Viktminskning - Hur gå ner i vikt

Denna broschyr ger en checklista över saker som kan hjälpa dig att gå ner i vikt. En ytterligare separat broschyr som heter "Fetma och övervikt hos vuxna" ger mer allmän information om ämnet.

Vetenskapen

I vissa avseenden är det ganska enkelt. Din vikt beror på hur mycket energi du tar in (kalorier i mat och dryck) och hur mycket energi din kropp använder (brännskador) upp:

 • Om mängden kalorier som du äter är lika med mängden energi som kroppen använder upp, sedan din vikt är stabil.
 • Om du äter mer kalorier än du bränner dig, sätta dig upp i vikt. Den extra (eller överskott) energi omvandlas till fett och lagras i kroppen.
 • Om du äter färre kalorier än du förbränner upp, du förlorar vikt. Din kropp har att utnyttja sina fettdepåer för att få den extra energi den behöver.

Så, för att gå ner i vikt behöver du en kalori underskott. Du kan uppnå detta kalori underskott genom att äta mindre (tar in färre kalorier från mat) och även genom att göra mer fysisk aktivitet (bränna upp mer kalorier).

Det är bäst att inte gå ner i vikt för snabbt. Du bör sträva efter att gå ner i vikt gradvis. Om du förlorar mer än ett kilo per vecka, kan du förlora muskelmassa snarare än fett och det är inte hållbart viktminskning. Så, är det rekommenderat att du förlorar i genomsnitt 0,5 till 1 kg per vecka (ca 1-2 pund per vecka).

Bästa tips: För att gå ner i vikt, att din energi i behov vara mindre än din energi förbrukas. Kort sagt, du måste äta mindre och röra sig mer.

Få vikt tracker appen

Med vår gratis app, kan du spåra din vikt och dela resultaten med dina vänner

För iOS och Android »

Livsstilsförändring för livet

Vissa människor gå ner i vikt med strikt diet under en kort period. Men så snart deras kost är över, de går ofta tillbaka till sina gamla matvanor och deras vikt går rakt igen. Gå ner i vikt och sedan hålla det, behöver en förändring i din livsstil för livet. Detta omfattar bland annat:

 • Den typ av mat och dryck som du normalt köper.
 • Den typ av mat som du äter.
 • Din mönster av att äta.
 • Mängden fysisk aktivitet som du gör.

Top tips: fråga familj eller vänner att hjälpa och uppmuntra dig att hålla en hälsosam livsstil. Tänk dig en livsstilsförändring för hela familjen.

Motivation är avgörande

Gå ner i vikt och hålla bort det, är det viktigt att du bör vara motiverad, verkligen vill gå ner i vikt, och vill förbättra aspekter av din livsstil. Ingen viktminskning plan kommer att fungera om du har en allvarlig önskan att gå ner i vikt. Du kanske inte känner att övervikt eller fetma är ett problem för dig och så du kan få lite motivation eller önskan att gå ner i vikt. Det är bra, så länge du förstår hälsoriskerna.

Bästa tips: skriv ner varför du vill gå ner i vikt. Håll hänvisa till denna lista för att motivera dig själv.

Sätt tydliga mål med en realistisk tidsplan

Baserat på den rekommenderade hastigheten för viktminskning förklarats ovan, ställa dig själv ett tydligt mål viktminskning med en realistisk tidsplan. Vissa människor strävar efter att få till en perfekt vikt. Dock kan detta vara en hel del vikt att förlora för dig och du kan få trötta på dålig utveckling, och ge upp. Så, kan det vara bra att bryta upp ditt mål viktminskning. Till exempel kanske du vill ställa dig själv ett mål att gå ner 4 kg under de följande 4 till 6 veckor. När du har uppnått det målet, kan du ställa dig själv en annan etc.

För de flesta människor, kan du börja att få hälsovinster genom att förlora med bara 5-10% av din startvikt. Till exempel, om din startvikt var 100 kg, förlorar 5-10 kg i vikt producera några hälsofördelar för dig, även om du fortfarande inte är på din idealvikt.

Bästa tips: Målet att gå ner i vikt stadigt, cirka 0,5-1 kg per vecka. För de flesta människor, kan hälsofördelar kommer från att förlora den första 5-10% av din vikt. Detta är ofta ca 5-10 kg.

Övervaka din nuvarande matintag

Det är bra att veta hur mycket du normalt äter. Försök att hålla en dagbok, skriva ner allt du äter och dricker under en vecka eller så. Inkludera även de minsta av snacks. Finns det tider på dagen som du brukar snack mer? Vill du äta tre måltider om dagen? Finns det några mellanmål som du inte behöver? Du kanske tycker att det är bra att diskutera din dagbok med din sjuksköterska, läkare eller en dietist. Den enkla sanningen är att gå ner i vikt, måste du äta mindre än din nuvarande födointag (se ovan).

Bästa tips: Glöm inte dryckerna. Vissa drycker innehåller massor av kalorier, inklusive alkohol och vissa läskedrycker.

Sikta på att äta en sund och balanserad kost

Kortfattat innebär en hälsosam kost:

 • Göra upp huvuddelen av de flesta måltider med stärkelse-baserade livsmedel (t.ex. spannmål, bröd, potatis, ris, pasta). Fullkorn stärkelse-baserade livsmedel bör ätas när det är möjligt.
 • Äta massor av fiber i din kost. Livsmedel rika på fibrer inkluderar fullkornsbröd, brunt ris och pasta, havre, ärtor, linser, korn, bönor, frukt, grönsaker och frön.
 • Med åtminstone fem portioner av en mängd frukt och grönsaker per dag. Dessa bör vara på plats för livsmedel högre i fett och kalorier. Exempelvis gör frukt ett bra, hälsosamt mellanmål om du känner dig hungrig.
 • Begränsning fet mat såsom fett kött, ost, oskummad mjölk, stekt mat, smör, etc. Använd fettsnåla alternativ där så är möjligt. Exempel är:
  • Skummjölk eller lättmjölk istället för oskummad mjölk.
  • Använda låg fetthalt, enkelomättade eller fleromättade fetter istället för smör.
  • Om du äter kött, äta magert kött eller fågel som kyckling.
  • Försök att grilla, baka eller ånga snarare än steka mat. Om du gör steka mat, välja en vegetabilisk olja som solrosolja, rapsolja och olivolja.
 • Undvika söta drycker och livsmedel såsom choklad, godis, kex, kakor, etc.
 • Begränsa andra livsmedel som kan vara mycket fett eller socker, såsom vissa take-away eller snabbmat.
 • Att äta tre måltider om dagen och inte hoppa över måltider. Alltid äta frukost. Ät varje måltid långsamt. Hoppa över måltider bara gör dig mer hungrig, gör du tycker mer om mat, och göra dig mer benägna att överäta på kvällen eller mellanmål mellan måltiderna.
 • Försöker att inte lägga salt till mat, och undvika mat som är salt.
 • Inklusive 2-3 portioner fisk per vecka. Minst två av dessa ska vara "fet" (som sill, makrill, sardiner, böckling, sardiner, lax, eller färsk tonfisk).

Se separat broschyr i denna serie, kallad "hälsosam kost", vilket ger mer detaljer. Även många böcker om mat och hälsa ger detaljer. Din sjuksköterska eller dietist kan också ha möjlighet att hjälpa till.

Bästa tips: fettsnål mat är i allmänhet bäst. Men kom ihåg, några låg fetthalt livsmedel och drycker såsom alkohol, söta drycker och godis, är fortfarande hög i kalorier.

Planera vad du äter

Det är viktigt att planera i förväg. Kanske du kan planera varje dags måltider och recept dagen innan, eller planera en veckas måltider på en gång. På detta sätt kommer du att veta exakt hur mycket mat du ska äta. Detta är bättre än att titta i skåp och kylskåp före måltider eller snacks för att se vad som finns där.

Det är bäst att separera äta från andra verksamheter, eftersom detta hjälper dig att hålla din planerade äta för dagen. Så, försök att inte äta samtidigt på språng, medan du tittar på TV, under möten, etc.

Bästa tips: planera morgondagens äta idag.

Relaterade artiklar

Ändra dina matvanor

Har ni några matvanor som kan förbättra?

 • Vill du äta större och större portioner när du har en måltid? Medvetet försöka ta mindre portioner när du har en måltid. Tycker inte att du måste tömma din tallrik. Kanske byta plattorna i ditt skåp (som kan vara stora) till mer medelstora plattor. På detta sätt kommer du naturligtvis servera mindre portioner.
 • Vad har du för mellanmål? Prova att ändra choklad, kakor eller chips för frukt. Den Change4Life hemsida nedan ger tips om sunda mellanmål alternativ.
 • Har du andra portioner vid måltiderna när du är riktigt redan fulla?
 • Hoppa över måltider är oftast en dålig idé. Det låter en bra idé, men många människor bara blir hungrig, ha snacks senare på dagen, och äter för mycket vid nästa måltid. Äta på regelbundna måltider kan vara ett första viktigt förändring. Tre hälsosamma måltider om dagen är bäst.
 • Har du alltid en pudding? Kommer en lätt yoghurt göra istället för ett sött bakverk?
 • Äter du snabbt? Är du redo för en andra portion innan de flesta människor har hälften avslutat sin första tallrik? Överviktiga människor, i genomsnitt, äter snabbare än smalare personer. Det är bäst att träna dig själv att tugga varje munsbit för längre, och att äta långsamt.

Bästa tipsen: äta tre hälsosamma måltider varje dag, inklusive frukost, är bättre än att hoppa över måltider. Ät långsamt, tugga längre. Sätt din kniv och gaffel ned mellan varje klunk.

Ändra den mat du köper

Ett steg mot att förbättra matvanor är att ändra innehållet i din varukorg. Till exempel, om du aldrig köpa kex, kommer de inte i skåpet för att fresta dig. De flesta livsmedelsmärkning säga vad som finns i maten, så detta kan hjälpa dig att köpa hälsosammare mat. Det kan vara till hjälp för att planera en inköpslista och håll dig till det. Men samtidigt som du lär dig vilka är de hälsosammare mat, kan det också vara bra att spendera lite tid på att jämföra mat etiketter innan man beslutar om vad man ska köpa.

Bästa tipsen: inte handlar om mat när du är hungrig, efter en måltid är bäst. Ta bort frestelser genom att ändra innehållet i dina skåp.

Prova nya recept

De flesta människor har en standarduppsättning av recept och måltider som de upprepar. Dessa kan vara gamla favoriter, men du kan behöva anpassa dessa och även hitta nya, hälsosammare recept.

Bästa tips: när du är på en viktreducerande diet, försöker lära sig ett nytt hälsosamt recept varje vecka. När du har nått din målvikt, bör du ha då många nya friska måltid idéer för att hjälpa till att hålla din vikt nere.

Överväg att äta mer soppa

Det finns vissa belägg för att äta soppa kan fylla dig längre. Dessutom, om du har soppa som förrätt till din måltid, du är mindre benägna att äta för mycket för resten av din måltid. Om du tar, till exempel kyckling och grönsaker och har här med ett glas vatten, kommer du att känna full under en viss tid efteråt. Men, kan om du tar samma mat men blanda det med vatten för att göra en soppa, äta soppan hålla din hunger nöjd för en längre period. Detta tros bero på att din mage töms långsammare om du äter soppa än om du äter kyckling och grönsaker och dricka vatten separat. Som ett resultat, är magen väggen sträckt under en längre period och meddelanden skickas till din hjärna att stänga av känslan av hunger under en längre tidsperiod.

Bästa tips: se till att det är en fettsnål soppa som du äter. Undvik krämig eller högt kaloriinnehåll soppor.

Är du känner dig fysiskt hungrig?

Din aptit är en mycket kraftfull sak. Det är därför många människor tycker att det är så svårt att gå ner i vikt. Det är sant att vissa människor känner sig hungrig oftare än andra. Däremot hungrig inte alltid betyda att din kropp fysiskt behöver mat. Ibland kan man känna känslomässig hunger. Till exempel, hungrig eftersom du är trött, uttråkad, trött, upprörd, etc.

Viktminskning - Hur gå ner i vikt. Hur viktminskning fungerar.
Viktminskning - Hur gå ner i vikt. Hur viktminskning fungerar.

Tänk på detta och försöka att låta bli att äta så fort du känner dig hungrig. Är du känner dig fysiskt hungrig eller är du bara ute efter mat för att uppfylla en känslomässig hunger? Om du har en stark aptit, försök att fylla upp vid måltider med grönsaker och frukt som har en hel del fiber och bulk, men är låga i kalorier.

Bästa tipsen: Drick mycket eller vatten och äta mycket frukt och grönsaker för att motverka fysisk hunger. Fundera på om din hunger är av känslomässiga skäl.

En anteckning om specialkost

Många speciella "konstigt" dieter annonseras, men de är ofta inte bra. Detta beror på dina gamla matvanor kommer oftast tillbaka efter en kort särskild kost och vikt ofta går tillbaka på.

Bästa tips: det är inte vanligtvis en särskild diet som du behöver, men en livslång förändring till en hälsosammare kost som en del av en hälsosammare livsstil.

Många människor använder drycker fulla av kalorier för att släcka sin törst. Sockrade drycker, såsom cola, te och kaffe med mjölk och socker, mjölk och alkoholhaltiga drycker, alla innehåller kalorier. Alkoholhaltiga drycker innehåller också en hel del kalorier. Ett av de enklaste sätten att skära ner på kalorier är helt enkelt att dricka vatten som din huvudsakliga dryck.

Bästa tipsen: hålla en del vatten i en plastflaska i kylskåpet. Kylvatten är förvånansvärt uppfriskande. Den Change4Life hemsida nedan ger också tips och råd om dryck swappar för att skära ner på kalorier.

En intressant forskning studie med vatten

En studie som publicerades 2010 kom fram till att dricka vatten strax före måltider också kan hjälpa människor att gå ner i vikt. I studien fick 48 överviktiga vuxna i åldern 55-75 placeras i två grupper. Den första gruppen ombads att äta en kalorifattig diet men inte dricka något extra vatten före måltid. Den andra gruppen ombads att äta samma kost, men också för att dricka två glas vatten (500 ml) strax före varje måltid. Efter 12 veckor vattnet dricka grupp hade förlorat, i genomsnitt, cirka 2 kg mer än den icke-vatten dricka grupp. Teorin var att vattnet dricka gruppen kändes fylligare under måltiden och så åt mindre mat vid varje måltid.

Detta är bara en liten studie och det är svårt att basera företaget råd om det. Men det låter logiskt och kan vara värt ett försök Anmärkning:. Dricka stora mängder vatten är inte bra och, i sällsynta fall, kan vara farlig. Det har varit några fallbeskrivningar av människor som dör av att dricka stora mängder vatten. Emellertid är den extra 500 ml vatten per måltid i denna studie rimligt.

Det rekommenderas att alla vuxna bör sträva efter att minst 30 minuters måttlig intensitet fysisk aktivitet på minst fem dagar i veckan. Men om du är överviktiga eller feta, och siktar på att gå ner i vikt, om det är möjligt bör du försöka att göra runt 60-90 minuter på minst fem dagar i veckan.

Måttlig fysisk aktivitet ingår: rask promenad, jogging, dans, simning, badminton, tennis, etc. Dessutom, försök att göra mer i dina dagliga rutiner. Till exempel, använd trapporna istället för hissar, gå eller cykla till jobbet eller skolan, etc. Undvik att sitta för länge framför tv eller en datorskärm. Ta regelbundna pauser under arbetet. Den goda nyheten är att du inte behöver göra detta fysisk aktivitet allt i en bit. Du kan dela upp den i block om 10-15 minuter. Se separat broschyr som heter "Fysisk aktivitet för hälsa", vilket ger mer detaljer.

Bästa tips: Bygg din träning nivåer upp gradvis. Om du inte är van vid fysisk aktivitet, prova att starta med en 30-minuters rask promenad varje dag och sedan bygga upp därifrån.

Precis som att hålla en matdagbok kan vara till hjälp i början om du försöker gå ner i vikt, kan det också vara användbar som ett sätt att övervaka ditt ätande under din viktminskning. Studier har visat att hålla en matdagbok kan hjälpa människor att gå ner i vikt bara genom processen att skriva ner saker. Du kan använda samma dagbok för att hålla koll på din fysiska aktivitetsnivå samt.

Det är också viktigt att väga dig regelbundet för att följa dina framsteg. En gång i veckan rekommenderas. Den första kilogram är lättast att förlora. Detta eftersom du förlorar vatten från kroppen vid första liksom fett. Var medveten om att den första kilo eller så kan tyckas att falla av, men då viktminskning saktar ner. Detta är normalt. Också, inte bli modfällda av mindre vikt ökar eller planar ut i vikt för ett par dagar. Leta efter den övergripande trenden i din viktminskning under flera månader.

Bästa tips: regelbunden vägning och uppmuntran av en sjuksköterska eller dietist kan vara till hjälp.

Hämta appen vikt tracker. Livsstilsförändring för livet.
Hämta appen vikt tracker. Livsstilsförändring för livet.

Vissa människor kan känna sig tillräckligt motiverade och har all information som de behöver för att gå ner i vikt utan hjälp från andra. Däremot behöver du inte försöka gå ner i vikt ensam. Det finns en uppsjö av hjälp finns. Fråga din läkare eller sjuksköterska om råd. En remiss till en dietist kan vara till hjälp. En-mot-en rådgivning eller gruppterapi kan vara tillgängliga i ditt område på NHS. Det kan också finnas vissa lokala grupper för att hjälpa dig att öka din fysiska aktivitet.

Ett antal kommersiella grupper viktminskning träffas regelbundet i Storbritannien. I själva verket finns det en del forskning som tyder på att människor som går med en grupp viktminskning är mer sannolikt att bli framgångsrika i att förlora vikt än de som inte gör det. Det finns också Internet-baserade program och självhjälpsgrupper böcker som kan hjälpa dig med din viktminskning.

Medicinering för att hjälpa till med viktminskning kan vara ett alternativ för vissa människor som vill gå ner i vikt. Det finns dock inte konstigt läkemedel som finns tillgängliga, och livsstilsförändringar för att förbättra din kost och öka din fysiska aktivitet är fortfarande viktigt.

Drogen Orlistat är tillgängliga på recept från din läkare och låg dos orlistat finns även att köpa över disk på apotek. Läkare och apotekare ges särskilda riktlinjer för när orlistat bör användas. Det kan inte användas för alla som vill gå ner i vikt, och rekommenderas endast för personer över en viss body mass index (BMI). För en läkare att förskriva orlistat, måste de också vara säker på att du har försökt att ändra din kost och öka din fysiska aktivitet först.

Orlistat verkar genom att blockera kemikalier (enzymer) i tarmen som bryter ned fett. Nästan en tredjedel av fettet som du äter är blockerad av orlistat. Det osmälta fettet inte absorberas i kroppen, och passerar ut med avföringen (avföring). Det är viktigt att följa en kalorifattig, fettsnål kost och upprätthålla regelbunden fysisk aktivitet om du tar orlistat. Du behöver också regelbunden uppföljning med din läkare eller apotekspersonal. Se separat broschyr som heter "Orlistat - Hjälp med viktminskning", som ger ytterligare information om detta läkemedel och när det får användas.

Obs: två andra läkemedel, sibutramin och rimonabant som tidigare använts för att hjälpa till med viktminskning är inte längre tillgängliga i Storbritannien på grund av oro över deras säkerhet.

Detta kan vara ett alternativ om du är mycket överviktig. Emellertid är operation oftast bara erbjuds om andra sätt att gå ner i vikt inte har fungerat (inklusive kost, öka din fysiska aktivitet och orlistat). Viktminskning kirurgi ger oftast mycket bra resultat och de flesta människor förlorar en hel del vikt. Men detta är specialiserad kirurgi och det är en stor operation. I vissa människor, kan operation inte rekommenderas eftersom hälsofrågor kan innebära att ha ett bedövningsmedel kunde vara farligt.

Kirurgi för att underlätta viktminskning kallas obesitaskirurgi. Det finns olika typer av kirurgi för viktminskning tillgängliga. I en typ, minskar kirurgi storleken på magen så att du inte kan äta så mycket. Du känner dig full snabbare. En annan typ av kirurgi för viktminskning gör maten som du äter kringgå några av tarmen. Detta innebär att du inte kan absorbera så många kalorier från mat som vanligt. Det finns också nyare tekniker som har utvecklats för att hjälpa viktminskning, inklusive intragastriska ballonger (små ballonger som sitter inne i magen).

Efter operationen kommer du att behöva göra långsiktiga förändringar i dina matvanor. Du kommer att få hjälp och vägledning med detta. Du behöver också långsiktig medicinsk uppföljning.

För ytterligare information om operation för att hjälpa till med viktminskning, se separat broschyr som heter "kirurgi för fetma".

Det är naturligt att du kommer att frestas av olika situationer för att sätta dig ur spår med din kost och viktminskning. Det är viktigt att inse att helgdagar, festivaler, äta ute, etc, kan påverka dina dagliga val av mat och vad du hade planerat att äta.

Kan du identifiera några frestande situationer? Vissa människor tycker att titta på matprogram på TV gör dem att känna sig hungrig. Vad sägs om dofter från köket från någon matlagning som inte är medveten om att du försöker gå ner i vikt? Får du tryck från familj eller vänner för att äta eller dricka mer? Kan du undvika frestande situationer? Om inte, fundera på sätt att hantera dem.

Bästa tips: gå och borsta tänderna eller ta en kort rask promenad när du är frestad att äta mellan måltiderna.

Många människor äter som en tröst, eller som ett sätt att hantera stress. Hur hanterar du stress? Är stress, nedstämdhet, depression, etc, en anledning för dig att överäta eller att binge äta? Om så är fallet, kan du planera alternativa strategier? Till exempel, avslappningsband, gå en promenad, prata med en vän, etc.

Bästa tips: se en läkare om du känner att depression är ett problem. Depression kan ofta behandlas.

Många människor gå ner i vikt, men i slutet av deras "diet", går upp i vikt. Den främsta orsaken detta händer är att deras viktreducerande diet var bara en tillfällig förändring av deras ohälsosam kost och livsstil. För att hålla din vikt av, är det viktigt att du gör permanenta ändringar. Detta betyder oftast:

 • Att hålla sig till en hälsosam kost.
 • Utövar regelbundet.
 • En förändring för hela hushållet. Det är svårt för en medlem i ett hushåll för att shoppa och äta annorlunda till resten. Det är bäst att hela familjen ska äta en hälsosam kost.

Det betyder inte mindre njutningen av mat. Det kan dock ta ett tag att lära sig att njuta av olika livsmedel, måltider och recept. Vissa människor behöver mer stöd för att hålla sig till sin nya vikt än när de var faktiskt bantning och förlora vikt. En lokal stödgrupp kanske kan hjälpa.

Bästa tips: efter att ha förlorat en del vikt, väga dig en gång i veckan för att hålla koll på din vikt. Detta sätt kommer du att se om din vikt börjar öka igen och du kan göra något åt det tidigt.

NHS Choices

Webb: www.nhs.uk
En rad verktyg och artiklar för att stödja hälsosamma äta och bli mer fysiskt aktiva.

Change4Life

Tel: 0300 123 4567 Webb: www.nhs.uk/change4life
En statlig kampanj som inleddes i januari 2009 som syftar till att förhindra att människor blir överviktiga genom att uppmuntra dem att äta bra, röra sig mer och lever längre. På gå, få en personlig pack med tips och råd. Webbplats har information om aktiviteter i ditt område. För specifik information om mellanmål och dryck "swappar", se här: www.nhs.uk/change4life/Pages/change-for-life-adults.aspx

British Dietetic Association - Vikt klokt

Webb: www.bdaweightwise.com
Detta är en oberoende webbplats, med objektiva, lätt att följa tips, baserat på de senaste rönen, som hjälper dig att hantera din vikt för gott. Det kommer att hjälpa dig att ta en titt på dina nuvarande matvanor och fysisk aktivitet, och erbjuder ett praktiskt tillvägagångssätt att sätta egna mål för livsstilsförändring.

British Nutrition Foundation

Webb: www.nutrition.org.uk
Hälsosam livsstil del av sin webbplats ger råd om hur man sätter hälsosam kost och aktiv livsstil i praktiken, för livet. Den innehåller en bra informationsblad om att äta livsmedel med en lägre energitäthet för att hjälpa dig gå ner i vikt.

National fetma forum

First Floor, 6a Gordon Road, Nottingham NG2 5LN
Tel: 0115 846 2109 Webb: www.nationalobesityforum.org.uk
Webbplats har en avdelning för familjer och individer som ger råd och stöd om hur man anta en hälsosammare livsstil.

Food Standards Agency

Webb: www.eatwell.gov.uk
Erbjuder råd för en hälsosam kost.

Vikt oro

1-19 Torrington Place, London WC1E 6BT
Tel: 020 7679 1853 (inte en hjälplinje) Webb: www.weightconcern.org.uk
Vikt Concern är en registrerad välgörenhet, som inrättats för att ta itu med den ökande problemet med fetma. Vikt Concern har visat hur psykologer, dietister och specialister motion arbetar tillsammans kan hjälpa människor att göra de livsstilsförändringar de vill, för att kontrollera sin vikt.

Brittisk fetmakirurgi patientförening

PO Box 805, Taunton, Somerset TA1 9DH
Tel: 08456 02 04 46 Webb: www.bospa.org
Ger stöd och information till människor i Storbritannien överväger fetmakirurgi.

Aktuella artiklar