Hur att hantera trötthet

Julen är på väg och vi alla vill vara i toppform för den festliga säsongen. Men för många av oss, även att dra oss ur sängen får oss att känna att vi har klättrat Everest. Nu är det dags att ta itu med trötthet!

Vad orsakar kronisk trötthet?

Det finns hundratals orsaker till trötthet, och vissa människor har mer än en. Om du har ett nytt symptom av trötthet i mer än ett par veckor, se din GP. Den goda nyheten är att 70-80% av människor inte har en fysisk orsak.

Villkoren din husläkare kanske vill utesluta inkluderar:

Typ 2-diabetes - Andra symptom kan inkludera att vara törstig hela tiden, passerar vatten oftare, att förlora vikt eller få mindre infektioner som kokar och trastar.

Underaktiv sköldkörtel - Andra vanliga symtom är viktuppgång trots att äta mindre, förstoppning, torr hud, grovt hår och känslan deprimerad.

Hur att hantera trötthet. Vad orsakar kronisk trötthet?
Hur att hantera trötthet. Vad orsakar kronisk trötthet?

Depression - Trötthet är förvånansvärt ofta det största problemet här. Fråga dig själv om du har nyligen blivit nedstämd, deprimerad eller hopplös, eller om du har tagit mindre intresse eller fick mindre glädje av saker som du brukar njuta.

Mediciner - Det finns massor av möjliga syndarna här! Alla mediciner har biverkningar för vissa människor, men betablockerare (används vid hjärtbesvär) och starka smärtstillande medel orsakar ofta djupa trötthet. Om du startade en ny medicin runt den tid du började känna sig trött, talar till apoteket eller GP.

Blodbrist - Hos kvinnor före klimakteriet, tunga perioder är den vanligaste orsaken. Men det finns massor av andra orsaker, inklusive dålig kost eller inte absorbera maten ordentligt.

Kroniskt trötthetssyndrom (även känd som MIG) - Tröttheten av ME beskrivs ofta som helt överväldigande fysisk och psykisk utmattning, vilket är mycket olika till trötthet du kanske känner efter en hektisk dag. Det är ofta förvärras av motion och vila sällan lindrar det.

Långsiktiga medicinska tillstånd - njur-och leverproblem, liksom hjärtsvikt och kronisk lungsjukdom, kan alla SAP din styrka.

Cancer - Snälla inte panik! Alla orsaker ovan är mycket mer sannolikt att orsaka trötthet än cancer är. Men det är något som din läkare kommer att vara med tanke på en sällsynt men mycket viktig möjlighet. Examination och blodprov från din husläkare kan ganska mycket utesluta många cancerformer.

Vilka tester kommer min läkare göra?

Det beror på vad andra symptom du har, eller om läkaren ser en tydlig trigger såsom en ny medicin. På det hela taget skulle jag brukar köra en hel serie av blodprover för att kontrollera ditt blodsocker (för diabetes), dina njurar, lever och sköldkörtel funktion, samt en fullständig blodstatus för att leta efter anemi och utesluta den lilla möjligheten problem med ditt immunsystem som kan signalera cancer.

När det lönar sig att vara snäll mot dig själv

De flesta människor är trötta på grund av stress - och vi alla kan relatera till det. Problemet är, är det svårt att se skogen för alla träd när du är överbokad. Letar efter dig själv är inte självisk - det kan vara det bästa sättet att hjälpa andra och dig själv.

Du är bättre lämpad att ta hand om andra, om du sköter dig själv. Om du är en vårdgivare - oavsett om små barn eller äldre anhöriga - du kommer att vara till någon nytta för dem om du är sliten till en skarp. Påminn dig själv om att när du tar upp tips nedan!

  • Du behöver inte göra allt själv. Om du är en vårdare, har du rätt till en fullständig vårdare bedömning av dina behov och dina älskade. Tala med din husläkare
  • Ta tid för dig. Oavsett om det är en daglig promenad i parken eller ett långt bad (doftljus på sidan för mig, snälla!), Se till att "du tid" är inte botten av din prioriteringslista
  • Motion gör trötthet bättre, inte sämre - ärligt Motion släpper "feelgood" hormoner som ökar din energi. Det är väl bevisat för patienter med stress och depression, och även cancer.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…