Kvinnlig sterilisering

Kvinnlig sterilisering är en effektiv och permanent form av preventivmedel. Det finns en mycket liten felfrekvens. Sterilisering är bara för människor som har beslutat att de inte vill ha några barn, eller ytterligare barn i framtiden. Det anses vara en permanent preventivmetod. Återföring är en komplicerad operation som inte alltid lyckas. Återföring är vanligtvis inte tillgängliga på NHS.

Rören mellan äggstockarna och livmodern (äggledarna) skärs eller blockeras med ringar eller clips. Detta hindrar ägg som släpptes av äggstockarna från att nå spermier.

Operationen görs oftast under narkos. För de flesta kvinnor operationen görs med hjälp av en speciell teleskop som kallas en laparoscope. Den laparoscope förs in genom ett mycket litet snitt i buken. Det tillåter kirurgen att se vad de gör. Ett annat litet snitt görs sedan för att infoga ett instrument att använda clips eller ringar till dina rör. Klippen eller ringar ger ett kvarter i rören och förhindra spermier ägg möte. En större minskning kan behöva göras, och en mer traditionell verksamhet gjort, i vissa kvinnor. Detta är mer troligt om du är överviktig eller har haft tidigare operationer.

En nyare procedur finns i kliniken under lokalbedövning. Detta kallas hysteroscopic sterilisering. Du kommer att vara vaken och läkaren placerar ett instrument i slidan, ungefär som att ha ett cervical screeningtest. En liten kamera och röret (hysteroskop) förs sedan genom slidan och livmoderhalsen. En mycket liten implantat (som kallas en mikroinlägg) placeras i varje äggledare, med särskilda smala kirurgiska instrument som skickas genom hysteroskopet. Närvaron av mikroinläggen orsakar ärrvävnad bildas i äggledarna. Detta blockerar slutligen dem.

Det är mer än 99% effektivare. Färre än 1 kvinna av 200 blir gravid efter sterilisering. (När inget preventivmedel används, mer än 80 av 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.) Kvinna bli gravid eftersom rören kan, sällan, kom tillbaka tillsammans igen efter beskärning. Om de var blockerade, kan klippen arbeta sig ut - även när de har förts ut på rätt sätt.

Hysteroscopic sterilisering är lika effektivt som laparoskopisk sterilisering. Kvinnan bör använda ytterligare en form av preventivmedel tills att implantaten har visat sig vara på rätt plats. Detta görs vanligen med röntgen eller ultraljud.

Kvinnlig sterilisering. Hur tillförlitliga är kvinnlig sterilisering?
Kvinnlig sterilisering. Hur tillförlitliga är kvinnlig sterilisering?

Det är permanent och du (och din partner) behöver inte tänka på preventivmedel igen.

Som det är permanent, kan vissa människor ångrar operationen under kommande år, i synnerhet om deras situation förändras.

Laparoskopisk sterilisering är inte heller så lätt att göra, eller lika effektivt, som manlig sterilisering (vasektomi). Det finns en risk att införandet av laparoscope som görs "blint". Detta innebär att kirurgen inte kan se exakt var de sätter instrumentet och det kan skada saker inne i buken. Detta låter oroväckande, men kirurgen kommer att vidta andra försiktighetsåtgärder för att försöka undvika att orsaka någon skada och, i de flesta fall går detta inte att ske.

Som med alla drift finns det en risk för en sårinfektion och liten risk från en narkos.

I hysteroscopic sterilisering finns ingen cut. Kirurgen kan också se vad de gör lättare. Detta är dock en nyare förfarande och ganska krångliga. Det får inte finnas kirurger tillgängliga än på ditt lokala sjukhus som är utbildade för att göra den här proceduren.

Laparoskopisk sterilisering bör göras medan du har mens. Detta betyder att du inte kommer att ha producerat ett ägg ännu. I detta fall förfarandet är effektivt omgående.

Hysteroscopic sterilisering kan inte utföras under en period, som blodet blockerar kirurgens uppfattning. Det görs bäst så snart efter mensen upphör som möjligt. Det kan göras senare om du är säker på att du inte är gravid. Det ska inte ses som effektiva omedelbart. Konsulten kommer att behöva kontrollera microstents är på rätt plats och fungerar väl. Detta kan ta upp till 3 månader. Du bör använda ytterligare preventivmedel tills du känner att de microstents är på rätt plats.

Nej Sex kan verka roligare, eftersom oron för graviditet och preventivmedel tas bort.

Anser inte ha operationen om du och din partner är säker på att du inte vill ha barn, eller ytterligare barn. Det är klokt att inte fatta beslut i kristider eller förändring - till exempel efter en ny bebis eller abort. Gör inte det beslut om det finns några större problem i din relation med din partner. Det kommer inte att lösa några sexuella problem.

Läkare vilja normalt vara säker på att båda parter är nöjda med beslutet innan du gör detta permanent förfarande. Men det är inte ett rättsligt krav för att få din partners tillåtelse. Om du har några tvivel och frågor, se till att du diskutera detta med din läkare eller sjuksköterska.

Har du funderat på alternativen? Kvinnlig sterilisering är inte 100% effektivt. Andra reversibla preventivmetoder är mer effektiva, såsom intrauterint system (IUS), preventivmedel implantat och injektioner. Dessutom, är manlig sterilisering lättare att göra och mer effektiv.

Vilka är fördelarna med kvinnlig sterilisering? Vilka är nackdelarna med kvinnlig sterilisering?
Vilka är fördelarna med kvinnlig sterilisering? Vilka är nackdelarna med kvinnlig sterilisering?

Din GP och sjuksköterska är bra källor till information om du har några frågor.

FPA (formerly familjen Planning Association) ger också information och rådgivning.
Hjälptelefon: England 0845 122 8690, Nordirland 0845 122 8687 eller besök deras hemsida www.fpa.org.uk

Aktuella artiklar

  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
  • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…