Vasektomi (manlig sterilisering)

Vasektomi är en effektiv och permanent form av preventivmedel. Operationen är snabbare, enklare och effektivare än kvinnlig sterilisering. Det finns en mycket liten felfrekvens. Sterilisering är bara för människor som har beslutat att de inte vill ha barn, eller ytterligare barn i framtiden. Det anses vara en permanent metod för kontraception, som återföring är en komplicerad operation som inte alltid är framgångsrik. Dessutom är återföring vanligtvis inte tillgängliga på NHS.

Vasektomi är en liten operation för att skära sädesledaren. Detta är röret som tar spermier från testiklarna till penis. Spermier görs i testiklarna. När sädesledaren skärs, kan spermierna inte längre komma in i sperma som ejaculated (kommer) under sex.

Relaterade artiklar

Vasektomi är mycket pålitlig - men inte helt 100%. Även efter en lyckad operation ungefär 1 på 2000 män som har haft en vasektomi blir fertila igen någon gång i framtiden. Detta beror på att i sällsynta fall de två ändarna av de skurna vas deferens återförenas med tiden. (När inget preventivmedel används mer än 80 av 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.) Om 1 av 1000 transaktioner inte är framgångsrika och tester visar spermier är fortfarande närvarande i sperma efter operationen.

Vasektomi (manlig sterilisering). Du måste fortfarande använda extra preventivmedel, till exempel kondom, tills du får allt klart.
Vasektomi (manlig sterilisering). Du måste fortfarande använda extra preventivmedel, till exempel kondom, tills du får allt klart.

Vasektomi görs vanligen under lokalbedövning. Ibland det görs under en allmän anaesthetic.Local bedövningsmedel injiceras i ett litet område av huden på vardera sidan av pungen ovanför testiklarna. Ett litet snitt görs sedan för att dessa numbed hudytor.

Sädesledaren kan ses ganska lätt under snittet huden. Det kan skäras med en skalpell (kirurgisk kniv) eller med diatermi. Diatermi är elektrisk ström som klipper huden och stoppar blödning på samma gång. Detta är nu mer vanligt. De små snitt till huden är sedan sys eller fastnat ihop med tejp. Dissolvable stygn används om snittet sys. Operationen tar ca 15 minuter.

Vanligtvis finns det ett visst obehag och blåmärken i några dagar efteråt. Detta går normalt bort snabbt. Obehaget kan hjälpas genom att bära åtsittande kalsonger dag och natt för en vecka eller så efter operationen. Det är också bäst att inte göra tungt arbete, motion eller lyft för en vecka eller så efter operationen.

De flesta män har inga problem efter en vasektomi. Problem är ovanlig men inkluderar följande:

  • Som med varje åtgärd eller skära i huden, det finns en liten risk för sårinfektion.
  • Den blåmärken runt operationsområdet är ibland ganska tydligt, men kommer att gå i en vecka eller så.
  • I sällsynta fall kan spermierna läcka i pungen och bildar en svullnad som kan behöva behandling.
  • Ett litet antal män har en molande värk i pungen under några månader efter operationen. Detta lägger sig oftast med tiden.
  • Om du har en narkos, som med all verksamhet, det finns en liten risk i samband med narkos.

Vissa spermier överleva i den övre delen av sädesledaren under flera veckor efter vasektomi. Dessa kan komma in i sperma efter ett tag efter operationen. Om åtta veckor efter operationen kommer du att behöva producera två sperma prov ca 3-6 veckors mellanrum. Dessa undersöks under mikroskop för att kontrollera spermier. Om dessa har inga spermier i dem, kommer du att få allt klart.

Du måste fortfarande använda extra preventivmedel, till exempel kondom, tills du får allt klart.

Det är permanent och du behöver inte tänka på preventivmedel igen. Det är lättare att göra och effektivare än kvinnlig sterilisering.

Hur tillförlitliga är vasektomi? Hur är en vasektomi gjort?
Hur tillförlitliga är vasektomi? Hur är en vasektomi gjort?

Det kan ta några månader innan sperman är fri från spermier. Som det är permanent, ångrar vissa människor som har en vasektomi, särskilt om deras situation förändras.

Nej De könshormoner gjorts av testiklarna (t.ex. testosteron) fortsätta att ledas in i blodomloppet som tidigare. Dessutom minskar inte vasektomi inte mängden sperma när du får utlösning (komma) under sex. Spermier bidrar endast en liten mängd sperma. Sperma görs i sädesblåsorna och prostata högre uppströms.

Sex kan även vara roligare, eftersom oro eller olägenhet för andra former av preventivmedel tas bort.

Spermier tillverkas fortfarande som förut i testiklarna. Spermierna kan inte komma förbi de blockerade sädesledare och tas upp av kroppen.

Anser inte ha operationen om du och din partner är säker på att du inte vill ha barn, eller ytterligare barn. Det är klokt att inte fatta beslut i kristider eller förändring, till exempel efter en ny bebis eller abort. Det är bäst att inte fatta beslut om det finns några större problem i din relation med din partner. Det kommer inte att lösa några sexuella problem.

Läkare vilja normalt vara säker på att båda parter är nöjda med beslutet innan du gör en vasektomi. Men det är inte ett rättsligt krav för att få din partners tillåtelse.

Är vasektomi utförs på NHS? Ja de flesta män har en vasektomi gjort på NHS. Dock kan väntelistor variera hela landet. Vissa män föredrar att ha det gjort på en privat klinik eller sjukhus.

Gör det ont operationen? Inte mer än någon annan mindre operation som använder lokalbedövning. Injektion av lokalbedövning kan sticka lite i några sekunder. Det sätts i bara ett litet område av huden, så det är inget att oroa sig för. Efter detta, är operationen oftast smärtfritt. Efter operationen, när den lokalbedövning avtar, är den övre delen av pungen normalt milt öm i några dagar. Ignorera alla skräckhistorier som verkar vara en favorit skämt ämne för vissa män.

Vad händer om jag ändrar mig? Är vasektomi som permanent. Det är en operation för att återförenas de två skurna ändarna av sädesledaren. Det är en svår operation och inte alltid framgångsrik. Det är inte heller tillgängliga på NHS, så att du skulle behöva betala för detta själv.

Hur snart efter operationen kan jag ha sex? Du kan återuppta kön så snart det är bekvämt att göra så. Men kom ihåg att du måste använda andra preventivmetoder (t.ex. kondom) tills du ger två sperma prover som är klara för spermier. Vissa spermier överlever uppströms från de skurna sädesledare för ett par veckor.

Jag har hört att det finns en ökad risk för prostatacancer efter vasektomi. Är detta sant? Nej För några år sedan fanns det en larmrapport om en möjlig koppling. Sedan dess har flera undersökningar har gjorts och har visat att det inte finns någon koppling mellan vasektomi och en ökad risk för någon cancer.

Din GP och sjuksköterska är bra källor till information om du har några frågor.

FPA (formerly familjen Planning Association) ger också information och rådgivning.
Hjälptelefon: England 0845 122 8690, Nordirland 0845 122 8687 eller besök deras hemsida www.fpa.org.uk

Aktuella artiklar