Gastroskopi (endoskopi)

Gastroskopi är ett test för att titta in i matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

En gastroskopi är ett test där en operatör (en läkare eller sjuksköterska) ser i den övre delen av tarmen (den övre mag-tarmkanalen). Den övre tarmen består av matstrupen (matstrupen), magsäck och tolvfingertarm. Operatören använder ett endoskop för att titta inuti tarmen. Därför är testet ibland kallas endoskopi.

Ett endoskop är ett tunt, flexibelt teleskop. Det är ungefär lika tjock som ett lillfinger. Endoskopet leds genom munnen, i matstrupen och sedan ner till magsäcken och tolvfingertarmen.

Spetsen på endoskopet innehåller en ljus och en liten videokamera så att föraren kan se inuti tarmen.

Endoskopet har också en "side-kanal" ner där olika instrument kan passera. Dessa kan manipuleras av operatören. Till exempel kan operatören ta ett litet prov (biopsi) från insidan slemhinnan i magen med hjälp av en tunn "ta tag" instrument som förs ned en sida kanal.

En gastroskopi kan rekommenderas om du har symtom som återkommande magbesvär, återkommande halsbränna, smärtor i övre delen av buken, upprepade kräkningar, svårigheter att svälja, eller andra symtom som anses komma från den övre tarmen. Den typ av förhållanden som kan bekräftas (eller uteslutas) inkluderar:

 • Esofagit (inflammation i matstrupen). Operatören kommer att se områden med rodnad på slemhinnan i matstrupen.
 • Tolvfingertarmen och magen sår. Ett sår ser ut som en liten, röd krater på insidan slemhinnan i tolvfingertarmen eller magsäcken.
 • Duodenit och gastrit (inflammation i tolvfingertarmen och magsår).
 • Cancer i magsäcken och matstrupen.
 • Olika andra sällsynta tillstånd.

Gastroskopi görs vanligtvis som ett öppenvården "dag case". Det är ett rutintest som vanligen är gjort. Operatören kan bedöva baksidan av halsen genom att spraya på lokalbedövning, eller ge dig ett bedövningsmedel sugtablett att suga. Du kan få en lugnande att hjälpa dig att slappna av. Detta ges vanligen som en injektion i en ven på baksidan av din hand. Den sedativa kan göra dig dåsig, men det gör inte "få dig att sova". Det är inte en narkos.

Gastroskopi (endoskopi). Om du har haft en lugnande.
Gastroskopi (endoskopi). Om du har haft en lugnande.

Du ligger på sidan på en soffa. Du ombeds att sätta en plast mun vakt mellan tänderna. Detta skyddar dina tänder och stoppar du biter endoskopet. Operatören kommer sedan be dig att svälja den första delen av endoskopet. Moderna endoskop är ganska tunna och lätt att svälja. Operatören sedan försiktigt trycker den längre ner matstrupen och in i magsäcken och tolvfingertarmen. Videokameran vid spetsen av endoskopet skickar bilder till en skärm. Operatören tittar på skärmen för förändringar i matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen. Luft passeras nedför en kanal i endoskopet in i magsäcken för att göra magslemhinnan lättare att se. Detta kan leda till att du känner "full" och vill rapa.

Operatören kan ta en eller flera biopsier (små prover) av delar av insidan slemhinnan i tarmen - beroende på varför testet är gjort och vad de ser. Detta är smärtfri. De biopsiprov sänds till laboratoriet för testning, och att titta på under mikroskop. Endoskopet är sedan försiktigt dras ut.

En gastroskopi brukar ta ungefär 10 minuter. Dock bör du tillåta minst två timmar för hela utnämning, för att förbereda, ge tid för lugnande att fungera (om du har någon), för gastroskopi själv, och att återhämta sig. En gastroskopi brukar inte ont, men det kan vara lite obehagligt, särskilt när du först sväljer endoskopet.

Du bör få instruktioner från sjukhuset avdelningen innan ditt test. Den typ av instruktioner som ges vanligen inkluderar:

 • Du bör inte äta 4-6 timmar före testet. Magen måste vara tom. (Små klunkar vatten får tillåtas upp till två timmar före testet.)
 • Om du har en lugnande du behöver någon att följa med dig hem.
 • Råd om medicinering som kan behöva stoppas innan testet.

De flesta människor är beredda att gå hem efter vila i en halvtimme eller så.

Om du har haft en lugnande - du kan ta lite längre tid att vara redo att gå hem. Den lugnande kommer normalt att du känner dig ganska trevlig och avslappnad. Dock bör du inte köra, använda maskiner eller dricka alkohol i 24 timmar efter att ha lugnande. Du behöver någon att följa med dig hem och bo med dig i 24 timmar tills effekterna har helt försvunnit. De flesta människor har möjlighet att återgå till normal verksamhet efter 24 timmar.

Operatören skriver en rapport och skickar den till den läkare som begärt gastroskopi. Resultatet från en biopsi kan ta några dagar vilket kan försena rapporten som skickas. Operatören kan också berätta vad de såg innan du lämnar. Men om du har haft en lugnande du inte kan komma ihåg efteråt vad de sa. Därför kanske du vill ha en släkting eller nära vän med dig som kanske kan komma ihåg vad som sades.

Gastroskopi är en bra test för att se avvikelser i den övre tarmen. Det är emellertid inte fullständigt säkra. Till exempel kan gastroskopi inte upptäcka ett litet antal fall av tidiga sår eller tidig cancer. Ibland kan en upprepning gastroskopi kan rekommenderas om symptomen kvarstår eller förvärras, även om en tidigare gastroskopi rapporterades som vanligt.

Vad är en gastroskopi? Vem har en gastroskopi?
Vad är en gastroskopi? Vem har en gastroskopi?

De flesta gastroskopi görs utan några problem. Vissa människor har en milt halsont för en dag eller så efteråt. Du kan känna dig trött eller sömnig i flera timmar om du har en lugnande. Det finns en något ökad risk att utveckla lunginflammation eller lunginflammation efter en gastroskopi.

Ibland orsakar endoskopet vissa skador på tarmen. Detta kan orsaka blödning, infektion, och sällan, perforering. Om något av följande inträffar inom 48 timmar efter en gastroskopi, rådfråga en läkare omedelbart:

 • Buksmärtor. (I synnerhet om det blir gradvis sämre, och är annorlunda eller mer intensiv för några "vanliga" matsmältningsbesvär smärtor eller halsbränna som du kan ha.)
 • Feber (förhöjd temperatur).
 • Andningssvårigheter.
 • Kräkningar blod.

Ett litet antal människor har en hjärtattack eller stroke under, eller strax efter, en gastroskopi. Dessa tenderar att vara äldre människor som redan är i dålig hälsa. Dessa allvarliga komplikationer är ovanliga i de flesta människor som annars rimligen friska.

Sällan, vissa människor har en allergisk reaktion på lugnande.

Aktuella artiklar