Bäckensmärta hos kvinnor

Bäckenet är den lägsta delen av buken. Bäckensmärta är vanligare hos kvinnor. Det finns många olika orsaker till smärta i bäckenet. De kan separeras med när de tenderar att hända, om du är gravid, och om de åtföljs av andra symtom såsom vaginal blödning. De vanligaste orsakerna som nämns nedan. De flesta kommer att förbättras med smärtstillande medel. Mest återkommande orsaker har behandlingar tillgängliga.

Bäckensmärta hos kvinnor. Bristning av corpus luteum cysta.
Bäckensmärta hos kvinnor. Bristning av corpus luteum cysta.

Bäckenet är den lägsta delen av buken. Organ i bäckenet inkluderar tarm, urinblåsa, livmoder och äggstockar. Bäckensmärtor betyder oftast smärta som härrör från en av dessa organ. I vissa fall smärtan kommer från bäckenbenet som ligger intill dessa organ, eller från närliggande muskler, nerver, blodkärl eller leder. Så, det finns många orsaker till bäckensmärta.

Bäckensmärta är vanligare hos kvinnor än hos män. Denna bipacksedel kommer att behandla de vanligaste orsakerna till bäckensmärta hos kvinnor.

Bäckensmärta kan vara akut eller kronisk. Akuta innebär att det är första gången du har haft den här typen av smärta. Kronisk betyder att smärtan har varit ett problem under en lång tid - oftast flera månader.

Problem i samband med graviditet


Missfall: missfall är förlusten av en graviditet när som helst fram till den 24: e veckan. 7 eller 8 missfall av 10 inträffar före 13 veckors graviditet. De vanliga symptomen på missfall är blödningar och nedre buken eller bäcken kramper. Du kan sedan passera någon vävnad från slidan, som ofta ser ut som en blodpropp. Se separat broschyr kallas missfall för ytterligare detaljer.

Utomkvedshavandeskap: utomkvedshavandeskap är en graviditet som försöker utvecklas utanför livmodern. Den förekommer i ungefär 1 av 100 graviditeter. Vanliga symtom är smärta på ena sidan av nedre delen av buken eller bäckenet. Den kan utvecklas kraftigt, eller kan sakta bli värre under flera dagar. Det kan bli allvarliga. Vaginal blödning förekommer ofta, men inte alltid. Det är ofta mörkare färgad än blödning i en period. För ytterligare information se separat broschyr kallas utomkvedshavandeskap.

Bristning av corpus luteum cysta: a corpus luteum gör hormoner som hjälper till att hålla dig gravid, tills andra organ såsom moderkakan tar över. Det är en del av ägget-making process i äggstocken. De brukar finnas när du har din ultraljud. De orsakar ofta inga problem alls och klara upp utan behandling. Ibland kan det bli för svullna och kan gå sönder. Detta kan orsaka kraftig smärta på ena sidan av bäckenet. Om du har ont i bäckenet under de första 12 veckorna av graviditeten, se din läkare.

Tidig förlossning: Normalt arbete börjar efter 37 fullgångna veckor av graviditeten. Normal arbetskraft börjar oftast som dragningar kände över nedre delen av magen. Dessa blir starkare, mer smärtsam och närmare varandra. Du kan också ha en "show". Detta är den mucous kontakten från livmoderhalsen. Om du har en våg av vätska från slidan, kan dina vattnet gått. Du bör kontakta din barnmorska omgående. Om du har bäcken smärtor som kommer och går i ett regelbundet mönster, kontakta din barnmorska för råd.

Moderkaksavlossning: sällan (ca 6 gånger i varje 1.000 leveranser), lossnar moderkakan från väggen i livmodern. Före 24 veckor av graviditeten är ett missfall, men efter 24 veckor det kallas en abruption. När det händer är det en nödsituation. Detta beror på att barnet är beroende av moderkakan för mat och syre. Utan en fungerande moderkaka, kommer barnet dö. Personalen på BB-avdelningen kommer snabbt försöka leverera barnet. Detta är oftast av akut kejsarsnitt.

Gynekologiska problem


Ägglossning: ägglossning innebär att producera ett ägg från äggstocken. Vissa kvinnor utvecklar en skarp smärta när ett ägg frigörs. Denna smärta kallas mittelschmerz ('mellersta smärta "- eftersom den sker i mitten av cykeln). Smärtan kan vara på en annan sida varje månad, beroende på vilken äggstock släpper ägget. Denna smärta varar bara några timmar, men en del kvinnor tycker att det är allvarligt.

Dysmenorré: de flesta kvinnor har någon smärta under perioder. Smärtan är ofta lindriga, men i ungefär 1 av 10 kvinnor är smärtan allvarlig nog för att påverka dag-till-dag aktiviteter. Smärtan kan vara så allvarliga att de inte kan gå till skolan eller arbetet. Läkare kan kalla perioden smärta "dysmenorré". Se separat broschyr som heter mensvärk (dysmenorré) för ytterligare information.

Inflammatoriska sjukdomar (PID): PID är en infektion i livmodern. Bakterier som orsakar infektionen brukar resa in i livmodern från slidan eller livmoderhalsen (livmoderhalsen). De flesta fall orsakas av klamydia eller gonorré. Symtom på PID är smärta i nedre delen av buken eller bäckenet, feber, onormal vaginal blödning och flytningar. Se separat broschyr som heter Bäckeninflammation för ytterligare information.

Sprickor eller vridning av äggstockarna cysta: en cysta på äggstockarna är en vätskefylld säck som utvecklas i en äggstock. De flesta cystor på äggstockarna är godartade och orsakar inga symtom. Vissa orsaka problem såsom smärta och oregelbundna blödningar. Smärta kan hända när de ruptur (bristning) eller vridning (kallas torsion). Ingen behandling kan behövas för vissa typer av cystor på äggstockarna som tenderar att gå iväg på egen hand. Se separat broschyr som heter äggstockarna cysta för ytterligare information.

Degenerativa förändringar i en fibroid: myom är godartade utväxter i livmodern. De är vanliga och oftast orsakar inga symtom. Däremot kan de orsaka ibland tunga perioder, svullen buk och urinvägsproblem. Sällan, växer ur fibroid sin blodtillförsel. Detta kan göra det degenererade (krympande) som kan vara mycket smärtsamt. Se separat broschyr kallas Myom för mer information.

Endometrios: detta är ett tillstånd som konstaterats hos kvinnor i åldrarna 13 och 50. Det är oftast diagnostiseras hos kvinnor i trettioårsåldern. Det är vanligare hos kvinnor som har problem att bli gravid. I dessa kvinnor det kan hittas i en av fem av dem. Den orsakar smärta kring tiden för mens. Det kan också orsaka smärta när du har sex. Se separat broschyr som heter Endometrios för mer information.

Kronisk bäckensmärta: detta är den term som används när en kvinna har haft ont i 3-6 månader. Ibland kan en orsak hittas, såsom de ovan, och ibland finns det ingen uppenbar orsak. Läkare ännu inte fullt ut förstå detta tillstånd, men tror att det också kan bero på spänningar i ditt liv. Att hålla ett symptom dagbok är användbart. Detta kan identifiera ett mönster till den smärta och triggers i ditt liv som kan vara ansvarig.

Vilka är orsakerna till bäckensmärta? Inflammatoriska sjukdomar (PID).
Vilka är orsakerna till bäckensmärta? Inflammatoriska sjukdomar (PID).

Det är vidare läsning länkarna nedan som har mer information om detta villkor.

Problem med tarm eller urinblåsa


Appendicit: blindtarmsinflammation innebär inflammation i appendix. Bilagan är en liten påse som kommer från tarmväggen. Blindtarmsinflammation är vanligt. Typiska symtom är buksmärtor och kräkningar som gradvis förvärras under 6-24 timmar. Vissa människor har mindre typiska symtom. En operation för att ta bort inflammerad appendix görs vanligen innan den perforerar (skurar). En brusten blindtarm är allvarlig. Se separat broschyr som kallas blindtarmsinflammation för ytterligare information.

Irritable bowel syndrome (IBS): IBS är en vanlig tarm sjukdom. Orsaken är inte känd. Symtomen kan vara ganska varierande och inkluderar buksmärta, uppblåsthet, och ibland anfall av diarré och / eller förstoppning. Symptomen brukar komma och gå. Det finns inget botemedel mot IBS, men symtomen kan ofta lindras med behandling. Se separat broschyr som kallas Irritable bowel syndrome för ytterligare information.

Cystitis: detta är en urin infektion i urinblåsan. Det är vanligt hos kvinnor. En kort kurs av antibiotika är en vanlig behandling. Det kan förbättra spontant utan behov av antibiotika. Cystit rensar snabbt utan komplikationer i de flesta fall. Se separat broschyr cystit hos kvinnor för ytterligare information.

Sammanväxningar: sammanväxningar kan hända efter operationen. När kroppen försöker läka efter operationen, vävnaderna blir klibbiga. Den klibbighet kan oavsiktligt orsaka vävnader att hålla ihop. Den vanligaste organ som påverkas är tarmen. Detta kan orsaka smärta.

Strangulated bråck: ett bråck uppstår när det finns en svaghet i väggen i buken. Som ett resultat, en del av innehållet i buken kan då bukta (driva igenom) under huden. Du kan då känna en mjuk knöl eller svullnad under huden. Det finns en liten chans att bråck kan STRYPA. Ett bråck strangulates när för mycket tarm har kommit genom lucka i muskler eller ligament och sedan blir pressad. Detta kan skära av blodtillförseln till den del av tarmen i bråck. Detta kan leda till svår smärta och vissa skador på den del av tarmen i bråck. Se separat broschyr som heter Bråck för ytterligare detaljer.

Problem med muskler och skelett

Problem med nedre delen av ryggen, kan ben i bäckenet och närliggande leder såsom höft lederna orsaka smärta. Ofta är det klart var smärtan kommer ifrån, men i vissa fall kan smärtan kännas som det är i bäckenet och det kan vara svårt att sätta fingret på dess ursprung.

Det finns många olika orsaker till bäckensmärta. Vissa är mer allvarliga än andra. Om du är säker på att du vet orsaken eller smärta, till exempel, mensvärk, kan du prova att ta ett smärtstillande medel som ibuprofen eller paracetamol.

Om du är osäker på orsaken till smärtan eller om smärtan är svår, bör du se en läkare. I synnerhet vissa orsaker är nödsituationer - till exempel ett utomkvedshavandeskap. Söka medicinsk hjälp omedelbart om du misstänker detta. Du kanske också vill se en läkare om smärtan håller kommer tillbaka. För många av de villkor som anges ovan, det finns behandlingar som är tillgängliga.

Läkaren kommer att ställa några frågor och får undersöka dig. Baserat på vad de hittar, kan de råda dig att ha några ytterligare undersökningar.

En urinvägsinfektion är en mycket vanlig orsak till bäckensmärta och din läkare kan be om ett urinprov. Om de tror att det finns en risk för en infektion, kan de begära att ta en kompress. Ett graviditetstest kan rekommenderas om du är osäker. De kan ordna en akut ultraljud (om missfall eller utomkvedshavandeskap misstänks) på ditt lokala sjukhus. En rutinmässig ultraljudsundersökning kan ordnas för att diagnostisera problem såsom cystor på äggstockarna.

Laparoskopi används ofta av gynekologer. Detta är då ett litet teleskop sätts genom ett snitt i naveln. Detta gör det möjligt för läkaren att se insidan bäckenet. Se separat broschyr som heter Laparoskopi och laparoskopisk kirurgi för ytterligare information.

Läkare som är specialiserade på tarmen kan använda flexibla teleskop för att titta i din tarm. Matstrupen och magsäcken kan ses med gastroskopi. Se separat broschyr som heter Gastroskopi (endoskopi). Den nedre tarmen (ändtarmen och tjocktarmen) undersöks med koloskopi.

Detta beror på vad den troliga orsaken är. Följ länkarna ovan för att de separata broschyrer för mer information om detta.

Om problemet inte är en nödsituation, kan din läkare remittera dig till en konsult för att fler specialiserade undersökningar - som ovan.

Bäckensmärta stödnätverk

PO Box 6559, Poole, Dorset, BH12 9DP
Webb: www.pelvicpain.org.uk

Aktuella artiklar