Vaginalring

Den vaginalring är en effektiv preventivmetod. Den innehåller en kombination av hormoner, som den kombinerade p-piller. Det sätts in i vaginan, där det stannar i tre veckor. Du har exakt en ring-fri vecka innan du sätter en ny ring på plats. Vanliga biverkningar är huvudvärk, ont i vagina och flytningar. Dessa råkar i omkring en i 20 kvinnor.

Det är en flexibel, genomskinlig ring som är drygt 5 cm i diameter. Den innehåller två hormoner, precis som p-piller. Dessa hormoner har effekter på kroppen som hindrar dig från att bli gravid.

Den vaginalring innehåller ett östrogen och ett gestagen. De absorberas genom huden i slidan. De arbetar på tre olika sätt för att förhindra graviditet:

 • De ändrar kroppens hormonbalans så att dina äggstockar inte ägglossning (producera ett ägg).
 • De orsakar slem gjorts av livmoderhalsen (cervix) att tjockna och bilda en slemmig plugg. Detta gör det svårt för spermier att ta sig igenom till livmodern (uterus) för att befrukta ett ägg.
 • De gör också livmoderslemhinnan tunnare. Detta gör det mindre sannolikt att ett befruktat ägg kommer att kunna fästa till livmodern.

Den i form av vaginalring är mycket effektiv. Mindre än 1 kvinna av 100 kommer att falla gravid med hjälp av denna form av preventivmedel i ett år. Det är ungefär lika effektivt som det kombinerade p-piller (COCP).

Preventivmedel vaginal ring. Vad är preventivmedel vaginal ring?
Preventivmedel vaginal ring. Vad är preventivmedel vaginal ring?

På den första dagen av din menstruation, placerar du en ny ring i slidan. Det är väldigt flexibelt och du kommer att kunna pressa det, för att uttrycka det i lätt. Hitta en position för ringen som är bekvämt för dig. Placeringen av ringen påverkar inte hur bra det fungerar. Om du är osäker på hur du gör detta kan du se antingen på bipacksedeln som följer med paketet, eller fråga din sjuksköterska eller läkare om råd.

Du kan också sätta in ringen på dag 2-5 av din menstruation, men du bör använda en kondom (som en extra försiktighetsåtgärd) under sju dagar.

Man lämnar ringen på plats i tre veckor. Under denna tid bör du regelbundet kontrollera att den finns där. Du tar bort ringen genom att haka ut med fingret. Exakt en vecka satte senare en ny ring in igen.

Du kan använda tamponger och ha sex på ett säkert sätt med den på plats. Om ringen faller ut under sex, måste den bytas ut inom tre timmar.

Din blödning (perioder) är väl kontrollerad med denna metod, jämfört med COCP. Vissa kvinnor på pillret har vad som kallas genombrottsblödning. Detta innebär att de har blödningar innan mens. Detta tenderar att hända mer sällan när du använder p-ring. Din blödning normalt inträffar under veckan när det vaginalring inte i slidan.

Eftersom du lämnar ringen på plats i tre veckor, behöver du inte komma ihåg att ta ett piller varje dag. Du behöver bara komma ihåg att ta ut det efter tre veckor och sätta in en ny ring en vecka senare.

Hormonerna absorberas genom vaginala huden, i stället för att sväljas som tabletter och gå igenom tarmen. Detta innebär att en orolig mage (kräkning eller diarré) inte skulle påverka hur effektivt ditt preventivmedel är.

 • Din partner kan känna ringen under sex. Inte regelbundet bort vaginalring eller det kan bli mindre effektiv.
 • Du kan vara medveten om ringen i slidan. Vissa människor kan finna detta obehagligt.
 • Ibland ringen faller ut. Tvätta den under en kran med kallt eller ljummet vatten och lägger tillbaka den i. Om du har använt ringen ordentligt i sju dagar innan den kom ut, kan ringen vara ute i upp till 48 timmar, utan att behöva ha extra preventivmedel. Om du behöver extra preventivmedel (t.ex. din partner att använda kondom), bör du använda det tills ringen har varit på plats i sju dagar. Om ringen faller ut i vecka 3 (innan din ring-fri vecka), kunde du missa ringen-fri vecka ut och sätta in en ny ring istället.
 • Ibland kan en ring kan brytas medan i slidan. Om detta händer, ska du ta bort den trasiga ringen och sätt in en ny.
 • Om detta händer, kommer du vara i riskzonen för graviditet och bör kontakta din sjuksköterska för familjeplanering eller läkare.

Dessa är de vanligaste klagomålen. Dessa skäl gör upp till 1 av 3 kvinnor som använder preventivmedel vaginalringen beslutar att ge upp.

Andra mer allvarliga hälsorisker är ovanligare mycket och händer så ofta som med COCP. Se separat broschyr kallad Kombinerade p-piller för ytterligare information.

I allmänhet är den kontraceptiva vaginalringen tolereras väl. De vanligaste biverkningarna är huvudvärk, ont i vagina och flytningar. Dessa förekommer i ungefär 1 på 20 kvinnor.

Om du lämnar vaginalring i upp till fyra veckor, ta det så snart du kommer ihåg. Har en vecka utan att det, sedan ersätta med en ny ring som vanligt.

Vilka är fördelarna med att använda preventivmedel vaginal ring? Finns det några nackdelar med att använda det?
Vilka är fördelarna med att använda preventivmedel vaginal ring? Finns det några nackdelar med att använda det?

Om du lämnar vaginalring i mer än fyra veckor, kan det preventiva effekten ha minskat. Du bör ta bort ringen så snart du kommer ihåg och sätta i ett nytt preventivmedel vaginal ring utan att ha en paus. Extra försiktighetsåtgärder som att använda kondom vid samlag rekommenderas för sju dagar, om du använt ringen för fem veckor eller mer. Om det är mindre än fem veckor du inte behöver extra försiktighetsåtgärder. Om du är osäker, fråga din praktik eller familjeplanering sjuksköterska eller läkare.

Om du glömmer att sätta in en ny ring efter sju dagars paus, bör du sätta in en ny ring så snart du kommer ihåg. Du bör också använda extra preventivmedel (kondom) under sju dagar. Du kan bli gravid om du har sex när du har glömt att sätta en ny ring på plats.

Om du har fått veta att du inte ska använda COCP, så ska du heller inte använda preventivmedel vaginal ring. Detta kan bero på att du har riskfaktorer för venös tromboembolism (blodproppar). Om du har två eller fler av följande riskfaktorer då du inte ska använda det:

 • En familj historia av venös tromboembolism (blodpropp) i en första gradens släkting (t.ex., syster, mamma) fyllt 45 år.
 • Övervikt. Din läkare eller sjuksköterska kan träna ditt body mass index (BMI). Detta mäter hur mycket du väger relaterade till din längd. Om ditt BMI är över 30 kg / m 2 och du har andra riskfaktorer för blodpropp, kan du bli ombedd att hitta en annan metod. Du bör inte använda ringen om ditt BMI är över 39 kg / m 2, även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Om du inte är mycket rörlig under en längre tid - till exempel om du är i en rullstol eller har benet i gips.
 • Historia av ytlig tromboflebit (där venerna på ytan av benen blir röd och öm).

Om du har riskfaktorer för arteriell sjukdom (cirkulationsproblem) då du kan också rådas att inte använda preventivmedel vaginal ring. Om du har två eller fler av följande riskfaktorer då du inte ska använda det:

 • En familj historia av arteriell sjukdom (cirkulationsproblem) i en första gradens släkting (t.ex., syster, mamma) fyllt 45 år.
 • Diabetes mellitus: om du har haft diabetes i mer än 20 år bör du inte använda ringen, även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Hypertoni: högt blodtryck som inte kontrolleras med behandling.
 • Rökning: Du bör inte använda ringen om du röker 40 eller fler cigaretter per dag, även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Ålder över 35 år: Du bör inte använda ringen alls om du är äldre än 50 år.

Om du har en vaginal framfall, kan du finna det svårt att hålla ringen på plats. Om du har problem med förstoppning, kan du också svårt att hålla ringen på plats.

Din GP, ​​sjuksköterska, familjeplanering klinik och apotek är bra källor till information om du har några frågor.

Ytterligare hjälp och upplysningar

FPA

Aktuella artiklar