Mediastinoscopy

Mediastinoscopy är en typ av "nyckelhål" operation som tillåter läkare att titta in i bröstet. Den kan användas för att ta prover av kroppsvävnad för ytterligare tester.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Mediastinoscopy involverar en liten operation för att titta på ett område av kroppen som kallas mediastinum. Den mediastinum är delen av bröstkorgen och innehåller hjärtat, matstrupen (esofagus), luftstrupen (trachea) och olika nerver. Mediastinum innehåller även lymfkörtlar och bräss. Båda dessa är en del av immunförsvaret och hjälper till att bekämpa infektioner.

Mediastinoscopy är en typ av "nyckelhål" operation där endast mycket små snitt (snitt) görs till kroppen. Den använder ett särskilt instrument som kallas en mediastinoscope. Detta är ett tunt, rörliknande instrument som har en kamera inbyggd i slutet. Den "räckvidd" sätts in i ett litet snitt i övre delen av bröstkorgen. Detta kopplas sedan ihop till en bildskärm så att kirurgen kan se bilder av bröstet.

Medan du tittar på dessa bilder, kan kirurgen se något som de känner behöver utreda ytterligare. Använda mediastinoscope de kan ta mycket små prover inifrån bröstet. Dessa kan sedan ses ytterligare under ett mikroskop.

Mediastinoscopy görs för att:

 • Identifiera problem i lungor och mediastinum, såsom sarkoidos.
 • Diagnose lungcancer eller lymfom (inkluderande Hodgkins sjukdom ).
 • Kontrollera lymfkörtlar i mediastinum innan man överväger operation lunga bort att behandla lungcancer.
 • Hjälp din läkare för att avgöra den bästa behandlingen för lungcancer.
 • Diagnose vissa typer av infektioner, särskilt de som kan påverka lungorna såsom tuberkulos (TB).

Kirurgen kan göra två eller tre små snitt i bröstkorgen ovanför bröstbenet (sternum). Dessa hål är kända som "hamnar", och är vanligtvis ungefär en tum lång. Kirurgen skär sedan mediastinoscope genom ett hål. Kameran i mediastinoscope matar videobilder till en datorskärm, vilket gör att kirurgen att se inne i bröstet.

Vanligtvis han eller hon kommer också att sätta in speciella kirurgiska instrument genom de andra portarna. Dessa instrument kan användas för att ta prover från saker som kan ha sett på en X-ray, eller lymfkörtlar. Dessa brukar kallas "vävnad" prov. När operationen är klar, är instrumenten avlägsnas och portarna är stängda, oftast med stygn.

Mediastinoscopy sker i allmänhet under narkos vilket innebär att du kommer att sova för förfarandet. Före operationen, kommer en liten nål placeras i en ven (vanligtvis på baksidan av handen) för att ge dig vätska och läkemedel. När du sover, en slang (en endotrakealtub - även kallad en ET tub) kommer att placeras i halsen för att hjälpa dig att andas under förfarandet. Din hals och bröst skall tvättas med en antiseptisk tvål och täckt med en steril duk.

Mediastinoscopy. Vad är mediastinoscopy?
Mediastinoscopy. Vad är mediastinoscopy?

Ett snitt görs strax ovanför bröstbenet (sternum) vid basen av nacken. Kirurgen kan göra två eller tre ytterligare nedskärningar för att infoga andra instrument på andra ställen i bröstet. Den mediastinoscope kommer att införas genom en av dessa öppningar. Din läkare kommer att undersöka utrymmet i bröstet mellan dina lungor och hjärta. Lymfkörtlar eller onormala vävnad kommer att samlas in och skickas till laboratoriet för ytterligare tester. Efter den "räckvidd" tas bort från bröstet, kommer alla dessa snitt stängas med några stygn och täckt med ett bandage.

Hela proceduren tar vanligen ungefär en timme.

Din läkare bör diskutera någon särskild beredning behövs med dig innan proceduren. Vanligtvis finns det inte mycket förberedelse som krävs. Om du tar "blodförtunnande" läkemedel såsom warfarin eller aspirin, kan din läkare be dig att sluta ta dem för ett par dagar innan din operation. Du kommer också att uppmanas att inte äta och dricka under en viss tid innan förfarandet. Din lokala sjukhuset kommer att ge dig information om detta.

Vissa människor kan gå hem efter ingreppet om allmän anestesi avtar och de kan svälja vätskor utan munkavle eller kvävning. Andra människor kan behöva stanna på sjukhuset för 1 eller 2 dagar. Om stygnen är inte den upplösande typ, måste du gå tillbaka till din läkare för att få dem bort.

Du kan ha en aning ont i halsen - detta är normalt och oftast på grund av röret som används för att hjälpa dig att andas under operationen. De platser där de delar (snitt) gjordes kan vara öm i några dagar efter ingreppet.

De flesta som har en mediastinoscopy inte utvecklar några komplikationer. Ibland mediastinoscope kan tillfälligt skada en nerv, som kan orsaka heshet. Detta kan ibland vara permanent. I sällsynta fall kan blödningskomplikationer kräva en transfusion eller större bröst operation. Luftläckage från lungan kan också förekomma och ibland kräva ytterligare behandling. Vanligtvis innebär att sätta i ett dräneringsrör mellan dina revben för ett par dagar. I sällsynta fall kan mediastinoscopy orsaka en kollapsad lunga (pneumothorax) eller skador på matstrupen (esofagus).

Du bör kontakta din läkare om du blir sjuk efter en mediastinoscopy. I synnerhet om du har något av följande problem:

 • Blödning från dina stygn.
 • En feber.
 • Svår bröstsmärta.
 • Svullnad i nacken.
 • Andnöd.
 • Svårigheter att svälja.
 • Heshet i rösten som varar mer än ett par dagar eller fortsätter att förvärras.

Aktuella artiklar