Snarkning - dont let det ger dig sömnlösa nätter!

En sluta röka dag eller en nationell Bröstcancermedvetenhetmånad jag kan förstå - men behöver vi verkligen en Stop Snarkning vecka? Kanske detta är mer för de hårt prövade andra halvor än för patienterna själva - eller är det?

Två av fem av oss snarkar - och resten av oss får skojar oss själva! Rapporterna tyder på att fler män än kvinnor snarkar, men konstigt nog finns det en misstanke om att kvinnor kan vara lite mer bakåt i träda fram för att erkänna att snarkning.

Ibland snarkning är mer än en olägenhet. Omkring 1 i 100 snarkare har ett tillstånd som kallas obstruktiv sömnapné. I detta tillstånd, stoppa dig andas i 10 sekunder eller mer, och vakna upp kort varje gång du slutar andas.

Kanske inte så förvånande, leder detta till drabbade känner kroniskt trött på dagtid, även om de inte är medvetna om att vakna. Detta tillstånd är definitivt vanligare hos män, liksom hos människor som är överviktiga och medelålders. De tenderar att vara väldigt högljudda snarkare, och tillståndet diagnostiseras ofta med sin partner, som ligger vaken väntar dem att börja andas igen. Lyckligtvis svarar det oftast bra på behandlingen.

Så om du tror att du eller din partner kan ha obstruktiv sömnapné, talar med din läkare. Annars kan enkla livsstilen åtgärder göra en skillnad.

Snarkning är bara bullriga andas, orsakad av mjukdelar i näsan eller övre luftvägarna vibrerar när du är dåsig eller sover. Något som delvis blockerar dem luftvägarna, eller gör dem mer diskett och benägna att kollapsa ner på varandra, ökar risken för snarkning. Det är därför regelbunden motion (med en tennisboll eller annat) för att hjälpa dig gå ner i vikt kan hjälpa. Människor som är överviktiga eller feta är mer benägna att ha luftvägarna förträngning. En täppt näsa gör dig också en utmärkt kandidat - din kemist kan ge råd om remsor att lägga över näsryggen, vilket kan hjälpa till, eller så kan du prata med apoteket eller läkare om en nässpray om du lider av hösnuva eller allergisk rinit, vilket gör att näsan blockeras och kliande.

Snarkning - dont let det ger dig sömnlösa nätter!
Snarkning - dont let det ger dig sömnlösa nätter!

Din luftvägarna är också mer benägna att bli blockerad om du sover på rygg, så om allt annat misslyckas, återigen en tennisboll kan vara din bästa bundsförvant. Ta sömntabletter eller dricka alkohol före sänggåendet tenderar att göra snarkning värre eftersom de slappna de mjuka vävnaderna i de övre luftvägarna. Och, som om du behövde någon annan ursäkt för att sluta röka, gissa vad - ge upp den onda ogräs kan bota din snarkning!

Aktuella artiklar

  • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…
  • Tunga perioder är vanliga. I de flesta fall ingen orsak kan hittas. I vissa fall…
  • I Barretts esofagus de celler som klär nedre matstrupen är onormalt. Den främsta…
  • Epiglottitis är den term som används för att beskriva inflammation och svullnad…