Restless legs syndrome

Restless legs syndrom orsakar obehagliga känslor i benen. Som ett resultat, har du behov av att röra på benen som ger tillfällig lindring. Symptomen kommer vid vila och är värre i slutet av dagen. Ingen behandling kan behövas om symtomen är milda. Medicinering kan lindra symptomen om villkoret är beklämmande.

Restless legs syndrome (RLS) kallas ibland Ekbom syndrom efter den läkare som först beskrev det 1945. Det är ett tillstånd där du har ett behov av att röra på benen. Detta orsakas oftast av en obekväm eller obehaglig känsla i benen.

Relaterade artiklar

Restless legs syndrome. Vad är restless legs syndrome?
Restless legs syndrome. Vad är restless legs syndrome?

Många människor med RLS har svårt att beskriva känslan av att de får i sina ben. Det kan vara som en krypande känsla, eller som en elektrisk känsla, eller som tandvärk, eller som vatten rinner ner benet, eller liknande kliande ben eller bara rastlös, jumpy eller ryckiga ben, eller bara obehagligt. Vissa människor beskriver en djupt smärtsam känsla i benen. De obehagliga känslorna gör att du har ett behov av att röra. Vanligtvis när de obehagliga känslorna uppstår de inträffar varje 10-60 sekunder så att du blir ganska rastlös.

Vanligtvis symptomen:

 • Utveckla när du vilar - speciellt när du sitter ner eller ligger i sängen. De tenderar att bli värre om du är i ett slutet utrymme som i en biograf stol.
 • Är oftast värre på kvällen. I många människor de förekommer bara på kvällen, speciellt när man försöker få sova. Symtomen kan göra det svårt att få sova. Detta kan ha en dominoeffekt av att orsaka dålig sömn och trötthet nästa dag.
 • Vanligen lättade kort genom att flytta, promenader, massera eller sträcka på benen. De symtom tenderar att återvända kort efter vila igen.
 • Vanligtvis påverkar båda benen. Ibland är armarna påverkas också.

Cirka 3 i 4 personer med RLS har även plötsliga ryck (ofrivilliga rörelser) i benen när de sover. Detta kallas periodiska benrörelser under sömn (PLMS). Dessa rörelser kan väcka dig (och / eller din partner). Vissa idioter kan också inträffa när du är vaken men vilar.

Svårighetsgraden av symtomen kan variera från en mild rastlöshet i benen på vissa kvällar, till ett smärtsamt problem som uppstår varje kväll och natt (och, ibland, dagtid) som regelbundet stör sömnen. Många människor hamnar någonstans mellan dessa ytterligheter. Om du har måttliga eller svåra symtom kan leda till ångest och depression på toppen av RLS.

Trötthet

Förutom de obehagliga symtom när de uppstår, många människor med RLS blir ständigt trött. Detta beror på symptomen av rastlöshet och / eller PLMS som kan orsaka regelbundna störda nätter sömn. Detta kan ha en dominoeffekt av att orsaka dagtid trötthet på grund av brist på sömn.

Om 1 person av 10 utvecklar en viss grad av RLS någon gång i sitt liv. Det kan drabba vem som helst och kan först utvecklas i alla åldrar. Det drabbar kvinnor oftare än män.

Orsaken är inte känd i de flesta fall

Detta kallas primär eller idiopatisk RLS. (Idiopatisk betyder av okänd orsak.) Detta oftast först utvecklas hos yngre vuxna (under 45 år). Symtom tenderar att bli långsamt värre under åren. Man tror att orsaken kan vara en viss brist på, eller obalans av vissa kemikalier i hjärnan (neurotransmittorer), speciellt en som heter dopamin. Det är inte känt varför detta skulle inträffa. Det kan finnas en viss genetisk faktor, som primär RLS löper i vissa familjer.

Sekundära orsaker

Symtom på RLS kan utvecklas som en komplikation av vissa andra villkor. Till exempel:

 • Graviditet. Omkring 1 i 5 gravida kvinnor utvecklar RLS under graviditeten (särskilt i den senare delen av graviditeten). Symptomen går ofta efter förlossningen.
 • Brist på järn ( järnbrist ) - vilket kan orsaka blodbrist. Om detta är orsaken, då symptomen av RLS brukar gå om du tar järntabletter.
 • Som en bieffekt av vissa läkemedel. Till exempel förekommer det hos vissa personer som tar: antidepressiva, antipsykotika, dopamin antagonister, antihistaminer, kalciumantagonister, fenytoin eller steroider.
 • Som ett symptom på vissa andra förhållanden - till exempel njursvikt, Parkinsons sjukdom, diabetes och nedsatt sköldkörtelfunktion.
Vilka är symtomen på restless legs syndrome? Vem får restless legs syndrome?
Vilka är symtomen på restless legs syndrome? Vem får restless legs syndrome?

En läkare kommer vanligtvis att ställa diagnosen från de typiska symptomen. Det finns inget test för att bevisa diagnosen. En läkare kan göra några tester för att utesluta en sekundär orsak - till exempel att ett blodprov kontrollera om en brist på järn, och att utesluta njursvikt.

Behandling av sekundär RLS är att behandla den underliggande orsaken, såsom järnbrist, etc. Kanske en förändring av medicinering kan rekommenderas om en bieffekt från en medicin tros vara ansvarig. Men de flesta människor med RLS har primär RLS.

För primär RLS, om symtomen är milda eller sällan då ingen behandling kan behövas eller ville. Många människor är säkra på att de har primär RLS och inte något mer allvarligt. (Vissa personer med RLS fruktar att de har en allvarlig neurologisk sjukdom.) Om symtomen är besvärande, då en eller flera av följande kan rekommenderas.

Allmänna åtgärder

 • Enkla distraktioner, som att läsa eller titta på tv, kan hjälpa om symtomen är milda.
 • Sov hygien för att förbättra din sömn mönster. Det innebär:
  • Försök att få till en regelbunden läggdags rutin att gå till sängs och stiga upp vid samma tidpunkt varje dag.
  • Inte tupplur - särskilt på kvällarna.
  • Ta lite motion under dagen (men inte nära sänggåendet).
  • Undvik drycker som innehåller koffein (ett njutningsmedel) innan läggdags.
  • Försök att slappna av innan sänggåendet. En avkopplande varmt bad kan hjälpa.
 • En rättegång utan koffein eller alkohol helt och hållet. (Koffein eller alkohol kan göra symtomen värre.) Minska eller klippa ut alla drycker som innehåller koffein, som te, kaffe och cola. Också begränsa, eller klippa ut, alkohol. Prova detta för ett par veckor eller så för att se om symtomen förbättras. Om symtom inte förbättras, kan du experimentera sedan för att se vilken nivå av koffein eller alkohol orsakar symtom. Till exempel kanske du inte behöver skära dessa saker ut helt, men bara tar mindre än du var van vid.
 • Känsligheter varierar från person till person och andra faktorer som kan förvärra symtomen vid RLS är salt.

Motion

Det finns vissa belägg för att regelbunden dagtid motion kan minska symtomen vid RLS och minska periodiska benrörelser under sömn som beskrivits tidigare. Till exempel dela en liten studie ett antal personer med RLS i två grupper. En grupp gjorde tre sessioner träning per vecka. Den andra gruppen gjorde nrövning (kontrollgruppen). Efter tolv veckor utövandet gruppen hade en signifikant förbättring av symptomen jämfört med kontrollgruppen. Ytterligare forskning behövs för att bekräfta dessa resultat. Men skulle det säkert göra någon skada att försöka regelbunden motion under dagtid för att se om symtomen förbättras.

Medicinering

Om symtomen inte hjälpt mycket av ovanstående så kan din läkare föreslå medicinering.

Dopaminagonister är de mest använda läkemedel för behandling av RLS. Det finns olika typer och märken. Dopaminagonister hos effekt topp upp en låg nivå av dopamin, som är tänkt att vara brist på personer med RLS. Dopaminagonist läkemedel för behandling av RLS inkluderar pramipexol, ropinirol och rotigotin. Det finns en god chans att symptomen kommer att gå eller kraftigt minska i svårighetsgrad om du tar något av dessa läkemedel.

Som med alla mediciner, har nyttan av behandlingen ska vägas mot de eventuella biverkningar av behandlingen. De vanligaste biverkningar av dessa läkemedel är illamående (illamående), yrsel, trötthet och svårigheter med sömnen. Däremot får många människor inte några biverkningar, eller att de är milda, och de biverkningar ofta försvinner vid fortsatt användning.

Andra läkemedel som ibland används är: karbamazepin, gabapentin, pregabalin, starka smärtstillande medel, och bensodiazepiner. Man kan prövas om andra behandlingar inte har hjälpt.

Ytterligare hjälp och upplysningar

RLS-uk

Aktuella artiklar