Hälsa kvickheter " få dem att fungera för dig!

Det har aldrig varit enklare att få en hälso-MOT. Många medicinska förhållanden inte orsakar symtom, men att få dem identifieras och behandlas kan enormt minska risken för hjärtinfarkt, stroke, diabetes och njurproblem. Men vad testet behöver du, och när ska du få dem gjort?

Ditt blodtryck

Du kommer inte att ha någon aning om vad ditt blodtryck är om du inte får det mäts. Massor av mina patienter tycker att de får huvudvärk eller mår dåligt, om deras blodtryck är högt. I själva verket, om det inte är farligt upp (med en övre nivå över ca 230 och en lägre nivå över ca 130) att du inte har någon aning om ditt blodtryck har gått upp. Men högt blodtryck ökar enormt risken att få en stroke eller en hjärtattack. Högt blodtryck blir vanligare när man blir äldre, ungefär hälften av över 50 har högt blodtryck. Det är därför du behöver för att få det mätt minst vart femte år om du är över 40, och minst en eller två gånger om året om du har diabetes, njursjukdom, hjärtsjukdom eller en historia av högt blodtryck.

Din vikt

Nästan alla av oss oroa vår vikt någon gång. Det kan kännas som om media - och din läkare - är besatt av att ge dig råd om din "ideal" vikt. Men att hålla i den "ideala" olika vikt, jämfört med din längd, (kallas din BMI, eller Body Mass Index) skär inte bara risken för hjärtinfarkt och diabetes, men även artrit och andningsproblem. Fråga din läkare eller sjuksköterska om din idealvikt.

Din midjemått

Om du tenderar att bära övervikt runt mellangärdet (med andra ord, om du är en "äpple" snarare än en "päron") du behöver för att titta på din risk för diabetes och hjärtsjukdomar. Den midjemått på byxorna är endast korrekt om du bär dina byxor runt den bredaste delen av din vikt. Mät din midja vid punkten halvvägs mellan botten av bröstkorgen och upp i bäckenben, när du andas ut. Det är ingen mening med att fuska! Om din midjemått är mer än 35 inches (om du är en kvinna) eller 40 tum (om du är en människa), gör boka tid om huruvida du behöver kontrolleras för dessa förhållanden.

Kolesterol

Hälsa kvickheter "få dem att fungera för dig! Vem är bäst att kolla min hälsa?
Hälsa kvickheter "få dem att fungera för dig! Vem är bäst att kolla min hälsa?

På det hela, desto lägre blir din kolesterol, desto lägre risk för hjärtsjukdom. Däremot kan en typ av kolesterol (HDL eller "goda" kolesterolet) skyddar faktiskt dig mot hjärtsjukdomar. Det är förhållandet mellan total till goda kolesterolet som verkligen räknas. Du bör ha ditt kolesterol mätas minst en gång under din livstid - och minst en gång om året om du har en historia av hjärtattack, stroke, diabetes eller njursjukdom, eller har fått höra din risk för hjärtsjukdom eller stroke är mer än 20 % under de kommande tio åren.

Vem är bäst att kolla min hälsa?

Din sjuksköterska är den första anhalten för råd om allmänna hälsokontroller. Hon kan mäta din vikt, blodtryck, hjärtfrekvens och kolesterol, och kan ge dig en idé om hur du kan förbättra din hälsa. Hon kan också berätta om andra hälsokontroller kommer du att erbjudas rutinmässigt (beroende på din ålder) - som cervikala utstryk, mammografi och screening för tjocktarmscancer.

Om du vill veta om andra förhållanden du kan behöva screening för - som osteoporos (benskörhet) eller prostatacancer - prata med din husläkare.

Många privata vård-företag erbjuder omfattande screening paket med ett stort urval av blodprover och skannar. Dock kommer inte alla av dem faktiskt förbättra din hälsa - prata med din läkare först om vilka tester är värt att ha.

Tack till "My Weekly" tidningen där delar av den här artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…