Muntorsk hos barn

Muntorsk är en infektion i munnen orsakad av en jästsvamp bakterie som heter Candida spp. Muntorsk hos barn är vanligtvis inte allvarliga och kan i allmänhet rensas med behandling.

Torsk är en infektion som orsakas av en jästsvamp bakterie som heter Candida spp. Munnen är en gemensam plats där Candida spp. orsakar infektion. Candidasuperinfektion infektion i munnen kallas muntorsk. Andra vanliga platser för trast för att utveckla är slidan, blöja område, och veck spik. (Se separat informationsblad som kallas Vaginal svampinfektion, Candidasuperinfektion hudinfektion och Blöjeksem för mer information om andra typer av trast.)

Små mängder Candida spp. vanligen lever på frisk hud och i en frisk mun. De är oftast ofarliga. Men en överväxt av Candida spp.. kan förekomma i munnen hos vissa barn. Detta kan orsaka en släng av muntorsk.

Denna överväxt kan hända eftersom barnets immunförsvar är fortfarande ganska omogen och så kan inte styra Candida spp.. nivåer. En annan möjlig orsak till muntorsk infektion är om ditt barn har haft en senaste kurs av antibiotika. Detta beror på att antibiotika kan döda hälsosamma bakterier som lever i barnets mun. Dessa hälsosamma bakterier hjälper normalt att reglera nivåerna av Candida spp.. i barnets mun. Om det finns mindre hälsosamma bakterier runt, kan Candidasuperinfektion överväxt uppstå. Dessutom, om du ammar och du har nyligen varit på antibiotika, så kan nivåerna av dina hälsosamma bakterier påverkas. Detta kan göra dig eller ditt barn, mer benägna att utveckla trast.

Omkring 1 i 7 spädbarn utvecklar en släng av muntorsk någon gång. Det är vanligast hos barn yngre än 10 veckor, men det kan förekomma i vissa äldre barn också. Muntorsk är vanligtvis inte på grund av dålig hygien, och det brukar inte betyda att ditt barn är sjuk på något annat sätt. Vissa barn har återkommande anfall av muntorsk.

Vita fläckar utvecklas oftast i ditt barns mun och på sin tunga. Fläckarna kan förenas för att bilda större fläckar som kallas plack. De kan bli gult eller grått. Ditt barn kan inte bli störd av infektionen. Men ibland sin mun blir öm. Vissa barn kan dregla saliv, eller vägra att föda ordentligt på grund av ömhet.

Muntorsk hos barn. Varför får vissa barn muntorsk?
Muntorsk hos barn. Varför får vissa barn muntorsk?

Obs: om du ammar, är det möjligt att ditt barn kan förmedla trast infektion från deras mun till dina bröstvårtor. Detta kan vara mycket smärtsamt för dig. Dina bröstvårtor kan bli knäckt och öm. Se din läkare om du tror att du kan ha trast infektion i dina bröstvårtor. Din läkare kan föreslå lite grädde att gälla för dina bröstvårtor att klara upp infektionen.

I vissa barn, är ingen behandling behövs. Många lindriga fall av muntorsk varar bara en kort tid - bara några dagar eller så - och klart utan någon behandling.

Om behandling påbörjas, kommer din läkare ordinera vanligtvis en gel som innehåller en anti-trast drogen kallas miconazole. Du smeta denna gel till de drabbade områdena i ditt barns mun, med ett rent finger, så ofta som ordinerats av din läkare. Följ instruktionerna noggrant. Använd gelen efter en feed. För att undvika det mycket liten risk för kvävning, tillämpa lite i taget och inte på baksidan av halsen. Läkemedlet verkar genom att döda Candidasuperinfektion bakterier inom insidan av ditt barns mun. Strängt taget är miconazol gel inte licens att ges till barn yngre än fyra månader gammal. Men många läkare är glada att rekommendera dess användning hos barn i alla åldrar.

En alternativ behandling för muntorsk är droppar som innehåller ett anti-trast drogen kallas nystatin. Du använder en pipett som kommer med dropparna att placera vätskan till drabbade områden i ditt barns mun. Nystatin droppar tenderar att användas om miconazole är inte lämplig för ditt barn av någon anledning, eller om miconazole gel inte har varit effektiva.

Du bör fortsätta med den behandling som din läkare ordinerar, för två dagar efter trasten har rensat. Se din läkare om trasten inte har rensat inom sju dagar efter påbörjad behandling.

De flesta anfall av muntorsk uppstå utan någon uppenbar anledning. Dock kan följande tips hjälpa att förhindra vissa anfall:

  • Regelbundet sterilisera alla dummies och andra leksaker munnen används av ditt barn.
  • Om du flaska-feed, regelbundet sterilisera all utfodring utrustning, speciellt spenar.
  • Vissa människor föreslår att ge ett barn en drink med sterilt vatten efter ett foder. Detta sköljer bort eventuella kvarvarande mjölk i munnen som Candida spp. kan trivas på.

Aktuella artiklar