sin ursprungliga form. Målet med behandlingen är främst att begränsa skador som inträffar under den inflammerade perioden. Det finns även behandlingar för människor vars vävnader har inte kunnat återvända till sin ursprungliga form efter att inflammationen har lagt sig. Ögonproblem kommer att ledas av en ögonläkare (ögonläkare) och den underliggande sköldkörtel problem med din egen läkare eller aa specialist i hormonsystem i kroppen (en endokrinolog).

Läkemedel

 • I den tidiga fasen av sjukdomen och där sjukdomen förblir mild, konstgjorda tårar (okulär smörjmedel) kan vara tillräckligt.
 • Allt eftersom sjukdomen fortskrider, kan du behöva immunosuppressiva läkemedel - en familj av läkemedel som dämpar immunförsvaret som producerar dessa onormala antikroppar.
 • Vanligen använda immunsuppressiva läkemedel är steroider såsom prednisolon. Du kommer att få vissa andra läkemedel för att motverka några av de vanligaste biverkningarna av steroider såsom omeprazol, ett läkemedel som skyddar slemhinnan i magen.
 • Om du har en mycket allvarlig sjukdom och läkarna är orolig för din syn, kan du bli antagen till sjukhuset för en kurs av steroider administreras via ett dropp.

Kirurgisk behandling

 • Cirka 5 100 personer med TED har en sådan allvarlig sjukdom att synnerven (ansluts på baksidan av ögongloben till hjärnan) komprimeras. Detta kan skada din syn. Om detta är fallet, kan läkaren besluta att anordna dekompression kirurgi. Detta är ett förfarande som skapar ett utrymme inom omloppsbanan för inflammerade vävnader att sprida sig in. Detta avlastar trycket på nerven.
 • Vissa människor tycker att när inflammationen har lagt sig, är de kvar med oacceptabelt bulgy ögon. Kirurgi kan göras på banan i vissa fall för att möjliggöra ögonglober att lösa tillbaka i uttagen.
 • Ibland är kirurgi för att de sträckta muskler eller att locken som behövs för att få allt på plats igen.
 • Om det finns problem med sträckta vävnader som behöver kirurgisk korrigering när inflammationen har lagt sig, är operation görs till omloppsbana först, och sedan till musklerna och sedan till locken.

Andra typer av behandling

Om du utvecklar dubbelseende (diplopi), kan du remitteras till en specialist sjukvårdspersonal som hanterar problem med ögonmusklerna (en ortoptist). De kan ge dig modifierade glasögon som blockerar bort visionen från ena ögat (som ett plåster) eller sätta en speciell lock, som kallas ett prisma, över en sida för att stoppa dubbelseende.

Förstå sjukdom sköldkörtel ögat. Brittisk sköldkörteln stiftelse.
Förstå sjukdom sköldkörtel ögat. Brittisk sköldkörteln stiftelse.

Strålbehandling (behandling av exponering för ett radioaktivt ämne) får användas på vissa platser på vissa människor. Syftet är att minska svullnad i ögat. Det används tillsammans med andra former av behandling.

Det finns ett antal nya behandlingar som är under utredning. De är fortfarande i gång, men en hel del arbete görs för att förbättra möjligheterna för personer med Ted.

Dessutom kommer din läkare att behandla någon abnormitet av sköldkörtelns funktion. Detta är oftast med tabletter men kan även inkludera radioaktivt jod eller, mindre vanligt, kirurgi till sköldkörteln.

Ja. Här är några tips:

 • Vi vet att en sak som gör denna sjukdom värre är rökning. Om du röker, se din GP om att få hjälp att sluta.
 • Sova upptryckt bidrar till att minska svullnader (trängsel) runt ögonen.
 • Du kan hitta ljus obehagligt. Solglasögon hjälper.
 • Om du är en drivrutin, låt DVLA veta om du upplever dubbelseende. Detta är ett rättsligt krav. Vanligtvis kommer de att kontakta din ögonläkare för en rapport. Om dubbelseende är väl kontrollerad med prismor, kan du förklaras tjänlig att köra.

De flesta människor utvecklar inte permanenta komplikationer. Däremot förekommer de i vissa människor, särskilt de där behandling försenas eller där TED har varit svår. De är också mer sannolikt hos äldre människor, i de som röker och hos personer med diabetes. Möjliga komplikationer inkluderar:

Komplikationer från sjukdomen

 • Skador på det klara fönstret av ögat (hornhinnan).
 • Permanent skelning eller dubbelseende.
 • Skada på nerven i ögat, vilket resulterar i dålig syn eller färg uppskattning.
 • Fula utseende.

Komplikationer från behandling

 • Biverkningar från immunosuppressiva läkemedel.
 • Biverkningar från operationen:
  • Ny dubbelseende (ca 15 av 100 personer med TED).
  • Förlust av syn (färre än 1 av 1000 personer med TED).
  • Det finns några andra mycket sällsynta komplikationer som din kirurg kommer att prata igenom.

Detta är en utdragen sjukdom. Den inflammerade period tenderar att sista månader till år (vanligtvis cirka två år). Men för de flesta människor kommer att vara en mild sjukdom som behöver smörjmedel och regelbundna utvärderingar endast. Det bränner ut "(försvinner) av sig självt. För dem med allvarligare sjukdom beror synen på hur tidigt den diagnostiseras och hur intensiv behandlingen är. Omkring 1 i 4 folk kommer att sluta med nedsatt syn.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Brittisk sköldkörtel foundation

Tedct - Thyroid ögonsjukdom stiftelse

Driver and Vehicle Licensing Agency

Aktuella artiklar