Njure infektion (pyelonefrit)

En njure infektion kan orsaka en obehaglig sjukdom som ibland är allvarlig. Behandlingen inkluderar läkemedel som kallas antibiotika och smärtstillande. Om njuren var tidigare frisk så är du sannolikt att göra en fullständig återhämtning. Komplikationer förekommer i vissa fall, t.ex. njurskador eller blodförgiftning (sepsis).

Denna broschyr behandlar endast plötsliga (akuta) njure infektion hos vuxna. Den medicinska termen för detta är akut pyelonefrit. Det finns separata broschyrer på närliggande områden, som kallas cystit hos kvinnor (blåskatarr), urinvägsinfektion under graviditeten, urinvägsinfektion hos män, urinvägsinfektion hos barn, och urinvägsinfektion hos äldre människor. Dessutom behandlar denna bipacksedel inte med kronisk pyelonefrit (ett tillstånd där njurarna är märkt som resultat av upprepade infektioner).

Det finns två njurar, en på varje sida av buken. De gör urinen som rinner ner urinledarna till urinblåsan. Urin lagras i urinblåsan. Det passerar ut genom ett röret från urinblåsan (urinröret) från tid till annan.

Relaterade artiklar

De flesta njurar infektioner utvecklas som en komplikation av en urinvägsinfektion (blåskatarr). Bakterier (bakterier) som orsakar blåskatarr kan ibland åka upp för att infektera en njure. Bakterierna är oftast de som lever i tarmen. De kan resa från ändtarmen (anus), upp röret som passerar ut urin från blåsan (urinröret), in i urinblåsan och orsaka en urinvägsinfektion. Denna infektion kan sedan resa upp för att orsaka en njurinfektion. (Notera:. Cystit är vanligt, och de flesta människor med cystit utvecklar inte en njurinfektion)

Njure infektion (pyelonefrit). De flesta njurar infektioner.
Njure infektion (pyelonefrit). De flesta njurar infektioner.

Vissa njur-infektioner utvecklas utan en urinvägsinfektion. Detta beror ibland på ett problem i njuren. Till exempel, människor är mer benägna att njur-infektioner om de har en njursten eller en missbildning i njuren.

Det är oftast bara en njure som utvecklar en infektion. En njurinfektion kan förekomma i alla åldrar. Det är mycket vanligare hos kvinnor. Detta beror på att kvinnor löper större risk att utveckla en urinvägsinfektion (som kan sprida sig till njurarna). Hos kvinnor är urinröret närmare till anus vilket gör det lättare för bakterier från tarmen för att resa upp urinröret. Urinröret är också kortare hos kvinnor än hos män.

Njure infektioner är också vanligare hos barn och under graviditet. (De broschyrer som nämns ovan diskutera urin infektion hos barn och urin infektion under graviditeten.)

Symtomen utvecklas vanligtvis snabbt, under några timmar eller så, och kan omfatta:

 • Smärta i ländryggen (sidan av magen (buken) eller ryggen över njuren).
 • Hög temperatur (feber) som kan orsaka shivers.
 • Sjukdomskänsla (illamående), illamående (kräkningar) och / eller diarré.
 • Blod i urinen.
 • Det kommer också brukar vara symtom på en urinvägsinfektion - exempelvis smärta vid urinering, och gå på toaletten ofta.

Inte alla av de symptom kan utvecklas, och ibland en njurinfektion kan bara ge vaga symtom. Till exempel, bara allmän sjukdomskänsla, men inte kunna säga varför.

Hos äldre människor en njure infektion kan orsaka förvirring. Det är därför ett urinprov sker ofta när en äldre person plötsligt blir förvirrad eller verkar allmänt dålig.

Ett enkelt test som läkaren kan göra kallas en mätsticka urinprov. Detta innebär att testa ett prov på din urin med en speciell test remsa att leta efter tecken på infektion. Detta test kommer att visa om en njure infektion är sannolikt eller inte.

Det är dock viktigt att bekräfta diagnosen och också att ta reda på vilken bakterie (bakterie) som orsakar infektionen. Detta kommer att möjliggöra en läkare att ordinera rätt antibiotika. För detta, kommer din läkare att behöva skicka ditt urinprov till laboratoriet så att bakterien kan identifieras och tester kan göras för att se vilka antibiotika kommer att döda den. Eftersom det kan ta några dagar för resultaten, är behandlingen oftast igång direkt (se nedan).

Ett urinprov kan vara det enda test som behövs om du är en kvinna som är i övrigt friska, men utveckla cystit som utvecklas till en njurinfektion. Ytterligare tester kan rekommenderas i vissa situationer - till exempel om du har en njursten eller en njure abnormitet misstänks. Tester är också oftast rekommenderas om du är en man eller om du har återkommande njur-infektioner.

 • Antibiotika brukar rensa infektion. Ett antibiotikum vanligen föreskrivs genast om en njure infektion misstänks, redan innan resultatet av urinprov är känd. Vissa bakterier (bakterier) är resistenta mot vissa antibiotika. Därför ibland ett byte av antibiotikum kan behövas om urinen testet visar en bakterie som är resistent mot det ursprungliga antibiotikumet. Den kurs av antibiotika är under 7-14 dagar, beroende på vilken som används.
 • Smärtstillande såsom paracetamol kan lindra smärta och sänka en hög temperatur (feber). Starkare smärtstillande medel kan behövas om smärtan är svårare. Icke-steroida antiinflammatoriska smärtstillande medel som ibuprofen vanligtvis inte rekommenderas, eftersom de kan orsaka en ökad risk för problem med arbetsmiljön i njuren under en njurinfektion.
 • Massor av vätska bör vidtas för att förhindra uttorkning.

I många fall är infektionen inte är alltför svår, kan behandlingen tas hemma och infektionen kommer att klara med en kurs av antibiotika tabletter. Om behandlingen är att vara hem-baserade, bör en läkare kallas om symtomen inte förbättras efter 48 timmar, eller den person som känner mer sjuk.

Men vissa människor behöver läggas in på sjukhus - till exempel om:

 • infektionen är allvarlig, eller
 • avgör inte snabbt med antibiotika, eller
 • annars är sjuka eller svaga, eller
 • de är i riskzonen för brist på vätska i kroppen (dehydrering) eller är oförmögna att hålla antibiotika tabletter ner eftersom de är illamående (kräkningar) en hel del, eller
 • har de underliggande njurproblem.
Vad är denna bipacksedel om? Vissa njur-infektioner.
Vad är denna bipacksedel om? Vissa njur-infektioner.

På sjukhuset, kan antibiotika ges direkt i venen för en mer omedelbar effekt. Om personen är uttorkad, kan de också ett dropp (där vätska sätts rakt in i en ven).

De flesta som utvecklar en njurinfektion gör en fullständig återhämtning om behandling ges omgående. Möjliga komplikationer som uppstår i ett fåtal fall är:

 • Ibland bakterier (bakterier) från en njurinfektion komma in i blodomloppet, särskilt om behandling försenas. Detta kan orsaka blodförgiftning (sepsis). Detta kan vara allvarliga eller livshotande.
 • En njure böld kan (sällan) utvecklas. Detta är en samling av pus som bildar i njuren.
 • Infektionen kan ibland orsaka permanenta skador på njure vävnad.

Dessa komplikationer är ovanliga men kan vara mer sannolikt om:

 • Du blir allvarligt sjuk med njurinfektion.
 • Du har redan ett problem med njurarna, såsom polycystisk njursjukdom, reflux eller njursvikt.
 • Du har njursten.
 • Ditt immunförsvar dämpas - till exempel om du har cancer, om du tar läkemedel såsom steroider eller kemoterapi, eller om du har aids.
 • Du har dåligt kontrollerad diabetes.
 • Du är en äldre person (över 65 år).

Emphysematous pyelonefrit är också en sällsynt komplikation. I detta tillstånd njurvävnad förstörs snabbt av infektionen och bakterierna kan giftiga gaser som kan bygga upp i njurarna. Du blir mycket sjuk om du utvecklar denna komplikation. Denna komplikation verkar främst för att påverka människor som har dåligt kontrollerat sockersjuka.

Eftersom de flesta njure infektioner orsakas av bakterier (bakterier) som reser upp från en blåsa infektion, bör samma saker som kan bidra till att minska dina chanser att blåsa infektion minskar dina chanser att njurinfektion. Några av de saker som kan hjälpa innehålla följande:

 • Håll inte på att urin när du känner behov av att urinera. Gå till toaletten omgående.
 • Se till att du dricker mycket vätska varje dag så att du är väl hydrerad.
 • Behandla alla förstoppning snabbt, eftersom förstoppning kan öka dina chanser till en urinblåsa eller njurinfektion. (Se separat broschyr som heter Förstoppning hos vuxna för mer information.)
 • Tömma blåsan efter att ha sex.
 • Se alltid till att du torka framifrån och bakåt efter att gå på toaletten för att passera bajs (avföring, avföring, eller rörelser).

Aktuella artiklar