Bråck

Ett bråck är en klump som sker från en svaghet i väggen av magen (buken). De flesta bråck behöver behandling genom att utföra en operation. Det finns nu flera olika typer av verksamhet som kan utföras för att reparera bråck. De är oftast mycket framgångsrika.

Ett bråck (eller "brott") uppstår när det finns en svaghet i väggen av magen (buken). Som ett resultat, kan en del av innehållet i buken driva sedan genom (bula) under huden. Normalt har den främre delen av buken flera skikt innefattande huden, då fett, så muskler, som alla håller modet (tarmarna) och inre vävnader på plats. Om, av någon anledning, det är en svag punkt i musklerna, då en del av tarmen kan driva igenom. Du kan då känna en mjuk knöl eller svullnad under huden.

Olika typer av bråck kan förekomma. De vanligaste typerna är listade här:

Ljumskbråck

Detta är den vanligaste typen av bråck. Män är mer benägna att få ljumskbråck, eftersom de har en liten tunnel i vävnader i sina ljumskar som inträffade när de utvecklas som en bebis. Denna tunnel tillät testiklarna (testiklarna) för att komma ner från magen (buken) i pungen. Vävnad från tarmarna kan också passera in i denna tunnel, som bildar ett ljumskbråck.

Det finns två huvudtyper: indirekta bråck, som vanligtvis är medfödd och vanligare hos pojkar, och direkta bråck som är vanligare hos vuxna män. De kan inträffa vid båda sidorna av kroppen.

Femoralbråck

Detta uppstår också när vissa vävnader driver igenom i ljumsken, lite lägre ned än där ett ljumskbråck inträffar. De förekommer oftare hos kvinnor. De tenderar att vara mindre än ljumskbråck.

Ärrbråck

Detta inträffar när vävnaden genomdriver en tidigare ärr eller sår. De är vanligare om du har haft ett ärr i det förflutna som inte har läkt bra. Till exempel, om såret hade en infektion efter operationen. De uppträder vanligtvis under två år av att ha en operation.

Umbilical och paraumbilical bråck

Dessa uppstår när någon vävnad genomdriver buken nära till naveln (naveln). Umbilical bråck kan vara närvarande från födseln och i de flesta fall bråck går tillbaka in och musklerna återförsluta på egen hand innan barnet är 1 år gammal. De kommer i allmänhet att repareras om de kvarstår efter 5 år eller om de är väldigt stora.

Umbilical bråck kan utvecklas hos vuxna med övervikt (fetma) och överdriven ansamling av vätska i peritoneum av buken. Peritoneum är ett foder av buken och består av två skikt, ett vilka linjer bukväggen och den andra som omfattar organ i buken.

Bråck. Vilka är de typer av bråck?
Bråck. Vilka är de typer av bråck?

Paraumbilical bråck förekommer hos vuxna och visas ovanför naveln. Även om de är i allmänhet små, de behöver vanligen reparation eftersom det finns en risk för tarmar som finns i dem blir strangulated (se nedan).

Bråck hos vuxna kan uppstå som en följd av den stam som höjer trycket i magen (buken), vilket orsakar en svaghet eller reva i bukväggen. Detta kan orsakas av:

  • Ihållande hosta
  • Övervikt eller gravid
  • Lyfta, bära eller driva tunga laster
  • Belastning på toaletten

Ljumskbråck är vanligare hos män, medan femorala och navel bråck är mer sannolikt hos honor.

Ibland ett bråck är märkte efter en påfrestning - till exempel när du lyfter ett tungt föremål. Ibland kan utvecklas utan goda skäl och du kan enkelt märker en liten knöl, vanligen i ljumskarna. Vanligtvis, vid första, kan klump tryckas tillbaka, men kan dyka upp efter ansträngning igen. Hosta är en vanlig stam som tar ut dem. Svullnaden försvinner ofta när du ligger ner.

Bråck är vanligtvis inte smärtsamt, men många människor känner en värk över ett bråck, som blir värre efter att göra någon aktivitet. Med tiden kan de bli större eftersom gapet i deras muskler eller ligament vävnad blir större. Ibland, hos män, spåra de ned i pungen.

Trots att ha ett bråck är vanligtvis inte ett allvarligt tillstånd, är behandling för att fixa det oftast rekommenderas av två skäl:

  • Det kan gradvis bli större och mer obekväm.
  • Det finns en liten chans att det skulle STRYPA. Ett bråck strangulates när för mycket tarm (tarmen) kommer genom lucka i muskler eller ligament och då blir det pressas. Detta kan skära av blodtillförseln till den del av tarmen i bråck. Detta kan leda till svår smärta och vissa skador på den del av tarmen i bråck. En strangulated bråck är ovanligt och brukar behandlas med akut kirurgi. Det är emellertid föredraget att ha bråck fastställs genom rutin snarare än av akut kirurgi.

Risken för kvävning är större med en femoral bråck än med ett ljumskbråck. Risken är också större med mindre bråck.

Ett bråck kan fastställas genom en liten operation. Iklädd ett stöd (takstol) var en metod som använts tidigare, men nu rekommenderas inte.

Ett bråck reparation är en av de vanligaste operationer som utförs av kirurger. Det är mycket vanligt att människor har sitt bråck repareras så en dag fall så att det inte finns något behov av att övernatta på sjukhuset. Ett bråck kan antingen repareras under en lokal eller narkos. Detta kommer att bero på den aktuella typen som behövs av drift.

Den typ av verksamhet kommer att bero på vilken typ av bråck som du har. En kort översikt ges nedan. Det finns nu olika sätt för att reparera ett bråck, som kommer att bero på många faktorer. Till exempel, typen av bråck, storleken på bråck, din allmänna hälsa. Din kirurg kommer att kunna diskutera den typ av operation med dig mer i detalj.

Ljumskbråck reparation

Detta görs oftast genom en "nyckelhål" operation, eftersom återhämtningen är snabbare jämfört med att ha en öppen operation. Operationen utförs genom tre små snitt, av vilka det största är endast ca 1,5 cm i storlek.

Det är vanligare att ljumskbråck repareras genom användning av en sikt. Detta är ett tunt ark av material som vanligtvis är sydd eller limmad över hålet av bråck. Detta har visat sig vara starkare och mer effektivt än att sy kanterna på hålet tillsammans för ljumskbråck. Med tiden blir nätet säkert införlivas i muskellagret, vilket resulterar i en mycket stark, permanent reparation.

Femoral bråck reparation

Umbilical och bråck paraumbilical. Vilka är symptomen?
Umbilical och bråck paraumbilical. Vilka är symptomen?

Eftersom hål genom vilket en femoral bråck måste passera är mycket snäv, finns det en betydande risk för att någon tarm som passerar in i det kommer att bli strangulated. Detta innebär att en femoral reparation bör repareras tidigt. Liksom ljumskbråck är femorala bråck oftast repareras med hjälp av ett nät.

Ärrbråck reparation

Incisional bråck variera enormt i storlek, vilket innebär att behandlingen kan variera beroende på storleken på ärrbråck. Återigen är ett nät som vanligtvis används, särskilt för större bråck.

Umbilical och paraumbilical bråckreparation

Mindre bråck är oftast repareras av en operation som helt enkelt stänger defekt med stygn. Emellertid är navelsträngen och parumbilical bråck över 2 cm i längd vanligen repareras genom användning av en sikt.

Nyare tekniker innebär att människor tenderar att vara borta från arbetet under mycket kortare tid än tidigare. Även arbetstagare i tungt arbete kan ofta vara tillbaka i två veckor. Operationen är oftast mycket framgångsrikt. Däremot kan bråck tillbaka (återkommer) i ett litet antal människor, då en ytterligare operation kan rekommenderas.

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…
  • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…